Klein Constantia – Brasschaat

Klein Constantia: “Bistronomie met een Zuid Afrikaanse twist”

Chef: Johan Loos

Tijdens een zwoele zomerdag gingen we op zoek naar hét Bistronomie adres van Brasschaat. Restaurant ‘Klein Constantia’ heeft door de jaren heen duidelijk een waaier aan vast cliënteel uitgebouwd. Deze positieve klantenfeedback beweegt ons naar de volkse buurt Mariaburg in Brasschaat. Inspiratie voor de naam haalde men bij de verwijzing naar één van de bekendste wijngaarden van Zuid-Afrika ‘Klein Constantia’, dat er hier veel Kaaps wijnplezier vloeit is dan ook een evidentie.Klein Constantia Brasschaat

De Zuid-Afrikaanse familie spirit vinden we ook in dit culinaire verhaal terug waar we vriendelijk ontvangen worden door de ‘Loos’ brothers. Johan in de keuken en de jongere Ian als gastheer-sommelier. Chef Johan kookt vanuit een klassieke basis maar weet net voldoende hedendaagse en creatieve toetsen toe te voegen. Zonder buiten de lijntjes te kleuren serveert hij creatieve gerechten met eigen accenten. Ian van zijn kant laat je graag meereizen naar het Kaapse goud en een wine-pairing South African style is dan ook een absolute must.

Het restaurant werd ingericht in een lange smalle ruimte met stijlvolle zitbank, in het moderne interieur wisselen donkere en lichte kleuren elkaar af en brengt de sfeervolle wandverlichting een extra cachet. Op deze zomerse dag ben ik maar al te blij dat ‘Klein Constantia’ ook een verzorgde tuin heeft. Een mooi groen kader al is het kunstkras wel een beetje kitsch.

Picture by Carlo Coppejans

Picture by Floor Bogaerts

Klein Constantia BrasschaatChef Johan Loos biedt een beperkte à la carte aan om zo verse seizoensproducten te kunnen garanderen. Hij leeft zich creatief uit in de menu’s die met een goede prijs-kwaliteit verhouding aangeboden worden, drie gangen voor 38€ en vier gangen aan 50€. Gastheer Ian weet ons te overtuigen om bij de 4 gangen wandeling de aangepaste wijnen te nemen (22€).

We starten met een eerste mise en bouche van handgepelde grijze garnalen, zoet zure komkommer, crème van Reypenaer met chipotle chili en bieslookbloem. Een knap begin waarin zowel frisheid als body zit, ook de licht pittige toets in de crème zorgt voor een uitdagend geheel.Klein Constantia Brasschaat

Als tweede amuse serveert Johan de King Krab met andijvie, granny smith, espuma van krab & jonge geitenkaas en haring kaviaar. Ook hier zit de smaakbalans goed en chef Johan weet met zijn amuses al verrassend uit de hoek te komen.Klein Constantia Brasschaat

Het eerste voorgerecht is een Rundstartaar met gebrande Amsterdamse ui, rode biet en Pecorino kaas. De tartaar is jammer genoeg niet handgesneden en meer tot americain verwerkt. Goed op smaak dat wel maar we hadden de rundstartaar liever klassieker gezien. De combinatie met de pecorino kaas, ui en rode biet is perfect. Als wine pairing serveert Ian een zeer mooie Sauvignon Blanc, de David Nieuwoudt Ghost Corner 2011 typeert met groene paprika, pompelmoes en een mooie mineraliteit.Klein Constantia Brasschaat

Als tussengerecht serveert Johan een knap staaltje vakmanschap door een Kabeljauwhaasje met een perfecte cuisson op te waarderen met een puree van gepofte knoflook en La Gabarre kaas. Hierbij komt ook nog venkel, zwarte olijf, dille, bieslookschuim en bouillon van tomaat. De venkel is iets te hard en de olijvenschijfjes brengen weinig meerwaarde maar verder is dit een absolute topper vol van intense smaken. In het glas komt een 100% Viognier 2010 van het domein Sarensberg Zuid-Afrika. Viognier scoort meestal bij mij en ook hier brengen de mooie aroma’s van citrus in combinatie van noten en peren een subliem mondplezier. Ik had niet zo een hoge pet op van Zuid-Afrikaanse wijnen maar vergissen is menselijk zeker:)Klein Constantia Brasschaat

Chef Johan volgt met een verfijnd hoofdgerecht. Duke of Bershire varken in combinatie met een butternut crème, Paleta ham, bataat aardappel, koolrabi en een jus van pickles. Het varkentje wordt perfect gebracht en ook hier weet Johan een mooie smaakcohesie te serveren. De picklesjus zorgt voor de nodige pit. Het is niet echt het seizoen voor butternut maar de smaak en bereiding zit goed en dat is belangrijker. Ook hier krijgen we een Zuid Afrikaanse wijn, de Galpin Peak 2009 uit Walker Bay is een Pinot Noir wijn met hinten zwart fruit die elegant en harmonieus gesmaakt wordt.Klein Constantia Brasschaat

Bananen als desserts zijn niet bepaald “nie mijn eerste keuze nie” maar hier kan ik goedkeurend knikken bij het proeven van de gebrande banaan met een crumble van citroen, ijs van rum en rozijntjes, yoghurt espuma en een coulis van koude thee. Niet al te zwaar en de banaan is perfect gekarameliseerd. Het ijs van rum had iets zachter en smeuïger mogen zijn. Ook hier laat Ian zich van zijn beste kant zien door een biologische Straw wine uit de Lammershoek te presenteren. Deze zoete wijn van gedroogde Chenin Blanc druiven is door zijn rozijn en abrikoos aroma’s een perfecte zoete match.Klein Constantia Brasschaat

De broers Loos weten ons zonder al te veel kapsones aangenaam te verrassen met eerlijke en pure gerechten die gecharmeerd worden met een snuifje creativiteit. Als ze dit niveau van wijnpairing aanhouden dan is succes verzekerd. Ook het kader is stijlvol en tegelijkertijd toch relax en bistronomisch ongedwongen. Zoals ze in Zuid Afrika zouden zeggen: ‘Klein Constantia, het is hier eksie perfeksie’!

Be-Gusto

Klein Constantia
RESERVEREN
Kapelsesteenweg 406
TEl: +32 3 295 82 59
www.kleinconstantia.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 14/20

Picture by Carlo Coppejans

Picture by Carlo Coppejans

 

Comments
2 Responses to “Klein Constantia – Brasschaat”
  1. LECLEF Joseph says:

    UITSTEKEND-ZONDER FOUT TE BEZOEKEN

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Straw wine uit Zuid-Afrika: Mwah wat fantastisch! Dit las ik eens op een collegawinesite: “Bananen als desserts zijn niet bepaald “nie mijn eerste keuze nie” maar hier kan ik goedkeurend knikken bij het proeven van de gebrande banaan met een crumble van citroen, ijs van rum en rozijntjes, yoghurt espuma en een coulis van koude thee. Niet al te zwaar en de banaan is perfect gekarameliseerd. Het ijs van rum had iets zachter en smeuïger mogen zijn. Ook hier laat Ian zich van zijn beste kant zien door een biologische Straw wine uit de Lammershoek te presenteren. Deze zoete wijn van gedroogde Chenin Blanc druiven is door zijn rozijn en abrikoos aroma’s een perfecte zoete match.” (Bron: be-gusto.be/) […]