WY – Brussel
WY Brussel: “Internationale topchefs koken maandelijks in restaurant WY”
Chef: Xavier Pellicer, Bart De Pooter & Guus van Zon
Tweesterren chef Bart De Pooter van restaurant Pastorale in Reet nodigt in zijn Brussels Restaurant WY maandelijks een buitenlandse topchef uit. Samen bereiden ze dan in een heus 4-hands verhaal een 6-gangen lunch en diner. Voor de kick off afgelopen zaterdag was Xavier Pellicer, de voormalige ***chef van restaurant El Raco de Can Fabes (Sant Celoni-Barcelona) alvast in topvorm.
Voor de eerste editie van deze samenwerking koos Bart resoluut voor culinaire creativiteit. Xavier Pellicer was vroeger executive chef van verschillende gereputeerde sterrenzaken zoals Abac en El Raco de Can Fabes in Barcelona. Momenteel houdt hij zich bezig met verschillende projecten zoals bv Barraca in Barcelona. De synergie met Bart De Pooter is duidelijk merkbaar want ze stimuleren het gebruik van bio en seizoensproducten in een zeer verfijnde moderne keuken. Als special dish zal vandaag ook entrecote van Holsteinrund door beide chefs elk op hun kenschetsende manier verwerkt worden. Bart is trouwens exclusief importeur van deze Holstein stukken die 50 dagen gerijpt worden.
Restaurant WY is één jaar na opening een serieuze aantrekkingspool aan de Brusselse Sablon. Met zijn locatie in de showroom van de Mercedes Benz garage mag WY zeker een SLK onder de Brusselse restaurants genoemd worden. Voor deze special editions van 6-gangen culinaire creativiteit betaal je 72€ of 125€ inclusief diesel.
Pictures by Shoot That Food & Belgian Taste Buds
We starten alvast in stijl met een glas Champagne Bollinger en enkele zeer verfijnde amuses.
Amuse: Aardappelkrokantje & grissini van linzen met humus
Amuse: Paling int groen variant
Amuse: Ossenworst, creme van mierikswortel en aigre-doux tomaat
Amuse: Oester met zilte groenten
Het eerste gerecht is meteen één van de Holsteiner varianten. Gerijpte lende (50dagen) met bio-groenten uit de tuin van Xavier en een bouillon van bellota ham (Xavier).
Hierna volgt een decoratief schouwspel van Garnalen met snijbiet en migas met salie & look (Xavier). Een mooi samenspel van smaken en het is hier de migas die dit gerecht volledig zijn overheerlijke touch geeft.
Als derde creatie volgt witte kool, die 3u traag in de oven gegaard werd met Girolles & gerookte eidooier (Bart). Een eerste gerecht van Bart vandaag dat meteen de grote registers opengooit. Een vegetarische variant die inspireert met zuivere en pure smaken. De Sauvignon Blanc uit Tourraine vormt hierbij ook een goede match.
De culi-tandem serveert nu Gepocheerde ganzenlever met jong witlof, peer, rode sla en een gevogelte jus met gezouten boter(Xavier). Een zeer royale portie met in het glas een verrassend frisse Chardonnay uit Venetië.
Nadien komt het volgende Holstein gerecht. Holstein rund dat 50 dagen gerijpt werd wordt geserveerd met structuren van prei, puree-gebrand-gebakken (Bart). Eenvoud op het bord maar een explosie in de mond. Het rundsvlees heeft een zeer mooie diepe smaak en wordt perfect saignant geserveerd.
Voor het dessert gaan we weer naar de bio-tuin want de appeltjes uit de tuin van de chef komen met een caramel van appel, crumble en vanille ijs (Bart). De sommelier schenkt hierbij een subliem glaasje Muscat de Rivesaltes, 2012 met nog voldoende zuren en zeker niet te kleverig.
Op 12 Oktober volgt de virtuoze chef Benallal Akrame van restaurant Akrame uit Parijs en daarna zullen er nog meerder internationale toppers de open keuekn van WY delen. Zo verwacht men oa nog: Mathias Dahlgren – Dahlgren**- Stockholm SE; Jacob Jan Boerma – De Leest** – Vaassen NL; Alyn Williams – The Westbury* – London UK en Nuno Mendes – Viajante* – Londen UK.
Een bezoek aan restaurant WY was al een aanrader en dat is het tijdens deze events des te meer. Aarzel niet want de plaatsen zijn beperkt!
Be-Gusto
WY Brussel Bodenbroekstraat 22-24, 1000 Brussel ONLINE RESERVEREN TEl: +32 2 400 42 63 Zondag gesloten www.wybrussels.be http://www.depastorale.be http://www.bartdepooter.be
mmm ziet er lekker uit, het eten is er heel goed maar het is er zo ongezellig 🙁