Restonews

Wereldberoemd architectenbureau BIG mag de S.Pellegrino flagship factory in een nieuw jasje stoppen

S.Pellegrino zal zijn bottelarij in San Pellegrino Terme, waar zich ook de bron bevindt, in 2018 in een nieuw jasje stoppen met behulp van een wereldberoemd architectenbureau. Daarvoor schreef het in 2016 een architectuurwedstrijd uit, waar vier toonaangevende architectenbureaus voor geselecteerd werden. BIG (Bjarke Ingels Group) uit New York en Kopenhagen werd vandaag verkozen tot winnaar van de architectuurwedstrijd

Vier architectenbureaus stelden allen noemenswaardig werk van hoog niveau voor, waardoor de keuze des te moeilijker was.

De achtkoppige jury bestond uit: Professor Luca Molinari, Marco Settembri (Executive Vice President Nestlé S.A., Head of Nestlé Waters),  Magdi Batato (Executive Vice President Nestlé S.A., Head of Operations), Stefano Agostini (President & CEO van Sanpellegrino S.p.A. Nestlé Waters Italië), edwin Heathcote (Architectuur en Design criticus van de Financial Times), Elena Manferdini (Architect en hoofd van de SCI-Arc Graduate Programs), Giulio Cappallini, Founder, Designer en Architect van Cappellini; en Laudomia Pucci, CEO van Emilio Pucci, Group LVMH. Vandaag werd BIG door de jury verkozen tot de grote winnaar van deze architectuurwedstrijd.

“De vier architectenbureaus presenteerden innovatieve en passende oplossingen die naadloos aansluiten bij de waarden en tradities van S.Pellegrino. Dit maakt het nog lastiger om een winnaar te kiezen die dit project zal gaan leiden.” — Stefano Agostini, President en CEO van de San Pellegrino Group.

Weerspiegeling van de traditionele Italiaanse architectuur

De bouwwerken zullen vervolgens aanvangen in 2018. De nieuwe S.Pellegrino flagship factory en bottelarij moeten een signatuur worden van het merk, om zo bezoekers te verwelkomen uit alle hoeken van de wereld. BIG’s design weerspiegelt de traditionele Italiaanse architectuur. Het bureau wilt met dit project, gelegen op de oever van een rivier, de arcade, piazza en zuilengalerij heruitvinden. Het kostplaatje van dit project van 17.000 vierkante meter is naar verwachting zo’n negentig miljoen euro. De gloednieuwe S.Pellegrino flagship factory zal de bestaande bottelarij en kantoren huisvesten die al sinds 1899 gevestigd zijn in S.Pellegrino Terme. Bijkomend is de nieuwe San Pellegrino Factory and Experience Lab, waar bezoekers o.a. kunnen leren hoe mineraalwater geproduceerd wordt.

#SanPellegrinoNewHome

14/03/2017 FC

————————————————————————————————————————————————

Cuchara Lommel:Chef Jan Tournier presenteert zijn nieuw interieur. 

Het alom geprezen restaurant Cuchara verhuist integraal naar de achterbouw van het bestaande huis en zorgt voor een gloednieuwe restaurantbeleving. “De nieuwe zaal sluit nog meer aan op de richting die ik uitwil”, zegt Jan Tournier trots. “Warme materialen, minimalistisch meubilair én een indrukwekkende glazen sculptuur.” Root, zoals deze zeven meter lange glazen boom heet, werpt een nieuw licht op Tourniers ‘kookkunst’ waarin hij Lommel, de glasblaaskunst én zijn roots een warm hart toedraagt.

De voorbije maanden werd er druk gewerkt achter de schermen van Cuchara. In het aansluitende achterhuis werd er druk verbouwd aan een nieuwe zaal met wijnkamer.  Toen hij interieurarchitecte Kathleen Simons enkele ideeën aanreikte, kregen de plannen vrijwel meteen vorm. “De nieuwe zaal is er niet op gericht om de capaciteit te verhogen, wel om mijn ideeën over gezellig tafelen, minimalistische architectuur en integratie van kunst te bekomen.”

PLAFONDSCULPTUUR
Het warme interieur van het nieuwe restaurant ontpopt zich als een strak gestileerd geheel waarin enkel ronde tafels worden gebruikt – “ik vind dat véél aangenamer tafelen om met twee naast elkaar te zitten”, aldus de chef – in een nieuwe, ietwat loungy setting. Het intimistische karakter wordt versterkt door de zwarte wand waarop kunstenares Esther Barend in situ een vierluik maakte. Dé rode – of beter goudkleurige – draad doorheen de ruimte, die achteraan overgaat in een gloednieuwe wijnkamer, wordt gevormd door de glazen plafondsculputuur. “Root is een glazen boom die door glaskunstenaar Jeroen Maes werd ontworpen, of beter: we zijn hiervoor samen een boom gaan uitzoeken in de Lommelse bossen om deze dan in glas uit te voeren.”

GERAAMTE
De malgeblazen, zeven bij drie meter grote glazen boom is geënt op een dennenboom uit Lommel. “We hebben lang gezocht naar een boom die genoeg karakter en dynamiek had en waarvan de schors een subtiel patroon had. De boom hebben we vervolgens mogen vellen om hem aan het plafond in de ruwbouw van het restaurant te positioneren. Eens optimaal uitgelijnd, hebben we hem in stukken versneden om er mallen van te maken. Hoewel we initieel uitgingen van 12 boomdelen, zijn het er uiteindelijk 36 geworden”, merkt Jeroen Maes op. “Daardoor krijgen de okerkleurige matglazen delen van Root iets van een botstructuur, een soort geraamte dat als een prehistorisch geraamte nauwgezet gereconstrueerd is.”

© Manu Bloemen

© Manu Bloemen

07/10/2015 FC

————————————————————————————————————————————————

Gastronomische Build-up in Hof Ter Linden!

Yannick Van Aeken was maar liefst 5 jaar souschef bij het wereldbekende restaurant Noma in Kopenhagen, samen met zijn zakenpartner Roeland Verhamme starten ze deze week enkele ‘dinner events’ in het authentieke kasteel Hof Ter Linden in Edegem. Ze nemen je mee naar een eerste ervaring op het domein, in afwachting van de volledige restauratie van beide koetshuizen, waar later het definitieve restaurant gevestigd zal worden. Neen, het is geen pop-up omdat dit niet zal eindigen. Ze noemen het een build-up omdat men daar iets moois zal opbouwen.

© Juan Wyns

© Juan Wyns

Als gast kan je kennismaken met de keuken van Yannick in een zeer uitzonderlijk kader. Er wordt gekookt in een tijdelijk geïmproviseerde keuken. Er wordt een vast 4-gangen menu aangeboden voor 58€ pp en aangepaste wijnen voor 29€. Niet te missen…

Data van de Build-Up diners: 6, 7, 8, 12, 13 en 14 Augustus 2015 

Reserveren maar!

www.htlneuf.be:   Hof Ter Linden, Drie Eikenstraat 13, Edegem Tel: 0032 479 42 08 42

03/08/2015 FC

© Juan Wyns

© Juan Wyns

————————————————————————————————————————————————

Alex Joseph van Rouge Tomate vertegenwoordigt de Benelux regio en wordt 4e op de S.Pellegrino Young Chef 2015 wedstrijd!

In het verlengstuk van de World’s 50 best Restaurant verkiezing ging S.Pellegrino op zoek naar de beste jonge chef ter wereld. Mark Moriarty vertegenwoordigde UK-Ireland area, en werd gisteren verkozen tot S.Pellegrino Young Chef 2015. De Ierse chef was in Milaan de winnaar van een spannende wedstrijd met maar liefst 19 jonge chefs. Zijn gerecht vegetarisch gerecht met knolselderij gebakken in gerst en met een Guinness toets overtuigde de professionele jury. Ook de ‘proeverij van konijn met aardappelpuree, seizoensgroenten, paarse mosterd en gepekelde uien’ van Alex viel weer in de smaak en leverde een knappe vierde plaats op.

Proficiat Alex!

https://www.finedininglovers.com/special/sanpellegrinoyoungchef2015/blog/s-pellegrino-young-chef-2015-winners/

28/06/2015 FC19089950929_5feba2cea2_z

————————————————————————————————————————————————

DGU!

Afgelopen zondag gaven Davy Devlieghere en Gilles Bogaert de aftrap voor een reeks ‘DGU’ events. De twee jonge koks zijn beide souschef in toprestaurants. Davy bij Horseele in de Ghelamco arena en Gilles bij J.E.F te Gent.

Met een flitsend concept nemen ze het even over van de chef. Onder de vlag ‘DGU’ organiseren ze regelmatig kleine food events. Hun concept is alvast uniek. Op voorhand laten ze de gasten stemmen uit 2 combinaties of producten bij zowel voor-, hoofd- en nagerecht. De gerechten met de meeste voorkeurstemmen worden klaargemaakt. Zowel Davy als Gilles maakt dit gerecht op zijn eigen manier waardoor elke zijde van de tafel compleet verschillende gerechten krijgt. Anders en toch met dezelfde ingrediënten. Verder wordt er ook aan grote tafels gegeten om een extra sociale beleving te creëren.

Het eerste event was alvast een groot succes, voor de toekomstige events volg je best de DGU facebook pagina!DGU Gent DGU Gent DGU Gent

24/06/2015 FC

————————————————————————————————————————————————

PIET HUYSENTRUYT, TONY LE DUC EN MINESTRONE STELLEN HUN BAANBREKEND EN EIGENZINNING GASTRONOMISCH BOEKWERK VOOR!

PH 9715 is een tweedelig tijdsdocument over het bewogen en eigenzinnige leven van chef-kok Piet Huysentruyt. Het eerste deel van dit boekproject wordt een integrale heruitgave van het ophefmakende boek ‘Eigentijds & Eigenzinnig’ dat in 1997 verscheen. Dat boek verbaasde toen door zijn visionaire recepturen, zijn bijzondere opmaak en de verregaande culinaire fotografie van Tony Le Duc. Men sprak over fotografische ‘foodporn’.PH9715, Piet Huysentruyt, Likoké

Likoké! Het tweede deel van PH 9715 is nieuw en gaat over identiteit, teamwork, respect en frustraties. Piet Huysentruyt kookt samen met zijn jonge keukenbrigade volgens de nieuwste kooktechnieken, maar baseert zich vaak op de combinaties van ingrediënten die hij vroeger toepaste. De link met het eerste boek is nooit ver weg. Beeldend word je in dit tweede deel vaak op het verkeerde been gezet door het gebruik van fotografische trompe-l’oeils. En de ruwe natuur van de Ardèche is nooit ver weg.

Deze prachtige editie wordt op de markt gebracht met een gelimiteerde oplage van slechts 2.500 exemplaren. PH9715 wordt gedrukt op 2.500 genummerde exemplaren.
Via de website www.ph9715.com kan je een genummerd exemplaar kiezen en bestellen.
Er zijn via deze site twee videoclips te zien die een impressie geven van ‘the making off’ en van het eindresultaat.

16/06/2015 FCPH9715, Piet Huysentruyt, Likoké PH9715, Piet Huysentruyt, Likoké

————————————————————————————————————————————————

BISTRONOMIE IS HOT!

BESTEL ONLINE

Het is jaarlijks uitkijken geblazen naar de lancering van de nieuwe Bistronomie gids. De Horeca ondernemers Steve Engels en Johannes Denis hebben de nieuwe gids voorgesteld in het depot van Duvel-Moortgat te Puurs. Na drie zeer succesvolle edities van de gids brengen ze dit jaar een nog uitgebreidere versie uit. Ze stelden in het eerste jaar een gids samen met 75 Belgische zaken, nadien werd dit uitgebreid naar 85 en vorig jaar zelfs 95. De nieuwe editie telt maar liefst 111 referenties. Dit jaar werden ook enkele schitterende adressen in Wallonië toegevoegd en is er een lijst met trending Bistronomie spots in Nederland. Tevens nieuw in deze vierde editie is dat de gids in twee talen (NL/FR) werd opgesteld.

Kwaliteit blijft een belangrijke peiler in de selectie van de restaurants. Horeca zaken worden geselecteerd op basis van Bistronomie normen: een lekkere, smaakvolle no nonsense keuken met eerlijke producten, in een eigentijds kader en met een correcte prijshantering. Deze nieuwe Bistronomie gids brengt de Belgische top van de bistronomie samen in een gebruiksvriendelijk en funky boek. “Bistronomie” is een samentrekking van bistro & gastronomie en speelt volledig in op de hedendaagse wens naar ongedwongen culinair plezier. De nieuwe editie bundelt een uitgebreide selectie bistro’s, brasseries en complexloze restaurants in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Niet te missen mijn gedacht!

De gids wordt tweetalig uitgebracht en wordt verdeeld via onder andere De Standaard boekhandel. Vanaf vandaag is het boek Bistronomie 2015 verkrijgbaar via de website en in de winkel voor 9,95 euro.

15/06/2015 FCBistronomie 4.0

————————————————————————————————————————————————

Flanders rules @ Milaan

Op 25 en 26 mei kookten vier Vlaamse sterrenchefs op de WereldExpo in Milaan. Zelf misten we helaas net het vliegtuig om deze rebels aan het werk te zien. Tim Boury ( Restaurant Boury), Thomas Locus  (Bistro Margaux), Frederik Deceuninck (Sel Gris) en Jan Tournier (Cuchara) zijn door de Italiaanse culinaire organisatie Identità Golose uitgenodigd om  Italië te laten proeven van het jonge, excellente talent dat Vlaanderen in huis heeft. De vier Flanders Kitchen Rebels hebben per twee de troeven van gastronomisch Vlaanderen ten toon gespreid in het paviljoen Identità Expo. Telkens 140 gasten genoten maandag en dinsdagavond van dit exclusief event. TOERISMEVLAANDEREN nodigt ook enkele van haar beste Italiaanse pers- en tradecontacten uit op dit event van Identità Golose om zo onze gastronomie extra in de kijker te zetten. Milaan-Flanders kitchen rebels

De vier chefs maken deel uit van de Flanders Kitchen Rebels, een groep  jonge topchefs (-35 jaar) die TOERISMEVLAANDEREN verzamelt en in de spotlights zet. In het buitenland treden deze topchefs naar buiten als ambassadeurs van Vlaanderen als gastronomische bestemming. De Belgische stand op de Wereldexpo zal jaloers zijn met dit intermezzo van de Flemish Kitchen Rebels! Food for thought

26/05/2015 FCMilaan-Flanders kitchen rebels Milaan-Flanders kitchen rebels Milaan-Flanders kitchen rebels

————————————————————————————————————————————————

Antwerpen Proeft 2015: Proeven, zien en beleven

Van donderdag 14 mei (Hemelvaart) t.e.m. zondag 17 mei heeft de 9de jaarlijkse editie van Antwerpen Proeft plaats. Place to be is net zoals vorig jaar de Waagnatie in Antwerpen. Culinair publieksfestival Antwerpen Proeft is een lust en must voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Op het festival is in 2015 meer te proeven, te zien en te beleven dan ooit, met voor elk wat wils. Antwerpen Proeft zorgt voor de perfecte proloog van de zomer.

De Ambassadeurs 2015 zijn Nathalie Meskens (restaurants Yam Thai en Nimman), Luc Hoornaert (überfoodie en culinair auteur van ‘Must Eat’) en Wouter Keersmaekers (chef-kok van restaurant De Schone van Boskoop). Met zowel outdoor als indoor stands, bars en publieksterrassen kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan. Nieuw op Antwerpen Proeft is het groter foodtruckplein met enkele foodtrucks uit België en Nederland.

Een toegangsticket kost 7,5€ aan de kassa en in voorverkoop slechts 5,5€. Dit omvat niet alleen de toegang maar ook een gratis welkomstdrink, een waardebon voor een gratis huisaperitief bij een deelnemend restaurant naar keuze, gratis kookworkshops in de AEG Cooking Club en de toegang in het Kenwood Theater.

Openingsuren

Donderdag 14 mei (Hemelvaart) = 12u00-23u00 food & drinks

Vrijdag 15 mei = 17u00-23u00 food & drinks / 22u00-03u00 afterparty

Zaterdag 16 mei = 15u00-23u00 food & drinks / 22u00-03u00 afterparty

Zondag 17 mei = 12u00-21uOO food & drinks

Online tickets: www.antwerpenproeft.be/tickets

Zowel voor gerechtjes en drank als voor producten bij de exposanten betaal je met Antwerpen Proeft-bonnen (AP-bonnen). AP-bonnen koop je aan de kassa’s op de eventlocatie voor 1,25 euro per AP-bon. Voor gerechtjes wordt 5 of 7,5 euro (4 of 6 AP-bonnen) gevraagd.Antwerpen Proeft 2015

11/05/2015 FC

————————————————————————————————————————————————

CULINARIA 2015: THE BELGIUM EFFECT

Van 6 tot 10 mei organiseert Culinaria een echt feest voor België. De deuren gaan weer wagenwijd open voor fijnproevers en foodies op zoek naar de nieuwste culinaire trends. Het gastronomisch evenement heeft dit jaar als thema ‘the Belgium effect’ en verwelkomt onder meer de crème de la crème van de Belgische gastronomie. Samen eten is immers een uniek moment waar iedereen bij betrokken wordt en daarom nodigen de topchefs u uit op hun feestelijke versie van “Belgium Effect”. Wat de Belgen samen brengt is niet zozeer surrealisme, mode of film, maar het goed gevoel samen rond een tafel te genieten van de gastronomie.

Meer dan ooit wil Culinaria Belgische culinaire creaties in de kijker zetten door chefs te stimuleren om ook buiten hun vertrouwde omgeving aan de slag te gaan. Speciaal voor alle liefhebbers van heerlijk eten op zoek naar nieuwe smaaksensaties, pakt Culinaria uit met de Belgische gastronomie én met een voorsmaakje van wat ons morgen te wachten staat. Elk jaar stemt de organisatie zijn thema namelijk af op de nieuwste culinaire trends.

CULINARIA 2015 – woensdag 6 mei tot en met zondag 10 mei

Tour & Taxis, Avenue du port 86c – 1000 Bruxelles

Info over de verschillende tickets

Line up van de chefsCulinaria 2015 Belgium Effect

01/05/2015 FC

————————————————————————————————————————————————

Piet Huysentruyt – Dinner In The Dark – Lidl

Met een “Dinner in the Dark” wist Piet Huysentruyt ons en 150 fijnproevers te verrassen. Blindproeven werd heel letterlijk opgevat en de aandacht ging dan ook ten volle naar de smaak van het product zonder vooroordelen. Opzet van het verhaal bleek een nieuwe stunt te zijn van supermarkt keten Lidl. Lidl werkt duidelijk aan hun imago met hun ‘Delcieux’ gamma. Zie ook www.lidlinthedark.be en de video van het spektakel.

05/12/2014 FChoofdgerecht-big

————————————————————————————————————————————————

Michelin pakt in zijn nieuwste gids voor het eerst uit met meer dan 285 Benelux Bib Gourmand adressen.

In België zien we de grootste stijging met maar liefst 35 nieuwe Bib Gourmand adressen. De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoensgebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. De uitstekende prijs- kwaliteitverhouding bewijst dat gastronomisch dineren niet duur hoeft te zijn. Er is een Bib voor iedereen, en voor elke gelegenheid!

Vlaanderen kreeg 10 nieuwe Bib Gourmand adressen, Brussel 11 en Wallonië maar liefst 14.

Vlaanderen:

Bell Amuse – Aalter / Bellem

Bazalia – Bazel

Casanova – De Haan

Kok sur Mer – Vlissegem

Food Emotions – Hamont

Nano – Hasselt

De Huifkar – Koksijde

Bistro Desanto – Kortrijk

Toi Moi et la Mer – Oostende

Bart De Bondt – Tienen

Brussel: Brasserie de l’Expo, Caffè Al Dente, Hong-Yun, 
La Brasserie de la Gare, Le Grill, Le Mucha
, Les Petits Oignons, Maison du Luxembourg, Park Side,
Taverne du Passage, Villa Singha

De Bib Gourmand Benelux 2015 wordt vanaf 6 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (België en Nederland).

03/11/2014 FCBib gourmand België

————————————————————————————————————————————————

De Zomer komt terug met: “CAMPING GOURMET”

Het rondtrekkend streetfood camp strijkt voor de eerste editie neer in Antwerpen. In het unieke kader van Brouwerij De Koninck aan de Coveliersstraat in Antwerpen zal dit najaar Camping Gourmet plaatsvinden. Vanaf 11 oktober vormt de overdekte parking van de brouwerij op zaterdag en zondag het decor van een bijzonder streetfood camp. Dat kraampjeseten gelijk staat aan fast food is een misvatting. Streetfood anno 2014 is meer dan eten aan of van een kraam. Een bont gezelschap van mobiele keukens, in vaak prachtige trucks, biedt een gevarieerde en creatieve keuken aan van altijd hoogwaardige kwaliteit. In het prachtige pand van Brouwerij De Koninck zullen de chefs vanuit hun foodtruck of stalletje verfijnde gerechten aanbieden. Op zaterdagavond staat Camping Gourmet in het teken van Saturday’s Food Fever met DJ. Op zondag is er Sunday’s Hangover Hangout met live muziek en vintage markt.

De deelnemende foodtrucks zijn: Jean Sur Mer, Otto Burger, La Kitchenette, SO TOM, Mi Vida, Urban Cook, Tacoguy,Mellow, Thees en…

Camping Gourmet kan je vinden op de site van Brouwerij De Koninck, aan de Coveliersstraat  in Antwerpen op 11 oktober, 12 oktober, 18 oktober, 19 oktober, 25 oktober en 26 oktober. Er is een fietsparking in de buurt.

Meer info: www.campinggourmet.be

03/10/2014 FCCamping_Gourmet_Affiche_Final_v27-1

————————————————————————————————————————————————

Graanmarkt 13: “PITTIG! Restaurant van het jaar”

De Bakermat: “PITTIGE ontdekking van het jaar”

Gisteren werd Restaurant Graanmarkt 13 met Chef Seppe Nobels verkozen door ‘PITTIG’ Magazine tot restaurant van het jaar. Een terechte keuze volgens ons en meer dan verdiende titel. Begin deze week werd Graanmarkt 13 nog verkozen tot beste groenterestaurant bij Gault&Millau. Met zijn vernieuwd keukenconcept focust Seppe volledig op seizoensgebonden en kwaliteitsvolle terroir producten die hij omzet in creatieve smaaksensaties. Op de verschillende terrassen van Graanmarkt 13 groeien kruiden en planten in volle grond bakken. Meer dan 120 verschillende kruiden zijn dagelijks de afwerking voor de pure keuken van Seppe. De bijen op het terras zorgen voor een hemelse stadshoning en optimale bestuiving van de moestuin. De twee bijenkorven leverde vorig jaar 100 kg stadshoning op en dit jaar werden zelfs 5 korven bijgeplaatst op het dak van de Antwerpse Opera. Nobels zit op zijn plaats op de Graanmarkt. In een pand waar fashion, design & accessoires koopkrachtige dames en heren wil aantrekken, baat hij een restaurant uit dat qua beleving naadloos aansluit bij hun profiel. Marketeers hadden die match niet beter kunnen bedenken. Nobels heeft bewust of onbewust oog voor hun leefwereld. Hij gebruikt veel groenten en houdt alles, inclusief zelfs de rekening,  licht verteerbaar.

Restaurant Graanmarkt 13, Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen, tel.: 03 – 337 79 91, www.graanmarkt13.be, zondag en maandag gesloten.

Seppe Nobels

Seppe Nobels

Prille twintigers die met een schitterende eigen zaak uit de startblokken vliegen, zelfs in barre economische tijden is dat mogelijk. Kevin Graf en Barbara Wantens speelden het klaar om met De Bakermat een restaurant neer te zetten waar vele leeftijdsgenoten alleen maar kunnen van dromen. En ondanks hun jonge leeftijd komen ze zeker niet onbeslagen op het ijs. Barbara deed werkervaring op in het ouderlijk  horecanest. Kevin leerde het vak aan de hotelschool Ter Groene Poorte en ging aan de slag in onder meer in Hof ter Eycken. Het duo werkte samen in restaurant Michel in Groot-Bijgaarden en in De Jonge Garde, het restaurant van Barbara’s ouders. Midden juni ging De Bakermat open en vandaag worden ze al verkozen tot de ontdekking van het jaar.

De Bakermat, Leopoldlaan 95, 9400 Ninove, tel.: 054 – 25 80 25, www.resto-debakermat.be , dinsdag en woensdag gesloten.

03/10/2014 FC

————————————————————————————————————————————————

Jong Keukengeweld en Flanders Kitchen Rebels

De Vlaamse gastronomie is hip en innovatief. Toerisme Vlaanderen trapte deze week de zesde editie van Jong Keukengeweld op gang met een nooit geziene selectie aan Vlaams jong culinair talent! Toerisme Vlaanderen zet deze gedreven generatie zowel nationaal als internationaal in de spotlights. De topchefs, jonger dan 35 jaar, staan voor innovatie, vakmanschap en rock ‘n’ roll. De vakjury selecteerde 60 Jong Keukengeweldchefs en 22 Flanders Kitchen Rebels.
Met Flanders Kitchen Rebels wil Toerisme Vlaanderen de Vlaamse gastronomie in het buitenland promoten. In Vlaanderen blijft men de actie Jong Keukengeweld uitbreiden. Net zoals vorig jaar is er de jongerenactie. Van 1 oktober tot en met 15 november kunnen 18 tot 30 jarigen genieten van een voordelig menu. Voor 45 € krijgen ze een 3-gangenmenu van topkwaliteit, inclusief water en aangepaste wijn of bier. In restaurants met een Michelinster of een Gault&Millau-score vanaf 15/20 betalen ze 55€. Nieuw dit jaar is het centraal boekingssysteem van Resengo zodat de jongeren nog vlotter kunnen reserveren. Meer informatie en de link naar het online reservatie systeem kan je op de Facebook pagina van Jong Keukengeweld vinden. Smakelijk!

Facebook Jong Keukengeweld, Reserveer Nu

30/09/2014 FC10620512_294223497452935_1065749117209592722_n

————————————————————————————————————————————————

Daan Guelinckx van restaurant Veranda wint de D’Couvert prijs!

De lezers en jury waren unaniem. Gastheer en sommelier Daan Guelinckx is het boegbeeld van hoe op een ongedwongen en losse manier de perfecte restaurantbeleving te serveren. Meer en meer stappen we af van de klassiek verstijfde en stoffige bediening en zit Bistronomie in de lift. Guelinckx is daar het perfecte voorbeeld van en zorgt dagelijks met zijn getatoeëerde looks voor een enthousiaste service die meer dan in de smaak valt. Zijn perfectionisme, natuurlijke vriendelijkheid en passionele uitleg bij de wijnselectie brengt restaurant ‘Veranda’ naar een ongenaakbaar niveau. D’Couvert is de titel voor de beste gastheer of gastvrouw van het jaar en wordt uitgereikt door het prestigieuze culinaire magazine ‘Saisonnier’. De winnaar wordt gekozen door de lezers plus de jury. De titel van deze prijs is een vrije vertaling van ‘Découvert’ wat ‘ontdekking’ betekent en heeft de link met de cloche.

Veranda, Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem, Tel: 03 218.55.95

29/09/2014 FCIMG_6902

————————————————————————————————————————————————

Coeur d’Artichaut vanaf nu op de Korenlei

Coeur d’Artichaut is een begrip onder de Gentenaars. Na meer dan twintig jaar in Onderbergen de lekkerste gerechten geserveerd te hebben, trekt Eric de Wagenaere, uitbater van het Gentse restaurant, naar de Korenlei. Coeur d’Artichaut wordt het nieuwe restaurant van het Ghent Marriott Hotel, en biedt een prachtig uitzicht op de Graslei. In het voormalige pand van Coeur d’Artichaut zal in december een gloednieuw, maar voorlopig nog top secret, concept openen. 

Achter het fornuis staat Matthias van Acker, de zeer getalenteerde chef-kok die voordien in de potten van het Korenhuis roerde. De 27-jarige chef laat zich opmerken door zijn gedurfde combinaties en passie voor koken. Voor Coeur d’Artichaut gaat hij verse en regionale producten. Met deze nieuwe uitdaging bevestigt Eric De Wagenaere zijn reputatie als actieve horecaondernemer. De samenwerking zal het Gentse Mariott Hotel zeker verrijken.

Coeur d’Artichaut, Korenlei 10, 9000 Gent, Tel: +32 9 269 77 44, www.artichaut.be

2/09/2014 FCCoeur d'Artichaut

————————————————————————————————————————————————

Vader en zoon renoveren oudste hotel van Limburg: Mardaga

Hotel Mardaga te As bestaat sinds 1909 en werd compleet in zijn oorspronkelijke glorie hersteld dankzij een investering van 600.000 euro. De familie Geurden koos er voor om in de huidige moeilijke economische tijden toch zwaar te investeren in horeca. Het charmante boetiekhotel telt 18 kamers en is sinds 2006 eigendom van de familie Geurden.  Hotel Restaurant Mardaga is 105 jaar jong en was in 1909 het eerste hotel-restaurant in Limburg. Sinds de overname werden er reeds tal van verbouwingen en vernieuwingen gedaan. Er werd in het totaal 600.000 euro geïnvesteerd. Naast een volledig nieuwe keuken werden de kamers, vergaderzaal, ontbijtzaal, tuinterras (overdekt en verwarmd), bar en restaurant grondig onder de loep genomen en vernieuwd. Er werd ook overal airconditioning geïnstalleerd.

Het laatste pronkstuk is de nieuwe M Bar met haardvuur en authentieke bar in kerselaarhout in de stijl van de jaren 1940. Vanaf half oktober kan men hier 10 topwijnen per glas degusteren via het systeem Winefit. Sinds september 2013 staat Chef Jens Stinissen staat aan het roer van de keuken. Hij was voorheen werkzaam in het tweesterrenrestaurant de Slagmolen te Opglabbeek. Mardaga is bekroond met 14/20 in de Gault Millau gids en krijgt 3 vorkjes van Guide Michelin. De evolutie van het restaurant is van groot belang en het wordt een toegankelijk en vintage restaurant waar er gebruikt wordt gemaakt van streekproducten en waar grootmoeders keuken op topniveau wordt gebracht met accenten van de keukenchef. In de toekomst (2020) zullen er nog 20 kamers met wellness en vergaderzaal bijgebouwd worden. Hotel Mardaga is lid van Different Hotels. Deze groep bestaat uit 9 hotels in Limburg en Antwerpen.

Hotel Mardaga, Stationsstraat 121, 3665 As-Genk, Tel: +32 89 65 62 65, www.hotelmardaga.be

28/08/2014 FCHotel - Restaurant MardagaHotel - Restaurant Mardaga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————

Volta – Summer Pop-Corn Camp 

Het Gentse restaurant Volta verhuisde gisteren voor drie weken zijn inboedel naar buiten. In Zomergem-Beke, te midden van enkele hectaren maïsveld, zal chef Davy De Pourcq zijn gekend repertoire in diverse menu’s serveren. Zomergem-Beke is geen onbekend terrein voor Davy De Pourcq. Op dezelfde locatie kweekt herboriste Clair Lutin exclusief voor Volta tal van groenten en kruiden. De Chef komt nu dus letterlijk naar de moestuin. Daarvoor werd  een sfeervolle en ruime bedoeïentent in Pakistan ontworpen. Gasten zullen er aan één lange kloostertafel van 38 meter kunnen aanzitten. Een lounge uitgewerkt met paletten en tientallen balen stro verhoogt de gemoedelijke sfeer.

De naam popcorn verwijst uiteraard naar het pop-up fenomeen en tegelijkertijd naar het maïsveld als nieuwe locatie. “We brengen dezelfde keuken als in Volta maar om praktische redenen enkel in menu’s,” verduidelijkt de chef. Voor de lunch heeft men de keuze tussen een menu in twee gangen (€ 25) of vier gangen (€ 45). ’s Avonds is er keuze tussen een menu met vijf of zes gerechten (€ 65 of € 74). Op zondagmiddag wordt er een “landelijke BBQ” met aperitief, spijs & dranken voor € 65 georganiseerd.

Volta’s Pop-Corn Summer Camp, Bauwerwaan (maïsveld rechtover nr 60)
Van 13 augustus tot en met 5 september 2014, Zondagavond gesloten
Reserveren via : www.voltagent.be

14/08/2014 FCVolta Gent

————————————————————————————————————————————————

Limburg Proeft 2014 

Terwijl het geslaagde Antwerpen Proeft nog vers in het geheugen zit, maken wij ons op voor de tweede editie van Limburg Proeft.  Limburg Proeft start vrijdag 6 juni om 17u00 en duurt vier dagen, tot pinkstermaandag 9 juni. De weersvoorspellingen en uitgebreide keuze aan topgerechten zijn alvast veelbelovend. Bezoekers kunnen flaneren op het nieuwe plein met groene accenten en gezellige terrassen aan de Grenslandhallen en Ethias Arena in Hasselt. Je kan er proeven van enkele signature dishes van 25 toprestaurants, sterrenchefs en jonge keukentalenten.

Bij zijn tweede editie pakt hét jaarlijkse culinair outdoorfestival van Limburg stevig uit, onder meer met tien (10) Michelinsterren. Limburg Proeft brengt de Maastrichtse tweesterrenchef Hans van Wolde naar Hasselt. Vier dagen lang kan iedereen in de Demerstad komen genieten van de combinatie Club-F en restaurant Beluga Loves You. Ook de twee kersverse Limburgse sterrenchefs Giovani Oosters van restaurants Vous Lé Vous en Smaaksalon en Jan Tournier van restaurant Cuchara prijken op de affiche. De kleuren van de Bistronomie Gids worden verdedigd door sterrenchefs Dennis Broeckx van restaurant L’Épicerie du Cirque en Dimitry Lysens van bistro Bis by Magis, en door bistro Nano, Taratata en restaurant 6 Zinnen.

Zijn eveneens op post: sterrenrestaurants Innesto en Danny Vanderhoven, restaurant La Botte, ‘t Poorthuys, De Kwizien, Il Fiore, Herestraat 2, Le 54, Lucie & Jimmy, De Weijers Hoven, Ellis Gourmet Burger, O Geros, Oishii, Orestis en Pattos, cateraars Creatief Culinair Atelier, Global Cuisine en Gustus, en culinaire hoogvliegers ’t Kaasplankske en Chocoladehuis Boon.

#instaproeft en Prijs Mooiste Gerechtje
Win je leeftijd in flessen Smeets met #instaproeft. Zoek @limburgproeft op Instagram en deel jouw favoriete gerechtje met #instaproeft.
Zo maak je kans op (!) jouw leeftijd in flessen Smeets naar keuze. Ook word je lid van de publieksjury die voor het eerst de Prijs Mooiste Gerechtje van Limburg Proeft zal toekennen. De publieksjury wordt bijgestaan door deze vakjury: culinair journalist Willem Asaert, Het Belang van Limburg-journalist Dirk Jacobs, culinair journaliste Liesbeth Hobert, culinaire blogger Frank Cops van www.be-gusto.be en culinaire bloggers Sven en Adriaan van www.belgiantastebuds.com en www.wbpstars.com.

Lijst deelnemende restaurants

We are ready…See you @ Limburg proeft!

Limburg Proeft – 6 tot 9 juni– Outdoor Ethias Arena, Hasselt

04/06/2014 FCLimburg Proeft 2014

————————————————————————————————————————————————

Yannick Van Aeken, voorheen sous chef NOMA, is popping up!

In afwachting van het uitwerken van zijn culinaire plannen zal de voormalige sous chef van restaurant Noma –Yannick van Aeken –van 6 juni tot 31 juli een pop up restaurant ‘Yannick & Louise’ in Beerzel openen.

Yannick zal samen met zijn Ierse vriendin Louise Bannon, die zelf de patisserie verzorgde bij Noma in Kopenhagen, een tijdelijk restaurant uitbaten in een voormalig café aan de Heiststeenweg te Beerzel. Het restaurant opent op vrijdag 6 juni, enkel ’s avonds mits reservatie. Woensdag is het restaurant gesloten maar voor groepen van meer dan 8 personen maken Yannick & Louise graag een uitzondering.

Ze serveren een 7 gangen menu voor 75 € en leggen de nadruk op lokale & pure ingrediënten. Op zondag kan je genieten van een gezond ontbijt met een kleine kaart met onder andere zelfgemaakte granola met yoghurt, meergranen toast met gepocheerd ei tot Iers ontbijt. Gezien Louise jarenlang de inspiratie voor Redzepi’s broodbakken was zijn wij alvast benieuwd naar deze ontbijt/brunch formule die Zondags van 11u tot 14u30 geserveerd wordt.

Locatie: Heiststeenweg 2, Beerzel

Reserveren: TEL 0032 478 33 32 30

3/6/2014 FC

Yannick Van Aeken

Yannick Van Aeken

 

————————————————————————————————————————————————

OAD stelt tijdens 18-gangen diner de 100 Beste Restaurants van Europa voor

Steve Plotnicki is één van de grootste foodies in het culinaire landschap. Zijn organisatie Opinionated About Dining (OAD) zal op maandagavond 9 juni in Brussel haar lijst bekend maken van de 100 beste Europese restaurants 2014. De voorstelling van deze nieuwe lijst wordt omkaderd met een 18-gangen diner in de Brusselse Bozar Brasserie waaraan elf chefs uit binnen,- en buitenland meewerken en ook het publiek kan deelnemen

Initiatiefnemer en organisator Steve Plotnicki maakt de nieuwe lijst bekend tijdens dit diner waarop de Europese pers zal aanwezig zijn en ook het publiek kan aanzitten. Volgende topchefs chefs verlenen hun medewerking: Sergio Herman (The Jane, Antwerpen), Gert De Mangeleer, (Hertog Jan, Zedelgem), David Martin, (La Paix & Brasserie Bozar, Brussel), Quique Dacosta, (Dénia), Tim Raue, (Berlijn), Esben Holmboe Ban (Maaemo, Oslo), Sang-Hoon Degeimbre (L’Air du Temps, Liernu), Damien Bouchéry   (Brussel), Julien Burlat, (Dôme, Antwerpen), Michael Vrijmoed (Gent) en Matthieu Beudaert (Table d’Amis, Kortrijk).

De OAD lijst is een zorgvuldig samengesteld overzicht gebaseerd op de opinie van foodbloggers en foodies die reizen om te dineren. Vandaar ook de veelzeggende naam: Opinionated About Dining. Meer dan 4300 personen hebben aan dit jaarlijks onderzoek meegewerkt. Ze zijn samen goed voor meer dan 140.000 restaurantbeoordelingen.

In de EUROPESE TOP 100 van 2013 namen de volgende restaurants de eerste tien plaatsen in:

1.     Quique Dacosta, Dénia

2.     Noma, Kopenhagen

3.     Troisgros, Roanne

4.     L’Arpège, Parijs

5.     In de Wulf, Dranouter!!!

Het diner in Bozar Brasserie begint om 19 uur.
Deelnameprijs alles inbegrepen is € 250.
Reserveren kan enkel via [email protected]
22/05/2014 FCOAD 2014 - Brussels

————————————————————————————————————————————————

Glow by Wout Bru op Antwerpen Linkeroever

Tijdens de zomer van 2014 zal GLOW by Wout Bru geopend zijn op de plaats waar afgelopen winter het pop-up restaurant Lo by Wout Bru was. Grillades en een Argentijns geïnspireerde keuken zullen er geserveerd worden door 3 topchefs. De drie koks die achter de gril zullen staan van GLOW zijn niet alleen vrienden, maar ook gerenommeerde chefs die hun strepen in de internationale wereld van de haute cuisine ruimschoots hebben verdiend. Sebastian Mazzola en Tomas Scarpetti, samen met de bekende Belgische sterrenchef Wout Bru zijn de drijvende krachten achter GLOW. Mazzola was nog sous chef bij El Bulli en komt deze zomer zijn kunsten voor 4 maanden tonen in Antwerpen. Naast het restaurant is ook een strandgedeelte voorzien waar met zonder reservatie terecht kan om te genieten van een drankje, de culinaire versie van het hippe street-food en top-dj’s.

Direct Online Reserveren

www.glowbywoutbru.be

20/05/2014 FCWout Bru

————————————————————————————————————————————-

The Glorious Lounge Bar by Divani

De komende weken is het weer uitkijken naar de talrijke pop-up zomerbars die zullen openen. Afgelopen weekend opende The Glorious Lounge Bar alvast in stijl. Een samenwerking tussen de luxe interieurzaak ‘Divani’ en het sterrenrestaurant ‘The Glorious’ resulteert in een trendy rooftop zomerbar op het bruisende Zuid te Antwerpen. De tijdelijke bar zal geopend zijn van 17 mei tot 15 September en zaakvoerder Jurgen Lijcops verzekert ons dat er met oog voor elk detail gewerkt zal worden. De openlucht loungebar werd stijlvol ingericht met buitenmeubels van Viteo en sterrenchef Johan Van Raes zal er enkele verfijnde hapjes serveren zoals sardientjes, gegrilde groenten en luxe mini-hamburgers en calamares. Hiervoor werd er een knap buitenfornuis van Boretti geïnstalleerd. Verder is er een samenwerking met Bowers &Wilkins voor de sound en Ferrari voor de dream.

The Glorious Lounge Bar – Vlaamse Kaai 35 (ingang Divani)
Open dinsdag tot en met zondag van 14u tot 24u, gesloten bij regenweer
Betalen met BCC of Credit Card, no cash
 
16/05/2014 FCThe Glorious Lounge by Divani Antwerpen

————————————————————————————————————————————-

Antwerpen Proeft 2014

Wij zijn weer klaar voor het jaarlijkse event ‘Antwerpen Proeft’. Antwerpen Proeft gaat donderdag 15 mei van start en duurt vier dagen, tot zondag 18 mei. Bezoekers kunnen er genieten van ‘signature dishes’ van een kleine 30 sterrenchefs, toprestaurants en jonge keukentalenten. Antwerpen Proeft brengt in première en in exclusiviteit restaurant Likoké van nieuwe sterrenchef Piet Huysentruyt naar Vlaanderen. Zijn ook van de partij aan en in de Waagnatie: sterrenrestaurants ‘t Zilte, Kommilfoo, L’Épicerie du Cirque en Mijn Keuken en culinaire hoogvliegers De Schone van Boskoop, Yam Tha, Graanmarkt 13, O&O en Helsen. De Bistronomie gids stelt is dit jaar ook aanwezig en stelt restaurant L’Amitié voor. Uitkijken is het ook naar Ardent, kaasmeester Van Tricht en de entrée van Boris, Zytho, B23, Bún, Ellis Gourmet en vele anderen. Verder komt de Israëlische topchef Yossi Shitrit samen nog showcooking geven. Belgian wines zorgt dit jaar voor een ruime selectie aan Belgische wijnen.

Check alle deelnemende restaurants online.Antwerpen Proeft 2014

Antwerpen Proeft vindt opnieuw plaats op de site van de Waagnatie, in de Antwerpse wijk het Eilandje op een boogscheut van het MAS. Bij zijn achtste editie pakt Antwerpen Proeft uit met een indrukwekkende lijst nieuwigheden. Zowel op donderdag 15 mei als op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei begint de gratis afterparty om 22u30 met Deejay is VNCNT. Nieuw is de wisselwerking outdoor en indoor. Gezellige terrassen met groene accenten worden verspreid over heel het terrein, zo de weerfactor dit jaar maximaal buitenspel gezet. Met de Bru Bistro is Antwerpen Proeft een luxueus terraspaviljoen rijker.

Ook is er de ‘Beer & food pairing’ want de bieren van brouwerij Duvel Moortgat lopen als een rode draad doorheen Antwerpen Proeft. Bij elk gerechtje staat aangegeven welk bier er een perfect huwelijk mee vormt. Aan de twee Centrale Bars vind je de selectie van 12 bieren van Duvel Moortgat. Antwerpen Proeft koppelt een Instagram-wedstrijd aan de Prijs “Mooiste Gerecht”. Zoek @antwerpenproeft op Instagram en deel jouw favoriete gerechtje met #instaproeft. Zo maak je kans op jouw leeftijd in flessen Smeets naar keuze. Via #instaproeft word je ook lid van de publieksjury die voor het eerst de Prijs Mooiste Gerechtje van Antwerpen Proeft zal toekennen. De publieksjury wordt bijgestaan door een vakjury: culinair journalist Willem Asaert, culinair journalist Johan Van Baelen, restaurant bloggers ‘Be-Gusto’ en ‘Belgian Taste Buds’.

Ook scoort Antwerpen Proeft met zijn live sessies. Elke dag valt heel wat te beleven in het Kenwood Theater. Check hier het volledige programma van het Kenwood Theater op Antwerpen Proeft.

We are ready…See you @ Antwerpen proeft!

Antwerpen Proeft – 15 mei tot 18 mei – Waagnatie Antwerpen

12/05/2014 FCAntwerpen Proeft 2014

————————————————————————————————————————————-

Chef Summit 2014

De 6e editie van Chef Summit 2014 was een succes. Voor een volledig uitverkochte zaal gaven drie topchefs het beste van zichzelf en ook in het bord werd het een aangenaam feest. Het Crowne Plaza Brussels Airport te Zaventem vormde het mooie decor voor dit event en reeds van bij de aanvang zat de sfeer er goed in. Bij een lekker glaasje champagne Tsarine Brut presenteerde Tjaco Van Eijken (Executive Chef Crowne Plaza Brussels Airport) een mooie crème van broccoli, citroenroom, een sint-jakobsnootje en kaviaar. Een smeuïge, lekkere start van de avond.

Aan tafel werd het diner ingezet met een mooie bereiding van zalm, selderrisotto en aardappelchips. Dit gerecht werd op het podium bereid en gepresenteerd door Ludovic Vanackere, de ‘poulain’ van Jean-Michel Dienst (Les Pieds dans le Plat, Marenne). Ludovic werd in 2013 op de Weekend Knack Food Awards verkozen tot ‘Jong beloftevol talent’ en bewees dat hij deze titel meer dan waard is. Een Domaine les Grands Bois Viognier vulde het glas en was een goede, volle partner voor de zalm.IMG_9196

Het hoofdgerecht werd bereid door het hipste culinaire duo van de lage landen: Sergio Herman en Nick Bril. Zij bewezen wederom wie de culinaire troon spant en Nick bereidde on-stage een prachtige compositie van duif, aardpeer, rode biet en rozen. Dit gerecht is gebaseerd op een van de laatste gerechten van Oud Sluis en wordt momenteel ook geserveerd in The Jane. Allen daarheen, zo scandeerde Nick Bril! Een mooie rode El Parador Reserva begeleidde het duifje en kreeg eveneens lofzang vanuit de zaal.IMG_9206IMG_9216

Afsluiten deden we samen met Peter Aesaert, het ‘petekind’ van Patrick Spiessens (Belgocatering). Ook Peter bracht met zijn fantasie van ananas, witte chocolade en citrus een verrassend lekker gerecht. Ingrediënten zoals hibiscus, hazelnoot, basilicum en kalamansi vulden dit dessert aan en het moest qua smaak en presentatie zeker niet onderdoen aan het hoofdgerecht. Als dessertwijn genoten we van een Le moelleux de la Grande Metairie, die een mooie balans bood tussen zoet, fris en fruitig. Koffie en zoetigheden sloten de gezellige avond af.IMG_9231

Het kookspektakel werd aangevuld met een grote tombola ten voordele van de Nationale stichting voor onderzoek op gebied van kindercardiologie. Er werd een mooi bedrag van 10.000€ voor het goede doel verzameld, en een van de tafelgenoten ging zowaar naar huis met een citytrip naar Rome!

Hoedje af overigens voor de keukenbrigade van het Crowne Plaza Hotel, die de gerechten backstage perfect bereidde voor het aanwezige publiek. Ook dankwoorden voor de andere sponsors Crowne Plaza, Belgo Catering, Brussels Airlines, Rational, Winterhalter, Hanos, Horeca Magazines en Dewit Wines voor de organisatie van dit topevent.

Chef Summit verovert gestaag een plaats aan de top van de culinaire events in België en ook de editie 2014 was bijzonder succesvol. Wij zagen dat het goed was en keren volgend jaar graag terug!

24/03/2014 Sven Van Coillie – Belgian Taste Buds

Pictures by Hot Cuisine de Pierre

————————————————————————————————————————————-

Lentekriebels met asperges bij Spitsbroek

We voelen de lentekriebels al en dat geldt ook voor de asperges. De start van het Asperge seizoen kan dan ook niet lang meer op zich laten wachten. Elk jaar organiseert topchef Sander-Jan Beirens van sjbhomecooking.be de aspergetastings op het domein van het gekende domein Spitsbroek. Het terroir van de asperges kan niet beter geproefd worden dan bij de Aspergehoeve zelf!

Degustatiemenu:festival

Data: AspergeTaste28/03 om 19.30u

30/03 om 12.30u

04/04 om 19.30u

18/04 om 19.30u

19/04 om 19.30u

20/04 om 12.30u

25/04 om 19.30u

16/05 om 19.30u

17/05 om 19.30u

23/05 om 19.30u

28/06 om 19.30u

29/06 om 12.30u

Meer info op http://sjbhomecooking.be

Aspergehoeve Spitsbroek,
Nieuweweg 2, 4529 Eede (net over de grens in NL)

Mogelijkheid tot reserveren van exclusieve tafel – 2 t.e.m. 12 pers. PP €98
 en ook mogelijkheid tot overnachten na uw taste (www.spitsbroek.nl)a9

10/03/2014 FC

————————————————————————————————————————————-

CHEF SUMMIT op 24 Maart

6e Editie Chef Summit zamelt geld in voor de Nationale stichting voor onderzoek op gebied van kindercardiologie op 24 maart. Tijdens de 5 vorige edities van het evenement werd de formule steeds wat bijgeschaafd.
De organisatie is nu losgekoppeld van het commerciële circuit, en het is mogelijk om de volledige opbrengsten van het evenement te schenken aan een goed doel. Daartoe werd de vzw ‘Chef Summit’ opgericht. Het grondprincipe is evenwel niet veranderd: professionele koks die aan collega’s hun kijk op de moderne keuken tonen, zowel op vlak van techniek als de keuze van de producten en hun verwerking. Voor de editie 2014 van Chef Summit stellen 3 doorgewinterde chefs, de ‘peters’, 3 jonge koks voor.

Jean-Michel Dienst (Les Pieds dans le Plat, Marenne) schuift Ludovic Vanackere naar voor, die een voorgerecht presenteert. Ludovic kookt in het ‘Atelier de Bossimé’ (Loyers).

Voor het hoofdgerecht introduceert Sergio Herman (Oud Sluis) Nick Bril, die reeds 8 jaar bij Sergio werkt. Nu zit hij in de laatste rechte lijn voor de opening van ‘The Jane’, het nieuwste project van Sergio en hemzelf in het Antwerpse Groen Kwartier.

Patrick Spiessens (Belgocatering) presenteert Peter Asaert, die het nagerecht bereidt. Peter, chef van Kasteel Viteux in het Oost-Vlaamse De Pinte gaat voor België naar de Europese finale van de Bocuse d’Or.

Terwijl de chefs op het podium hun gerecht bereiden, wordt datzelfde gerecht voor alle gasten ‘backstage’ klaargemaakt door de keukenbrigade van het Crowne Plaza Hotel onder leiding van executive chef Tjaco Van Eijken. Een zaalbrigade van Mise en Place zorgt dan voor de bediening.

PRAKTISCH: maandag 24 maart 2014,
aanvang : 18u30,
locatie: Crowne Plaza Brussels Airport, inschrijven via www.chefsummit.be

8/03/2014 FCChef summit

——————————————————————————————————————————-

Restaurant De Jonkman lanceert Vrijdag = Visdag

NorthSeaChef stichter en twee sterrenchef Filip Claeys van het Brugse restaurant De Jonkman lanceert een nieuw idee ten einde op een interactieve manier meer aandacht te schenken aan minder bekende vissoorten uit onze Noordzee. Op elke laatste vrijdag van de maand zal Filip Claeys daarom een speciale menu bereiden waarbij hij volledig focust op de culinaire mogelijkheden die dergelijke vissen bieden. De ruimte van zijn restaurant De Jonkman zal hij daarvoor ombouwen tot een gezellige refter waar iedereen gezamenlijk aan lange tafels kan plaats nemen.

Het informatief en informeel diner begint met een gevarieerde, vergelijkende proeverij van grijze garnalen. NorthSeaChef medeoprichter en visser Danny Huyghebaert zal de verschillende vissoorten eerst in hun geheel tonen waarna Filip Claeys ze vakkundig bereidt en laat opdienen. Vrijdag=Visdag heeft plaats op elke laatste vrijdagavond van de maand. Dit achtgangen menu met aangepaste wijnen of bieren kost 160 € (water en koffie inbegrepen). Bij reservatie graag ‘Vrijdag = Visdag’ vermelden

De Jonkman, Maalsesteenweg 438, 8310 Sint-Kruis (Brugge), Tel.: +32 50 36 07 67

Zondag & Maandag gesloten

3/03/2014 FC

Copyright ©Heikki Verdurme

Copyright ©Heikki Verdurme

——————————————————————————————————————————-

De nieuwe Belgische Tiki bar kleurt het Antwerpse Zuid

Het belooft een warme lente te worden want de Tiki bar zorgt vanaf 1 maart voor Tropische taferelen op het hippe Zuid te Antwerpen. In wereldsteden als New York en Londen is de Tiki cultuur aan een heuse revival bezig en dus mocht Antwerpen niet achterblijven. Twee maanden lang heeft het hippe Zuid er een exotische hotspot bij die de Tiki sfeer weer helemaal op doet leven, maar dan wel op een eigentijdse manier. Het interieur is kleurrijk en verrassend, de cocktails complex en de rum van de allerbeste kwaliteit.

De drijvende kracht achter de Appleton Tiki pop-up bar zijn Serge Buss (de Antwerpse horecaondernemer en eigenaar van ‘Bar Bounce’) en mixologist Marc Mathieux, twee bijzonder grote namen in de sector. Samen vormen ze een creatief partnership met Appleton Estate, de Jamaicaanse premium rum, en doen ze iets waar alle ambitieuze en op vernieuwing beluste barmannen wel eens nood aan hebben: de wereld van de cocktails op zijn grondvesten laten daveren. Voor even zijn er geen regels meer… Alles mag en alles kan en daar is de Tiki lifestyle het gedroomde vertrekpunt voor.

Appleton Tiki Bar, Gillisplaats 3, 2000 Antwerpen, +32 475 25 50 55

Van 1 maart tot 30 april, open van woensdag tot zaterdag (18u-2u)

28/02/2014 FCTiki Bar Appleton Antwerpen

——————————————————————————————————————————–

Opening Naturell Gent – All senses cuisine

Goed nieuws! Naturell opent zijn deuren op donderdag 20 februari 2014. Naturell is het verlengstuk van Chef Lieven Lootens van het restaurant ’t Aards paradijs in Merendree. Nieuw in dit ‘all senses’ concept is dat er bij elk gerecht een bijpassende smaaksensatie voorgesteld wordt als side dish.

Het restaurant opent de deuren met een openingsmenu, maar vanaf april kunnen gasten er ook terecht voor een belevingsmenu – ‘een vijfgangenmenu aan waarbij je elk gerecht volledig moet beleven, voor je begint te eten’, aldus Lootens – die het uithangbord van Naturell moet worden.

Restaurant Naturell, Jan Breydelstraat 10, 9000 Gent
Dinsdag gesloten
ONLINE RESERVEREN
 
10/02/2014 FCnaturell-gent_share

———————————————————————————————————————————–

Restaurant Souvenir – Ieper

Op 1 februari opent het restaurant SOUVENIR zijn deuren in Ieper. Souvenir zal staan voor hedendaagse gastronomie met veel natuurlijke invloeden. Door zijn ligging in het hart van de Belgische landbouw, is de link met de omliggende natuur een evidentie. Bij Souvenir streeft men ernaar om evenwichtige gerechten te creëren, op basis van groenten van gepassioneerde boeren , kwaliteitsvis van duurzame visserij en vlees van lokale producenten. Met deze hoogwaardige grondstoffen, hopen ze de gasten te inspireren met een innovatieve en heerlijke keuken, die mee evolueert met de seizoenen. Er zijn menu’s in 3-gangen (28€) en in 5 gangen (55€).

Bij Souvenir bieden ze een gevarieerde selectie van wijnen. Men focust op kleine wijnproducenten die duurzaam werken en slechts gebruik maken van een beperkte interventie in hun wijn. Chef van dienst is Vilhjalmur Sigurdarson. Hij werkte vroeger bij Texture in Londen en nadien bij het In De Wulf van Kobe Desramaults waar hij de passie ontdekte voor creatieve gerechten met inspiratie van lokale producten. Na een kort intermezzo bij Hertog Jan, deed hij meer ervaring op bij La Buvette in Brussel, een voorbeeld van hedendaagse bistronomie. Joke Michiel komt uit Ieper. Na tien jaar tv-programma’s maken, is de tijd gekomen voor een nieuw avontuur. Zonder kookervaring, maar met veel restaurantervaring, zal ze tot uw dienst zijn in Souvenir .

Souvenir Restaurant, +32 57 36 06 06, Surmont de Volsbergestraat 12, 8900 Ieper

Dinsdag, Woensdag & Zaterdagmiddag gesloten

ONLINE RESERVEREN

30/01/2014 FC12765546523_ff9d4215fe

———————————————————————————————————————————–

Restaurant La Muse te Nieuwpoort heropent

‘La Muse’, het Nieuwpoortse restaurant dat bekend werd door het programma ‘Mijn Restaurant’ (Kristof & Silke), opent in februari opnieuw de deuren. Nikolaï Bruynsteen (31) uit Knokke en zijn vriendin Kimberly Sabbe (25) uit Nieuwpoort gaan samen de uitdaging aan om La Muse op de culinaire kaart te zetten. Zij nemen de zaal voor hun rekening, terwijl Kimberly’s broer Sonny (23) de keuken zal leiden.

Hoewel ze allen nog jong zijn, heeft het trio al heel wat ervaring opgedaan. Nikolaï volgde een opleiding patisserie-chocolatier aan ‘Ter Groene Poorte’. Daarnaast heeft hij ruim 7 jaar in Hof ter Mude gewerkt, een restaurant- feestzaal te Knokke. Kimberly studeerde hotelmanagement en deed na haar studies ervaring op bij Wout Bru in Eygalières, Sel Gris (Knokke) en Cuines 33 (Knokke). Sonny liep school in hotelschool ‘Ter Duinen’en deed ervaring op bij Wout Bru in Eygalières, Hostellerie Le Fox (De Panne), ‘De Librije’ (Zwolle, NL), ‘Hof van Cleve’ (Kruishoutem) en Sel Gris (Knokke). Daarenboven hebben de ouders van Kimberly en Sonny een horecazaak, waardoor deze als het ware het restaurantgebeuren met de paplepel hebben binnengekregen.

Met ‘La Muse’ willen ze kiezen voor kwaliteit. Lekkere gerechten, geserveerd in mooie porties en tegen een eerlijke prijs. Dit alles in een gezellig kader, waar de gasten kunnen ontspannen en ongestoord tafelen. Klassieke gerechten worden in een nieuw jasje gestopt en ook eigentijdse creaties worden voorgeschoteld. Dit steeds met veel aandacht voor het product.

Voor de keuken is men nog op zoek naar een sous chef om het jonge en enthousiaste team te versterken. Wij wensen hen alvast veel succes!

La Muse, +32 472 53 11 72, Oostendestraat 13-15, 8620 Nieuwpoort

Dinsdag, Woensdag gesloten

ONLINE RESERVEREN

04/01/2014 FC11760242725_75b7e234f9

—————————————————————————————————————————————————————————

Op culinaire expeditie naar Peru!

Lima, de hoofdstad van Peru, wordt tegenwoordig de culinaire hoofdstad van Latijns-Amerika genoemd. De grootste chefs ter wereld zakken elk jaar af naar Lima om er de allernieuwste gastronomische hoogstandjes te proeven. Wil jij ook kennismaken met de Peruviaanse topchefs: Gaston Acurio (Astrid & Gaston) – Virgilio Martinez (Central) – Hector Solis (Fiesta) – Pedro Miguel (Amaz) – Rafael Osterling (Rafael) – Mitsuharu Tsumura (Maido)?

Bruno Rouffaer en Jean Tromme (een Belgische gastronoom wonende te Lima) organiseren samen met Foodservice Alliance een prachtige 6 daagse culinaire topreis naar Lima dat vrijblijvend gekoppeld kan worden aan een korte toeristische trip naar Cusco, the secret Valley en het werelderfgoed Machu Picchu. Deze reis start op 3 april en duurt tot 9 of 12 April afhankelijk van het gekozen programma. Er zullen slechts 25 personen deze reis kunnen meemaken kijk dus snel op http://horecatrendtours.be!

Horecatrendtours: www.horecatrendtours.be; [email protected]

02/01/2014 FC

Picture Astrid & Gaston

Picture Astrid & Gaston

—————————————————————————————————————————————————————————

Nieuwe MARTINIBAR in Antwerpen

Als apotheose van het 150e verjaardagsjaar van MARTINI opende het vermoutmerk een spectaculaire bar in Antwerpen. Vanaf zaterdag 14 december is de nieuwe place to be open voor publiek! Je kan er genieten van de Italiaanse luxe én de uiterst elegante cocktails die er aan de gouden bar worden geserveerd.

Martini Bar Antwerp, Scheldestraat 11, 2000 Antwerpen

Open van Woensdag tot Zaterdag van 16u tot 01u & Zondag van 12u tot 20u

14/12/2013 FC

Picture: Johan Van DroogenbroeckMartini bar Antwerpen

————————————————————————————————————————————————————————–

UMAMI Viert feest

Restaurant Umami viert vandaag veelvuldig feest. Ze blaast haar eerste kaarsje uit en na een jaar vol succes viert het innoverende Aziatische restaurant aan de Gedempte Zuiderdokken van Antwerpen de vermeldingen bij Gault&Millau (13/20) en Michelin(vorkje). Er komt zelfs een nominatie voor de design awards van Venuez en vandaag werd een uitbreiding gelanceerd. De Umami Bazaar voor Bohemian chique shopping!

De Umami Bazaar

Op 21 november opent Umami Bazaar haar deuren. De shop zal al even origineel zijn als het aanpalende Umami restaurant zelf, met een gevarieerde en altijd wisselende collectie aan juwelen, kaarsen, oosterse kerstdecoratie, Bonsai boompjes, saké, meubels, boeken, aardewerk, handtassen en noem maar op. Dé place to be voor ‘bohemian chique’ winkelen! Ook de volledige ‘Pure’ servieslijn in keramiek van Pascale Naessens is te koop in de Umami Bazaar. Na het eten nog even in de winkel rondstruinen? Dat kan, want de Bazaar volgt de openingsuren van het restaurant en sluit dus pas als de laatste klant vertrokken is.

UMAMI, Luikstraat 6-8, 2000 Antwerpen, www.umami-antwerp.be

21/11/2013 FCUmami

——————————————————————————————————————————————————-

Sous Chef NOMA “Yannick Van Aeken is popping up in Antwerp!”

In afwachting van het uitwerken van zijn culinaire plannen in Antwerpen zal de voormalige sous chef van restaurant Noma in Kopenhagen –Yannick van Aeken -volgende week Dinsdag avond 19 November een pop up diner serveren. Place to be voor dit funky spektakel is restaurant Cena vlakbij de Antwerpse Dageraadplaats. Voor één dag zal chef Davy Michiels van restaurant Cena zijn keuken vrijmaken voor Yannick.

Op het menu staat een creatief All-in 5 gangen menu met 5 aangepaste wijnen (100€). De gelauwerde wijnmaker Antonio Cefalo van het wijnhuis I Capitani zal ook aanwezig zijn om de wine-pairing tot in de perfectie uit te voeren.

Restaurant Cena opende twee maanden geleden in het voormalig pand van restaurant Mise en Place van Chiara Van Emrik. Uitbater en chef Davy Michiels werkte voorheen 13 jaar met zijn broer in restaurant Het Fornuis te Geel en waagt nu zijn kans in de hippe buurt aan de Antwerpse Dageraadplaats.

Locatie: Restaurant Cena, Door Verstraeteplaats 4, 2018 Antwerpen

Reserveren: via restaurant Cena – TEL 0032 3 294 78 77 (slechts 25 plaatsen beschikbaar!)

14/11/2013 FC

Yannick Van Aeken

Yannick Van Aeken

——————————————————————————————————————————————————–

LO by Wout Bru: “Wout Bru is popping up again in Antwerp!”

Ook dit jaar verkiest Wout Bru Antwerpen weer boven het overwinteren in Courchevel. Na het 117 by Wout Bru verhaal van afgelopen winter opent Bru eind November ‘LO by Wout Bru. Meteen een mooie woordspeling tussen LO-LinkerOever en L’eau alias Bru. De lancering van restaurant LO by Wout Bru werd vandaag officeel bekendgemaakt. Na het trendy Antwerpse Zuid van vorig jaar koos Bru dit keer voor Antwerpen Linkeroever. ‘Het enorme idyllische strand van Sint-Anneke is een prachtige locatie om mij de komende maanden te vestigen aldus Bru’.

De locatie weet ons alvast te inspireren want op de plaats waar vroeger de minigolf van linkeroever was werd er een wel zeer strak en stijlvol gebouw neergezet. Het KAS of ‘Kunst aan de Stroom’ gebouw geeft van ver een knipoog aan het MAS aan de overkant. Dit hedendaagse gebouw werd ontworpen door In(ar)co Damman-Mertens architecten en is met zijn strakke architectuur een nieuw herkenningspunt op de Plage. In de grote open ruimte beneden zal een restaurant voor 70 couverts ingericht worden met een moderne open keuken. De Bar boven, in samenwerking met The Belgian Gin Club, heeft een prachtig uitzicht over de schelde en biedt naast de uitgebreide gin-kaart ook tapas mogelijkheden. De inrichting zal meerdere natuurelementen bevatten en ook de gerechten zullen op hout en natuursteen geserveerd worden. Verder zullen culinaire en beeldende kunstwerken elkaar aanvullen.

De menukaart wordt dit jaar iets verkleind en zal bestaan uit 12 tot 15 gerechten. De recente reis door Peru gaf Bru enorm veel inspiratie en er zullen dan ook Peruviaanse invloeden met een Aziatische touch afgewisseld worden. Bru bevestigt dat hij ook dit jaar het product wil laten primeren.

Op 27 November opent Bru officieel voor 5 maanden zijn pop-up restaurant maar het is Nu al mogelijk om online te boeken. Ook dit jaar werd de samenwerking met het ReserveerNU systeem van Dixys aangegaan. Bru benadrukt dat er geen voorschot betaald moet worden zoals vorig jaar onterecht gecommuniceerd werd. Niet opdagen  zonder annuleren impliceert wel een no-show kost van 50€. Gezien het boekingssucces van vorig jaar is tijdig reserveren een must!

DIRECT ONLINE RESERVEREN

LO by Wout Bru, Kastanjedreef, linkeroever, 2000 Antwerpen, Dinsdag & Woensdag gesloten
www.lobywoutbru.be
7/11/2013 FCLO by Wout Bru

——————————————————————————————————————————————————–

Bib Gourmand Benelux 2014: Bib-beren van plezier voor lekkere prijzen

Michelin heeft met zijn nieuwste gids ‘Bib Gourmand’ terug een recordeditie te pakken: de teller staat op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers!

De Bib Gourmand, het concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menu’s en jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.

De cijfers bewijzen het succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een “Bib Gourmand- onderscheiding”, die in de MICHELIN gids aangeduid zijn met het symbool =. Dit jaar staat de teller op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers. In België is Wallonië met twaalf nieuwkomers het best vertegenwoordigd. Maar de meest opvallende trend is dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen, die ze combineren met lekker eten. Die heerlijke harmonie tussen wijn en spijs vindt men onder meer ook bij Mondevino uit het Limburgse Borgloon en Le Wine Bar Sablon des Marolles uit Brussel.

Tijdens ons laatste bezoek aan restaurant Godard in Antwerpen hadden we al het vermoeden dat hier een potentiële Bib Gourmand inzat! Ook Godard haalde dit jaar als nieuwkomer in Antwerpen een Bib Gourmand.

De volledige lijst kan u hieronder vinden:

Selectie_Bib_Gourmand_Benelux_2014

Bib Gourmand 2014 Benelux

6/11/2013 FC

——————————————————————————————————————————————————–

 

Ellis Gourmet Burger opent op de Antwerpse De Keyserlei

Na de opening van Ellis Gourmet Burger aan het Antwerpse Eilandje tegenover het MAS heeft nu ook de Antwerpse Keyserlei een Ellis Gourmet Burger. Langs de noordzijde van De Keyserlei en dus voorzien van ruim terras kunnen liefhebbers voortaan terecht voor het bekende assortiment aan culinair geïnspireerde hamburgers. Ellis Gourmet Burger zal het aanbod aan restaurants in de stationsbuurt zeker de nodige kwaliteit bijbrengen. Tegelijkertijd geeft deze opening weer de gelegenheid om elke stad waar Ellis Gourmet Burger een vestiging heeft te verrijken met een typische cityburger. Antwerpen krijgt zo als eerste met de Red Star Line Burger een iconische  hamburger met lokale culinair-historische toets.

Voor de Red Star Line burger hebben de chefs gezocht naar typische smaakdragers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Frisse, krokante coleslaw staat symbolisch voor New York (Ellis Island) waar de Red Star Line schepen aanmeerden. De chefs combineren deze salade met een sappige rundsburger waaronder kleine blokjes malse Filet d’Anvers – een erkend streekproduct geleverd door vleeswaren LMJ Michielsen –  en siroop van ingekookt De Koninck bier vermengd is. Om de bittere toets van hop en mout te counteren adviseerde de Antwerpse sterrenchef Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop, Boechout) om een aanvullende dressing van gebakken ui, champignons en tomaat te gebruiken naast een vleugje dragonmayonaise. Het geheel smaakt als een rijk geschakeerde en hartige  smaakbom die “best of both worlds” – lees wereldsteden New York City en Antwerpen – harmonieus verenigt. Noteer zeker ook maandag 14 oktober want dan komen Frederik Boussy (Cuines, 33) en Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop) een unieke burger-creatie serveren tijdens een nieuwe Burger Guerilla!

Ellis Gourmet Burger Restaurant, De Keyserlei Antwerpen, TEL +32 3 689 97 03, www.ellisgourmetburger.com

Red Star Burger @ Ellis Gourmet

Red Star Line Burger @ Ellis Gourmet Burger

——————————————————————————————————————————————————–

La Suite ‘Sans Cravate’ – Brugge

Restaurant Sans Cravate in Brugge breidt uit met luxegastenkamers.

Enkele dagen geleden openden Henk Van Oudenhove en Veronique Bogaert van het bekende restaurant Sans Cravate drie nieuwe gastenkamers. Die kwamen schuin tegenover het restaurant in de Langestraat 126. Het resultaat is dat gasten van het restaurant vanaf nu de kans krijgen om hun bezoek met een romantische nacht te verlengen.

Restaurant Sans Cravate bestaat bijna tien jaar en toen zich de opportuniteit aanbood om het gebouw aan de overkant, een vroegere kachelwinkel en Brouwerij De Zon, aan te kopen was zowel de privé verhuis als ‘la Suite Sans Cravate’ een feit. Zowel Henk als Veronique zijn artistiek aangelegd en beiden creëerden er ruime karaktervolle suites die ze zelf ook helemaal vorm gaven. Het historisch kader bleef behouden en in combinatie met verschillende moderne objecten en muurschilderingen zorgt dat voor een stijlvol, decoratief en vooral verrassend decor. Ook Kunst kreeg zijn plaats in dit nieuwe creatieve project. Blikvanger is zondermeer de potloodtekening op doek geprint met verlichting er achter van Bruggeling ‘Pol De Vos’. Ook doorheen het huis staan of hangen persoonlijke werken in klei uit eigen hand van Veronique. Tenslotte nog een speciale vermelding gaat naar ‘La Suite Shop‘ op het gelijkvloers met exclusief bed- en badlinnen, natuurlijk gemaakte zeep, badmelk en badzout, porselein van Pieter Stockmans en Anja Meeuwsen, artisanaal gemaakt ‘sans cravate’ confituren, enz. Gasten niet alleen blijven overnachten maar er ook à la carte ontbijten. Een combinatie met een gastronomisch diner is natuurlijk de juiste keuze om het verblijf extra kleur te geven.

Sans Cravate, Langestraat 159, 8000 Brugge, Tel +32 50 67 83 10, www.sanscravate.be

La Suite Sans Cravate - Brugge

La Suite Sans Cravate – Brugge

——————————————————————————————————————————————————–

Pierre Wynants, de Belgische gewezen sterrenchef, krijgt een Frans eredoctoraat!

Op donderdag 7 november 2013 reikt de Université François-Rabelais de Tours aan vier gerenommeerde buitenlandse topchefs een eredoctoraat uit. Onder hen ook Pierre Wynants, de voormalige sterrenchef van het Brusselse restaurant Comme Chez Soi.

Een comité van 45 leden samengesteld door de Université François-Rabelais de Tours selecteerde vier chefs voor hun bijdrage die ze leverden aan de Franse gastronomie. Naast Pierre Wynants zullen ook de Spaanse drie sterrenchef Martin Berasategui, de Japanse chef Kiyomi Mikuni en de Zwitserse chef Philippe Rochat met een eredoctoraat gelauwerd worden. De academische zitting zal plaats hebben in de grote aula van de Universiteit van Tours op 7 november 2013 om 16 uur in aanwezigheid van universiteitsprofessoren en genodigden uit de politieke en culinaire wereld waaronder drie sterrenchefs Alain Ducasse en Michel Troisgros. Deze laatste zal tijdens de ceremonie Pierre Wynants met een toespraak inleiden.

Pierre Wynants - Comme chez Soi

Pierre Wynants

Pierre Wynants is één van de meest vermaarde chefs in de Belgische culinaire geschiedenis. Zijn restaurant Comme Chez Soi werd door Michelin met drie sterren bekroond. Pierre Wynants werd in binnen,- en buitenland geprezen om zijn uniek vakmanschap. Een titel Dr. Honoris Causa door een Franse universiteit is daarvan het zoveelste bewijs.

——————————————————————————————————————————————————–

Restaurant Horseele opent in de Ghelamco Arena van KAA Gent

Niemand minder dan twee sterrenchef Danny Horseele zal vanaf woensdagavond 28 augustus het keukenteam van het naar hem genoemde restaurant leiden. Met deze chef realiseerde het management van KAA Gent een belangrijke zomertransfer.

Voor voorzitter Ivan De Witte is het een evidentie dat met zo een beauty van een nieuw stadion een verlengstuk gegeven wordt door een klasse restaurant toe te voegen. KAA Gent volgt zo in de voetsporen van FC Kopenhagen met het twee sterren restaurant Geranium.

Horseele werkt al sinds begin jaren negentig bij voorkeur met producten die lokale boeren hem leverden. Hij is steeds grote voorstander geweest om producten van bij ons optimaal in zijn bereidingen te valoriseren. Mijn doelstelling is altijd geweest om die producten die het karakter en de eigenheid van de Belgische keuken mee bepalen zo smakelijk mogelijk te bereiden.” Restaurant Horseele werd ingericht door Lieven Musschoot en de gloednieuwe keuken werd gemaakt en geïnstalleerd door Maes Inox uit Harelbeke.  De zaak die ten dele uitziet op het veld van KAA Gent zal gesloten zijn op zaterdagmiddag, zondag, maandag en zeer opmerkelijk tijdens alle wedstrijddagen. De chef serveert ’s middags een drie gangen lunch ‘Het Moment’ voor € 48. Daarnaast zijn er een vijf gangen menu ‘Impressies’ voor € 100 en een menu ‘De Beleving “7” die niet alleen naar het stamnummer van de Buffalo’s verwijst maar ook zeven gerechten omvat voor € 125.

Restaurant Horseele, Ghelamco Arena, Ottergemsesteenweg Zuid, 9000 Gent, ingang H, 4de verdieping

Restaurant Horseele Gent

Restaurant Horseele Gent

——————————————————————————————————————————————————–

Les Eleveurs gooit het roer om en vaart richting Bistronomie

Jarenlang was restaurant ‘Les Eleveurs’ in Halle een gastronomische trekpleister voor jong en oud. Gastheer en sommelier Andy De Brouwer imponeerde samen met Lady Chef Sofie Dumont door pure gerechten volgens de klassieke keuken te serveren. Na het vertrek van chef Sofie Dumont zal Andy een culinaire 180° bocht nemen richting Bistronomie. Een keuze die wij natuurlijk volledig kunnen toejuichen. Andy verduidelijkt: we gaan voluit voor de bistronomie formule die het midden houdt tussen gastronomie en bistro. De gasten mogen zich verwachten aan een creatieve lichte keuken met een vlotte bediening en zeer toegankelijke prijzen. Chef de cuisine van dit bistronomisch verhaal wordt  Nico Corbesier, de voormalige sous chef van Sofie Dumont. We blijven werken met de lokale producenten van kwalitatieve ingrediënten. Als gereputeerd sommelier is het een evidentie dat er ook veel aandacht aan het wijn-verhaal besteed wordt. Zo zullen er meerdere referenties per glas te verkrijgen zijn en komt er een heuse wijnbar die aan het restaurant gekoppeld wordt. Wijnen zijn en blijven mijn grote passie geeft Andy nog even mee. Topkwaliteit en creativiteit met een verlaagde drempel, zo zal Les Eleveurs vanaf half September koers varen richting ‘Bistronomie’!

Les Eleveurs, Suikerkaai 1A, 1500 Halle, +32 2 361 13 40

Andy De Brouwer & Chef Nico

Andy De Brouwer & Chef Nico Corbesier

——————————————————————————————————————————————————–

Duvel Distilled: Het beste uit de Belgische brouw-en distilleertraditie. Brouwerij Duvel Moortgat stelde vandaag voor de tweede keer een limited edition voor van de ‘Duvel Distilled’. De basis van dit distillaat is het Duvel bier dat 2 tot 3 maal gedistilleerd werd. Deze keer liet men de Duvel variant maar liefst zes jaar rijpen op eikenhouten vaten. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 15 oktober registreren om zo kans te maken op één van 5000 genummerde 50cl flessen. Uniek is ook de distributie van kleine 5cl flesjes, bij aankoop van 18 flesjes Duvel bier krijgt men dit degustatieflesje cadeau. Bij de voorstelling van deze Duvel Distilled anno 2013 werd alvast een perfecte kaas-matching verzorgd door kaasaffineur Van Tricht. Zowel de ‘La Gabarre’ geitenkaas, de ‘Fleur d’audresselles’ als de ‘Stilton Colston Bassett’ bleken een perfecte pairing voor dit nieuwe goud met whisky allures.

Registratie via:  http://www.duvel.beIMG_4784

—————————————————————————————————————————————————-Culinaria on tour strijkt neer in Knokke

Van 2 tot 4 augustus wordt het strand van Knokke omgetoverd tot een Walhalla voor liefhebbers van culinaire hoogstandjes en dit onder leiding van 9 grote chefs uit gans België. Het weekend van de Nacht van het Zoute, is de kans voor Culinaria om toe te treden in het kader van het evenement « Een dijk vol auteurs » georganiseerd door Filigranes. Negen Belgische topchefs zullen de bezoekers onderdompelen in hun culinaire wereld en hen laten degusteren van een 3-gangen menu en een dessert.

De Chefs van dienst zijn: Julien Burlat (Dôme), Les frères Folmer (Couvert Couvert), Viki Geunes (’t Zilte), Sang Hoon Degeimbre (l’Air du Temps), Dave De Belder (De Godevaart en Kenny Bernaerts), Pierre Marcolini, Damien Bouchéry (Bouchéry) en Clément Petitjean (La Grappe d’Or). In het hartje van de mondaine badplaats Knokke, plant Culinaria on Tour heuse zeecontainers neer op het strand die voor de gelegenheid omgebouwd zijn tot professionele keukens. De absolute top van de Street Art kunstenaars heeft de zeecontainers onder handen genomen en gestyled wat leidt tot een mooi contrast op het strand van Knokke.

Locatie: Zeedijk-Het Zoute 777 – 8300 Knokke-Heist

Data en openingsuren

  • Vrijdag 02 augustus 2013: 18u00 – 23u00
met Dj Davidoff & Dj Tàpies
  • Zaterdag 03 augustus 2013: 12u00-16u00 en 18u00 – 23u00
met Dj Machinski
  • Zondag 04 augustus 2013:12u00-16u00 en 18u00 – 23u00
met Maya Cox > Dj Moulinexs

Formules en prijzen
: Dit evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. Er hoeft alleen betaald te worden voor de consumpties aan de bar en de gerechten van de chefs.
Culinaria on tour Knokke

 

——————————————————————————————————————————————————–

 

Gaston is popping up again

Gent is tegenwoordig culinair Hot en de Gentse zomers krijgen weer een vervolg van het ‘Gaston’ verhaal. Na het succes van de vorige twee zomers opende de Gents horeca duizendpoot, Eric de Wagenaere, samen met zijn team van Coeur d’artichaut catering een derde versie, Gaston 3.0. Restaurant & Bar ‘Gaston’, gelegen op het dak van het industriële Galveston gebouw, blijft een ecologisch verantwoord project. Dat Gaston stilaan een begrip wordt in de Pop-up scene heeft het mede te danken aan architect Kurt van “Not Before Ten”. Onlangs sleepten hij met onder meer het Gaston design nog een finaleplaats in de wacht voor de International Design Awards in London, verdict 12 September. Gaston duimt alvast mee! Nieuwe accenten zullen ervoor zorgen dat GASTON telkens iets nieuws te bieden heeft. Zo is er dit jaar iedere avond van de Gentse feesten een “Soirée Diner” in samenwerking met Maison Mademoiselle. Je zult er lekker kunnen dineren met zicht op de Gentse skyline en bloedmooie showdanseressen die je meenemen in een sexy spektakel. Een vleugje nostalgie in stijl met een 4 gangen diner incl. show. Coeur d’Artichaut zal vanaf nu de “setting” van GASTON ook verhuren tijdens de andere 9 maanden van het jaar.

Gaston, Wiedauwkaai 52, 9000 Gent, TEL: +32 496 109 209Gaston Gent Gaston gent

——————————————————————————————————————————————————–

Konfijt Boechout

Onder impuls van Wouter Keersmaekers – De Schone van Boskoop – werd het culinair festival ‘Konfijt’ gelanceerd! Konfijt ziet het klein en alternatief. Zondag 10 November 2013 wordt ‘Boechout city’ de place to be! Het nieuwe, intieme festival in Boechout biedt dit najaar niet alleen muzikanten een podium, maar ook jonge chefs met culinaire verrassingen. Alles draait rond de interactie van muziekperformance en lekker eten. Heerlijke gerechten delen er de aandacht met beloftevolle muzikanten en koks.

Omdat Konfijt ook zijn milieu-impact klein wil houden, mogen bezoekers aan het festival rekenen op een maaltijd die niet alleen op sterrenniveau staat, maar tegelijk ook ecologisch verantwoord is. Konfijt wordt dus een muziekfestival met chefs. Een foodfestival met beats. Konfijt dompelt je onder in optredens, live cooking, debat en film. Een festival ‘out of the blue’, onverwacht en weinig gezien.

Wouter Keersmaekers wist alvast een aantal chefs te overtuigen die ons serieus inspireren om Konfijt met stip te noteren:

Meer info kan je vinden op de Konfijt Facebook paginaKonfijt Boechout

———————————————————————————————————————————————————–

Flemish Food Fest & Gelinaz

Zondag 30 juni wordt niet alleen een culinaire hoogdag voor Gent maar ook voor heel België. De Flemish Foodies (Kobe Desramaults, Jason Blanckaert en Olly Ceulenaere) brengen een twintigtal Vlaamse top chefs naar DOK Gent.  Met het Flemish Food Fest brengen ze gastronomie in synergie met een flinke portie rock ’n roll. De geselecteerde chefs werken samen met kleinschalige, gepassioneerde lokale producenten, brouwers, kwekers en ontwikkelaars van duurzame voedingsprojecten. Imkers, kruidenkwekers, sappenmakers, bakkers, slagers, groenten- en fruitboeren en brouwers stellen hun kraampjes op en creëren zo een grote originele overdekte foodmarkt. Op barbecues zullen de koks met de verschillende ingrediënten gerechten bereiden. Via Poppunt werden bands en solo-artiesten geselecteerd die het Flemish Food Fest! een stevige portie rock & roll zullen serveren. EAT YOUR TICKET: Tickets kosten 30 euro en voor deze waarde kan je integraal degusteren op het food fest zelf. Om 10 uur openen de deuren en dit culinair feest loopt door tot ’s avonds. De cast van restaurants voor dit festijn is alvast subliem: Benoit & Bernard Dewitte, Veranda, De Jonkman, Gigi Il Bullo, Dierendonck, Dôme, Escabeche Waregem, Oud Gemeentehuis, Couvert Couvert, Food Affair, In De Wulf, De Vitrine, Table d’Amis, Vrijmoed, Neptune, Eat Love Tastings, Tete Pressée en De Kruidemolen! Vergeet je ticket niet te reserveren op www.flemishfoodfest.be.

En dan volgt de clash! Vanaf 19 uur maken 20 internationale chefs hun opwachting voor GELINAZ!.  De culinaire ‘crème de la crème’ van ‘World’s 50 Best Restaurants’ zakken af naar DOK Gent om te koken voor een select publiek. De wereldberoemde chefs , waaronder René Redzepi van Noma, bereiden eigentijdse gerechten geïnspireerd op de kookkunst van de Gentse chef Philippe Cauderlier (1812-1887). Een recept van Cauderlier zal vooraf geselecteerd worden en in zijn puurste en origineelste vorm bereid worden door ons culinair icoon ‘Roger Souvereyns’. Dit wordt het startschot van de avond. Daarna komen alle andere chefs aan bod met hun persoonlijke remix van dit gerecht. Dit diner wordt een culinaire performance, een artistiek laboratorium waar de genodigden worden meegezogen in het creatief proces van de chefs. Voor dit GELINAZ! diner zijn de plaatsen zeer beperkt wegens technische en infrastructurele redenen. Wie graag hierbij wil zijn kan bieden via de veilingsite e-bay op zondag 16 juni. Er zijn nog maar enkele stoelen beschikbaar. Het diner duurt 8 uren dus geïnteresseerden kunnen hun stoel delen en dus het diner opdelen. Er zijn blokken van 2 uren voorzien zodat gasten hun plaats kunnen doorschuiven met een maximum van 3 keer.. Het diner start om 19 uur en eindigt met een spetterende after-party. Alle informatie over dit bijzonder evenement vind je op www.gelinaz.com.

Flemish Food Fest Gent

———————————————————————————————————————————————————–

Restaurant 6Zinnen te Hasselt hersteld in alle eer

Afgelopen weekend heropende het Hasseltse restaurant 6 zinnen. Om het restaurant verhaal nieuw leven in te blazen werd er in zee gegaan met de jonge enthousiastelingen Jan Wouters en Karoline Juvyns. Chef Jan is promotor van een eerlijke, eenvoudige en pure keuken. Jan deed onder andere ervaring op bij Vous lé Vous in Hasselt en is klaar om zijn eigen kookstijl te tonen. Karoline ontpopte zich reeds tot de ideale gastvrouw met uitgebreide wijnkennis. Met passages bij Couvert Couvert Leuven en Magis Tongeren heeft ze nu de perfecte ervaring om een culinaire droom te verwezenlijken. Deze cupido-tandem moet de sleutel tot een ongedwongen, relaxt succes worden. Met het menu ‘100% Ons’ geven ze alvast het beste van zichzelf!

Restaurant 6 zinnen, Luikersteenweg 6, 3500 Hasselt, TEL: +32 11 334 734

Restaurant 6 Zinnen Hasselt

Restaurant 6 Zinnen Hasselt

———————————————————————————————————————————————————–

Vrienden van de Smaak

Na vorig jaar genoten te hebben van twee edities van Vrienden van de smaak zijn we verheugd dat ook dit jaar de caravaan van Vrienden van de Smaak door België trekt. Vrienden van de Smaak is een rondreizend restaurant concept zonder muren. Visie van het verhaal is om de Belg opnieuw dichter bij het eten op zijn bord te brengen.

Aan één lange rij tafels gebeurt het. In openlucht, tussen de fruitbomen of middenin een wei, naast een moestuin en zelfs op een geheime locatie! Chef-koks van het avontuurlijke soort wagen zich voor één keer buiten de muren van hun eigen restaurantkeuken. Lokale en ambachtelijke producten vinden de weg naar het bord.

Elk diner biedt plaats aan zo’n zeventig vrienden van de smaak. Bevlogen boeren, microbrouwers en telers schuiven mee aan tafel en delen hun liefde voor eerlijke ingrediënten en heerlijke smaken. Onverwachte ontmoetingen en boeiende gesprekken gegarandeerd! Het startschot dit jaar werd gegeven in de grotten van Kanne, kijk snel op de website voor de volledige agenda met geplande diners.

———————————————————————————————————————————————————–

De Oude Vismijn in Gent wordt hipper en jonger

De Oude Vismijn in Gent heropent zijn deuren en komt met een frisse, toegankelijke Bistro en Bar naar buiten. Door de samenwerking met designer ‘Not Before Ten’ brengt het jonge team weer lekker eten in een hippe en ongedwongen sfeer. De stijve genappeerde tafels werden aan de kant geschoven en de witte tegels als bar-bekleding vormen de knipoog naar de vismarkt geschiedenis. Ook het menu werd volledig onder de loep genomen om het no-nonsense verhaal te bekrachtigen, de combinatie met een uitgebreide Belgische bierkaart lag voor de hand.

De Oude Vismijn, Sint-Veerleplein 5, 9000 Gent, TEL: +32 9 223 20 00

D' Oude Vismijn Gent

De Oude Vismijn Gent

———————————————————————————————————————————————————–

De Rooden Hoed in Antwerpen leeft weer

De Rooden Hoed is het oudste restaurant van Antwerpen (1750) en is gelegen in het centrum van de stad, aan de voet van de kathedraal. Medio 18e eeuw was die locatie de plaats waar men afstapte “te voet en te peerd”, waar men de koets nam, waar reizigers en handelslui stopten om iets te drinken, te eten en zich te verfrissen. Over de oorsprong van de naam “De Rooden Hoed” doen meerdere verhalen de ronde: het ene verwijst naar de vuurrode tegelvloer die er nog steeds ligt, het andere verhaal zou verwijzen naar de vicaris van de kathedraal die altijd getooid was met een rode hoed. Meer waarschijnlijk is echter dat het pand, bij gebrek aan huisnummers toen, werd genoemd naar het rode pannendak: “het huys met de rooden hoed”.

De Rooden Hoed is niet alleen het oudste restaurant van Antwerpen, het is een legende, bekend bij de Sinjoor maar ook ver buiten de stad verwierf het restaurant naamsbekendheid. Het bouwde naam en faam op dankzij hun mossel- en visspecialiteiten en hun uitmuntende streekgerechten en nu, meer dan 250 jaar later, wordt de traditie verder gezet. Grand Café De Rooden Hoed staat garant voor ongedwongen genieten van zeevruchten en streekgerechten. De huidige menukaart maakt subtiele verwijzingen naar de tijd van toen. Naast een uitgebreide wijnkaart, worden er ook bieren gesuggereerd bij de gerechten.

Grand Café De Rooden Hoed, Oude Koornmarkt 25, 2000 Antwerpen, Tel: +32 3 289 09 09

De Rooden Hoed Antwerpen

De Rooden Hoed Antwerpen

———————————————————————————————————————————————————–

 

Afspanning De Kroon in Brasschaat werd volledig vernieuwd

De Velvet Group is een vaste waarde in het Antwerpse horecagebeuren. In oktober 2012 opende ze de deuren van Umami en brachten ze voor de achtste keer Strantwerpen in de stad. Vandaag, amper acht maanden later heropent de restauranthouder de authentieke afspanning ‘De Kroon’, in de Noord-Antwerpse parkgemeente Brasschaat. Deze herberg werd opgenomen in de inventaris voor Onroerend Erfgoed. Zowel het interieur, als de menukaart, krijgen een hedendaagse touch.

 

Het interieur werd stevig onder handen genomen. Het restaurant kreeg extra licht dankzij de nieuwe vensters in het dak. Muren, plafonds, houten latten kregen allemaal een laag witte verf. In de hotelkamers werd alles vernieuwd: sanitair, betegeling, vloeren en ze werden voorzien van comfort anno 2013. Het restaurant werd uitgerust met een grote zeevruchtentoog en in de zaal werden comfortabele zetels geplaatst. De authentieke elementen zijn bewaard gebleven maar de zaak is nu heel fris, licht en ruim en zo uitgerust dat iedereen, van de kok tot het zaalpersoneel en de hotelreceptioniste de gasten perfect op hun wenken kan bedienen.

Afspanning De Kroon, Bredabaan 409, 2930 Brasschaat, TEL: +32 3 652 09 88

 

Comments are closed.