Marcel – Antwerpen

Marcel: een Parijse sfeer in de Zeemanskerk

Chef: Dave de Croebele                 

Op korte tijd groeide restaurant Marcel uit tot een klassieker waar het goed vertoeven is. In de schaduw van het imposante MAS museum gingen we reeds een paar keer genieten van een degelijke keuken en ook de twee gangenlunch (26€) is een absolute aanrader.14493330674_ea5ab0c617_z

Voorheen maakte chef Dave de Croebele samen met zijn vrouw Lieze Drowart zes jaar lang furore in de kleinschalige bistro ‘Rimbaud’ aan de Hessenbrug. Het succesverhaal kreeg in 2010 een uitgebreid vervolg om zo vlakbij het grotere restaurant Marcel te openen. Na zware renovatiewerken werd het bijna één eeuw oude authentieke pand, dat vroeger nog dienst deed als Zeemanskerk voor Engelse zeelui, omgevormd tot een restaurant met Parijse looks. Restaurant Marcel, genoemd naar de grootvader van Dave, heeft ook een schitterend terras met zijdelings zicht op het opvallende Museum Aan de Stroom – MAS.

Met Marcel ging de chef een stap verder en de bistro formule maakte plaats voor een klassiekere Frans-Belgische keuken. Respect voor het betere product staat altijd centraal. Geen wonder dat Marcel kan rekenen op veel vaste klanten en de favoriet van ’t Stad is voor veel bekende Antwerpenaren. Het is er gewoonweg altijd correct en het huis heeft een ziel klinkt de feedback, zowel qua interieur als in het bord.

De à la carte kaart volgt netjes het ritme van de seizoenen en met het 2-gangen lunchmenu serveert Dave een uitstekende prijs/kwaliteit (26€). Leuk is het menu Marcel waarbij je vrij kan kiezen uit de gerechten van de à la carte. Dit kan in 3-gangen (35€), 4-gangen (45€) of 5-gangen (55€), waarbij sommige gerechten een supplement vragen. Geef de chef vertrouwen in zijn culinaire inspiratie van de dag en kies het menu Confiance in 3-gangen (50€), 4-gangen (60€) of 5-gangen (70€).

Dave De Croebele www.restaurantmarcel.be

Dave De Croebele www.restaurantmarcel.be

Steevast staat er een smaakvolle rillette of huisgemaakte paté op tafel met versgebakken brood en knolselder salade. Terwijl we genieten van het aangename interieur met de hoge plafonds worden de amuses ingezet. Op een duo bordje komt een aardappelsalade met kruiden die te hard en te koud is met zalm. Daarbij een tartaar van kabeljauw met knolselder en dashi, een combinatie die niet volledig klopt.14307890880_8687191f25_z

Vermits Marcel veel flexibiliteit toelaat in de menukeuze, kiezen we in ons 3-gangenmenu voor een extra voorgerecht in plaats van dessert. Mijn eerste voorgerecht is een surf & turf variant met gebraiseerd buikspek, nobashigarnaal en een salade van lentegroentjes.14493337222_be1421bb85_z

Dit wordt gevolgd door krokant gekorste kalfszwezerik met sot-l’y-laisse van label rouge kip, witte asperges en een rijke saus van morilles en sherry. De edele kip delen zijn iets te ver maar de zwezerik is correct gebakken en het sausje is subliem. Terwijl de bediening die normaliter altijd vol schwung zit enkele steekjes laat vallen kijken we verlangend uit naar de hoofdgerechten.14494544375_47b63238f9_z

De filet van Dorade royal komt volgens de regels van de kunst met een mooi stukje king krab, beetgare primeurgroentjes en ratte d’Ardeche aardappeltjes met sjalotjes en schanul. Een bord eenvoud maar wel zeer lekker waarbij de chef juiste gaartijden en perfecte smaakcohesie serveert. Aan de overkant is er minder plezier want de billetjes van het haantje uit de Landes dat op de bbq gegaard werd, hebben door het roken en verwerken een te wrange smaak.14307921188_05de798529_z

Dave De Croebele kende een succesvolle start met zijn op puurheid geïnspireerde productkeuken. Niet elk gerecht werd vandaag even stabiel geserveerd maar ik ben overtuigd dat het over enkele atypische uitschuivers ging gezien eerdere ervaringen. Als verzachtende omstandigheden kunnen we zeker meegeven dat het de eerste dag van de nieuwe kaart was en we met ons drie-koppig gezelschap maar liefst 9 verschillende gerechten degusteerden. Door hun flexibiliteit is Marcel een ideale keuze voor het brede publiek en creëer je zelf een zo uitgebreid en duur menu als je wil. Een re-visit is dan ook logisch zowel voor de zakenlunch als voor het diner. Of was het die gelauwerde Dame Blanche versie die mij snel naar Marcel terug doet bewegen? CY soon,

Be-Gusto

Marcel
Van Schoonbekeplein 13, 2000 Antwerpen
Tel.: +32 3 336 33 02
www.restaurantmarcel.be
Zaterdag middag, Zondag & Feestdagen gesloten
Be-Gusto score: 13,5/20 
Comments
One Response to “Marcel – Antwerpen”
  1. Hans says:

    Toprestaurant !