Va Doux Vent – Ukkel / Brussel

Va Doux Vent: “Een kruiding van jong talent”

Chef: Stefan Jacobs & Romain Mouton

Onze zoektocht naar foodie trekpleisters in de Brussels volkse buurten hield vandaag halte in de Karmelietenstraat te Ukkel. Het hoekpand aan de Karmelietenstraat kent reeds langer een mooie culinaire historie, het was immers in dit klein restaurant dat Christophe Hardiquest met zijn Bon Bon hoge toppen scheerde alvorens te verhuizen naar de Tervuerenlaan.

Het ‘Va Doux Vent’ verhaal brengt drie enthousiastelingen samen. Gastheer en sommelier Gontran Buyse verliet het prestigieuze Comme Chez Soi om samen met twee jonge chefs een meer ongedwongen culinair project neer te zetten. Met keukenervaring van bij de Brusselse restaurants Comme Chez Soi en Seagrill op zak, streken de chefs Stefan Jacobs en Roman Mouton neer in deze Ukkelse wijk. Als ronkende naam voor hun restaurant kozen ze een woordspeling op Vadouvan, de Indische kruidenmengeling die momenteel helemaal in is.Va Doux Vent Ukkel

Tijdens mijn twee bezoeken aan Culinaria dit jaar miste ik helaas het gerecht van Va Doux Vent, waardoor een bezoek aan het restaurant zelf zich opwerpt als waardig alternatief!

Bij het binnenkomen valt de grote statige toog meteen op, deze wordt zowel gebruikt als doorgeef keuken, bar en diensttafel. Met zijn houten lambriseringen typeert het interieur meer richting gezellige Brusselse brasserie. Het keurige tafellinnen en het zilveren bestek zorgen dan weer voor de contrasterende stijlvolle twist. De leuze van de twee beloftevolle chefs bestaat erin om een eenvoudige, smaakvolle keuken vol kruidigheid te brengen. Op de kaart vinden we een beperkte à la carte mogelijkheid met verse seizoens-suggesties of één van de twee L‘esprit Vadouxvent menu’s. De 4 gangen aan 60€ en 6 gangen aan 80€.

Bij het glas champagne Monthuys dat Gontran serveert, krijgen we als eerste mise en bouche een gelei van varkensbuik met een espuma van sla en groenten met vadouvan.Va Doux Vent Ukkel

Bij de tweede serie amuses gaan de chefs iets verfijnder te werk. Makreel met een venkelijsje, bavarois van asperge met een emulsie van garnalen en ragout van kabeljauw.Va Doux Vent Ukkel

Als voorgerecht kies ik voor de rauwe langoustines (25€), deze worden in een diepgroene coulis geserveerd van spinazie en algen. Het gerecht heeft een mooi zuurtje en de langoustines zijn verrukkelijk, de coulis is royaal en gaat wel snel vervelen. Uit de ruime en uitdagende wijnkaart kiezen we een Reuilly La Raie Lafon 2011-Loire, een uitstekende keuze knikt mijn overbuur. Verder heeft de wijnkaart ook enkele biologische referenties.Va Doux Vent Ukkel

Inktvis met krab is een goddelijke combinatie, de keuze voor Encornet gevuld met King Krab ligt dan ook voor de hand (30€). De chefs brengen deze gevulde inktvisringen met een purée van groene peper, encre de seiche, gember en galanga.Va Doux Vent Ukkel

Bij het dessert van aardbei en violette (13€) gaan de chefs de kleurrijke kunsttoer op. Een samensmelten van verse aardbeien met ijs van violette, selder en witte chocolade mousse. Toegegeven nog al een kleurenpalet dat misschien kitsch kan overkomen maar door zijn versheid en uitstekende smaken blijft de finesse van het gerecht mij toch het meest bij.Va Doux Vent Ukkel

Dit culinaire trio mocht vorig jaar al snel genieten van een eerste ster en ook de stijgende evolutie bij Gault&Millau spreekt boekdelen. In een buurt waar je dit niveau zeker niet zou verwachten tonen Stefan en Romain dat ze ook op het bord verrassend uit de hoek kunnen komen. Benieuwd hoe snel dat dit hoekpand ook voor hun kunsten te klein zal worden. Een adres om te onthouden en zeker niet uit het oog te verliezen.

Be-Gusto

Va Doux Vent
Karmelietenstraat 93, 1180 Ukkel-Brussel
TEl: +32 2 346 65 05
www.vadouxvent.be
Zondag & maandag, zaterdag lunch gesloten
Be-Gusto score: 14/20

Last updated by at .

Leave A Comment