Rouge Tomate – Brussel

Rouge Tomate: “ SPE in Brussel”
Chef: Alex Joseph & Michel Borsy

Enkele maanden geleden hadden we in restaurant Rouge Tomate een zeer geslaagde lunch. Reden voor een nieuw bezoek voor een “light dinner”!

Rouge Tomate is gelegen in een mooi Herenhuis op de prestigieuze maar drukke Louizalaan in Brussel. Het interieur straalt rust door zijn lichte en warme tinten. In de zomer kan je er genieten van een zeer mooi relaxte stadstuin.

Interior

De keuken wordt reeds enkele jaren geleid door de Californische chef Alex Joseph en toen vorig jaar Chef Michel Borsy, voorheen sous Chef “Restaurant Bon-Bon”, hem vergezelde werd er vuurwerk verwacht. De keuken werkt volgens het SPE principe, Sanites Per Escam, of “Gezondheid door Voeding”. Kortweg een gastronomisch genot terwijl u voordeel haalt uit een evenwichtige samenstelling van het menu. In mijn ogen doen alle topchefs dit al ongedwongen maar de marketing helpt natuurlijk altijd. Een logisch gevolg van het concept is natuurlijk dat de wijnkaart voornamelijk biologische en biodynamische wijnen vermeld.

Bij het brood krijg je in plaats van boter een gezond alternatief, een mousseline van wortel en speculoos om te dippen. Leuk en lekker. Upselling wordt vergeten en naar een aperitief wordt ons niet gevraagd. De start van de avond kan allerminst traag genoemd worden, na één amuse en 45 minuten wachten worden we plots verwacht door een extra amuse: chestnut velouté met truffel. Een kleine verademing maar uitleg bij de vertraging krijgen we niet. Mijngasten, die een nachtvlucht hadden worden ongeduldig maar gelukkig kan de brooddame iedereen lustig entertainen. Na een volgende 30 minuten worden de voorgerechten geserveerd.

Velouté van kastanje

Open ravioli met porcini, gedroogde Iberico en een reductie van peterselie en sjalot. Zeer mooie combinatie, lekker gebracht. Aan de presentatie kan nog gewerkt worden en de borden waren te koud.

Open Ravioli van porcini

De timing van het serveren van het hoofdgerecht is na menig gesprek met de vrij afwezige Maitre wel beter. Ik koos een sappig stukje Tarbot met wilde paddestoelen, mousseline, kruidige salade en een bearnaisesaus. Op het bord komt er echter een truffelsaus bij de heerlijk gegaarde tarbot.

Tarbot & truffelsaus

Allergrootst lichtpunt van de avond was de gekozen rode wijn, een Côtes du Roussillon 2010, Les Sorcères du Clos des fées. Deze biodynamische assemblage van Grenache, Syrah en Carignan heeft zeer mooi explosief rood fruit in combinatie met zachte tannine.

Les Sorcères 2010

Het was hier gezellig druk maar de wachttijden waren te lang voor een zakelijke woensdagavond en hebben een domper gezet op eerder goede ervaringen.

Bar Rouge Tomate

Rouge Tomate
Louizalaan 190, 1050 Brussel
TEl: +32 2.647.70.44
www.rougetomate.be
Zondag gesloten
Be-Gusto Score: 11/20
 
 
 
 

Comments are closed.