ANTWERPEN PROEFT 2018

Antwerpen Proeft van topgerechten tot omelettenbattle!

Het Culinair festival Antwerpen Proeft kende een zeer succesvolle start. Dit jaarlijks event vindt plaats tijdens het verlengd weekend, van donderdag 10 mei tot en met zondag 13 mei en we gingen traditiegetrouw op de eerste dag proeven bij enkele van onze favoriete chefs.

Topchefs, concept restaurants en de betere foodtrucks bieden op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan voor € 5 of € 7,5. Gratis kookdemonstraties en culinaire workshops zijn andere attracties van het festival dat duidelijk ook inzet op creatieve kinderanimatie. Proeven, zien en actie, dat is wat je kan beleven tijdens een uitstap naar Antwerpen Proeft.

Met zowel outdoor als indoor stands van restaurants, foodtrucks, bars en terrassen kunnen ze ook dit jaar weer alle weersomstandigheden aan. Maak vlug je eigen selectie en bepaal de culinaire wandeling voor dit weekend. Want ‘Antwerpen Proeft!’ http://www.proeft.be/gerechtjes.html

We laten het comfortfood van de talrijke foodtrucks even links liggen en starten iets lichter bij restaurant Kommilfoo. Zij bestaan dit jaar 20 jaar en zijn dan ook een ‘must visit’ op Antwerpen Proeft. Met een heerlijke tartaar van dorade royal met crème isigny, Japanse radijs, gel van yuzu, een dille emulsie, dille en gemarineerde venkel. De jus op basis van wei en olie van dille zorgt voor de frisse toets.

Centpourcent staat voor de eerste keer op Antwerpen Proeft en mag uiteraard niet ontbreken aan deze tasting. Liefhebbers van langoustine worden hier blij van want Axel Colonna-Cesari brengt een combinatie van ossenstaart met gebakken langoustine, koffie crumble en asperge. De aardappelchips zorgt voor een zoute toets.

Niet te missen zijn natuurlijk ook de Belgische wijntjes op Antwerpen Proeft in de aparte wijnhal!

Tijd voor een streetfood intermezzo bij Satay. Satay is een Aziatisch geïnspireerd gourmet streetfood concept in Antwerpen met creatieve spies bereidingen. We proeven van de ‘chicken satay’ die gemarineerd werd en met ijsbergsla, komkommer en rode ui in een broodje met pindasaus en gefrituurde ui komt.

Suggestie van de dag By Luc Hoornaert:

Elke dag komt überfoodie Luc Hoornaert met een ander restaurant naar Antwerpen Proeft om er de suggestie van de dag te serveren. Op donderdag was dat Divin by Sepi met een Perzisch stoofpotje op de wijze van Sepi’s moeder. Een stoofpotje met lam, saffraan en barberry zuurbes.

Op vrijdag zal Hoornaert restaurant Carcasse verwelkomen, op zaterdag Bistro Vintage en op zondag Signatuur uit Hoogstraten.

Wijntip! Aan de standen van Sepideh kan je natuurlijk ook lekkere wijntjes per glas degusteren. Perfect bij het lamsvlees is de biologische La Diva van Mas Des Dames uit de Coteaux de Murviel, Languedoc.  Syrah en grenache zorgen voor een complex maar toch soepel wijntje. Ook de kaviaar degustatie is weer van de partij.

Omelettenbattle! 

Nieuw dit jaar is de omelettenbattle waarbij bekend volk het tegen mekaar opneemt om zo snel mogelijk een goede omelet in het bord te toveren. De kick off werd gegeven voor de “Gert Late Night” opnames met Sam Gooris en Élodie Ouédraogo. Een omelettengevecht met burgemeester Bart De Wever als scheidsrechter. Vlot gewonnen door de vrolijke Gooris en over de details van Élodie haar kookkunsten gaan we het vandaag niet hebben…

Het is aftellen naar de opening van het nieuwe restaurant “L’Épicerie under the palmtrees in Antwerpen”. Op Antwerpen Proeft brengen ze alvast twee streetfood knallers die meer dan de moeite waard zijn. Eerst een Mexican chicken Bao met krokante pulled chicken, koriander en sesam. Chef Dennis en Mexicans – altijd een hit!

Of de “Boudin slider”. Een zacht broodje met dunne asperge schijfjes, een caeserdressing en gepofte aardappel stukjes. Niet te missen mijn gedacht!

De gerechten van L’Épicerie zijn perfect de pairen met enkele natuurwijntjes van bij de Altrovino stand!

Restaurant B23 nu ook al enkele jaren van de partij en bij deze vaste waarde proeven we van een stukje filet van griet, met jonge spinazie, bintjes puree en espuma van pad Thai smaken.

Wie kent er het Menapisch varken? Dit eeuwenoude varkentje werd in West-Vlaanderen weer tot leven gebracht. De Menapische varkens waren groot en sterk behaard en stammen uit de Romeinse tijd. Slager Dierendonck spande zich achter het project en serveert een degustatie ervan op Antwerpen Proeft.De in hooi gebrande Shortrib van Menapisch varken komt met een Oosterse glaze en notencrumble.

Mama Sara, Aromas de Los Andes. De leading lady van de Peruviaanse keuken brengt een ceviche van zeebaars of de voor ons ongekende Aji de Gallina, een ragout uit Peru met kip, gele peper, quinoa, aardappel, walnoot, krokantje van Parmezaanse kaas, crème van olijf en kwartelei. Leuk gebracht maar als advies zou ik toch kiezen voor de ceviche waar mama Sara vaker mee scoort.

Tijd voor een bezoek aan pitmaster Vadim Vesters van restaurant Black Smoke. Naast de Brisket Bastard Bun moet je ook bij hen zijn voor de Bitterballen Deluxe gevuld met een ragout van traaggegaard en gerookt varkensvlees met Duvel, geserveerd met Carolina mosterdsaus en gebrande ui.

Ideaal te degusteren met een Duvel of Triple d’Anvers!

Joost Arijs: deze top patissier uit Gent met bijzaak in Antwerpen scoort ook dit jaar weer met een creatie van hoog niveau. Een cremeux van mango en kalamansi met een mousse van melkchocolade en bovenaan een laagje karamel. Dit alles op een biscuit van olijfolie, erbij crumble van cacao en sinaas en een ijs-bonbon van mango. Subliem!

Delrey brengt dit jaar twee desserts. Eén op basis van macaron, de macarena. En een Chocomplète. Chocolademousse op een brwonie bodem van melkchocolade, afgewerkt met een caramelcrème, chocoladesaus en een ganache van witte chocolade met vanille.

Ga zeker ook een keer genieten en laat ons weten wat jullie toppers waren 😉.

Smakelijk en schol, Antwerpen Proeft!

PS: Naar jaarlijkse gewoonte, excuses voor de vele standen die we dit jaar wegens tijdgebrek niet konden bezoeken.

 

PRAKTISCH:

Waagnatie · Rijnkaai 150 · 2000 Antwerpen

OPENINGSTIJDEN

Donderdag 10 mei · Hemelvaart | 12u-22u food · 12u-24u drinks
Vrijdag 11 mei | 12u-22u food · 12u-24u drinks
Zaterdag 12 mei | 12u-22u food · 12u-24u drinks
​Zondag 13 mei · Moederdag in België (minus Antwerpen) en Nederland | 12u-20u food · 12u-20u drinks

HET BONNENSYSTEEM

Op het festival betaal je met speciale AP-bonnen van € 1,25 per stuk.
Deze bonnen zijn alle dagen geldig bij alle stands, zowel voor gerechtjes en drank als voor producten.
Voor de meeste hapjes wordt 4 of 6 AP-bonnen gevraagd.
​Barbonnen van € 1,25 per stuk zijn enkel geldig voor drank aan de overdekte buitenbar en de bars in hal 1 en hal 2.

Comments are closed.