De Vitrine – Gent

De Vitrine – “Top Retro-Bistronomie”
Chef: Matthias Speybrouck & Niels Desnouck
Chef/owner: Kobe Desramaults

ONLINE RESERVEREN

Gent heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld op toeristisch vlak. Maar niet alleen de verfraaide binnenstad kreeg een metamorfose, ook de culinaire stroming werd danig gewijzigd. Het ontstaan en de komst van de Flemish Foodies naar Gent moeten een culinaire verademing voor Gent zijn. (zie ook Volta & J.E.F.) We werden vorig jaar al enorm geprikkeld tijdens het Flemish Foodies event in Gent en ook de uitstekende ervaringen die we de laatste jaren bij In De Wulf hadden waren van een uitmuntend niveau. Dat Kobe Desramaults vorig jaar Juni in Gent “De Vitrine” opende en we dit nog niet bezocht hadden is dan ook een kleine schande. De Vitrine is gelegen in de Gentse wijk van plezier, ingericht in een oude charme slagerij. Het restaurant  met vooraan in de vroegere winkel, een bar als aperitief-toog en achteraan in een smalle gang het restaurant met zijn retro look dat uitmondt in een open keuken. De oude tegelvloeren en wandtegels verduidelijken de sfeer, een restaurant met een persoonlijkheid. De naam “De Vitrine” is zeer toepasselijk want de vitrines van het bekende Glazen Straatje liggen op een steenworp.

De Vitrine © Be-Gusto

In het buitenland is Kobe Desramaults terecht één van de meest besproken Belgische chefs en vaak wordt hij ook genoemd als Chef met groots potentieel. Het concept van deze bistronomie topper vinden wij alvast ook top, in de lijn van Le Chateaubriand in Parijs (nr9 World’s Best) en ook hier top gastronomie in een volkse ongedwongen sfeer. De creatieve keuken wordt bemand door Matthias Speybrouck en Niels Desnouck, met ervaring bij Noma, Oud Sluis en natuurlijk In De Wulf heeft Kobe hier alvast voor jonge toppers gezorgd. Zoals we tegenwoordig vaker zien, één vast menu en een kleine wijnkaart met originele natuurlijke referenties. Je kan hier voor 45€ een 4-gangen menu degusteren en een 5e gerecht kan voor slechts 10€ toegevoegd worden aan de culinaire wandeling. Aperitief hapjes zijn à la carte te verkrijgen maar geen verplichting. Het restaurant wordt geleid door gastvrouw Eef, zus van Kobe, en een sympathieke hardwerkende dame.

Apero-bar De Vitrine

Bij binnenkomst voor de tweede service van 21.00 moeten we nog eventjes wachten vermits de tafels nog bezet zijn. Geen erg want aan de authentieke toog kan je alvast een aperitief bestellen,  de drukte moet je erbij nemen maar stoort mij zeker niet. We bestellen een Glaasje “In De Wulf”, prachtige parels uit Dranouter Domein Monteberg, chardonnay & pinot noir. Eens aan tafel laten we ons verleiden door een bord charcuterie met rilettes, pickles en heerlijke mosterd. Verder is de portie varkens chips (huid)  met honing mayonaise en mosterdpoeder ook een aanrader. Op tafel komt knapperig boerenbrood met boter, reuzel en grof zout om van te genieten.

Charcuterie & Rilettes © Be-Gusto

Het eerste gerecht is alvast een topper: Wintersla met kokkels, rammenas, kruiden mayonaise en mossel schuim. Een uitstekend gerecht met knapperige structuren en zalige smaken.

Wintersla © Be-Gusto

Het tweede gerecht is de extra suggestie, inktvis met butternut pompoen en praliné van gezouten pompoenpitten. De inktvis is zeer lekker maar voor mij is de combinatie van het geheel iets te zwaar.

Inktvis © Be-Gusto

Nadien krijgen we een stukje Kabeljauw met jonge winterprei en gerookte kuit. Zeer lekker, mooie contrasten, de vis werd traag op houtskool gegaard en smelt in de mond. Hij is wel op het randje van gaar.

Kabeljauw © Be-Gusto

Het hoofdgerecht bestaat uit een mooi stuk Kalfswang, groenlof, schorseneer en Pas de Rouge kaas. Deze biologische roodbacteriekaas uit Gent geeft een uitgesproken maar zeer mooie toets aan het gerecht. De varkens wangetjes zijn zalig zacht.

Varkens wangetjes © Be-Gusto

Als dessert gelukkig geen zware chocolade of over zoete combinaties maar een creatieve compositie van pastinaak met cox appel. Een subliem einde van een doordeweekse topavond.

Pastinaak & cox appel © Be-Gusto

Vergeet ook niet de chocolade te proeven bij de koffie! Chocolade met Duindoorn & gepofte boekweitkorrels, super lekker en dit roept herinneringen van Kopenhagen op.

Chocolade met Duindoorn © Be-Gusto

De Vitrine is een geoliede machine en er heerst een perfect tempo in de bediening. In Antwerpen zijn we al zot van de te vergelijken “Veranda” maar een bezoek aan Gent moet toch wel gepaard gaan met deze gastro-bistro!

De Vitrine 
ONLINE RESERVEREN
Brabantdam 134, 9000 Gent
TEl: +32 9 336.28.08
www.de-vitrine.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 14,5/20
 
Comments
7 Responses to “De Vitrine – Gent”
 1. Olaf says:

  En hoe is de wijnkaart?

 2. BE-GUSTO says:

  De Wijnkaart is zoals het concept eigenlijk wel toelaat zeer beperkt maar in zijn eenvoud toch gebalanceerd.
  3 mousserende wijnen; champagne, costières de Nimes en een schitterend Belgisch product (Domein Monteberg extra brut-In De Wulf)
  4 witte wijnen (2FR,SP,IT)
  4 rode wijnen (2FR,SP,IT)
  copie kaart volgt,
  Mvg

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] try also Relae in Copenhagen, La Buvette in Brussels, De Veranda in Antwerp and J.E.F. & de Vitrine in Gent! Le Chateaubriand 129 Avenue Parmentier, 75011 Paris, FR TEl: +33 1 43.57.45.95 […]

 2. […] dan ook voor betaalbaar genieten. Jason Blanckaert die samen met Kobe Desramaults van In De Wulf -De Vitrine en Olly Ceulenaere van Volta de streaming “Flemish Foodies” begeestert, mag inspirerend trots […]

 3. […] Place 92 has been awarded to Belgium’s future Chef to watch: Kobe Desramaults from In De Wulf. Kobe recently opened also his Bistronomie spot in Ghent, “De Vitrine”. […]

 4. […] Wat zal ook Gent blij zijn met Kobe’s bistronomie uitbeiding onder de noemer van ‘De Vitrine’. […]

 5. […] Chef, Nicolas Scheidt, heeft duidelijk zijn weg gevonden. Soms nog een beetje uit balans en wispelturig maar vele van zijn creatieve losbarstingen wisten ons volledig te plezieren. Zijn mix van rode biet, bramen, uitjes en ricotta gaf een perfecte balans met mooie pure smaken. Zijn bistronomie concept wint aan waardering en vaart stilaan koers richting de eilanden Veranda-Vitrine-JEF-Saturne-Septime-Chateaubriand-Relae  … […]