Vinkeles* – Amsterdam

Vinkeles* : “ French cuisine aan de grachten”
Chef: Dennis Kuipers

Een onverwacht last minute diner in Amsterdam zorgde voor een zeer aangename culinaire verrassing. Bij het maandelijks bezoek aan Amsterdam ligt de focus meestal op een broodje kaas, soep en kroketten. Niet door het gebrek aan culinaire mogelijkheden maar meer door tijdsgebrek. We weten echter al langer dat Nederland op culinair vlak meer te bieden heeft dan men vroeger dacht en bij aankomst in restaurant Vinkeles was meteen duidelijk dat culinair genieten hier centraal staat.

Restaurant Vinkeles ligt in een prachtig historisch pand dat gerestaureerd werd tot Hotel The Dylan en een sterren restaurant. Het pand is de voormalige bakkerij van het Rooms Katholieke Armenkantoor. Het Boutique hotel The Dylan heeft kamers en is gelegen in het hart van de Amsterdamse grachtengordel, de Keizersgracht. Het boutique hotel met klassiek design en vooral gepersonaliseerde service heeft 40 kamers en straalt een absoluut thuisgevoel uit.  Bij het binnenwandelen heb je geen klassiek hotel gevoel en het restaurant gelegen aan de linkerzijde van het pand straalt door een authentieke oude muur van de vroegere bakkerij gezelligheid uit.

Restaurant Vinkeles

Chef Dennis Kuipers deed onder meer ervaring op in Lucas Carton Paris & Vermeer Amsterdam maar met reeds 6 jaar creativiteit bij Vinkeles heeft hij deze Amsterdamse parel op de kaart gezet.

Restaurant Vinkeles

Voor het aperitief dat in het Salon geserveerd werd kiezen we voor een Macon Péronne, Domaine de Bicheron van 2010. Als amuses wordt er een waaier van verzorgde hapjes geserveerd die op het kleine salon tafeltje niet echt praktisch gegeten kunnen worden.

Amuses: Kroepoek van rode biet met een mierikswortel dipsausje; Hoorntje met wasabi sorbet en gember; praline van whisky sour; parel paling in ’t groen; artisjok mousse met gel van spinazie en olijven sorbet.

Kroepoek van rode biet © Be-Gusto

We kiezen voor het 4-gangen Alliance menu en op verzoek maakt maître, Casper Westerveld, geen probleem van enkele wijzigingen. Als voorgerecht serveert men een heerlijke  ceviche van wilde zeebaars met rivierkreeftenstaartjes, gekonfijte eendenmaag en bergamot. De sommelier weet ons aangenaam te verrassen met een Sauvignon Blanc van het Domaine Gibault uit de Loire, de mooie zachte zuren en aromas van kruisbessen passen perfect bij dit gerecht met een bergamot toets.

Ceviche zeebaars © Be-Gusto

Bij het volgende gerecht kent men mijn favorieten, risotto en Coquilles! De risotto en Sint-Jacobsvruchten worden aan tafel afgewerkt met verse truffel. Een glaasje witte wijn uit de Languedoc als begeleiding, Auromon Chardonnay, AOC Limoux met rijpe aroma’s, perzik en hout toetsen.

Verse truffel © Be-Gusto

Risotto & Coquilles© Be-Gusto

Het hoofdgerecht is één van de klassiekers bij Vinkeles, Anjou duif. Van deze duif serveert men een mooie rosé filet, bout  en lever in combinatie met bospeen en abrikoos. Een iets te kleine portie maar wel zeer lekker en een perfecte cuisson. De begeleidende  rode wijn uit Lombardije, een Prevostino-Grumello van de Nebbiolo druif, smaakt perfect.

Anjou duif © Be-Gusto

Bij het dessert zien we Chef Kuipers voor de eerste keer creatief verrassen met een combinatie van ananas en biet. De verse ananas wordt afgewisseld met chioggia biet en afgewerkt met huisgemaakte trekdrop. Een zeer mooi gerecht, alleen de trekdrop moet voor mij niet.

Ananas & chioggia biet © Be-Gusto

Versnaperingen © Be-Gusto

Restaurant Vinkeles serveert een mooie Franse keuken en geeft een zeer comfortabel comfort afgewisseld met professionele service. We komen hier graag nog eens terug en misschien wel in de zomer wanneer je kan vertoeven op het courtyard terras.

Vinkeles 
Keizersgracht 384, 1016 GB Amsterdam, Nederland
TEl: +31 20.530.2010
www.vinkeles.com
Zondag gesloten
Be-Gusto score: 16/20

Comments are closed.