Hocus Pocus – Nieuwenhove

Hocus Pocus: ‘Tatjespap uit Nieuwenhove’

Chef: Patrick Stevens

Hocus Pocus veranderde zijn naam in restaurant GLISS

 

Restaurant Hocus Pocus ligt in Nieuwenhove, een dorp met een 5-tal straten tussen Ninove en Geraardsbergen. Gedreven door de magie van selfmade chef ‘Patrick Stevens’ brachten we een bezoek aan zijn Frans-Belgisch restaurant.Hocus Pocus Nieuwenhove

Het restaurant bevindt zich op de benedenverdieping van een grote villa en werd twee jaar geleden gerenoveerd. De houten visgraatvloer wordt afgewisseld met witte & rode kleuren en enkele authentieke elementen van de villa bleven bewaard. De veranda wordt gebruikt als aperitief ruimte en daar vind je decoratie terug met een knipoog naar de liefde voor magie. De interieurmix van oud en modern mist een beetje stijl naar onze mening en kan zeker nog verbeterd worden.Hocus Pocus Nieuwenhove

Chef Patrick Stevens startte eerst samen met zijn vrouw Hilde Everaert een bar met snack maaltijden maar gebeten door de culinaire passie openden ze 10 jaar geleden het gastronomisch restaurant Hocus Pocus. Patrick is een autodidact die gaandeweg de stiel leerde door veel te gaan dineren en proeven. Met dit restaurant verhaal kon Patrick eindelijk zijn levensdroom waarmaken en Nieuwenhove culinair betoveren. Zijn kookstijl is een moderne versie van de Frans-Belgische keuken die een persoonlijke touch krijgt. Het restaurant beperkt zich tot een 20 tal couverts want Patrick en Hilde doen alles alleen. Zoon Guylian springt soms bij om de drukke momenten op te vangen.Hocus Pocus Nieuwenhove

In dit kleine familiale restaurant wordt logischer wijze een beperkte à la carte geserveerd met 2 voor- en 2 hoofdgerechten (enkel in de week). We adviseren echter om het aantrekkelijk geprijsde menu te kiezen. Dit menu kan gekozen worden in 3-gangen (38€), 4-gangen (50€) of 5-gangen (67€) en optioneel begeleid worden met aangepaste bieren of wijnen (12€-18€-24€).

Foto’s in samenwerking met ‘Shoot That Food’ & ‘Belgian Taste Buds

We starten onze degustatieronde met een uitstekende Champagne Patrick Breul brut prestige. De Olijven en huisgemaakte aardappel chips op tafel zijn overbodig want de chef serveert verzorgde en grote amuses. De mousse van ganzenlever miste nog wat pit maar het geheel was mooi gepresenteerd. De erwtensoep kon minder bekoren door te weinig smaak, koud schuim en te harde bloedworst korstjes. De laatste amuse was veruit de beste en een aanzet voor het potentieel van chef Patrick.

Terrine en mousse van ganzenlever, veenbes en granny smithHocus Pocus Nieuwenhove

Erwtensoep met bloedworst korstjes en schuim van spekHocus Pocus Nieuwenhove

Coquille, quinoa, crumble van pickles, radijs, crème van pastinaak & peterselie, ijs van paprika, spinazie & ansjovisHocus Pocus Nieuwenhove

Her eerste voorgerecht is een combinatie van gemarineerde en huisgerookte zalm, Griekse yoghurt, komkommer, radijs, citrus en salty fingers. De komkommer mist aciditeit en de jus is te neutraal. Extra kruiding had dit geheel meer body kunnen geven. Als aangepaste wijn serveert Hilde een Riesling 2011 Luss van het Domaine Léon Boesch uit de Elzas. Een voorbode van een prachtige wine-pairing!Hocus Pocus Nieuwenhove

Bij het tweede gerecht is het tijd voor een lokale toets. De ‘tatjespap’ werd door mezelf via sociale media nog fout de wereld in gestuurd als ‘tetjespap’. Tatjespap is een smeuïge crème van bintjes met karnemelk en wordt door de chef geserveerd met Oosters gelakt buikspek, kwartelei, boontjes en winterpostelein. Een originele en meer verfijnde versie van een lokaal gerecht maar dit papje kreeg echter teveel peper en ook het buikspek was niet mals genoeg. In het glas wordt wel een absolute aanrader geschonken met de biologische Gris Gris – Blanc de Gris van de grenache gris druif van Mireille & Pierre Mann uit Leucate Frankrijk.Hocus Pocus Nieuwenhove Hocus Pocus Nieuwenhove

Een mooi stukje rog werd gevuld met Noordzeegarnalen en perfect gegaard. Hierbij komt een crème van aardpeer, pancetta en een jus van schaaldieren. De jus wordt creatief en met de nodige magie over een verse bouillon in een trechter aan tafel gegoten maar mist toch nog wat kracht. De andere smaken van dit gerecht komen wel mooi tot hun recht. Ook bij dit gerecht weten Patrick en Hilde weer een uitstekende wine-pairing te serveren met de Cuvée Louis 2011 van het Domaine Les Hautes Terres uit Limoux.Hocus Pocus Nieuwenhove Hocus Pocus Nieuwenhove Hocus Pocus Nieuwenhove

De dunne lende van Duroc d’olives varken komt met spruiten, veldsla, beukenzwam, wortel, pont neuf en een saus van donker kasteelbier en chocolade. Het varkensvlees is iets te taai en ook dit gerecht kreeg een serieuze slag van de pepermolen. De saus van chocolade en kasteelbier is echter super en geeft dit gerecht de meerwaarde. In het glas scoren ze weer de hoofdprijs want het kleine biologische domein La Ferme Saint-Martin is één van mijn favorieten in Beaumes de Venise. Deze rode Les terres jaunes 2012 van Guy & Thomas Jullien ontpopt zich tot de perfecte begeleiding.Hocus Pocus Nieuwenhove

Met het dessert toont Patrick zijn potentieel en kunnen. Hij combineert haast perfect citrus varianten met amandel en witte Dominicaanse chocolade. Niet alleen qua presentatie maar ook qua smaken en texturen een topgerecht. Met zulke gerechten speelt hij zeker mee in de gastronomische eerste klasse.Hocus Pocus Nieuwenhove

We genieten nog na met de huisgemaakte mignardises en suikerspin met munt.Hocus Pocus Nieuwenhove Hocus Pocus Nieuwenhove Hocus Pocus Nieuwenhove

Indien chef Patrick meer balans in zijn gerechten kan leggen wacht hem zeker een mooie culinaire toekomst. Sommige gerechten ontbrak het aan pit en diepgang terwijl andere ingrediënten dan weer teveel kruiding kregen. Met zijn laatste gerecht toverde hij echter een mooie dessert knaller en toont hij zijn potentieel. Tijdens een gesprek met de chef vernemen we dat de wijnen samen geselecteerd werden met ‘Proef de Passie’ uit Ninove. Deze wijnhandel gespecialiseerd in bio en natuurwijnen staat hoog op de ‘to visit’ lijst want de wijntjes waren werkelijk subliem. De vier aangepaste wijnen aan 24€ zijn dan ook een absolute aanrader wat ons betreft. Hocus Pocus presenteert een passionele selfmade chef met ambitie, succes!

 Be-Gusto

Hocus Pocus
Nieuwenhovestraat 12, 9506 Nieuwenhove
TEl: +32 54 24 02 38
www.restauranthocuspocus.be
Maandagavond, Dinsdag & Woensdag gesloten
Be-Gusto score: 12,5/20

 

 

Comments are closed.