Bouchéry – Brussel

Bouchéry: verrassend innovatief en toch puur!

Alsembergsesteenweg 812a, 1180 Brussel
0032 2 332 37 74
www.bouchery-restaurant.be

Geopend van Maandag tot en met Zaterdag, uitsluitend voor diner

Chef: Damien Bouchéry

Na een zeer geslaagde eerste kennismaking met de keuken van Damien Bouchéry tijdens een diner à quatre mains, namen we plaats bij restaurant Bouchéry om het volledige ‘Menu Instant’ te ontdekken. Deze talentvolle chef oogst tegenwoordig veel lof en Damien werd niet voor niets verkozen tot Jonge chef van het jaar voor Brussel door Gault&Millau.

Damien was voorheen nog sterrenchef in Bistrot du Mail te Elsene en maakt sinds enkele jaren furore met Bouchéry in een Ukkels herenhuis. Regelmatig wordt Damien getipt als de chef van de culinaire toekomst voor onze hoofdstad. Gastvrouw en sommelier Bénédicte Bantuelle zorgde voor de inrichting en creëerde een oase van rust aan de drukke steenweg. Het strakke interieur in de twee aparte ruimtes is licht en bevat enkele Nordic touches. De sereniteit van de inrichting weerspiegelt de kookstijl van de chef.Bouchéry Brussel

Bij Bouchéry kan je genieten van een menu instant van 6-gangen (78€) of 8-gangen (98€). Damien serveert een zeer innovatieve keuken waar het product centraal staat. Er is altijd een duidelijke link met de terroir en de natuur. Het gebruik van verschillende kruiden en planten zorgt dan weer voor de juiste opwaardering en gebalanceerde finesse.

Naast de restaurant activiteiten is Bénedicte Bantuelle ook nog art director bij La Bouche, een agentschap voor culinaire concepten. Zo was haar werk onlangs nog te bewonderen bij de inrichting van Culinaria in tour & taxis.Bouchéry Brussel

Vergezeld van een uitstekende Riesling Schieferblume 2013 starten we met vijf amuses.

Sesamkrokant met avocado en krabBouchéry Brussel

Appel, selder & algenBouchéry Brussel

Krokantje met huisgemaakte roomkaas & gekarameliseerde uiBouchéry Brussel

Ravioli van suikerwortel, boekweitgraan en een bouillon van eikenbladerenBouchéry Brussel

Oester, preicrème, gebrande prei en gepekelde sjalotBouchéry Brussel

Als eerste gerecht komt Inktvis en venusschelp met gepekelde ui en uienbouillon die nogal gepeperd is. De structuur en smaak van de inktvis is dan weer super.Bouchéry Brussel

In een combinatie van Sint Jakobsvrucht met een carpaccio van aardpeer, cashewnoten crème en tuile van sesamzaad toont de chef zijn kunnen. De toets van cashewnoten is subliem en zorgt voor balans bij de aardpeer die aciditeit kreeg.Bouchéry Brussel

De zalm met granaatappel en geroosterde clementine wordt afgewerkt met een iets te zoete clementine jus.Bouchéry Brussel

Wanneer we proeven van de verse grijze garnaaltjes met een emulsie van peterseliewortel en kurkuma weten we dat de chef opgewarmd is. Een schitterende cohesie en intensiteit.Bouchéry Brussel

Ook met de vis van het jaar wordt er gescoord vandaag. De hondshaai komt met een emulsie van bonen en berenklauwboter, werkelijk subliem.Bouchéry Brussel

Verfrissing met een Granité van notenboomwijnBouchéry Brussel

Om de veelzijdigheid van lamsvlees te tonen serveert de chef als hoofdgerecht vier kleine degustaties van lam. Eerst lamszwezerik met een super jus.Bouchéry Brussel Bouchéry Brussel

Ook de lamsniertjes die met linzen en een daslookpesto gecombineerd worden zijn voortreffelijk.Bouchéry Brussel

Gekonfijt lam brengt hij met een bergamotsaus en gepekelde schorseneer. Een verrukkelijke bereiding waarbij een rijk gerecht toch een verfijnde smaak geeft.Bouchéry Brussel

Een mooie lamsrib komt met aardappel en een saus van kalamata olijf.Bouchéry Brussel

De chef krijgt weer een creatieve bevlieging en serveert een pompoenpuree met gegrilde pompoenpitten en geraspte schapenkaas.Bouchéry Brussel

Niet te missen bij Bouchéry is het assortiment van huisgemaakte kazen, zowel van rauwe koemelk als schapenkaas. Vooral de twee laatste zijn lekker pittig.Bouchéry Brussel

We krijgen nog een verfrissing met de sorbet van Venkelbloem en zijn klaar voor het dessert. Eerst een appelfinancier met karamel, ciderazijn en vlierbloesemsorbet.Bouchéry Brussel

Dan volgt de Ganache van Marcolini chocolade met een tuile van cacaoboon en sorbet van douglas denneboom. Bouchéry Brussel

De wijnkaart toont een schitterende selectie van natuurwijnen. Deze organic wines passen doorgaans perfect bij de op de natuur geïnspireerde keuken van Bouchéry. Zo dronken we een Zellenberg Pinot Blanc 2011 van Marc Tempé uit de Elzas met een zeer zacht, evenwichtig en fruitig mondgevoel. Ook de rode Poulsard 2012 van Claude Buchot uit de Jura was absolute top.

Damien Bouchéry is met zijn innoverende gerechten duidelijk één van de grootste jonge talenten in Brussel. Hij serveert gerechten waarbij eenvoud, smaak diepgang en puurheid centraal staan. Keer op keer krachtige gerechten met verrassende combinaties, innovatie en borden die de nieuwsgierigheid naar het smaakpatroon opwekken. Wandel zeker een keer mee door de culinaire natuurtocht van Bouchéry want het is de moeite!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                           16,5/20

Be-Gusto prijs kwaliteit score: 16,5/20


Bouchéry

Alsembergsesteenweg 812a, 1180 Brussel

Tel: +32 2 332 37 74

www.bouchery-restaurant.be

Geopend van Maandag tot en met Zaterdag, uitsluitend voor diner

Comments are closed.