Gustatif – Schoten
Gustatif: Stijlvol genieten
Online Reserveren | |
Churchillaan 55, 2900 Schoten | |
0032 3 284 15 16 | |
www.gustatif.be |
Dinsdag & woensdag gesloten
Chef: Gerd Govaerts
Enkele weken geleden opende in regio Antwerpen nog eens een nieuw restaurant met serieus potentieel. Met restaurant Gustatif in Schoten waan ik mij extra gelukkig want het is slechts enkele kilometers ver. Onze eerste kennismaking bleek al meteen een schot in de roos te zijn en Gustatif is dan ook een nieuwkomer om in de gaten te houden.
Weg van alle creatieve conceptontwikkelingen of overdreven extremen, besloten Gerd Govaerts en Jeannot Goffin gewoon hun ding te doen. In het parkje aan de Kasteeldreef, waarin chef Gerd nog heeft gespeeld, opende de ambitieuze chef-kok, samen met zijn vriendin een eigen restaurant. Gustatif betekent Frans voor smaakvol en hiermee accentueert de chef zijn visie naar een pure productkeuken.
Met de opening van restaurant Gustatif kreeg de monumentale en bijna honderd jaar oude Villa Ullens meteen een nieuwe invulling. Het gebouw werd zeer knap en stijlvol gerenoveerd met een moderne uitbouw en grote raampartijen. De knappe architectuur en design kwaliteiten vallen meteen op. Deze grote glaspartij zweeft als het ware aan de parkzijde op een kleine verhoging. Onderaan zorgen de lampen ’s avonds voor een sfeervolle gloed over de planten. Ook binnen werd kost nog moeite gespaard. Een mooie lichte parketvloer, donker grijze en witte tinten, geven contrast aan de originele rode brikken muur. Een nieuwe lift zorgt naast de trappen voor een gemakkelijke toegang naar één van de drie restaurant ruimtes. Reken daarbij een gezellig terras aan de achterzijde en de looks van een toprestaurant zijn compleet.
Chef Gerd Govaerts is de vroegere sous chef van Julien Burlat bij Dôme Antwerpen en ook zijn restaurants in de Alpen. Hij leerde het vak bij Julien Burlat en verder ook bij Frédéric Anton van Le Pré Catelan in Parijs en Marc Paesbrugghe van Sir Anthony Van Dijck. Op de kleine à la carte kaart zien we een mooi evenwichtig aanbod. Zeebaars, pieterman, tongschar, kreeft en kalfszwezerik, eendenborst, pluma iberico, runds ribeye. De prijzen zijn aanvaardbaar en dat is ook zo voor de aangeboden menu’s. Het lunchmenu met 3 gerechten komt op 32€ en het degustatiemenu van 6 gerechten, dat zowel voor lunch als diner mogelijk is, komt op 68€.
Bij aankomst krijgen we een mooi tafeltje aan de raamzijde. Jammer dat de vloer niet gekuist werd en de lunch kruimels nog aanwezig zijn. We starten met een prosecco Tomasello. Op tafel komen dunne krokantjes van speltbrood met een tapenade van zwarte olijf.
De chef kiest ervoor om geen spervuur aan amuses te brengen en als laatste hapje komt een uitstekend soepje van wortel met olijfolie.
Bij het eerste voorgerecht weet ik meten dat we goed zitten. Met een tartaar van zeebaars met komkommer, groene en witte asperges en een paprika coulis toont de chef dat hij technieken beheerst. Beetgare groenten, perfecte kruiding en voldoende fraîcheur.
We gaan verder met een gazpacho van erwt met erwtenscheutjes, gerookte paling en verse erwtjes. Ook hier serveert de chef een mooie intensiteit en de erwtjes hebben nog voldoende beet.
Gebakken tongschar komt met kerstomaatjes, wortel, lamsoor en een saus op basis van kreeft. De kruiding zit goed, de tongschar is correct maar met de saus hapert de keuken even.
Pluma Iberico wordt geserveerd met een puree van shiitake, beukenzwammen en een puree van ratte aardappelen. Misschien qua presentatie nog te verbeteren maar de smaken zitten zeer goed en de kwaliteit van het varkensvlees is goed.
Als eerste dessert komt een biscuit van pistache met een ganache van kers, verse kersen, een coulis van pistache, kersensorbet en een crumble van kattentong koekjes.
We eindigen met een vanille koekje met een ganache van chocolade en chocolade saus.
De sommelier die nog moet loskomen serveert drie witte en drie rode suggestie wijnen per glas en de wijnen worden per druif op de kaart vermeld. De wijnkaart is nog iets te beperkt maar de geproefde rode Tamiolakis Prophasi 2012 uit Kreta met zowel de Kotsifali als de syrah druif was zeer correct met een mooie prijs/kwaliteit.
Restaurant Gustatif wist ons te overtuigen. Dit is een zeer charmant en stijlvol restaurant waar we zeker naar terugkeren. De meer dan geslaagde inrichting en de mooie ligging zijn een eerste troef. Reken daarbij een meer dan degelijke productkeuken en een chef met potentieel. Smakelijk!
Be-Gusto
Be-Gusto score: 14/20
Be-Gusto prijs/kwaliteit score: 14/20
Gustatif
Churchillaan 55, 2900 Schoten
Tel: +32 3 284 15 16
Dinsdag & Woensdag gesloten
Wat een prachtig pand! We hebben super lekker gegeten. Fantastische wijnen en enorm vriendelijke bediening! Een echte aanrader!