Fourchette 2018 – Gent

Fourchette – Taste the Experience

Twee weken geleden was het weer een culinair feest in Gent. Drie dagen lang was de Eskimo fabriek het terrein voor een gastronomisch feest op hoog niveau. Fourchette is een culinair event georganiseerd door Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), Joost Arijs (Patisserie & Chocolaterie Joost Arijs), Sam D’Huyvetter (Pleasures Boutique) & Thomas Schmidt (Boulevard).

Picture by Pieter Dhoop

De vier initiatiefnemers slaagden erin om een prachtige line up samen te brengen. Stuk voor stuk topchefs, allen met een eigen identiteit en samen verweven in twee wervelende menu’s. Gasten kregen de keuze bij reservatie tussen twee menu’s en telkens een gerecht van de gastchef. Zo zorgden de restaurants Vrijmoed, Bruut, Ogst, Castor, Veranda, Boury, Boulevard en patissier Joost Arijs drie dagen lang voor de geslaagde menu’s. Op vrijdag was er als gastchef Sang-Hoon Degeimbre van L’Air du Temps, op zaterdag Syrco Bakker van Pure C en op zondag Peter Gosssens van het Hof Van Cleve.

Drie dagen lang, drie keer bijna 600 gasten en vooral drie dagen lang genieten van een festijn tot in de puntjes verzorgd. Veel sfeer en mooi gedekte tafels zorgden voor een uniek event.

De puike organisatie van het viertal viel meteen op. Samen met enkele partners zoals S.Pellegrino, Nespresso, Eland, Sligro-Ispc en vele anderen werd de ruimte stijlvol ingevuld. Vanuit de open keukens zag je de chefs aan het werk om hun gerechten af te werken en het niveau lag bijzonder hoog. Knap om dit op een event voor drie maal 600 personen te brengen!

Picture by Pieter Dhoop

Picture by Pieter Dhoop

Wij genoten van de zondag middag service waarbij we beide menu’s met tafelgenoten degusteerden. Een menu ticket volgens het free seating systeem kwam op 95 €, inclusief een aperitief, water en koffie. De pairing wines waren aan de bar te bestellen.

Dank aan top-fotograaf Pieter Dhoop voor de knappe fotoreportage.

Menu 1:

Bruno Timperman – Bruut – Brugge

Gele biet werd in zoutkorst gegaard en geserveerd met een pickles van bloemkool en een honing-limoenvinaigrette. Een voltreffer van formaat. Slechts enkele ingrediënten in harmonie zorgen voor een schitterend gebalanceerd gerecht. Topniveau!

Picture by Pieter Dhoop

Davy Schellemans – Veranda – Antwerpen

Gemarineerde knolselder met gerookt buikspek en appel. Prachtig evenwicht.

Picture by Pieter Dhoop

Picture by Pieter Dhoop

Tim Boury – Boury – Roeselare

Gelakte kalfswang met peterseliewortel en afgewerkt met Oud brokkel kaas uit Roeslare. Uitstekende cuisson en een smaakvol geheel.

Peter Goossens – Hof van Cleve – Kruishoutem

Lamsschouder met rendang kruiding, fregola pasta, zwarte look en een jus met kaffir consommé. Niet alleen de knappe kruiding van de lamsschouder maar ook de jus met citrus toets brengen dit gerecht naar een evenementieel topniveau, wat een smaakbom!

Picture by Pieter Dhoop

Picture by Pieter Dhoop

Joost Arijs – Gent

Chocolade texturen, mango, kalamansi en olijfolie. Een bord verfijning met intense smaakexplosies!

Menu 2:

Michaël Vrijmoed – Vrijmoed – Gent

Gravlax schelvis met mosterdzaad, granny smith en mierikswortel. Knappe bereiding van een vaak ondergewaardeerde vis.

Maarten Bouckaert – Castor – Beveren Leie

Pulled pork van varkensschenkel met gerookt ei en bereid met Madeira. Een streetfood bite die hier verfijnd gebracht werd.

Sam d’Huyvetter – Boulevard – Pleasures Boutique – Sint-Martens Latem

Bereiding met zwartpootkip, gepekelde akkerzwam, komijn en een saus op basis van vin jaune.

Picture by Pieter Dhoop

Peter Goossens – Hof van Cleve – Kruishoutem

Lamsschouder met rendang kruiding, fregola pasta, zwarte look en een jus met kaffir consommé. Ook bij menu twee het gerecht van de gastchef op zondag.

Picture by Pieter Dhoop

Sebastien Wygaerts – Ogst – Hasselt

Taartje van donkere chocolade in combinatie met een aardpeer crème, citrus toetsen en koffie. Knappe match van de aardpeer met de chocolade texturen en de citrus toetsen die voor een aangenaam mondgevoel zorgden.

Onze fourchette deed nauwgezet zijn werk en we kijken dan ook al uit naar de volgende editie! Fourchette 2019… Proficiat aan de organisatie.

 

Be-Gusto

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.