Gist – Antwerpen

Lunch @ Gist: Ambachtelijke gastronomie

  Online Reserveren
Kaasstraat 2, 2000 Antwerpen
+32 3 295 66 27
www.restaurantgist.be

Chef: Dario Puglia

We maken er geen geheim van. Restaurant Gist in Antwerpen behoort tot één van onze favorieten. Door de aanpassing van hun openingsuren kan je er tegenwoordig ook terecht voor een lunch op woensdag, donderdag en vrijdag.

De ambachtelijke gastronomie van chef Dario Puglia weet ons steeds te prikkelen. Een stijl waar identiteit in zit en waar je proeft dat hij vol passie met zijn vak bezig is. Soms lijkt de puurheid misschien te ver gezocht maar bij Gist gaat een maaltijd nooit vervelen. Een trektocht doorheen de chef zijn repertoire geeft je altijd een mooi culinair verrassingsgehalte.

De chef kookt, ondanks zijn naam, niet Italiaans. Hij kookt niet Frans of Belgisch maar vooral vanuit zijn hart. Met veel gevoel en ziel soleert hij doorheen een repertoire van pure creaties waar het product centraal staat.

Tijdens deze middag lunch krijgen we de keuze voor een aantrekkelijk geprijsd twee-gangen lunchmenu (28€) of voor de à la carte. In vergelijking met vroeger kreeg de à la carte kaart nog meer aandacht. Zo kan je bij de hoofdgerechten kiezen voor enkele stukken premium Galician vlees maar ook voor kalfstong, nestduif of lotte uit de Noordzee. Je kan de chef nog altijd je vertrouwen geven met zijn carte blanche degustatie in 7-gangen (79€).

Vanuit het stijlvolle restaurant hebben we een mooi zicht op de open keuken. We starten met de gebruikelijke huisgemaakte aardappelchips.

Dan volgt een capucijnblad met lompvis kaviaar en sepia om samen te vouwen en uit het vuistje te eten.

Huisgemaakte lardo van eend brengt de chef op verse toast. Wat een smaakbom!

Vloer gebakken brood en focaccia komen met de chef zijn signatuur: konijnenlever paté en rode biet.

Zeeuwse oesters Creuse n°1 met kappertjes, crème van huisgemaakte ricotta, zeesla en spirulina alg.

Tartaar van boerderij eend klinkt voor velen niet vertrouwd maar zeker de moeite om te degusteren. De chef serveert dit met rode biet, zure room, schaafsel van gemarineerde eidooier, spruitjes en kappers uit de dolomieten.

Nog een voorgerecht op de à l carte is de Bretoense coquille van superieure kwaliteit die in de schelp gerookt wordt. Voor de liefhebbers eventueel met de volledige koraal te proeven.

Kalfstong in Marsala met zilver ui en rozijn. De tong is boterzacht en vanbuiten goed gekorst. Hierbij een mooie jus, zoet zure toets en zilverui met rozijntjes.

Risotto is nooit gewoon risotto bij Gist! Ook vandaag weer een versie die nog lang zal bijblijven. Risotto van spelt met crème van pompoen en met beuling bereid. Daarbij komt krokant van boerenkool en pied de mouton.

En voor wie naast food ook van de fotografie kunsten van de chef geïnspireerd wil worden moet hem zeker volgen op sociale media!

Codefrom the series Belgian Landscapes – ©Dario Puglia

Be-Gusto

 

Be-Gusto Score:             7,3/10

Be-Gusto Prijs/kwaliteit: 7,5/10

 

Gist

Online Reserveren

Kaasstraat 2, 2000 Antwerpen

Tel: 0032 3 295 66 27

www.restaurantgist.be

Comments are closed.