L.E.S.S. – Brugge

New and improved is L.E.S.S. klaar voor een volgende stap.
De bistro aan de rand van Brugge is ingeruild voor een bruisend concept in het hart van de historische stad. Terwijl vroeger een naaiatelier achter deze gevel huisde, proef je hier vandaag de wereld op je bord. Afgezien van de nieuwe locatie aan ’t Zand is L.E.S.S. uitgegroeid tot een all-day concept.

 

L.E.S.S.: LOVE EAT SHARE SMILE

 ONLINE RESERVEREN
 0032 50 69 93 69
 www.l-e-s-s.be

Zaterdag & Zondag gesloten

Chef: Bart Praet, inspired by Gert De Mangeleer & Joachim Boudens

Na een zeer geslaagd bezoek aan de nieuwe Hertog Jan in Zedelgem was het tijd om de vorige heimat van deze gastronomische topper te gaan bezoeken. L.E.S.S. of voluit Love.Eat.Share.Smile is het hippe bistro concept van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens en is nu bijna 1 jaar open op de vroegere locatie van Hertog Jan in Sint-Michiels Brugge.16882523537_198f7e0950_z

De formule van L.E.S.S. is hedendaags met veel tapas en gerechten om te delen. De bistro met Zuiderse keuken krijgt zijn basis bij de Spaanse kwaliteitsproducten die geleverd worden door de partners La Buena Tierra en La Buena Vida. In de keuken is het chef, Bart Praet, die de leiding neemt om de ‘tapas’ en ‘compartir’ gerechten in een strak tempo aan tafel te brengen. Bart werkte nog in Oud Sluis en Hertog Jan. Bij deze laatste zorgde hij mee voor de inplanting van het nieuwe moestuin concept van Hertog Jan 2.0.

Picture by K.Vrancken

Picture by Kristof Vrancken

Het interieur kreeg een verrassende transformatie met graffiti muren en het panoramisch zicht op de open keuken is er nog altijd. Het tafellinnen bleef behouden maar de muziek klinkt enkele decibels luider. In de zaal zorgen Charlotte en Brecht voor een passende sfeer met veel schwung en dynamiek.

Picture by Kristof Vrancken

Picture by Kristof Vrancken

16469764863_7a67778852_zOp de kaart zien we een twintigtal tapas die aangevuld worden met een mooie reeks hoofdgerechten die ook al delend gegeten kunnen worden. Men adviseert om te starten met elk twee à drie tapas en volgens de goesting bij te bestellen. Daar loopt het natuurlijk vaak fout want met tapas zoals tonijn met puntpaprika en avocado, kroketjes met Ibérico ham, gegrilde artisanale witte pens, mergpijp met frisse kuiden en gefruite inktvis, is bijbestellen voor genieters een evidentie. Op de kaart wordt ook melding gemaakt van lactosevrije, glutenarme en vegetarische gerechten.16902139378_6c06e1c621_z

16902364700_3608b9ecdf_zWe startten deze Mediterraanse avond met een frisse Damia Cava met mooie mineraliteit (6€). Hierbij kwam een eerste ronde waarbij we de Pan Con tomate ‘Coca de Cristal’ (3€) met het gedroogd en licht gerookt ossenvlees Cecina de Buey (8,5€) uit Valles del Esla proefden. Aan het mooi gemarmerde vlees met een intense smaak herken je de kwaliteit van het product.16902135778_b2d74caabd_z

16902116348_63932d4637_zMet de Pimiento del piquillo (7,5€) die gevuld werd met geitenkaas en manzanilla olijf kregen we een flashback naar het puntpaprika gerecht van de Yellow pop up.17063955016_1aa762d5af_z

Het is niet enkel de kunst van juiste producten aan te kopen maar ook deze op een subtiele en passende manier samenbrengen. Dit toonde chef Bart met een uitstekende compositie van tonijnfilet met gegrilde puntpaprika en avocado (10€).16467456994_4e10846061_z

Een tortilla van aardappel met pimenton de la vera was dan weer minder spannend.16903697929_6fc45c100d_z

Het was uitkijken naar de fameuze L.E.S.S. burger (10,5€), sharing is caring zeker!16902349980_0bde824498_z

Carpaccio van coquille, aardappel en houtskoololie (12€).16467450764_508630d27e_z

Een uitstekende ceviche van zalm werd met krokante groentjes gebracht en had een goede balans tussen het zuurtje, de texturen en kruiding (9€).17089900355_863c4df63d_z

Een beetje vettig maar top qua smaak was de spies met gegrilde mini-merguez en hummus dip (9,5€).17088404792_c64cb03e47_z

Geen tapas zonder ‘Croquetas’, super kroketjes met Iberico ham (7€).16882471207_3670a637f9_z

We sloten de wandeling doorheen de tapas kaart af met de minder overtuigende Mergpijp die gegrild werd met frisse kruiden en groene pepertjes (9€).17063939456_61e6eb46c2_z

Het eerste hoofdgerecht dat we ook deelden waren de gegrilde Carabineros met zeezout (13,5€/st). Een zalig beestje waarbij ook de smaak die in de kop zit, fenomenaal is.16469741073_830f72dc17_z

De Pluma Iberico werd gegrild en geserveerd met een zwarte chorizo fideuà pasta met krokante groenten en apart ook koolsla (30€).16902108698_2641692f98_z 17088390452_38496b3db3_z

Degustatie van verschillende Spaans kazen, geserveerd met amandelen, vijgencompote en krentenbrood (11€).17089187351_3071362a8e_z
Sorbet van Spaanse bio-citroenen met een huisgemaakte limoncello (7,5€).17089182001_8fef5ec0e4_z

16467418684_e4246e10a8_zMeer dan genieten was het van de LESS taart. Deze chocolade taart met Dulce de Lece toets zorgde voor een mooie en smaakvolle afsluiter (7€).16882475757_53c2470618_z

16902121028_c9ef8d5726_zHet spreekt voor zich dat Joachim en La Buena Vida voor dit verhaal een uitgebreide Spaans geïnspireerde wijnkaart samenstelden. Van grote klassiekers en bekende namen tot onbekende appelaties en biodynamische wijnen. L.E.S.S. liep vanavond volledig vol, het tempo was strak en de sfeer zat goed. Gert en Joachim hebben met deze bistro een leuke aanvulling gegeven aan hun driesterren restaurant Hertog Jan waarbij een jong en dynamisch team zorgt voor de Zuiderse beleving. Love.Eat.Share.Smile

Be-Gusto

L.E.S.S.
ONLINE RESERVEREN
Torhoutse Steenweg 479, 8200 Sint-Michiels Brugge
TEl: +32 50 69 93 69
www.l-e-s-s.be
Zaterdag & Zondag gesloten
Be-Gusto score: 14/20
Comments
2 Responses to “L.E.S.S. – Brugge”
  1. Margaret Ng says:

    Hello, you have a great site, I’ve been a reader for several years. I have one suggestion which has nothing to do with L.E.S.S. If you have not been to Zeno in Brugge recently, please have the pleasure and visit this incredible restaurant once again. I have been there several times over the last 3 years. Chef Reinout Reniere’s food has been getting better each time, and now is at the top of his game. I went there 2 times last week, everything was excellent, from the amuses to the various courses to his desserts. His fish dishes were amazing, both the plaice and the turbot, perfectly cooked, a little crispy outside but moist and tender inside, with perfect accompaniment of vegetables. The presentation was wonderful as well. What can I say about his langoustine? Goodness gracious, speechless! And the pigeon, perfectly cooked. And the desserts are light with the perfect combination of fresh ingredients and sweetness. And I almost forgot about his freshly made bread, incredible.
    Zeno is so under-rated, it’s a shame. Customers should be lining up outside. Please visit them again quickly!

  2. begusto says:

    Dear Margaret,
    Thanks for the advise, indeed we have heard great things about Zeno. will need to make a visit there.
    thanks
    Be-Gusto