Vivendum* – Dilsen Stokkem

Vivendum* : “ Puur Maasland”
Chef: Alex Clevers

Bij een vorig bezoek 2 jaar geleden vertrokken we met een “must return” gevoel en natuurlijk het mooie kookboek van Alex Clevers, Puur Maasland. Dit kookboek werd bij veel van mijn hobbykok feestjes gebruikt en de vissoep met spinazie groeide uit tot een terechte topper.

Puur Maasland

Alex Clevers, een fervente promotor van de streekgebonden gastronomie, is een Nederlander die jaren geleden zijn geluk in Belgisch limburg zocht. Hij vestigde zich in een schitterend pand in het oude centrum van Dilsen-Stokkem. De oude kapelanie dateert uit 1736 en typeert de Maaslandse renaissance-stijl. De naam Vivendum staat voor genieten, het goede van het leven. In de zomer is er ook een prachtig terras met zicht op de oude maas. Deze idyllische prent leent zich dan ook ideaal om te combineren met een verblijf in één van de kamers die boven het restaurant zijn. Vivendum is samen met In De Wulf in Dranouter één van onze favorieten voor gastro-toerisme met een terroir toets. Zalig onthaasten!

Vivendum

De keuken van Alex streeft naar streekgebonden gastronomie waarin topproducten op een moderne manier gebracht worden. Vivendum is lid van de Jeunes Restaurateurs d’Europe en in 2007 werd Alex beloond met zijn eerste Michelin ster. In het kader van de Diningcity Restaurantweek maakten we een boeking voor een degustatiemenu, benieuwd hoe men ons deze keer ging verrassen.

De geserveerde amuses: Lolly van geitenkaas, bavarois van appel en canneloni van zalm.

Amuses

We kiezen als eerste witte wijn een lokale Pinot Gris, Aldeneyck 2010. Dit nog jonge wijndomein heeft een mooie toekomst voor zich en na al veel positieve signalen gehoord te hebben, was ik blij om hem eindelijk een keer te degusteren. Deze wijn is diepgeel en heeft rijke rijpe fruitaroma’s, een mooie harmonie tussen zuren en peertonen. Als voorgerecht serveert men een Coquille St.Jacques met sot-l’y-laisse, hand gerolde couscous & aromaten. Lekker maar we weten dat de keuken meer kan.

Coquilles & Sot-l'y-laisse

Als hoofdgerecht krijgen we twee bereidingen van pladijs met bloemkool structuren, anijs en een zachte curry. Mooi gerecht, lekker in balans en de zachte curry saus geeft een mooie afwerking. We kozen voor een witte Bourgogne, Les Setilles 2008 van het domein O.Leflaive.

Pladijs & bloemkool

Bij de ingang hadden we reeds de schitterende wijn trolley opgemerkt met prachtige streek kazen. We beslissen dan ook unaniem om voor een kaas tussen gerecht te gaan. Ontgoocheling helaas wanneer er gewoon 3 kazen op een bord geserveerd worden in plaats van een chariot keuze.

Als laatste gerecht krijgen we een combinatie van speculoos met mango.

Speculoos & mango

Mignardises

Van een vorig bezoek herinnerde ik mij nog top sommelier “Tom Coun”, helaas voor ons was hij die avond niet aanwezig. Ook de bediening haperde een beetje in water en brood service maar het kader en de idyllische overnachting maken veel goed. Wij keren zeker terug naar deze Limburgse parel!

Vivendum 
Vissersstraat 2, 3650 Dilsen-Stokkem
TEl: +32 89.57.28.60
www.restaurant-vivendum.com
Woensdag & Donderdag gesloten
Be-Gusto score: 15.5/20
 
 
 
 
Comments
3 Responses to “Vivendum* – Dilsen Stokkem”
  1. Rob van kan says:

    2014 maybe chef van het jaar . Hij verdient het. Top kok

Trackbacks
Check out what others are saying...