De Jonkman**- Brugge

De Jonkman: “Brugse sterren & ‘Vlaemsche’ Topgastronomie””

Chef: Filip Claeys

De uitdaging was een perfecte locatie te vinden voor een groep horeca freaks uit Nederland. Centraal op het menu: de gastronomie, het niet alledaagse, sfeer en natuurlijk onze Belgische culinaire eer. Restaurant De Jonkman leek mij de ideale stek wetende dat chef Filip Claeys durft verbazen en één van onze ambassadeurs is van de ‘Flemish Cuisine’. Een eerste korte kennismaking met Chef Claeys had ik tijdens het ‘Bloot’ festival van de Flemish Foodies waar hij ons verraste met het serveren van een bokaal levende gernoars!

Het pad dat deze gastro-visser bewandelde oogt spectaculair. Van Le Fox naar De Karmeliet om nadien jarenlang souschef van Sergio bij Oud Sluis te zijn. Sinds 2006 werkt hij aan de ontwikkeling van zijn eigen stijl. Een keuken waar seizoens-producten en het samenwerken met lokale bio-boeren centraal staat. Chef Claeys is ook één van de voortrekkers van ‘North Sea Life’ en een baanbreker voor de nieuwe Vlaamse Gastronomie. Nieuwe keukentechnieken worden ook gebruikt maar enkel wanneer dit het product ten goede komt.

De Jonkman - Brugge

De Jonkman – Brugge

Restaurant De Jonkman ligt aan de drukke Maalsesteenweg al stoort dit niet vermits de karaktervolle woning ver naar achteren ligt. Het interieur is stijlvol en strak. Voor onze foodie groep werd de aangebouwde wintertuin gereserveerd. De wintertuin is zeer comfortabel voor groepen, alleen een beetje gedemodeerd. We vernemen echter dat er weldra grootse verbouwingswerken gestart worden. Alvast een goede reden voor een ‘return’!

De Jonkman

De Jonkman

De Wintertuin

De Wintertuin

Het startschot werd gegeven door de toeter van maestro Charles en een cocktail van Champagne met lychee en kokos. Top!

Amuse: Chips van rode ui & prei

Amuse: Ganzenlever, koffie, caramel en een bloemkoolmousse

Ganzenlever-bloemkool

Ganzenlever-bloemkool

Amuse: Kwartelei-ham-eekhoorntjesbrood

Kwartelei

Kwartelei

Amuse: soesje van ham & olijven

Amuse: Toastje van eend

Amuse: Beenmerg & kaviaar van aubergine

Aubergine-beenmerg

Aubergine-beenmerg

Amuse: Zeekat, Noordzee inktvis & crème van poivrons

Zeekat

Zeekat

Gemarineerde makreel met knolselder, huisgemaakte zuurdesem en noten

Makreel & knolselder

Makreel & knolselder

Tartaar van Sint-Jakobsnoten – rode biet – yoghurt – appel

Sint-Jakobsnoot

Sint-Jakobsnoot

Gegrilde Sint-Jakobsnoten – rammenas – oud Brugge schaafsel – jus van appel & raap

Sint-Jakobsnoot, rammenas

Sint-Jakobsnoot, rammenas, oud Brugge

Gebakken pladijs met warmoes, kappertjes, karnemelkaardappel en hazelnootboter

Sint-Jokobsnoot, rammenas

Pladijs & warmoes

Fazant met beukenzwam, kervelwortel, Japanse andoren (crosnes), asperge kapucijn

Fazant-crosnes-beukenzwam

Fazant-crosnes-beukenzwam

Chocolade – bosvruchten – ijs van yoghurt

Chocolade & bosvruchten

Chocolade & bosvruchten

Appel – gepoft spelt – ijs van appel

Appel & spelt

Appel & spelt

De gastronomische wandeling doorheen deze creatieve tuin van Filip Claeys plezierde op elk moment. Klassieke bereidingen in samenhang met innovatieve combinaties, met trots: Vlaamse gastronomie. De chef hadden we graag ook even in onze wintertuin ontmoet al maakte gastvrouw-sommelier Sandra dat goed. Het feit dat ze gaan verbouwen smaakt mij in ieder geval, een goed excuus om terug te keren.

Nog een grote merci aan Mr Mark en zijn organisatie voor dit schitterende weekend Bruges!

Be-Gusto

De Jonkman
Maalsesteenweg 438, 8310 Brugge, Sint-Kruis
TEl: +32 50 36 07 67
www.dejonkman.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto Score: 17.5/20

Last updated by at .

Comments
4 Responses to “De Jonkman**- Brugge”
  1. Sid Frisjes says:

    Die staat zo op het lijstje voor volgend jaar. Dit jaar is het er al niet van gekomen dus ik ga mijn best doen.

Trackbacks
Check out what others are saying...


Leave A Comment