Trente – Leuven
Trente
Chef: Kwinten De Paepe & Sommelier: David Daenens
Maanden keken we uit naar een nieuw bezoek aan het Leuvense restaurant Trente van chef Kwinten De Paepe. Toen de foodblog community als vervolg op de events bij Coeur d’Artichaut & Veranda deze keer voor de Leuvens Muntstraat koos, kon mijn geluk niet op. Het was namelijk drie jaar geleden dat we nog eens gingen relaxen bij Trente. Kwinten werd in 2011 door Gault&Millau verkozen tot Jonge Vlaamse topchef van het jaar en pronkt nog altijd met een 15/20 in de huidige gids. De verwachtingen lagen dan ook sky high.
Door afwezigheid van Kwinten die bewuste avond, bleef de gebruikelijke babbel met de chef uit en houden wij ons verhaal dan ook wat korter. Niets persoonlijk maar we zijn nog al prikkelbaar voor restaurants waar de chef verkiest om andere cateringopdrachten uit te voeren. Zeker wanneer het gaat over kleine fine dining restaurants met een duidelijke chef’s signatuur. De souschef was er wel klaar voor en het #souschefdiner op sociale media was een feit. Het kleine, stijlvolle restaurant Trente heeft slechts plaats voor 20 couverts en profileert zich met een verfijnde en vernieuwende keuken. Bring it on!
De held van de avond was overduidelijk gastheer en sommelier ‘David Daenens’. David is reeds enkele jaren de vaste waarde bij Trente en imponeert met een vlotte, professionele en vriendelijke stijl. Zijn uitstekende wijnkennis en goede wine-pairing kon ons alvast overtuigen.
Het organiserend comité onder leiding van Cookanista gaf het startshot voor een veelbelovende avond. De line up in Leuven: Cookanista – Coolinary – Koken op Hakken – Kris Kookt – Must be Yummie – Comme Chez Steph – Hap & Tap.
Trente serveert één menu dat gekozen kan worden in vier- vijf of zes gangen. (55€-65€-70€). Wij kozen voor de 5-gangen en David liet ons flexibel per persoon kiezen welk gerecht we wensten weg te laten.
Amuse: Wortel, bloedappelsien & zalmforel
Amuse: Frisse en zilte plantjes, crunch van oesterblad, selder en oestercrème
We starten met Haring, vitelotte, zure room, zalmeitjes en dille. Een gerecht dat een beetje samenhang miste, te weinig frisheid etaleerde en de vitelotte aardappel was te droog. Hierbij komt een zeer lekkere Muscadet Sèvre et Maine 2011 van het Domaine de l’Ecu uit de Loire.
Kabeljauw, boterraap, mosterd en oude Geuze. Een mooie presentatie maar ook hier werd pit gemist en kon de kwaliteit en cuisson van de kabeljauw mij niet overtuigen. David serveert hierbij de Catelaanse El Fiano, Albet i Noya 2009.
Ik liet het volgende tussengerecht onder de noemer van foie gras met witloof aan mij voorbijgaan en keek uit naar een mooi gegaard stukje hert. Het stukje hertfilet werd geserveerd met rode biet, braambes en peperkoek. Een creatieve & niet alledaagse combinatie die aangenaam verraste. In het glas hierbij een uitstekende Montefalco Rosso Plani Arche uit Umbrië.
Omdat we de foie gras links lieten liggen, kunnen we wel genieten van het kaasgerecht van de avond. Een zeer knappe combinatie van manchego kaas met kikkererwten en dooierzwam. Hierbij kon ook de Amontillado sherry van Rey Fernando de Castilla uit Jerez bevestigen.
Het dessert met butternut, mandarijn en praliné had meer mandarijn of andere citrus toetsen mogen hebben. De complexe Rivesaltes Ambré van Domaine Fontanel is dan weer voor herhaling vatbaar.
Waren de verwachtingen te hoog of was dit een kleine off-day? In ieder geval wandelen we hier goedgemutst door de gezelligheid maar met mindere overtuiging door de culinaire prestaties naar buiten.
Be-Gusto
Trente Muntstraat 36, 3000 Leuven TEl: +32 16 20 30 30 www.trente.be Zondag & Maandag gesloten Be-Gusto score: 13,5/20