L’Amitié – Antwerpen
L’Amitié: “Pure no-nonsense op het Antwerpse Zuid”
L’Amitié werd volledig gerestyled! Lees HIER alles over dit nieuw concept.
————————————————————————————————————————————————
Chef: Thomas Baeyens
Restaurant L’Amitié in Antwerpen is gevestigd in één van de oudste gebouwen van de gedempte zuiderdokken, een oude koffiebranderij. De Frans-Belgische keuken van Chef ‘Thomas Baeyens’ werd getipt als positief geëvolueerd, terecht tijd dus voor een nieuw bezoek na onze tasting van vorig jaar.
Thomas opende een vijftal jaar geleden dit kleine gezellige restaurant op het trendy Antwerpse Zuid nadat hij ervaring opdeed in verschillende topkeukens zoals Le Petit Zinc, De Pastorale en De Schone van Boskoop. Hij serveert een keuken waar puurheid centraal staat; pure smaken, pure aroma’s, pure verwennerij.
Het interieur reflecteert een gezellige huiselijke sfeer met warme kleuren. De ontspannen sfeer krijgt een extra dimensie door de zachte tonen van jazzy-loungemuziek. Om versheid te garanderen werd de kaart zeer klein gehouden met slechts 4 voorgerechten, 5 hoofdgerechten en 4 desserts. Geen degustatiemenu maar je kan een keuzemenu samenstellen van de à la carte gerechten aan een zeer democratische prijs. 3 gangen aan 45€ en 4 gangen (2VG) aan 55€.
De laatste maanden investeerde Thomas in een heuse Gin kaart en zodoende serveert hij vandaag al meer dan 40 premium gins! Wij blijven onze terroir trouw en kiezen de Filliers Dry Gin Tangerine. Deze limited edition gin wordt geserveerd met kumquat, sinaasschijfjes en Indi tonic. Deze Belgische gin op basis van tangerine mandarijntjes heeft een prachtige fruitige smaak met duidelijke sinaas toetsen. Dit wordt een topper voor onze zwoele zomerdagen!
We starten onze 4-gangen degustatie met een tartaar van Noordzeekrab, guacamole, vadouvan zalfje, gekonfijte tomaat en gelei van tomatensap. Een rijkelijke portie met een mooie toets door de afwerking met de tomatengelei werd stijlvol. Het geheel mocht iets meer frisheid en pit hebben naar onze mening.
In een keramieken bord van Pascale Naessens serveert Thomas zijn versie van een gepocheerd hoeve-ei met spinazie, huisbereide zalm en een luchtige mousseline. Hier blijft de klassieke en pure basis steevast overeind en dit gerecht smaakt als gestolde muziek. Een mooie smaakcohesie typeert het gerecht dat nooit gaat vervelen.
Alvorens met de bereiding van de grosse pièce te starten, passert de verse Dorade Royal even de revue. Nadien worden de filets geserveerd met snijbiet, venkel, jonge koriander scheuten, venkel pollen en een crème van Yukon gold aardappel. Duidelijk een bord vol persoonlijkheid met een prachtige samenhang van rijkelijke pure smaken. Qua presentatie misschien niet verfijnd maar een stevige hoofdmoot.
Afsluiten doen we met de prijsvogel van de avond. Opgelegde abrikozen komen met structuren van yoghurt, smeuïg ijs van abrikoos, rozemarijnbloem en een verse baba.
In vergelijking met ons bezoek van vorig jaar is de evolutie van dit gastronomische ‘Bistronomie’ restaurant duidelijk merkbaar. Kortelings zou in deze lijn ook de wijnkaart een ‘biologische & natuurwijn’ toets krijgen. Een evidentie voor Chef Thomas is dat hij geen compromis sluit als het over ingrediënten gaat, enkel de topproducten zijn welkom. Via een klassieke basis serveert hij lichtjes verfijnd zijn versie van pure gerechten, à l’Amitiè!
Be-Gusto
L’Amitié DIRECT ONLINE RESERVEREN Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen TEl: +32.3.257.50.05 www.lamitie.net Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten Be-Gusto score: 14/20