Bouchéry – Brussel

Bouchéry welcomes restaurant Les Grès

Alsembergsesteenweg 812a

1180 Brussel

0032 2 332 37 74
www.bouchery-restaurant.be

Geopend van Maandag tot en met Zaterdag voor diner

Chef: Damien Bouchéry

Restaurant Bouchéry van Damien Bouchéry en Bénédicte Bantuelle stond al lang op onze to do list. Damien wordt dan ook getipt als grote culinaire belofte en samen met de charmante Bénédicte creëerde hij een ideale mix tussen gastronomie en organic wine pairings in een huiselijke warme sfeer. Toen we vernamen dat de avond van ons diner een 4-hands diner gepland stond met chef Jérome Bigot van restaurant Les Grès in Lindry – Frankrijk, was de overtuiging compleet.

Samen met master-foodie Steve Plotnicki van Opinianated about dining kregen we een subliem degustatie menu van Bouchéry voorgeschoteld. Hierbij kwamen nog enkele gerechten van Jérome en de wine pairings van Marie-Hélène en Bénédicte…just great.15432196367_e54037ae07_z

Damien was voorheen nog sterrenchef in het Elsene Bistrot du Mail en maakt sinds enkele jaren furore met Bouchéry in een Ukkels herenhuis. Door velen wordt hij aangestipt als de chef met een visie en de toekomst voor het culinaire palet van onze hoofdstad. Met een seventies look brengt hij een zeer innovatieve keuken waar het product centraal staat. Er is altijd een duidelijke link met de terroir en de natuur. Het gebruik van verschillende kruiden en planten zorgt dan weer voor de juiste kruiding en gebalanceerde finesse.

Restaurant Les Grès is het geesteskind van Jèrome Bigot en de uiterst sympathieke Canadese Marie-Hélène. Jérome nam enkele jaren geleden een carrière switch en ging van schilder naar bistronomie chef. Vandaag zorgt dit natuurtalent voor creatieve borden in het pittoreske Lindry vlakbij Auxerre. Hopelijk worden de geruchten, al zou Les Grès naar Brussel verhuizen, ingelost en heeft onze hoofdstad er binnenkort een gastro-bistro met een uitgebreide selectie natuurwijnen bij.

Bij Bouchéry kan je genieten van een menu instant van 6-gangen (78€) of 8-gangen (98€). Benedicte ontvangt ons met de nodige vriendelijke schwung op het gezellige terras en serveert een glas Champagne Les Murgiers extra brut van Francis Boulard. Wanneer we plaatsnemen aan tafel volgen de amuses in een aangenaam tempo. De huisgemaakte coppa is verrukkelijk en het kroketje van varkenspoot met mosterdzaad delicieus.

Bisquit van lijnzaad, crème van zwarte knoflook en augurk15594513116_5780e487f4_z

Krokant met appel en oxalys15618196935_6e8d41f66c_z

Dopboon Coco de Paimpol met botermelk en kurkuma15432067608_916c55d550_z

Knapperig brood met huisgemaakte Coppa en kaviaar van artisjok15618195145_e748b0957c_z

Rolletje van varken met roodalgen en gekonfijte citroen15432601010_33ea3db207_z

Kroket van varkenspoot, radijs en ontkiemde mosterdzaden15618193375_ec1781dfe3_z

Met een ragout van wilde paddenstoelen met mais en popcorn toont Damien meteen zijn kunde. Een overheerlijke ragout heeft een zeer diepe smaakintensiteit.14998028703_f8d00562ff_z

We krijgen een mooi intermezzo van chef Jérome. Een perfect gegaarde langoustine ligt wat onfortuinlijk onder een julienne van knolselder en krijgt kracht door een magistrale bouillon van shiitake, kaneel en paardenbloem.15432063168_c695a2dab5_z

Damien serveert dan weer een mooie Gillardeau oester nr5 met een schuim van boerenwormkruid, gerst en snijbiet.15432597090_1a0cc6d566_z

We volgen met een licht gegrilde filet van makreel met sap van rozenbottel, boekweit en zeekraal. Dit is absolute top waarbij de chef met een rock and roll twist balansrijk combineert in smaak en textuur.15618189265_ce4dbd8093_z

Een stukje griet komt met tapioca parels, knolselder en daslook.15615511601_9ddfbf25c3_z

Het verfrissende tussengerechtje is dan weer te veel en iets te eentonig met een granité van gefermenteerd fruit en kefir melk.14998023653_2f74b3d49f_z

Filet mignon van lam brengt Damien met een bouillon van artisjok, schijfjes artisjok en cacobonen.14998022843_371bfbae39_z

Back to the nature met een subliem stukje eendenhart met zuring, gerookte yoghurt en zonnebloempitten.15618185075_20eeb78813_z

De selectie huisgemaakte kazen zijn te vlak maar wel gevarieerd: koemelk, Piemontese geitenkaas, geitenkaas met as, koemelk kaas met zonnebloempitten. L’Insolent, een rode assemblage Pinot Noir, Pinot-Beurot en Gamay, van Francois Ecot uit Bourgogne brengt dan weer de glimlach in het glas.14998020403_23bfe74b6b_z

Een kunstwerk met ijs van gefermenteerde melk, jeneverbessen en bosbessen is van de hand van gast chef Jerome.14997419294_0976f7d76f_z

We eindigen met een zandkoekje met appel, karamel en een sorbet van appel en watermunt. De karamel is super van smaak maar in de pairing met de appelsorbet zit minder balans.Bouchéry Brussel

Damien Bouchéry is met zijn innoverende gerechten duidelijk één van de grootste jonge talenten in Brussel. Ook de gerechten van Jérome Bigot toonden vandaag weer karakter en durf. Hopelijk komt Les Grès binnenkort een stap dichter bij huis! Restaurant Bouchéry zat vandaag afgeladen vol met enthousiaste foodies. De synergie en sfeer die Bénédicte, Marie-Héléne, Damien en Jérome creëerden was dan ook fenomenaal. Terugkeren naar Bouchéry en Les Grès is dan ook geen must maar gewoon een evidentie!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            15,5/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 15,5/20
 
Bouchéry
Alsembergsesteenweg 812a, 1180 Brussel
TEl: +32 2 332 37 74
www.bouchery-restaurant.be
Geopend van Maandag tot en met Zaterdag, uitsluitend voor diner
Parking beschikbaar op nummer de Alsembergsesteenweg 842

Comments are closed.