EssenCiel – Leuven

EssenCiel: culinaire verfijning in de Leuvense Muntstraat

Chef: Niels Brants

Restaurant EssenCiel opende onlangs in de Leuvense Muntstraat in het kleine pand waar vroeger de bekende Oesterbar gevestigd was. Dit nieuwe avontuur is een creatie van Niels Brants en vriendin Romina Charels. Niels was twee jaar lang de sous-chef van Thierry Theys bij het tweesterren restaurant Nuance in Duffel. Ook Romina werkte bij Nuance alvorens ze besloten om op jonge leeftijd een eigen restaurant te starten. Als missie zijn we vaak op zoek naar deze young potentials en samen met 10 vrienden begeven we ons voor het jaarlijks diner naar Leuven centrum.EssenCiel Leuven

EssenCiel ligt vrij centraal in de bruisende Muntstraat en bevindt zich tegenover restaurant Trente dat we toevallig enkele weken eerder bezochten. Het kleine restaurant kreeg een stijlvol, gezellig en hedendaags interieur met comfortabele zitbank en stoeltjes. De klassieke tafelschikking voor een 24tal couverts geeft al een knipoog naar de keukenstijl van Niels. Het restaurant heeft een splitsing tussen twee ruimtes door een klein niveau verschil en onze groep kreeg een lange tafel aan de voorzijde toegewezen.EssenCiel Leuven

Terwijl Romina met jeugdig enthousiasme de bediening voor haar rekening neemt toont Niels dat hij ook in een piepkleine keuken kunstwerkjes kan maken. Er is logischer wijze een beperkte à la carte met 3 voor- en 3 hoofdgerechten. De beste keuze met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding is echter het menu ‘Essence’ dat in 3-gangen(36€), 4-gangen(50€) of 5-gangen (64€) gekozen kan worden. Een arrangement met begeleidende wijnen is uiteraard ook mogelijk(16€-24€-30€). De wijnkaart werd trouwens samengesteld door sommelier Steven Wullaert van restaurant Nuance.

We geven het startshot van deze schitterende avond met een Gin-Tonic. Het tonic verbruik van EssenCiel moet die avond ongekende proporties aangenomen hebben want later wordt er tonic van bij de buren binnengesmokkeld. Van achter zijn op maat gemaakt Ben Martin fornuis serveert Niels de amuses. Deze zijn zeer verfijnd en smaakvol maar niet echt groot, onze eetlust werd alvast serieus aangewakkerd.

Kroketje van kikkererwten met mosterdEssenCiel Leuven

Crème van zure room, kroepoek van maniok & gemarineerde aardpeerEssenCiel Leuven

Flan van garnalen, yuzu & handgepelde garnalenEssenCiel Leuven

Voor deze speciale gelegenheid kiezen we het 5-gangen menu om zo ook de volledige kunsten van chef Niels te kunnen ervaren. We starten met een Céviche van makreel, gepofte rijst, vinaigrette van saké, yoghurt & selder. Apart komt nog een tweede kommetje met komkommer & yuzu. Het gerecht heeft mooie structuren en zachte smaken die een goed geheel vormen.EssenCiel Leuven EssenCiel Leuven EssenCiel Leuven

Het tweede gerecht krijgt esthetische pluimen. Foie gras, opgelegde kers, rode biet en  hazelnoot worden decoratief gecombineerd. Het gerecht smaakt ook uitstekend maar is wel heel klein. In het glas komt een Gewurztraminer 2011 van Léon Bleesz uit de Elzas.EssenCiel Leuven

Als tussengerecht brengt Niels een mooi stukje schartong met buikspek van speenvarken, een crème van aubergine, crumble van varkenshuid, zwarte look en jonge sla. Beide bereidingen kregen de juiste cuisson. Het lange wachten wordt beloond met een smaakvol gerecht. Léon Bleesz is in the house want ook hierbij één van zijn wijnen. Ditmaal serveert Romina de Riesling 2012 van dit huis. Nog meegeven dat de wijnen bij het arrangement vlot werden bijgeschonken tot groot jolijt van de groep.EssenCiel Leuven

We herkennen doorheen de gerechten van Niels duidelijk een Nuance opleiding en dat is ook zo bij het hoofdgerecht met Duif. Twee stukjes Anjou duif worden geserveerd met beukenzwam, crème van spitskool, gegrilde savooi, polenta en apart in een kommetje krijgen we een pannenkoek, prei en de bil van de duif. De duif is goed gegaard en heeft een krachtige smaak, de spitskool mist wat pit en de harde pannenkoek in het bijgerecht heeft geen toegevoegde waarde. Hierbij wordt een Griekse rode geserveerd, de Agiorgitiko by Gaia 2010. De overvloed aan zuren verdwijnen lichtjes bij het walsen maar toch kan deze pairing weinig vreugde aan tafel brengen.EssenCiel Leuven EssenCiel Leuven

We eindigen deze wandeling doorheen EssenCiel met een soort van dulce de leche creatie met frangipane, melkconfituur, groene appel en chiboust. Zeker niet slecht maar veel te klein als enkel dessert. Hierbij komt de Zuid-Afrikaanse Drostdy-Hof, special late harvest 2012. EssenCiel Leuven

Het is overduidelijk dat EssenCiel bruist van potentieel. De aangename prijs/kwaliteit verhouding in combinatie met verfijnde en smaakvolle gerechten zorgt ervoor dat ze zeker op onze ‘to revisit’ lijst komen. Extra aandacht voor de proporties van de gerechten is echter op zijn plaats. De balans in het gebruik van zalfjes en crèmes is ook essentieel en mag zeker niet meer gebruikt worden. Ook timing is essentieel want ondanks een zeer gezellige avond duurde het vaak net te lang. Respect en veel begrip hiervoor natuurlijk gezien de kleine keuken en beperkte stockage ruimtes. Een ding is zeker, Leuven heeft er een prachtig adres bij en ons zien ze nog daar in de Muntstraat! CY soon,

Be-Gusto

EssenCiel
ONLINE RESERVEREN
Muntstraat 23, 3000 Leuven
Tel.: +32 16 29 06 00
www.essenciel.be
Zaterdag middag, zondag & maandag gesloten
Be-Gusto score: 14/20

 

Comments are closed.