Culinaria 2012 – Brussel

CULINARIA 2012 “INTO THE RAW”

Culinaria werd dit jaar als gastronomische ervaring extra in de “picture” gezet door de samenwerking met Brusselicious. Van 31 mei tot 3 juni kon je in onze Europese hoofdstad genieten van één van de grootste culinaire evenementen, gespijst met sterren.

Voor de 4e verjaardag koos Culinaria voor het thema “Into the raw”, geïnspireerd door de “Cook It Raw” expedities waar vele internationale topchefs regelmatig op zoek gaan naar nieuwe culinaire natuurontdekkingen. Culinaria vroeg zijn Chefs ook in deze richting te denken ij het samenstellen van de gerechten. Into the Raw of natuurlijke en ruwe componenten in een keuken met zintuiglijk genot waar de grens tussen de hedendaagse keuken en de pure natuur afgetast wordt.

Culinaria 2012

Voor deze editie werd er als locatie gekozen voor de al even ruw en rauwe decorstukken van het industriële “Goederenstation Tour & Taxis” in Brussel.

Het concept is simpel en zorgt voor veel interactie tussen chefs en bezoekers. Meerdere chefs stellen aan hun keuken een originele creatie voor en de bezoeker kiest zelf volgens een walking diner formule zijn 7-gangen degustatiemenu. De aanwezige chefs wisselden dagelijks en onderaan een overzicht van alle deelnemende restaurants en chefs. Verder werden er diverse workshops georganiseerd door de chefs, Leffe, Marcolini, Vino, AEG, forest square en Pommery. Rondom de keukens troffen we een kleine specialiteiten markt met onder andere prachtige olijfolies, truffelproducten, top-kazen en charcuterie.

Into the raw

We besluiten om te starten met een glimp van het natuurbos en een stop bij restaurant Neptune met zijn bloemen en kruidengerecht.

Ingrediënten Neptune

Neptune

Koude Bouillon van verse wortelgroenten en andere streekplanten met een jus van rapen.

Neptune – Nicolas Darnauguilhem

Va Doux Vent

Gekonfijt spek en rauwe langoustine, erwtjes, vlierbessencrème, 6pepers en Corsicaanse munt

Va Doux Vent – Stefan Jacobs & Romain Mouton

Kamo

Mi-cuit van zomeroesters

Kamo – Kamo Tomoyasu

Dôme

Kroepoek van inktvisinkt, groene Belgische asperges, tartaar van kreeft & asperges, Kempische kruiden & bloemen

Dôme – Julien Burlat

Le Cor de Chasse

Gebakken Sint-Jakobsnootje, appel, ijsfrisse komkommer, wortelgroenten met wilde kruiden & “charbon fumé”.

Le Cor de Chasse – Mario Elias

Li Cwerneu

Goudstaaf van foie gras met goudsnippers & rode vlierbes saus

Li Cwerneu – Arabelle Meirlaen

Sea Grill

Inktvis gevuld met Nobashi & foie gras. Worteltjes, peper, passievrucht, misosap, yuzu & knapperige caramel

Sea Grill – Yves Mattagne & Kenny Bernaerts

 —

Senza Nome

L’emulsione de Burratina con olio d’olivia al basilico e sorbetto al pomodoro Corbari

Senza Nome – Giovanni Bruno

Le chalet de la forêt

Pak Choi gevuld met rundswang, mousseline van iziki-zeewier en emulsie van oesters

Le chalet de la forêt – Pascal Devalkeneer

L’Eveil des Sens

Groene asperges, gerookte paling, rabarber, kalamansi & verse kruiden

L’Eveil des Sens – Laury Zioui

Jaloa

Baskische forel, sla en spek, estima coco en groene curry

Jaloa – Gaëtan Colin

Pastorale

Zesrib gerookt op 40°, 50 dagen gerijpt met ganzenlever, ui & tuinkruiden

Pastorale – Bart De Pooter

— 

Maison Marcolini

Dessert “Primitif Moderne”

Maison Marcolini – Pierre Marcolini

— 

Chocolatier M

Pralines “Urban golf concept”

Chocolatier M – David Maenhout

Deelnemende Restaurants tijdens de 4-dagen:

Sea Grill Brussel Yves Mattagne
Le Chalet de la Forêt Brussel Pascal Devalkeneer
Senza Nome Brussel Giovanni Bruno
Magis Tongeren Dimitri Lysens
Li Cwerneu Huy Arabelle Meirlaen
L’Air du Temps Noville-sur-Mehaigne Sang-Hoon Degeimbre
Le Cor De Chasse Barvaux Mario Elias
L’Eveil des Sens Montigny-le-Tilleul Laury Zioui
Pastorale Reet Bart De Pooter
Dôme Antwerpen Julien Burlat
Benoit en Bernard Dewitte Ouwegem Benoit Dewitte
Hostellerie St-Nicolas Elverdinge Franky Vanderhaeghe
Couvert Couvert Heverlee Laurent & Vincent Folmer
Jaloa Brussel Gaëtan Colin
Kamo Brussel Tomoyasu Kamo
Trente Leuven Kwinten De Paepe
La Buvette Brussel Nicolas Scheidt
Bouchéry Brussel Damien Bouchery
Neptune Brussel Nicolas Darnauguilhem
Va Doux Vent Brussel Romain Mouton & Stefan Jacobs
El Pica Pica Luik Sebastian Cassart
Flâneries Gourmandes Brussel Alex Malaise
Chocolatier M Knokke-Heist David Maenhout
Maison Marcolini Brussel Pierre Marcolini

 

Comments
4 Responses to “Culinaria 2012 – Brussel”
  1. Bantuelle says:

    Et Bouchéry?????

  2. BE-GUSTO says:

    Truite arc-en-ciel aux jeunes pousses de Douglas malheuresement pas gouté:(

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] tafel geveegd. Voor ons in ieder geval een overtuigende reden om zijn lunch te proberen. Tijdens Culinaria afgelopen zomer had zijn creatie ‘koude bouillon van verse wortelgroenten’ ons ook al weten […]

  2. […] met een mooie 16/20 en titel beste Italiaans restaurant van het land. Tijdens het evenement ‘Culinaria’ deze zomer wist Giovanni Bruno mijn nieuwsgierigheid naar dit restaurant nog extra aan te […]