Le Fourneau – Brussel

Le Fourneau: “Tapas French style in een kooktheater”

Chef: Evan Triantopoulos

Restaurant Fourneau in Brussel kroop de laatste jaren op zijn sokken naar een score van 15/20 bij Gault&Millau. Een duidelijke waardering voor een atypisch concept, dit gaan we maar al te graag eens ontdekken. Le Fourneau – van bezieler Evan Triantopoulos – maakt deel uit van de groep ‘Evan restaurants’ met ook Le Gril aux herbes te Wemmel.

De buurt aan de Place St. Catherine is duidelijk dé horeca buurt van Brussel en je vindt er restaurants op elk niveau. Toch vond Evan met zijn concept een uniek verhaal. Met een flinke scheut Barcelona gevoel zette hij een tapas concept op de kaart maar dan Frans georiënteerd. Ook naar het interieur werd dit doorgetrokken door een stijlvolle bar rond een soort kooktheater te zetten. Een sfeervol gebeuren om de chefs bezig te zien vanuit alle hoeken. Het interieur wordt verder getypeerd door zwart en witte tegeltjes en hoge moderne barstoelen. Comfortabel zitten was het niet echt, dicht op elkaar en vrij hard maar ook dat hoort bij de sfeer.Le Fourneau

Evan maakt er een erezaak van om op een ongedwongen manier met topproducten te werken. De menukaart is uitgebreid. Naast een reeks Franse tapas – die per stuk of per 100g – besteld kunnen worden, zijn er ook seizoensgerechten en menu mogelijkheden. Zo serveert de chef onder andere een tempura van Nobashi garnalen (9€), zee-egel met kwartelei en schaaldierenjus (14€) of een kroket van varkenspoot met pickles en gribiche saus (12€). Bij de hoofdgerechten staat vandaag bijvoorbeeld een Turbotin (30€), Mechelse koekoek met selderrisotto & fine champagne (20€) of een Lamsbout uit Pauillac (20€). Het 7 gangen tapasmenu biedt het beste van de dag-inspiratie (49€).Le Fourneau

De lunch van vandaag, een 3-gangen met mise en bouche voor 30€, is onze keuze. Er is telkens keuze tussen twee gerechten. We starten met een fel gekruid proevertje, een taartje van tomaat, selder en garnalen.Le Fourneau

In een goed lunch tempo volgt een ravioli van kreeft met selder en bisque saus. Inderdaad de selder is terug! Het geheel is echter van hoge kwaliteit met een uitmuntende smaakcohesie.Le Fourneau

Bij het hoofdgerecht laat ik de Ossobuco aan mij voorbij gaan en kies ik de mi-cuit van zalm met spek, een mosterd mousseline en een pikant dragon zalfje. De aardappelpuree komt apart. Alweer een gerecht op niveau al is de dragonzalf van een zeer pittig allooi.Le Fourneau

We sluiten deze lunch af met verse aardbeien in een gepeperd soepje met vanilleijs. Hier zit de kruiding wel perfect en de zomer wordt mooi naar het bord gebracht.Le Fourneau

De aanbevolen wijnen per glas konden de puurheid van de keuken niet volgen, inspiratieloos en ondermaats. Ook in de bediening missen we de nodige dosis flair en vriendelijkheid.

Dit originele concept met zijn tapas French style en pure gerechten valt zeker qua beleving en keuken-kwaliteit in de smaak. Ook de timing voor de lunch zat zeer goed, iets wat tegenwoordig niet altijd evident blijkt te zijn. Een meer dan geslaagde passage waar we zeker nog een vervolg aan zullen geven, à la prochaine!

Be-Gusto

Le Fourneau
Sint-Katelijne plein 8, 1000 Brussel
TEl: +32 2 513 10
http://www.evanrestaurants.be
Zondag & maandag gesloten
Be-Gusto score: 13,5/20

Comments are closed.