Kasteel van Laarne – Laarne

Kasteel Van Laarne:

Chef: Bart Gossye

Op een mooie voorjaarsavond hebben we het genoegen om te genieten als een echte landsheer van een bourgondische maaltijd bij het Kasteel van Laarne. Restaurant ‘Kasteel van Laarne’ is gevestigd in het bijgebouw van het sprookjesachtige gelijknamige slot.Kasteel van Laarne

Het kasteel dateert uit de 13e Eeuw en doet vandaag dienst als museum. Volgens de legende waarden hier 400 jaar geleden heksen rond maar die hebben wij gelukkig niet ontmoet tijdens het diner. Bij aankomst wandel je door de imposante tuin richting restaurant. Het is helaas nog te koud want bij mooi weer kan je genieten op het schitterende terras met zicht op de slotgracht en kasteel.Kasteel van Laarne

Restaurant Kasteel van Laarne is het gastronomisch restaurant van chef-kok Bart Gossye en gastvrouw Sofie. Ze ontmoetten elkaar in Antwerpen bij leermeester Paesbrugghe van restaurant Sir Anthony Van Dijck en baten ondertussen al 15 jaar succesvol hun restaurant uit. Chef Bart deed verder ook nog ervaring op bij Michel in Groot-Bijgaarden en restaurant Euterpia.Kasteel van Laarne

Op de kaart staan voornamelijk gerechten uit de klassieke Franse keuken. In zijn keuken laat Bart het product primeren: geen ingewikkelde technieken die de oorspronkelijke smaak van hun ingrediënten verdoezelen, maar herkenbare smaken en pure producten. De stijl van Bart straalt vakmanschap uit en hij beheerst duidelijk zijn klassiekers. Naast de à la carte serveert de chef een Prestige menu van 4-gangen aan 55€ (+20€ aangepaste wijnen) en een Gastronomisch menu van 5-gangen aan 65€ (+25€ aangepaste wijnen). Een prijs/kwaliteitsverhouding die gezien mag worden en zeer toegankelijke prijzen voor het wijn arrangement.Kasteel van Laarne

De stijlvolle omgeving biedt u een aangenaam en authentiek karakter. Dit zet zich ook voort in het interieur. De stenen vloer en het plafond met donkere houten balken werden gecombineerd met een open haard en een elegante tafeldekking. In de zaal wordt gastvrouw Sofie bijgestaan door sommelier Werner de Roeve.

Pictures by Adriaan Van LooyShoot That Food

Als aperitief laat ik mij aangenaam verrassen met een Duitse Sekt Riesling brut, Kloster Eberbach van de Hessische Staatsweinkellerei. Op tafel staan Catelaanse Olijven & gedroogd Agnus beef.Kasteel van Laarne

Ik schrik even bij het serveren van de amuse wanneer de ultra paarse gazpacho van rode kool met ijs op basis van Tierentheyn mosterd geserveerd wordt. Het aangename eerste mondgevoel van smaken gaat iets te snel vervelen door de eentonigheid. Een extra verfijnde mise en bouche had hier welkom geweest.Kasteel van Laarne

We starten het gastronomisch menu met gemarineerde zalm, een crème van mascarpone & geitenkaas en waterkers. Een klassieker met perfect gemarineerde zalm die een toets van jasmijn in de marinade kreeg. In het glas komt een Silvaner, Muschel Kalk 2012 van Weingut am Stein.Kasteel van Laarne Kasteel van Laarne

Bart gaat verder met een Skrei, flower sprouts, oesterzwammen en schuim van gerookte melk. De vis heeft te weinig kruiding en smaak en het gerecht zou ik iets meer textuur geven. Het siert de chef echter dat enkele dagen later dit gerecht al opgewaardeerd werd met meer diepere smaken en krokante peterseliekorst.Kasteel van Laarne

Nadien volgt een puur gerecht met een goed gebakken St-Jakobsvrucht, aardappelcrème met Parmezaanse kaas, ossenstaart en een pesto van rucola. Hierbij serveert Werner de Passerina Terre de Chieti, een IGT Colle Cesi.Kasteel van Laarne

Nooit gedacht bij het serveren dat de klassieke Pigeon en crôute het hoogtepunt van de avond zou zijn. De hoeveduif in bladerdeeg werd gevuld met ganzenlever en jonge spinazie en krijgt een volle saus op basis van Porto. Het bewijs dat bloggers ook kunnen bezwijken voor simplicity met een sappig verhaal. Insiders noemen dit gerecht trouwens foodporn. Hierbij komt trouwens een uitstekende Italiaanse rode, Vestigo 2010 – Montepulciano d’Abruzzo DOC uit de Marche streek.Kasteel van Laarne Kasteel van Laarne

Op het kaasplankje vinden we vandaag de St Maure – Saint Félicien – Mouton – Comté 24 maanden en Achelse Blauwe. Hierbij schenkt Werner het artisanale bier Lousberg. Een kaas uit de streek toevoegen zou dit plankje nog wat extra beleving en terroir bevestiging kunnen geven.Kasteel van Laarne

We sluiten het bourgondische avondmaal af met een combinatie van chocolade, mango, citroengras, limoen en puntjes van rozebottel en gember. Nadien volgen nog enkele huisgemaakte mignardises.Kasteel van Laarne Kasteel van Laarne Kasteel van Laarne

De problematiek wat betreft het vinden van personeel kent chef Bart ook want vanavond moet hij noodgedwongen alleen met leerling zoon deze 38 couverts doorgeven. Een knalprestatie die duidt op ervaring en organisatie. In de keuken van Kasteel van Laarne vindt men dan ook traditie en vakmanschap. De chef zal misschien niet vaak verrassend uit de hoek komen maar zorgt voor balans in het bord en pure smaken. Hopelijk brengt de uitbreiding van het keukenteam dat tikkeltje creativiteit en perfectie om Kasteel van Laarne naar een nog hoger niveau te tillen. Sinds kort kan je een bezoek aan Kasteel van Laarne ook combineren met een overnachting in de charmante B&B. Zodra de zon komt piepen wil ik zeker nog eens gaan genieten van zijn gerechten en het prachtige zicht op het middeleeuws kasteel met slotgracht!

Be-Gusto

Kasteel Van Laarne
Eekhoekstraat 7, 9270 Laarne
Tel.: +32 9 230 71 78
www.kasteelvanlaarne-rest.be
Maandag, Dinsdag en zondag avond gesloten
Be-Gusto score: 14/20

 

 

Comments are closed.