Antwerpen Proeft 2015
Antwerpen Proeft 2015: Proeven, zien en beleven
Van donderdag 14 mei (Hemelvaart) t.e.m. zondag 17 mei heeft de 9de jaarlijkse editie van Antwerpen Proeft plaats. Place to be is net zoals vorig jaar de Waagnatie in Antwerpen. Culinair publieksfestival Antwerpen Proeft is een lust en must voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Op het festival is in 2015 meer te proeven, te zien en te beleven dan ooit, met voor elk wat wils. Antwerpen Proeft zorgt voor de perfecte proloog van de zomer.
De Ambassadeurs 2015 zijn Nathalie Meskens (restaurants Yam Thai en Nimman), Luc Hoornaert (überfoodie en culinair auteur van ‘Must Eat’) en Wouter Keersmaekers (chef-kok van restaurant De Schone van Boskoop).
Met zowel outdoor als indoor stands, bars en publieksterrassen kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan. Nieuw op Antwerpen Proeft is het groter foodtruckplein met enkele foodtrucks uit België en Nederland. Een toegangsticket kost 7,5€ aan de kassa en in voorverkoop slechts 5,5€. Dit omvat niet alleen de toegang maar ook een gratis welkomstdrink, een waardebon voor een gratis huisaperitief bij een deelnemend restaurant naar keuze, gratis kookworkshops in de AEG Cooking Club en de toegang in het Kenwood Theater.
Openingsuren
Donderdag 14 mei (Hemelvaart) = 12u00-23u00 food & drinks
Vrijdag 15 mei = 17u00-23u00 food & drinks / 22u00-03u00 afterparty
Zaterdag 16 mei = 15u00-23u00 food & drinks / 22u00-03u00 afterparty
Zondag 17 mei = 12u00-21uOO food & drinks
Online tickets: www.antwerpenproeft.be/tickets
Zowel voor gerechtjes en drank als voor producten bij de exposanten betaal je met Antwerpen Proeft-bonnen (AP-bonnen). AP-bonnen koop je aan de kassa’s op de eventlocatie voor 1,25 euro per AP-bon. Voor gerechtjes wordt 5 of 7,5 euro (4 of 6 AP-bonnen) gevraagd.
De deelnemers en de gerechten:
01 — ‘t Spuihuis
A > Stoverij van Thools lam met groene asperge, rode biet, zachte geitenkaas en luchtige aardappel = 4 b.
B > Brabantse Wal-asperge met sashimi van zeebaars, rilettes van makreel, kroketje van Bergse ansjovis, salade van zeekraal en hollandaisesaus met gerookte boter = 6 b.
Biersuggesties > (A) Duvel Tripel Hop, (B) Triple d’Anvers
02 — Regio Brabantse Wal
A > Jagersrust – Kalfspita met Brabantse Wal-asperge, taboulé, biet en harissa (Tunesische pasta van chilipeper) = 4 b.
B > Non Plus Ultra-Ouderwetse rijstpap met chocolade en aardbei= 4 b. Biersuggesties > (A) La Chouffe, (B) Liefmans Kriek-Brut
03 — Konditori
A > Dessertbordje met texturen van citroen en merengue = 4 b.
B > Dessertbordje met passievrucht, Franse kastanje, pistache en aardbei = 4 b.
Biersuggesties > (A) Chouffe Soleil, (B) Liefmans Kriek-Brut
04 — ‘t Zilte
Gerookte kreeft, burrata (Italiaanse verse kaas), vintage-tomaat en jus van rauwe asperge = 6 b.
05 — Wout Bru
Ceviche van zwarte ombervis, geparfumeerd met passievrucht, koriandercress en gefrituurde zoete aardappel = 6 b.
Biersuggestie > Vedett IPA
06 — Ballywood
A > Chicken tikka masala (sappige kip, gemarineerd in yoghurt en kruiden, met hartige tomatenroomsaus) met biryani (gemengde rijst, met kruiden) en gedroogde ui en amandel = 4 b.
B > Chicken tikka (sappige kip, gemarineerd in yoghurt en kruiden) met biryani (gemengde rijst, met kruiden) en chutney van verse munt, koriander en groene-chilipeper = 4 b.
Biersuggesties > (A) Chouffe Soleil, (B) La Chouffe
07 — Toon De Klerck
Panna cotta van vanille met rood fruit en espuma van limoen met Smeets-cactusjenever = 4 b.
Biersuggestie > Liefmans Kriek-Brut
08 — Divin by Sepi / Sepideh Sedaghatnia
A > Lepel royal baeri-kaviaar (5 gram) = 4 b.
B > Doosje royal baeri-kaviaar (10 gram) = 7 b.
09 — LoveFish / Radis Noir
A > Frisse lentesalade met grijze noordzeegarnaal, tomaat, asperge, erwt en appel = 4 b.
B > Knapperige kabeljauw met groene tuinkruiden, botersaus en aardappelpuree = 4 b.
Biersuggesties > (A) Chouffe Soleil, (B) Duvel
10 — Duvel Moortgat i.s.m. Kaasaffineurs Michel Van Tricht & Zoon / De Laet & Van Haver / Jitsk Chocolates
Trio van desserthapjes: Duvel met Old Groendal, 18 maanden gerijpt; Liefmans Goudenband met ‘Dolce 0’ (gerijpte entrecote met mokkasmaak); Liefmans Kriek-Brut met chocolade van Jitsk = 6 b.
11 — Zaowang
A > Sushi-combinatie (6 stuks) = 4 b.
B > Luxesushi-combinatie = 6 b.
Biersuggesties > (A) Vedett White, (B) Vedett White
12 — Ardent
A > Jonge varkensribbetjes, gelakt met Luikse stroop en Smeets-graanjenever = 4 b.
B > Goujonettes (in panko gewikkelde, gefrituurde pladijsreepjes) = 4 b. Biersuggesties > (A) Liefmans Goudenband, (B) Vedett White
13 — L’Épicerie du Cirque / Comptoir
A > Finger food by L’Épicerie du Cirque / Comptoir: mosseltjes met kerrie, kokos, koriander en pinda = 4 b.
B > Koud en gerookt pittig buikspek met crème van rode curry, citrusgel en salade van krab en veldzuring = 4 b.
Biersuggesties > (A) La Chouffe, (B) Duvel Tripel Hop
14 — Umamido
A > Kimchi pork bun: gestoomd broodje met buikspek, gepekelde komkommer en huisgemaakte kimchi (gefermenteerde kool) = 4 b. — B > Gyoza: Japanse ravioli met kip- en groentenvulling met sausje op basis van soja (5 stuks) = 4 b. — Biersuggesties > (A) Chouffe Soleil, (B) Duvel
15 — Yam Thai
A > Gemarineerde varkensribbetjes met kruidige Thaise dipsaus = 4 b.
B > Scampisaté met salade van groene mango = 6 b.
Biersuggesties > (A) Vedett IPA, (B) La Chouffe
16 — 12, Place du Marché
A > Rib van Black Angus (rund) op Texaanse wijze met espuma van gerookte aardappel = 4 b.
B > IJs van cheesecake met panna cotta van witte chocolade, aarbeiensorbet, merengue en citroenverbena = 4 b.
Biersuggesties > (A) Triple d’Anvers, (B) Liefmans Kriek-Brut
17 — Cuichine / Bar Chine
A > Cuichine – Huisgelakte pekingeend; hoisinsaus, verrijkt met pinda en miso; komkommer; chili; lente-ui; gestoomd flensje = 4 b.
B > Bar Chine – Kimchi dog: varkensworst met kimchi, chili-mayonaise, komkommer en frisse kruiden = 4 b.
Biersuggesties > (A) Chouffe Soleil, (B) Vedett IPA
18 — Les Jours / Le Verseau
A > Kip, quinoa, doperwt en groene kruiden = 4 b.
B > Tomaat en venkel met gin & tonic = 4 b.
Biersuggesties > (A) Chouffe Soleil, (B) Vedett IPA
19 — O&O Oriental Cuisine
A > Laksa lemak: Maleisische kokosbouillon met zeevruchten of vegetarisch, dandan-noedels, babymais en shimeji-paddenstoelen = 4 b.
B > Zeeuwse oesters op Balinese wijze, met gember, knoflook, chili en limoen (3 stuks) = 6 b.
Biersuggesties > (A) Chouffe Soleil, (B) Liefmans Kriek-Brut
20 — Het Oude Raadhuis
A > Huisgerookte wilde zalm, taco met kreeft, vinaigrette van hennep, gelei van Smeets-citroenjenever en appel = 4 b.
B > Dungesneden kalfsvlees, witlof, goudbes, geroosterde cashewnoot, hazelnoot en sherrysausje = 4 b.
Biersuggesties > (A) La Chouffe, (B) Duvel
21 — B23 —
A > Samenspel van Smeets-jenever en primeuraardbei uit Hoogstraten met amandel, witte chocolade en granité van appel = 4 b.
B > Impressie van lam: texturen van oerwortel; aardappelschijfjes; zwarte-bonensaus met rendang van lam, zacht gekookt in kokosmelk en kruiden; espuma van polderaardappel = 6 b.
Biersuggesties > (A) Liefmans Kriek-Brut, (B) Triple d’Anvers
22 — Pierre Marcolini
Eclair en makaron van Pierre Marcolini, exclusief voor Antwerpen Proeft = 6 b.
Biersuggestie: Liefmans Kriek-Brut
23 — BBQ+ / Lekker-Buiten.be —
A > The American Dream (street food BBQ): laag en traag gegaard varkensvlees met huisbereide pickles, knapperig brood en verse koolsla = 4 b.
B > The Next Level (Europees teamkampioen): varkensribbetjes, geglaceerd met Louisiana style barbecuesaus, met spiesje van Cajun-krielaardappel en verse koolsla = 6 b.
Biersuggesties > (A) La Chouffe, (B) Triple d’Anvers
24 — Brandt & Levie
A > Naakte hond: worst met zoete mosterd, chipotle (gerookte chilipeper), ketchup en gebakken uitjes = 4 b.
B > Bloedhond: zwarte pens met uienconfituur, spekjes, appelsaus en bieslook = 6 b.
Biersuggesties > (A) Vedett IPA, (B) Triple d’Anvers
25 — Fingerfood Truck
A > Luxefrieten van bataat (zoete aardappel) met zachte dressing van mosterd en wasabi = 4 b.
B > Chistorra (verse chorizo) van Iberische bellota-ham met kikkererwt, olijf, gerookte paprika, bruschetta en ansjovisboter = 4 b. Biersuggesties > (A) Duvel, (B) Vedett IPA
26 — Balls & Glory
A > Just A Ball: bal met kippengehakt, varkensgehakt of vegetarisch, met vulling naar keuze = 4 b.
B > Ball + Side: naar keuze gevulde bal met stoemp van aardappel, wortel en doperwt en salade van quinoa en verse groenten = 6 b. Biersuggesties > (A) Vedett Blond, (B) Duvel
27 — Ellis Gourmet Burger / De Schone van Boskoop
A > Belgian Gris Koekoek by Wouter Keersmaekers: Filet van Mechelse koekoek met escargot, champignon, witte kool met yoghurtsaus, chutney van rabarber met rozijntjes en gekonfijte eendenmaagjes (side dish: gegrilde maiskolf met hoeveboter) = 6 b.
B > Blue Cheese Madness with Kaasaffineurs Michel Van Tricht & Zoon: 100% rundergehakt, AOC Bleu des Causses, uienconfituur en rucola (side dish): de echte New Yorkse coleslaw = 6 b.
Kenwood Theater
Bezoekers kunnen in het Kenwood Theater gratis demonstraties, masterclasses, workshops en méér bijwonen. Staan dit jaar o.a. op het programma:
– Sterrenchef Sergio Herman: integrale vertoning film ‘F***ing Perfect’ op (1) vrijdag 15 mei om 21u00 en (2) zaterdag 16 mei om 21u00
– Tv-kok Sofie Dumont en Presenting Partner Kenwood: interactieve workshops op donderdag 14 mei
– Sterrenchef Viki Geunes en Kenwood: workshop keukenmachine Kenwood Cooking Chef
– Toppattisier Toon De Klerck: workshop panna cotta
– Mixologist Ben Belmans en Grand Marnier: ‘ginger is the new tonic’
– Culinaire Ambiance-hoofdredacteur Willem Asaert: Dim Sum door Dummies
– Worstmakers Brandt & Levie: alles over worst
– Headline Partner AEG: ‘steam in the kitchen’
– Presenting Partner Duvel Moortgat: ‘beer and food pairing’ met Kaasaffineurs Michel Van Tricht & Zoon, De Laet & Van Haver en Jitsk Chocolates
– Presenting Partner Smeets: ‘bartending’, ‘food pairing’
Volledig programma Kenwood Theater: www.antwerpenproeft.be/programma-kenwood-theater-2015
Bedankt voor de uitgebreide blogpost, ik ben alvast fan van het Antwerpen proeft verhaal! Altijd leuk om nieuwe resto’s en gerechten te proeven tegen democratische prijzen. x Sarah