Antwerpen Proeft 2016

Antwerpen Proeft 2016 – Genieten van de perfect mix!

Van donderdag 5 mei t.e.m. zondag 8 mei 2016 was de Antwerpse Waagnatie weer het toneel voor een groot culinair festival. Dit jaar viert Antwerpen Proeft notabene zijn 10e editie wat met de zonnige dagen meteen ook voor een groots succes zorgt.

De line-up van deze jubileumeditie was schitterend. Zo groots dat we bij het noodgedwongen vertrek alleen maar konden vloeken over de verschillende standen die we helaas rateerden.

Al bij aankomst wordt meteen duidelijk dat deze editie nog grootser is. Een mooi plein met top-quality foodtrucks siert het eerste deel. De Würst-manie heerst ook in Antwerpen want naast Jean Sur Mer en Balls ’n Glory is het hier gezellig aanschuiven. Wij laten ons overtuigen door een knapperig broodje van de Fingerfood Truck van Maty Van Geirt. Een fenomenaal welkom zou ik zeggen want Maty brengt diepgang en pit in een open crunchy broodje met pulled pork, gerookte barbecue kruiden, jalapeno, nacho’s en pijpajuin.26266694153_a60e509db9_z

Even verder houden we halte bij de stand van Culinaire Ambiance waar je kan proeven van de Cig köfte wrap, een recept van Seppe Nobels – Graanmarkt 13. Een mooi gekruide veggie wrap van iceberg sla met bulgur.

Meet the ‘Street Dog’ van Würst! Een zacht broodje met zuurkool, de secret würst, uiensaus, mosterd en lente-ui.26266690883_dac0febb6f_z

We wandelen verder naar de eerste hal met vele toppers! Uiteraard is het halt houden bij één van onze Antwerpse favorieten. Restaurant Kommilfoo serveert een event versie van de gelakte varkensribbetjes met een mayonaise van hummus maar ook een verfijnde bereiding van gemarineerde bonito met wilde groene asperges, panna cotta en een krokantje van sesamzaad, een crème van erwten en kafferlimoen en een zalige jus van dashi en kafferlimoenblaadjes.26777462382_a862970c54_z

Piet Huysentruyt stuurde zijn Likoké team om een ode aan de Moambe van zijn vader’s Congo te brengen. In deze versie brengen ze kip met palmnootolie, rijst en saka saka (fijngestampte maniokbladeren). Perfect in combinatie met de Vedett IPA btw!26803325851_962b9b3b32_z

Great wines & exclusive caviar! Dan moet je uiteraard bij Sepideh zijn. We proeven van twee zalige wijntjes: een blanc de noir Borovitza uit Bulgarije en de elegante Ahinos 2015 uit Kreta. Daarnaast komt een knappe kaviaar degustatie van Divinity.26803324791_038a27aa54_z 26803328461_6b8b1b7762_z 26803323611_cb14db9b12_z

Bij restaurant Marcel werden we verrast door een in gin gemarineerde zalm met appel en wilde selder, afgewerkt met Granny Smith-appel, zure room en haringkaviaar.26803321941_9dc4f99bda_z

We keuvelen rustig verder naar de tweede hal waar we uiteraard een bezoek moeten brengen aan L’épicerie du cirque van Dennis Broeckx. Dat den Antwerp in tweede klasse blijft was gelukkig niet te proeven in zijn gerechten. Bouchot mosseltjes serveren ze met kerrie, kokos, koriander en pinda. Dennis heeft elk jaar wel een sublieme streetfood versie op het menu en zo brengt hij dit jaar de ‘Stoofvlees-saté’. Een stokje met zacht gegaarde varkenswangetjes met steranijs wordt geserveerd met stro van aardappel.26597973250_2613ac6db8_z 26803320011_7f24603a3e_z

Voor lekkere natuurwijnen moet je uiteraard bij de stand van Altrovino zijn en vergeet ook niet langs de Duvel Mini Masters te passeren 😉26597971130_be9ee4a7b7_z

Überfoodie Luc Hoornaert brengt elke dag een andere topchef naar zijn restaurant voor de Luc’s dagschotel. Zo verwelkomt hij David Martin van La Paix, Michael Rewers van Bistrot du Nord en Syrco bakker van Pure C. Vandaag was het de beurt aan de Aziatische revelatie van Antwerpen ‘5flavors Mmei’. Een dim sum met rundsvlees, gember en oestersaus en een dim sum met garnaal en octopus krijgen kracht door atjar tjampoer of Indonesische verse groenten in licht pikante saus met pindanoot. For sure Mmei staat op de to do!.26597969140_c555db38aa_z

Tijd te kort dat is jammer genoeg ook Antwerpen Proeft. Wij het terugwandelen realiseer je je dat de tartaar van kalfsvlees van #fullhouse B23 vergeten werd. Of de Pork Yakitori van Ozzo je net ontsnapte, damm. Ook de rundstartaar van Ardent moet fenomenaal zijn en wat dan te denken van de Crispy Fish Taco van Jean Sur Mer. Een taco met vlaswijting, chipotle, rode kool, avocado en tomatensalsa. Wie vergeet nu de sweet sensations van Joost Arijs, Chocoladehuis Boon of Njam chef Roger Van Damme?

Antwerpen Proeft u was geweldig. CY next year!

Meer informatie over Antwerpen Proeft: www.antwerpenproeft.be en www.facebook.com/AntwerpenProeft

26597967110_78b8af5c7e_z

Comments are closed.