Antwerpen Proeft 2016
Antwerpen Proeft 2016 – Genieten van de perfect mix!
Van donderdag 5 mei t.e.m. zondag 8 mei 2016 was de Antwerpse Waagnatie weer het toneel voor een groot culinair festival. Dit jaar viert Antwerpen Proeft notabene zijn 10e editie wat met de zonnige dagen meteen ook voor een groots succes zorgt.
De line-up van deze jubileumeditie was schitterend. Zo groots dat we bij het noodgedwongen vertrek alleen maar konden vloeken over de verschillende standen die we helaas rateerden.
Al bij aankomst wordt meteen duidelijk dat deze editie nog grootser is. Een mooi plein met top-quality foodtrucks siert het eerste deel. De Würst-manie heerst ook in Antwerpen want naast Jean Sur Mer en Balls ’n Glory is het hier gezellig aanschuiven. Wij laten ons overtuigen door een knapperig broodje van de Fingerfood Truck van Maty Van Geirt. Een fenomenaal welkom zou ik zeggen want Maty brengt diepgang en pit in een open crunchy broodje met pulled pork, gerookte barbecue kruiden, jalapeno, nacho’s en pijpajuin.
Even verder houden we halte bij de stand van Culinaire Ambiance waar je kan proeven van de Cig köfte wrap, een recept van Seppe Nobels – Graanmarkt 13. Een mooi gekruide veggie wrap van iceberg sla met bulgur.
Meet the ‘Street Dog’ van Würst! Een zacht broodje met zuurkool, de secret würst, uiensaus, mosterd en lente-ui.
We wandelen verder naar de eerste hal met vele toppers! Uiteraard is het halt houden bij één van onze Antwerpse favorieten. Restaurant Kommilfoo serveert een event versie van de gelakte varkensribbetjes met een mayonaise van hummus maar ook een verfijnde bereiding van gemarineerde bonito met wilde groene asperges, panna cotta en een krokantje van sesamzaad, een crème van erwten en kafferlimoen en een zalige jus van dashi en kafferlimoenblaadjes.
Piet Huysentruyt stuurde zijn Likoké team om een ode aan de Moambe van zijn vader’s Congo te brengen. In deze versie brengen ze kip met palmnootolie, rijst en saka saka (fijngestampte maniokbladeren). Perfect in combinatie met de Vedett IPA btw!
Great wines & exclusive caviar! Dan moet je uiteraard bij Sepideh zijn. We proeven van twee zalige wijntjes: een blanc de noir Borovitza uit Bulgarije en de elegante Ahinos 2015 uit Kreta. Daarnaast komt een knappe kaviaar degustatie van Divinity.
Bij restaurant Marcel werden we verrast door een in gin gemarineerde zalm met appel en wilde selder, afgewerkt met Granny Smith-appel, zure room en haringkaviaar.
We keuvelen rustig verder naar de tweede hal waar we uiteraard een bezoek moeten brengen aan L’épicerie du cirque van Dennis Broeckx. Dat den Antwerp in tweede klasse blijft was gelukkig niet te proeven in zijn gerechten. Bouchot mosseltjes serveren ze met kerrie, kokos, koriander en pinda. Dennis heeft elk jaar wel een sublieme streetfood versie op het menu en zo brengt hij dit jaar de ‘Stoofvlees-saté’. Een stokje met zacht gegaarde varkenswangetjes met steranijs wordt geserveerd met stro van aardappel.
Voor lekkere natuurwijnen moet je uiteraard bij de stand van Altrovino zijn en vergeet ook niet langs de Duvel Mini Masters te passeren 😉
Überfoodie Luc Hoornaert brengt elke dag een andere topchef naar zijn restaurant voor de Luc’s dagschotel. Zo verwelkomt hij David Martin van La Paix, Michael Rewers van Bistrot du Nord en Syrco bakker van Pure C. Vandaag was het de beurt aan de Aziatische revelatie van Antwerpen ‘5flavors Mmei’. Een dim sum met rundsvlees, gember en oestersaus en een dim sum met garnaal en octopus krijgen kracht door atjar tjampoer of Indonesische verse groenten in licht pikante saus met pindanoot. For sure Mmei staat op de to do!.
Tijd te kort dat is jammer genoeg ook Antwerpen Proeft. Wij het terugwandelen realiseer je je dat de tartaar van kalfsvlees van #fullhouse B23 vergeten werd. Of de Pork Yakitori van Ozzo je net ontsnapte, damm. Ook de rundstartaar van Ardent moet fenomenaal zijn en wat dan te denken van de Crispy Fish Taco van Jean Sur Mer. Een taco met vlaswijting, chipotle, rode kool, avocado en tomatensalsa. Wie vergeet nu de sweet sensations van Joost Arijs, Chocoladehuis Boon of Njam chef Roger Van Damme?
Antwerpen Proeft u was geweldig. CY next year!
Meer informatie over Antwerpen Proeft: www.antwerpenproeft.be en www.facebook.com/AntwerpenProeft