Graanmarkt 13 – Antwerpen
Graanmarkt 13 Antwerpen: Food, Fashion & Lifestyle onder één dak
Chef: Seppe Nobels
Een beetje historie herschrijven, dat doen we vandaag. Het eerste artikel op Be-Gusto is namelijk van een bezoek aan restaurant Graanmarkt 13 een paar jaar geleden. Toen nog de beleving van een meer klassiek restaurantbezoek met een menu van 8-gangen. Het was dan ook hoog tijd om Graanmarkt 13 van Seppe Nobels nog eens te bezoeken, zeker nu het concept veranderde naar een meer laagdrempelig bistronomisch concept.
Restaurant Graanmarkt 13 zit in een statig woonhuis in het hartje van Antwerpen vlakbij de Meir en Stadschouwburg. Het draagt de naam van de gelijknamige concept store met ook een hippe kleding en lifestyle winkel. Elke verdieping schept een andere beleving en er is ook een duplex luxe appartement dat binnenkort zelfs als hotelkamer verhuurd wordt. Believe me het is de moeite.
Chef Seppe Nobels was jarenlang de rechterhand van Wout Bru in Eygalières. Zijn entrée in culinair Antwerpen heeft hij enkele jaren geleden zeker niet gemist en met zijn nieuwe ideeën was hij één van de eerste chefs die Urban farming in ons land invoerde. Met zijn vernieuwd keukenconcept focust Seppe volledig op seizoensgebonden en kwaliteitsvolle terroir producten die hij omzet in creatieve smaaksensaties. Hij legt de nadruk op één menu om zo de prijzen te drukken en de toegankelijkheid te verhogen. Wat we zelf niet kunnen kweken, halen we vlakbij klinkt het. Vis uit de Noordzee en vlees van een zorgvuldig geselecteerde boer uit de buurt.
Op de verschillende terrassen van Graanmarkt 13 groeien kruiden en planten in volle grond bakken. Meer dan 120 verschillende kruiden zijn dagelijks de afwerking voor de pure keuken van Seppe. Hier is het dat de Nepalese keukenhulp Purne Paudel zorgt voor de juiste zorgen. Seppes eigen bijen op het terras zorgen voor een hemelse stadshoning en optimale bestuiving van de moestuin. De twee bijenkorven leverde vorig jaar 100 kg stadshoning op en dit jaar werden zelfs 5 korven bijgeplaatst op het dak van de Antwerpse Opera.
De biosfeer wordt ook verdergezet in de zaal. Maître-sommelier Sander De Saegher serveert niet alleen biologische wijnen maar de talrijke kruiden uit de stadslandbouw worden ook in de cocktails en thee bereidingen gebruikt. Sander & team zorgen voor de juiste combinaties en uiteraard ook voor de juiste sfeer.
De chef serveert dagelijks een 2-gangen lunch met keuze tussen vlees of vis voor 29€, de groenten bij de lunch worden in kommetjes op tafel gezet om te delen. Voor het diner kan je kiezen uit een 3-gangen keuzemenu (39€). Verder kunnen de menu’s bij het aperitief nog uitgebreid worden met enkele verfijnde kleine gerechten.
We starten met een glaasje Champagne Drappier Carte d’Or (11€) en laten ons verleiden tot een selectie van de chef zijn creatieve amuses die à la carte bijbesteld kunnen worden om te sharen.
Amuse: Zee-egel met Noorzeekrab, komkommer, sjalot, kervel en zure room, krokant van bier en tarwe (14€)
Amuse: Kroketje van kalfshersenen, crème van Chimay bier & kaas, geraspte Iberico ham (11€)
Amuse: Haring, yoghurt, radijs, venkel en gekonfijte aardappel (7€)
Amuse: Espuma van Antwerpse geitenkaas, gepekelde groenten, vogelmuurkruid, olie van citrusnaald vanop het dak en crumble van olijf (8€)
Amuse: Aardappel espuma, daslook, lamsoor, shiitake, coulis van waterkers en lamsoor (9€)
Met deze flexibele formule kan je zelf bepalen hoe uitgebreid je de culinaire beleving wil invullen. Voor ons is deze uitgebreide start, de kaart is dan ook zo aantrekkelijk, een regelrecht schot in de roos. Als voorgerecht voor de 2-gangen lunch (29€) serveert Seppe een Carpaccio van coquille met een vinaigrette van citrus, gebrande en rauwe asperges, crème van algen en rode nerf ruccola. Dit voorgerecht is subliem met mooie combinatie tussen rauwe en gebrande asperges, een samenspel van verschillende texturen en smaken zorgt dan weer voor de juiste balans. De crème van algen is overheerlijk. In het glas schenkt Sander de Chardonnay Peyre Jac 2012 van Chateau d’Antugnac uit Limoux (8€)
Zeebaars op de teppanyaki gebakken brengt Seppe met een jus van limoen, thijm en olijf. De groenten om te delen met mijn tafelgenoot zijn boontjes met mosterdzaad en olijfkruid, akkerchampignons met artisjok en waterkers, een bulgur salade met granaatappel en rammenas. De champignons en artisjok side dish mist wat pit maar hier is het de salade met bulgur, rammenas en granaatappel die smaakvol schittert.
Na een zeer uitgebreide wandeling over de terrasen rest er geen tijd voor een dessert maar we sluiten ons bezoek, dat we al veel sneller hadden moeten inplannen, af met een flavour of happiness! Koffie en de homemade madeleines die met stadshoning gemaakt werden.
Graanmarkt 13 serveert een nieuw verhaal dat klopt. Wat ons betreft nam Seppe Nobels de juiste beslissing en creëerde hij een leuk en gevarieerd concept. De chef heeft er duidelijk zin in en deze passie vertaalt zich in het bord. Graanmarkt 13 blijft stijlvol, heeft sfeer en vooral lekker no-nonsense food. CY soon,
Be-Gusto
Graanmarkt 13 Online Reserveren Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen TEl: +32 3 337.79.91 www.graanmarkt13.be Zondag & Maandag gesloten Be-Gusto score: 14/20