Gault&Millau 2016: Belux 2016, Sang-Hoon Degeimbre Chef van het jaar

Gault&Millau 2016: Sang-Hoon Degeimbre is de nieuwe Chef van het jaar! Info over de laureaten en verschuivingen:

Gault&Millau stelde vandaag de 2016 Belux gids voor in het Brusselse Sheraton Airport hotel. Zoals elk jaar legden de inspecteurs bezoeken af in meer dan 1.100 restaurants, die een bespreking krijgen in de gids. Dit geeft maar liefst 10% nieuwe adressen en 100% nieuwe teksten.

Eén blik op de opvallendste stijgers, dalers en laureaten zegt genoeg! Food For Thought:

Chef van het Jaar: “Sang-Hoon Degeimbre”Gault&Millau Belux 2016

Restaurant L’Air Du Temps behoort tot één van de mooiste restaurants van ons land. Eigenaar en chef Sang-Hoon Degeimbre is een man met een visie en grote persoonlijkheid. Sinds de chef in 2013 verhuisde naar de nieuwe locatie in Liernu kreeg de totaal beleving een enorme boost. Het is ook geen geheim dat ons respect voor deze chef groot is en een bezoek aan L’Air du Temps steevast voor culinaire hoogtepunten zorgt. Een meer dan verdiende trofee voor een absolute topchef!

Meer info over deze award: http://www.gaultmillaunews.be/nl/chef-van-het-jaar-2016-sang-hoon-degeimbre

Jonge Topchefs – Les Grands de Demain

De Jonge Topchefs van het Jaar zijn Marcello Ballardin (OAK – Gent) voor Vlaanderen, Cédric Delsaut (Bienvenue chez vous – Namen) voor Wallonië, en Maxime Colin (La Villa Lorraine – Brussel) voor Brussel.

Hoogste Nieuwkomers:

  • Restaurant L’Air du Temps van onze Chef van het jaar Sang-hoon Degeimbre stijgt naar een prachtige 18,5/20!
  • Dit jaar verwerven drie restaurants een derde koksmuts met een 17/20: La Source in LanakenLa Paix in Brussel en Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem.
  • De Villa in the sky (Brussel) maakt een opgemerkte entree in de gids met een score van maar liefst 17/20.

Beste Gastro-Bistro:

Deze titel gaat dit jaar naar Ogst, één van de Bistronomie referenties van ons land en nog maar net een jaar open!Sang-Hoon Degeimbre

Opvallande Stijgers voor Be-Gusto

  • Restaurant L’Air du Temps van de Chef van het jaar Sang-hoon Degeimbre stijgt naar 18,5/20 en komt zo in de absolute top!
  • Restaurant La Source in Lanaken stijgt naar 17/20. Proficiat chef Ralf Berendsen en team.
  • La Paix Brussel staat nu nog hoger op mijn verlanglijst na de klim naar 17/20!

    La Source Lanaken 17/20

    La Source Lanaken 17/20

  • Antwerpen:
    • Naast The Jane scoort dit jaar ook The UpperRoombar in restaurant The Jane met een 16/20. Toegegeven ook ons bezoek aan de upscale bar was memorabel. Proficiat Sergio, Nick en team!
    • Dennis Broeckx van L’Epicerie du Cirque bevestigd dit jaar ook bij Gault&Millau en stijgt naar 15/20.
    • Het Fleur de Sel van chef Alex Verhoeven blijft imponeren en mag zich met 15/20 bij de betere restaurants van de Kempen rekenen.
    • Dario Puglia van restaurant Gist in Antwerpen mag gaan vieren op zijn nieuwe locatie! Ze komen binnen met 14/20 #onlythebrave
    • Ook Brasserie Wouter in Stabroek ziet zijn eerste quotatie beloond met 14/20
    • Diverso Westerlo, Gustatif in Schoten, Brasserie Bru, Hippocampus, Sombat en Tan komen binnen op 13/20
    • Ook bij de Antwerpse nieuwe ‘aanbevelingen’ zitten er enkele leuke adresjes: Bar Chine, Ciro’s voor authenticiteit, Charles Grillotheque, De Kleinen Bistro in Westmalle, De Farmasie en M-Eatery Mechelen.
  • West-Vlaanderen:
    • Hier stijgt L.E.S.S. van 14 naar 15!
    • Uiteraard is er de knappe intrede van Brasa, de ontdekking van het jaar, met 14/20
    • Verder ook Floris Brugge die scoort met 14/20.
    • Onder andere Carcasse, Escabeche tapas de luxe en Bistro Le Nord komen op 13 binnen.
  • Limburg:
    • Hier zien we een zeer mooie score voor Aan Tafel bij Luc Bellings met 16/20.
    • Food Emotions in Hamont-Achel, Le Cinquième Zutendaal en Ogst Hasselt komen binnen met een knappe 14/20.
    • In Peer is er een nieuwkomer met ’t Fornuisje met 13/20
    • Zoethout in Wellen komt erbij met 13/20. Proficiat Laurens & Lien!
    • La Source komt dus op een topscore van 17/20.
    • Altermezzo Tongeren stijgt naar 15/20
    • Mondevino, het paradijs voor wijnliefhebbers stijgt naar 13/20.
  • Vlaams-Brabant & Brussel:
    • In Machelen is er een nieuw adres dat we recent ook ontdekten: Jeroen Storme met een 13/20
    • Alain Bianchin in Overijse krijgt meteen 15/20!
    • Essenciel in Leuven stijgt naar 14/20!
    • Het Brusselse La Villa in the sky zit meteen hoog met een 17/20
    • San, het nieuwe ‘bowl’ concept van Sang-Hoon Degeimbre komt binnen op 13.

      Marcelo Bellardin - Oak Gent

      Marcelo Bellardin – Oak Gent – Jonge Chef van het jaar Vlaanderen

  • Oost-Vlaanderen:
    • In de Gentse Ghelamco Arena daar zitten niet alleen kampioenen maar ook een toprestaurant. Horseele stijgt naar 16/20.
    • Oak van de Jonge chef van het jaar Vlaanderen stijgt naar 15/20.
    • Ook restaurant Publiek stijgt na twee jaar open al naar een 15/20. Proficiat!
  • Wallonië:
    • L’Air de Rien gaf ons persoonlijk één van de leukste ontdekkingen van het jaar. Ze stijgen ook bij Gault&Millau naar 16/20! Vlaanderen allen daarheen.

De ontdekkingen van het jaar

Vlaanderen: Brasa (Knokke-Heist), inderdaad een absolute aanrader!

Brasa - Knokke

Brasa – Knokke

Wallonie: Racine (Braine-le-Château)

Brussel: La Femme du sommelier (Brussel)

Beste Prijs/kwaliteit – Le Prix Plaisir

Vlaanderen: Visbistro Mojo Antwerpen

Brussel: Wine Bar des Marolles

Wallonie: La Garrigue

Beste Sommelier: Mathieu Vanneste – Hof van Cleve. Enkele maanden geleden konden we nog genieten van de kennis en perfecte service met veel schwung en passie.

Mathieu Vanneste - Sommelier Hof Van Cleve

Mathieu Vanneste – Sommelier Hof Van Cleve

Beste wijnkaart 2015: Roosenberg (Waasmunster)

Gastheer van het jaar:

Dit jaar geen gastvrouw maar een gastheer van het het jaar! Thomas Schmidt van Brasserie Boulevard krijgt de titel als Gastheer van het jaar en zo toont Gault&Millau ook naar goed draaiende brasserieën te kijken voor zijn awards.

Italiaan van het jaar: Lucana (Wanze)

Mooiste Terrras: Plan voor de zomer van 2016 alvast een bezoek aan het terras van Vivendum (Dilsen-Stokkem), want dat is uitgeroepen tot het mooiste van het jaar.

Aziaat van het jaar: Bij l’Esprit Bouddha (Gosselies) zijn ze trots op hun herkomst volgens Gault&Millau, en dat resulteerde in de titel Aziaat van het jaar.

Dessert van het jaar: De Schone van Boskoop

Brasserie van het jaar: Silo’s Boortmeerbeek 

ALLE RESULTATEN/LAUREATEN KAN U VINDEN OP: http://www.gaultmillaunews.be/nl/gaultmillau-belux-2016-de-laureaten

En op www.gaultmillau.be (vanaf dinsdag)

 

Culinaire Groeten,

Be-Gusto

 

Comments are closed.