Món – Antwerpen

 info@monantwerp.com
 Sint-Aldegondiskaai 30, Antwerpen
 0032 3 345 67 89
 www.monantwerp.com

De Josper is de revelatie van de laatste jaren. We zien deze Catalaanse grill in diverse horecazaken een centrale rol spelen. Het spreekt voor zich dat op de trendy buurt ’t Eilandje in Antwerpen deze conceptuele trend niet mag ontbreken. Met Món, Inspired by Josper heeft Antwerpen alweer een knappe nieuwe brasserie waar de smaakvolle bereiding van het hoofdproduct centraal staat.

Món is de nieuwe buur van het Antwerpse restaurant Lux die door dezelfde eigenaars werd ingericht en opende vorig jaar succesvol. Món is Catalaans voor “wereld”, en verwijst naar de verschillende werelden die harmonieus samenkomen in de oorspronkelijke Antwerpse havenwijk ’t Eilandje.

Een gebouw uit 1685 dat oorspronkelijk uit drie panden bestond werd volledig gerenoveerd. Tegenover het MAS en restaurant ’t Zilte vinden we deze geklasseerde gebouwen waar vroeger een opslagplaats voor graan gevestigd werd. Nadien veranderde de bestemming tot havenkroeg en vandaag is het de place to be voor kwalitatieve grillades. De panden werden volledig opgeknapt en de eeuwenoude zware draagstructuur met eikenbalken werd netjes geïntegreerd in het nieuwe interieur. De gekaleide buitenmuren werden in hun oorspronkelijke staat hersteld.Mon Antwerpen - Josper

Centraal in de open keuken die afgeschermd wordt door een grote glaspartij staat de Josper houtskooloven uit Catalonië̈. Deze unieke houtskooloven combineert alle goede eigenschappen van zowel een grill als een barbecue. De temperatuur, die kan oplopen tot wel 480°C, zorgt voor unieke textuur en sappige gegrilde producten. Het gebruik van de speciaal ontworpen houtskoolsoort zorgt voor een typerende, intense smaak.Mon Antwerpen - Josper

Op de kaart zien we een ruim aanbod met enkele specifieke variaties. Zo komt naast de kroket van drie soorten kaas geen garnaal maar wel een kroket van rivierkreeftjes. Carpaccio van rundsvlees, vitello tonato en gerookte zalm zorgen voor de gevestigde klassiekers. Bij de hoofdgerechten krijgt het Limousin vlees terecht de aandacht. Món kweekt zijn eigen Limousin runderen op een uitgestrekte weide van een hoeve in Stabroek. Er zijn ook altijd enkele seizoensgebonden suggesties en vandaag is dat hertenkalf, haas en fazant.

De groep die restaurant Món beheert, heeft ook nog restaurant Lux en plant in 2017 een vijfsterren hotel met 70 kamers tussen beide gebouwen. Met Bar Festiv, die naast restaurant Lux zit hebben ze alvast nog een schitterend verlengstuk gegeven aan de uitbreiding op de Sint-Aldegondiskaai. Een overtuigend verhaal om deze avond bij Bar Festiv te laten starten met een Virgin Caipirinha (7€).Bar Festiv - Antwerpen Bar Festiv - Antwerpen

Eenmaal bij restaurant Món krijgen we een tafeltje net voor de open keuken. De start is wat rommelig en een amuse ontbreekt. Bij de voorgerechten vallen meteen de in eigen atelier bereide en op de Josper gegrilde worsten op. Er zijn drie varianten, pistache & boschampignons, jonagold & zwarte pens of venkel (10€). Mijn keuze gaat naar de versie met pistache en boschampignons. Een niet alledaagse combinatie die mooi tot zijn recht komt. De saus is zeer beperkt en hier mocht nog wel wat extra vleesjus bij geserveerd worden. Aan de overkant komen twee correcte kroketten van rivierkreeftjes (17€). De korst is iets te dik maar de vulling mooi smeuïg, intens en smaakvol.Mon Antwerpen - Josper Mon Antwerpen - Josper

Met de Madremia 2011, een Toro van de bodegas Divina Proporción (50€) wachten we op de gekozen Limousin selectie. Mijn Limousin entrecôte van 300g (32€) heeft een diepe uitgebalanceerde smaak maar mist wat kruiding. De saignant bakwijze werd nauwgezet gevolgd. Hierbij komen beetgare groenten en knapperige frietjes. Aan de overkant zie ik tevredenheid met de ossenhaas van Limousin (32€).Mon Antwerpen - Josper Mon Antwerpen - Josper Mon Antwerpen - Josper

Na deze rijkelijke maaltijd laten we het dessert voor wat het is en duiken we terug Bar Festiv in voor de afsluiter van een geslaagde avond.

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            12,5/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 13/20
 
Món, Inspired by Josper
Sint-Aldegondiskaai 30
Tel: +32 3 345 67 89
www.monantwerp.com
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last updated by at .

Leave A Comment