The Jane – Antwerp

The Jane: a new way of culinary life in Antwerp

Chef: Nick Bril                       Inspired by: Sergio Herman

The Jane: ONLINE RESERVEREN

Upper RoomBarONLINE RESERVEREN

De openingsweek van het nieuwe restaurant The Jane was een absolute voltreffer en stimulans voor een re-visit. Enkele weken later bezinnen we ons opnieuw in de kapel en schuiven met plezier aan bij het dynamische team van The Jane.The Jane Antwerpen

De figuur rond The Jane zou een geboetseerd beeld zijn rond de ideale eigenschappen van een vrouw. Sensueel-spannend en chic, wel deze aspecten beschrijven haast perfect het belevingsgehalte die je er kan ervaren. De setting is een schot in de roos want The Jane werd ondergebracht in de kapel van het 19e-eeuwse Militair Hospitaal in het Groen Kwartier van Antwerpen.The Jane AntwerpenThe Jane Antwerpen

Het interieur imponeert en dat is niet alleen door het authentieke karakter van de kerk. Het design van de hand van Piet Boon is knap en we herkennen duidelijk zijn stijl in de zitgedeeltes, hoge plinten, deurklinken en warme kleuren. Het torenhoge plafond kreeg een kroonluchter van 800kg uit Beiroet die 10m breed is en 150 lichtpunten heeft. Deze komt tot laag over het zitgedeelte waardoor je ondanks de hoge plafonds toch een intieme sfeer hebt. De hoofdkeuken is volledig zichtbaar achter glas en fungeert als een soort van podium. Boven het indrukwekkende keukengedeelte hangt een neon schedel. Het restaurant gedeelte heeft net zoals Pure C verschillende zitmogelijkheden, van hoge tafels tot regular dining en gezellige zetelhoekjes. In totaal zijn er maar liefst 80 zitplaatsen. De grote kerkramen werden trouwens door Studio Job vervangen door gebrandschilderd glas met verschillende motieven en boodschappen. The Jane ontwaakt als een waar kunstwerk in deze kapel en blijft imponeren.The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen

Boven is er niet alleen de DJ boot maar ook een gigantische bar, The Upper RoomBar. Met plaats voor nog eens 40 personen waarbij gasten kunnen genieten van Cocktails en food in de vorm van een tasting menu en individuele gerechten. Hier is Paul Morel, vroeger Pure C, de gastheer en entertainer. Een apart keukenteam zorgt voor toegankelijke gerechten op het getatoeëerde kookfornuis met teppanyaki in het midden van de toog. Het wordt tijd om ook daar eens te gaan reserveren.The Jane Antwerpen

Momenteel wordt er in het restaurant een tasting menu geserveerd van 3-gangen (55€), 5-gangen (70€) of 7-gangen (85€). In the Upper RoomBar zijn er meer laagdrempelige gerechten te verkrijgen vanaf 8€ en een menu aan 39€ (3 gerechten) of 59€ (5 gerechten).

We hebben geluk vandaag want cocktail specialist Paul Morel komt naar beneden om ons te verwennen met een uitstekend aperitief. Zijn cocktail op basis van Thaise basilicum, verse en gedroogde gallangal, citroengras en cumbava limoen werd verwerkt in een ijsgekoeld logo van The Jane, nadien overgoten met cava en aangelengd met een infusie van Aziatische kruiden en citrus. Absolute top, niet te alcoholisch en uitmuntend in finesse en frisheid.The Jane Antwerpen

Zonder voorafgaande melding krijgen we in het menu enkele aanpassingen omdat het tasting menu reeds eerder geproefd werd, attentvol. De amuses zijn vertrouwd en zijn ook vandaag op hoog niveau. Als amusebordje degusteren we eerst een vitamine shot van appel, gember en selder. Nadien prei in een Catalaanse krant met peperoni, knoflook en noten. Dan volgen structuren van peterseliewortel met tijm en rozemarijn en nog een krokant van olijf.The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen-Nick Bril The Jane Antwerpen-Nick Bril

We starten het tasting menu met de makreel, oester, venkel, radijs, ceviche van duindoornbes . De ceviche is super en het gerecht heeft een perfecte cohesie en knapperigheid. In het glas kiezen we voor de Spaanse Verdejo van Bodegas Ossian Quintaluna 2011 uit Rueda.The Jane Antwerpen-Nick Bril

De frisse zilte start wordt gevolgd door de Arabische smaken: Pompoen, falafel, couscous, harissa, olijf in de stijl pizza arabique.The Jane Antwerpen

Een perfect gebakken coquille wordt geserveerd met koolrabi en een verbluffend lekkere dashi. Dit is top, nu al #nextlevel.The Jane Antwerpen-Nick Bril

Volgens het seizoen worden de beetgare witte asperges gecombineerd met doperwten, verveine, morilles en de gegaarde eidooier. Ook sommelier Martijn Struijk is in topvorm want naast de uitgebreide keuze aan wijnen per glas adviseert hij ons richting een prachtige assemblage uit Californië. De Au bon climat uit Santa Barbara is knap met het beste van de pinot gris en pinot blanc druif.The Jane Antwerpen-Nick Bril The Jane Antwerpen-Nick Bril

Een smaakvol stukje kreeft serveert men met lamsoor, een vinaigrette van dragon en bearnaisesaus. Speciaal voor Sergio werd er door Château Lamothe-Bouscaut uit Pessac-Léognan een speciale cuvée 2009 geassembleerd. Deze versie met iets meer rondeur door meer semillon druif is subliem en past perfect bij de combinatie van kreeft en béarnaise. Sommeliers Martijn en Simon blijven punten scoren.The Jane Antwerpen-Nick Bril The Jane Antwerpen-Nick Bril

The Jane Antwerpen-Nick BrilPieterman is vaak ondergewaardeerd maar de betere chefs kunnen met deze minder bekende uit de Noordzee mooie gerechten serveren. Vandaag komt de perfect gegaarde Pieterman met inktvis, groene asperge, artisjok, een inktvis aioli en een top bouillabaise jus.The Jane Antwerpen-Nick Bril

Ook vandaag mogen we weer proeven van de lamscurry met komkommer, wortel en koriander vinaigrette. Apart de salade van linzen met yoghurt, mango chutney en crème van basilicum & koriander. Minder verfijnd en mijn ding dan de vorige gerechten maar weer vol van intense smaken.The Jane Antwerpen-Nick Bril The Jane Antwerpen-Nick Bril

Een stukje secreto van het Iberico varken wordt gebracht met gelakte aubergine, miso, sesam vinaigrette, jus van knoflook en gemberbloem. De bloemen erbij moeten voor mij niet maar het iberico stukje is comme il faut en de gelakte aubergine zo zacht en vol van smaak dat het haast in de mond wegsmelt. In het glas komt de pinotage 2004 van Walker Bay uit Zuid-Afrika. Ook dit is een aanrader.The Jane Antwerpen-Nick Bril The Jane Antwerpen-Nick Bril

Vorige keer was ik nog lyrisch over het Vika dessert maar ook vandaag mag het nagerecht er zijn. Een creatie rond appel scoort met een perfecte balans tussen zure toetsen, zoete en volle smaken, cremeux en texturen. De appeltaart van Nick met sorbet van groene appel, een taartje, cake en een crème met appel deed heel de tafel verlangen naar een volgende ‘The Jane’ experience.The Jane Antwerpen-Nick Bril

Afsluiten doen we opnieuw met de Noorse koffie van barista Carl. Zijn blend van Solberg & Hansen smaakt lekker fris voor een koffie en heeft toch intense aroma’s.

Slechts enkele weken na opening hebben Nick, Sergio en team hun visitekaartje al afgegeven. We horen niets dan lovende ervaringen en ook aan onze tafel vandaag is iedereen unaniem. Dit is de nieuwe manier van uitgaan op restaurant. Een mix die vrijwel alles biedt wat we zoeken in een avond plezier met culinaire beleving. Fun-dining van de hoogste plank met een garantie tot top-gastronomie. Het jonge team straalt met gedrevenheid, passie en schwung. Geen 5 kelners per tafel maar een zaal vol dynamische en professionele activiteit. Reserveren is niet gemakkelijk maar elke dag kan je weer bijboeken voor een nieuwe dag dus ik zou zeggen blijven proberen want het is de moeite! Mrs Jane, CY Soon,

Be-Gusto

The Jane
ONLINE RESERVEREN
’t Groen Kwartier – Marialei, 2018 Antwerpen
www.thejaneantwerp.com
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 17,5/20
 
New: kookboek DESIRE van Sergio Herman
Comments
One Response to “The Jane – Antwerp”
  1. Carla says:

    Erg mooi weer! Ik kan niet wachten tot eind mei!