Oak – Gent

Oak: Sublieme smaken

 Online Reserveren
Hoogstraat 167, 9000 Gent
 0032 9 353 90 50
www.oakgent.be
 
Chef: Marcelo Ballardin

Restaurant Oak in Gent rekenen we bij één van de revelaties van de laatste jaren. Sinds de opening loopt het storm en imponeert Marcelo Ballardin zijn cliënteel met uitgebalanceerde creaties die altijd voldoende fraîcheur hebben.

Marcelo is Braziliaans en heeft Italiaans bloed. Biologie studies werden aan de kant geschoven om nadien de wetenschap van food te analyseren. Een horeca opleiding in de London Cordon Bleu School was het gevolg. Zijn passie en gedrevenheid bracht hem onder meer bij 1 Lombard Street in Londen, Hertog Jan te Brugge, Geranium Kopenhagen, Oud Sluis en Dinner by Heston in Londen. Marcelo was ook nog ‘food developer’ bij Pure C in Cadzand om samen met chef Syrco Bakker nieuwe gerechten uit te werken.

Een rijke lijst aan ervaring die al even impressionant is als de twee eerste jaren van Oak Gent. Vorig jaar nog gelauwerd door Gault&Millau als Jonge chef van Vlaanderen en vorige maand nog één van de uitblinkers op de Native Cooking Awards. De rollercoaster stopt niet want Marcelo broedt momenteel met nieuwe plannen en een aangepast concept?…27132286644_e1314a3d73_zHet restaurant is klein met een 24 tal zitplaatsen en werd uitgekiemd ingericht. Het design combineert een licht gekleurde parketvloer met groene, gele en rode designstoelen. De zwarte muur, donkere houten designtafels en verlichting zorgen voor extra gezelligheid. Achteraan is er ook een klein terras en boven kan een private dining room de capaciteit vergroten.27670093241_efd4b8850c_z

De keuken van Marcelo heeft soms Italiaanse elementen, maar zijn liefde voor de frisse en kruidige Aziatische keuken is duidelijk merkbaar. Het verbluft regelmatig met een sublieme beheersing van de zuurtegraad in zijn gerechten. Een duidelijke signatuur getekend door de Oud Sluis & Pure C periode. Samen met sous chef Eric Ivanidis, die mee de opstart deed zorgt Marcelo voor krachtige gerechten met pure en uitdagende smaken. De chef komt zelf op regelmatige basis mee in de zaal om zijn visie en gerechten toe te lichten.27133826323_0943d1cbd2_z

Met een 5-gangen voor slechts 55€ laat Marcelo zien dat topgastronomie niet duur moet zijn. Een smile krijg je meteen met het alcoholvrije aperitief waar koriander, limoensap en bergamot subliem gecombineerd worden. Hierbij komen enkele intens smakende hapjes. Ook de echte Belgian Foodie die mee aan tafel zit knikt goedkeurend!27133817883_d4c08cf661_z

Structuren van maïs27132262944_005e96967a_z

Krokant slahart met een caeser dressing en parmezaan voor uit het vuistje27466767970_7a8b13db4f_z

Krokant met rozemarijn, een tapenade van zwarte olijf en poeder van gedroogde tomaat27132261044_7be3da7f2b_z

We starten met een tartaar van wilde gamba, curry, wortel structuren, gepofte quinoa en mini witlof. Een bom van smaken met een schitterende cohesie en perfect zuurtje.27466775850_e89e912790_z

Dan gaat de chef even toveren en vaart hij richting 5 toques. Heek wordt samengebracht met peterselie wortel, kokkels, een jus van kokkels en kokos en Parmezaan tot een intense euforie. Zelden zo een diepgang en verfijnde scherpte in gerechten gezien. Schitterende zuurtjes die net voldoende frisheid geven zonder teveel te overheersen.27466773500_436d61085a_z

Met het befaamde Txogitxu rundsvlees uit het Baskenland van visionair Imanol, dat trouwens perfect gegaard werd, bevestigt de keuken ook met de hoofdgerechten. Hierbij komt rode biet, bulgur en een bloemkool salade. De bord keuze is wat ongelukkiger.27466772280_06dd66fdbe_z

Het eerste dessert is een brunoise van appel met een jus van appel en boerenkool en een vers gedraaid vanille ijs.27644200682_8080dc5486_z

Ook in het laatste dessert met chocolade structuren en passievrucht zitten alle componenten goed en wordt smaakvol het culinair festijn bevestigd.27133811633_6532d0fa3b_z

De eenvoud van het pand en het interieur vergeet je ogenblikkelijk wanneer de chef zijn borden vol finesse aan een gestaag tempo laat komen. Opmerkelijk dat een chef op zo een korte culinaire carrière al dit niveau haalt. Gerechten worden met passie en creativiteit uitgewerkt tot creaties waar de samenhang en intensiteit bijzonder groot zijn. Na dit tweede bezoek aan Oak zijn we meer dan overtuigd, Oak behoort tot de top. Met zijn stijl nestelt Marcelo zich ook perfect tussen het rijke gastronomische aanbod van ons land en weet hij toch mooi te differentiëren. Culinair genieten moet niet duur zijn en dat kan ook bij Oak!

Be-Gusto

 

Be-Gusto score :                    16/20

Be-Gusto value for money: 16/20

 

Oak Gent

Online Reserveren

Hoogstraat 167, 9000 Gent

Tel: +32 9 353 90 50

www.oakgent.be

Comments are closed.