Fernandes Green Punch

Frisdrank Challenge – Fernandes

Frisdrank challenge: Gepocheerde peer met sorbet van peer, Fernandes Green Punch, limoencrème en sinaasappelzout

Tussen de gebruikelijke restaurant bezoekjes en blog-posts door, rolde er een mail binnen van Mrs Cookanista over een wedstrijd ‘koken met frisdrank’. Normaal gezien komen wij niet in aanmerking om ons te mengen op het domein van creatieve recepten bloggers, maar een vroegere frisdrank verslaving en de passie voor originele uitdagingen deden ons voor één keer anders beslissen. De wedstrijd kadert rond een project van het VIWF (de Belgische Vereniging van Water- en Frisdrank industrie) en de opdracht is simpel: een gerecht bedenken rond frisdrank. Geen copywriting maar pure inspiratie!

Als eerste bevlieging dacht ik aan de flying duck of eendenborst met Red Bull saus. Nadien kwam de realiteit en inspireerde het godendrankje uit Suriname – de Fernandes Green Punch – mij enorm. Lichtgroen, exotisch en lekker plakkerig kon hij mijn creativiteitsgevoel onmiddellijk bekoren. In Nederland is de green punch gemakkelijk verkrijgbaar maar bij ons moet je al een bezoek brengen aan de Antwerpse Lange Beeldekensstraat, vlakbij het Coninxplein, en de Surinaamse vlag volgen. Jo man, Mr Fernandes is in the house!Fernandes Green Punch

Gepocheerde peer met een sorbet van peer, Fernandes Green Punch touch, limoencrème en sinaasappelzout. (recept voor 4 personen)

Gepocheerde Peer:

Ingrediënten:

  • 4 peren (afhankelijk van het seizoen Doyenne de comice of conference)
  • ½ citroen
  • Kookvocht:
    • 1,25l water
    • 0,2l Fernandes Green Punch
    • 250g suiker
    • 1 kaneelstok
    • schil van 1 citroen en van 1 sinaasappel
    • 1 vanillestok

Bereiding:

  • Meng alle ingrediënten voor het kookvocht en breng aan de kook
  • Schil en halveer de peren en wrijf ze in met citroensap tegen verkleuring
  • Kook de peren gaar onder een bord of boterpapier (zodat ze onder het kookvocht blijven)
  • Haal de peren eruit en laat ze afkoelen
  • Het klokhuis en de steel zorgvuldig wegsnijden
  • Steek de halve peren uit tot kleine cirkelvormen
  • Snij een kleine brunoise van een paar stukjes peer restjes

Sinaasappelzout:

Ingrediënten:

  • Schil van 2 sinaasappels
  • 10cl Fernades Green Punch

Bereiding:

  • Laat de schillen een 2tal uren marineren in de Green Punch
  • Laat de schillen uitlekken & verspreid ze op een ovenplaat
  • Droog de schillen gedurende 45 minuten in een oven van 110°C
  • Laten afkoelen en fijn mixen of hakkenSinaasappelzout

Sorbet:

Ingrediënten:

  • 300g rijpe peren
  • 350g ijsblokjes zelf gemaakt met (0,25lwater en 0,1l Fernandes green punch)
  • 50g suiker
  • 1 eiwit
  • een scheutje Poire Williams

Bereiding:

  • Maak ijsblokjes door de Green Punch met water te mengen en in te vriezen
  • Doe de suiker in een thermomix beker en maal 10 seconden op snelheid 9 in een Thermomix
  • Doe de stukjes rijpe peer, de ijsklontjes en het eiwit erbij en draai de snelheid zachtjes van 1 naar 9.
  • Met de spatel regelmatig alles naar beneden duwen.
  • In 1 minuut is de sorbet klaar
  • Alternatief met een ijsmachine of limoensorbet uit de winkel

Limoencrème:

Ingrediënten:

  • Sap van 3 limoenen
  • 50ml Fernandes Green Punch
  • 50g suiker
  • 3 hele eieren
  • ongezouten melkerijboter

Bereiding:

  • Het sap, de green punch, de suiker en de eieren in een kom al roerend verwarmen tot aan het kookpunt
  • De crème eventjes goed laten doorkoken
  • Stukjes boter toevoegen voor een mooie glans
  • Goed mengen en laten afkoelen in een brede schaal in de frigo

Afwerking:

  • Dresseer in het midden de brunoise van peer met erop een canelle van de sorbet
  • Dresseer de peertjes in rechte lijn naast de canelle
  • Strooi wat sinaasappelzout op de peren
  • Met een spuitzak de limoencrème in puntjes aanbrengen
  • Werk af met een blaadje appelmuntFernandes Green Punch

Njang swietie of smakelijk eten!

Be-Gusto

Last updated by at .

Leave A Comment