GAULT&MILLAU 2018: DE NIEUWE CHEF VAN HET JAAR EN OPVALLENDE NIEUWKOMERS!

Gault&Millau 2018: Eric Fernez van restaurant d’Eugénie à Émilie is de nieuwe Chef van het Jaar!

Info over de laureaten, verschuivingen en opvallende nieuwkomers:

Gault&Millau stelde vandaag de 2018 Belux gids voor in de AED Filmstudio’s te Lint. De inspecteurs van de gids hebben dit jaar meer dan 1.280 restaurants bezocht en gerecenseerd. Dit geeft meer dan 160 nieuwe adressen en Gault&Millau pakt ook dit jaar uit met 100% nieuwe teksten. Zowel bij de puntenscores als bij de thema’s die de gids bestrijkt, vallen er nieuwigheden aan te stippen en in een speciale bijlage komt dit jaar Thailand en zijn culinaire tradities uitgebreid aan bod.

We werpen een blik op de opvallendste stijgers, dalers en de laureaten – “Make Life Tasty”!

Dit jaar noteren we drie ‘aanpassingen van het scoringsysteem’, met vanaf dit jaar halve punten voor de cijfers boven de 15/20, de verandering van de ‘Duim’ in een score van 12/20 en de uitlijning van het systeem van de koksmutsen met Frankrijk en de landen die in het recente verleden tot de familie van Gault&Millau zijn toegetreden. Zo hebben de meeste scores nu een hoger aantal koksmutsen (schaal van 1 tot 5).

Chef van het Jaar: “Eric Fernez”

Groot nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar, een titel die dit jaar naar Eric Fernez van restaurant ‘D’Eugénie à Émilie’ in Baudour (Bergen) gaat.

Jonge Topchefs – Les Grands de Demain

De Jonge Topchefs van het Jaar zijn:

  • Jo Grootaers (Altermezzo– Tongerenvoor Vlaanderen
  • Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé – Loyersvoor Wallonië
  • Kenzo Nakata (Gramm– Brussel) voor Brussel

Hoogste Stijgers: 

  • Nuance (Duffel) stijgt naar 17,5/20
  • Le Chalet de la Forêt (Ukkel) stijgt naar 17,5/20
  • d’Eugénie à Emilie van de Chef van het Jaar 2018, Eric Fernez, stijgt naar 17,5/20
  • Restaurant Horseele (Gent) stijgt naar 17/20
  • Sans Cravate (Brugge) stijgt naar 16,5/20
  • De Kristalijn (Genk) stijgt naar 16,5/20
  • Sel Gris (Knokke) stijgt naar 16,5/20
  • Hostellerie Le Fox (De Panne) stijgt naar 16,5/20
  • La Table de Maxime (Paliseul) stijgt naar 16,5/20
  • Le Délice du Jour (Gerpines) stijgt naar 16,5/20
  • La Villa Lorraine (Brussel) stijgt naar 16,5/20

Hoogste Nieuwkomers:

  • Chambre Séparée (Gent) nieuw met 17,5/20
  • Zet’Joe (Brugge) nieuw met 17/20
  • De Stadt van Luijck (Sint Truiden) nieuw met 15,5/20
  • De vork van Luc Bellings (Hasselt) nieuw met 15,5/20
  • Dôme Antwerpen met nieuwe uitbater/chef 15/20

Special:

Peter Goossens van Hof van Cleve werd gelauwerd voor zijn 15 maal op rij 19.5/20. Hij is de enige chef die deze score 15 jaar behaald heeft. Christophe Hardiquest van Bon-Bon bevestigt voor de derde maal op rij deze score buiten categorie.

Dé Nieuwkomer van 2018!:

Na In De Wulf maakt Chambre Séparée van Kobe Desramaults zijn intrede met een prachtige 17,5/20. Meteen één van de hoogste nieuwkomers uit het bestaan.

Beste Gastro-Bistro: 

Deze titel gaat dit jaar naar Bruut in Brugge, de top gastro-bistro van Bruno Timperman.

Tasty Thailand:

Dit jaar pakt de culinaire gids uit met een Thailand-landenbijlage, speciaal voor de Belux markt. De 75 pagina’s tellende special werd geïntegreerd in de gids zelf. Enkele Belgische topchefs gingen daarvoor op culinaire expeditie naar Bangkok. De hoogtepunten van de chefs ontdekt u in de landenspecial of op be.gaultmillau.com/pages/tasty-thailand. Op de lancering van de gids op 13/11 werd de landenbijlage feestelijk voorgesteld met een Thai village met Thaise delicatessen, verzorgd door de Tourism Authority of Thailand en enkele Thaise toprestaurants uit België.

De ontdekkingen van het jaar

Beste Sommelier: Gianluca Di Taranto van The Jane (Antwerpen) mag zich Sommelier van het Jaar noemen.

Artisan – Ambachtsman van het JaarJohan Segers van restaurant ‘t Fornuis (Antwerpen).

Italiaanse Chef van het jaar: Felice Miluzzi (Rossi in Leuven).

Brasserie van het jaar: Brabohoeve (Schilde)

Aziaat van het jaar: Boo Raan (Knokke)!

Bierkaart van het jaar: Edison in Koksijde

Beste wijnkaart: Terminus (Watou)

Mooiste Terrras: Fou d’O (Gent)

Dessert van het jaar: L’Eau Vive (Arbre)

Beste Prijs/kwaliteit – Le Prix Plaisir

Beste Groenterestaurants: Hofke van Bazel (Bazel), Bouchéry (Brussel) en Ô de vie (Juprelle).

Gastvrouw van het jaar: Valérie Barbanson van restaurant Philippe Meyers (Braine-l’Alleud).

Daarnaast heeft Gault&Millau de nieuwe POP-adressen (voor Populair) gelanceerd, waarvan de finalisten van de Awards enkele dagen geleden werden aangekondigd. De winnaars zijn Bar Palmier voor Antwerpen, Nona voor Brussel, Pépite voor Wallonië en. Ontdek deze unieke verzameling van nu al meer dan 170 adressen op https://be.gaultmillau.com/collections/pop.

Opvallende Stijgers en nieuwkomers voor Be-Gusto

Antwerpen:

  • DIM Antwerpen stijgt met zijn nieuwe locatie naar 15/20!
  • Colette in Westerlo stijgt naar 15/20
  • Sõma, one of my favourites, komt binnen op 14/20!!
  • Ardent Antwerpen stijgt naar 14/20!
  • In Gierle stijgt Au Comptoir ook naar 14/20.
  • De brasserie van het jaar – Brabohoeve – komt nieuw binnen op 14/20
  • Diverso in Westerlo stijgt naar een knappe 14/20
  • Jerom in Antwerpen krijgt ook twee koksmutsen met 14/20
  • Nathan in Antwerpen doet zijn intrede met 13/20
  • Ook Signatuur in Hoogstraten krijgt een koksmuts en 13/20
  • The Village, lekkere verse sushi’s in Antwerpen, komt binnen met 13/20

Limburg:

  • Altermezzo van de Jonge Chef van het Jaar stijgt naar 15,5/20
  • Een echte coup de coeur! Rosch Hasselt neemt zijn intrede met 14/20!
  • Ook Ratatouille in Maaseik is een knappe nieuwkomer met 14/20

West-Vlaanderen:

  • Bruut in Brugge stijgt naar 15,5/20!
  • Souvenir in Ieper stijgt naar 15,5/20
  • L’Envie in Zwevegem, vorig jaar nieuw binnengekomen, stijgt reeds naar 15/20!
  • Taste and Colours in Kortrijk stijgt naar de mooie score van 15/20
  • Escabeche Tapas de Luxe in Waregem stijgt naar 14/20.
  • Het Vliegend Tapijt stijgt naar 14/20
  • Le Kok Sur Mer in Vlissegem krijgt ook twee koksmutsen en 14/20

Vlaams-Brabant & Brussel:

  • Stirwen stijgt naar 15/20
  • Sir Kwinten in Lennik stijgt ook naar 15/20!
  • Melchior in Tienen komt nieuw met 14/20
  • Rossi in Leuven is niet alleen Italiaan van het jaar maar stijgt ook naar 14/20
  • Silo’s in Boortmeerbeek, vorig jaar Brasserie van het jaar, stijgt naar 14/20.
  • Hortense komt binnen met 14/20
  • San Sablon, de tweede vestiging van dit concept, komt binnen op 14/20.
  • Zappaz Leuven stijgt naar 14/20

Oost-Vlaanderen:

  • Kasteel van Laarne stijgt naar 15,5/20
  • Hofke van Bazel stijgt naar 15/20
  • De Pastorie in Zevergem stijgt naar twee koksmutsen en 14/20
  • L’Esco in Wetteren stijgt naar 14/20

Wallonië:

  • Quadras in St Vith stijgt naar 15/20
  • Le Sanglier des Ardennes en La Bru’sserie met Wout Bru achter het Fornuis staan beide met 14/20

 

ALLE RESULTATEN/LAUREATEN KAN U VINDEN OP: 

https://be.gaultmillau.com/news

En op www.gaultmillau.be

Comments are closed.