Culinaria 2012 – Brussel
CULINARIA 2012 “INTO THE RAW”
Culinaria werd dit jaar als gastronomische ervaring extra in de “picture” gezet door de samenwerking met Brusselicious. Van 31 mei tot 3 juni kon je in onze Europese hoofdstad genieten van één van de grootste culinaire evenementen, gespijst met sterren.
Voor de 4e verjaardag koos Culinaria voor het thema “Into the raw”, geïnspireerd door de “Cook It Raw” expedities waar vele internationale topchefs regelmatig op zoek gaan naar nieuwe culinaire natuurontdekkingen. Culinaria vroeg zijn Chefs ook in deze richting te denken ij het samenstellen van de gerechten. Into the Raw of natuurlijke en ruwe componenten in een keuken met zintuiglijk genot waar de grens tussen de hedendaagse keuken en de pure natuur afgetast wordt.
Voor deze editie werd er als locatie gekozen voor de al even ruw en rauwe decorstukken van het industriële “Goederenstation Tour & Taxis” in Brussel.
Het concept is simpel en zorgt voor veel interactie tussen chefs en bezoekers. Meerdere chefs stellen aan hun keuken een originele creatie voor en de bezoeker kiest zelf volgens een walking diner formule zijn 7-gangen degustatiemenu. De aanwezige chefs wisselden dagelijks en onderaan een overzicht van alle deelnemende restaurants en chefs. Verder werden er diverse workshops georganiseerd door de chefs, Leffe, Marcolini, Vino, AEG, forest square en Pommery. Rondom de keukens troffen we een kleine specialiteiten markt met onder andere prachtige olijfolies, truffelproducten, top-kazen en charcuterie.
We besluiten om te starten met een glimp van het natuurbos en een stop bij restaurant Neptune met zijn bloemen en kruidengerecht.
Koude Bouillon van verse wortelgroenten en andere streekplanten met een jus van rapen.
Neptune – Nicolas Darnauguilhem
—
Gekonfijt spek en rauwe langoustine, erwtjes, vlierbessencrème, 6pepers en Corsicaanse munt
Va Doux Vent – Stefan Jacobs & Romain Mouton
—
Mi-cuit van zomeroesters
Kamo – Kamo Tomoyasu
—
Kroepoek van inktvisinkt, groene Belgische asperges, tartaar van kreeft & asperges, Kempische kruiden & bloemen
Dôme – Julien Burlat
—
Gebakken Sint-Jakobsnootje, appel, ijsfrisse komkommer, wortelgroenten met wilde kruiden & “charbon fumé”.
Le Cor de Chasse – Mario Elias
—
Goudstaaf van foie gras met goudsnippers & rode vlierbes saus
Li Cwerneu – Arabelle Meirlaen
—
Inktvis gevuld met Nobashi & foie gras. Worteltjes, peper, passievrucht, misosap, yuzu & knapperige caramel
Sea Grill – Yves Mattagne & Kenny Bernaerts
—
L’emulsione de Burratina con olio d’olivia al basilico e sorbetto al pomodoro Corbari
Senza Nome – Giovanni Bruno
—
Pak Choi gevuld met rundswang, mousseline van iziki-zeewier en emulsie van oesters
Le chalet de la forêt – Pascal Devalkeneer
—
Groene asperges, gerookte paling, rabarber, kalamansi & verse kruiden
L’Eveil des Sens – Laury Zioui
—
Baskische forel, sla en spek, estima coco en groene curry
Jaloa – Gaëtan Colin
—
Zesrib gerookt op 40°, 50 dagen gerijpt met ganzenlever, ui & tuinkruiden
Pastorale – Bart De Pooter
—
Dessert “Primitif Moderne”
Maison Marcolini – Pierre Marcolini
—
Pralines “Urban golf concept”
Chocolatier M – David Maenhout
Deelnemende Restaurants tijdens de 4-dagen:
Sea Grill | Brussel | Yves Mattagne |
Le Chalet de la Forêt | Brussel | Pascal Devalkeneer |
Senza Nome | Brussel | Giovanni Bruno |
Magis | Tongeren | Dimitri Lysens |
Li Cwerneu | Huy | Arabelle Meirlaen |
L’Air du Temps | Noville-sur-Mehaigne | Sang-Hoon Degeimbre |
Le Cor De Chasse | Barvaux | Mario Elias |
L’Eveil des Sens | Montigny-le-Tilleul | Laury Zioui |
Pastorale | Reet | Bart De Pooter |
Dôme | Antwerpen | Julien Burlat |
Benoit en Bernard Dewitte | Ouwegem | Benoit Dewitte |
Hostellerie St-Nicolas | Elverdinge | Franky Vanderhaeghe |
Couvert Couvert | Heverlee | Laurent & Vincent Folmer |
Jaloa | Brussel | Gaëtan Colin |
Kamo | Brussel | Tomoyasu Kamo |
Trente | Leuven | Kwinten De Paepe |
La Buvette | Brussel | Nicolas Scheidt |
Bouchéry | Brussel | Damien Bouchery |
Neptune | Brussel | Nicolas Darnauguilhem |
Va Doux Vent | Brussel | Romain Mouton & Stefan Jacobs |
El Pica Pica | Luik | Sebastian Cassart |
Flâneries Gourmandes | Brussel | Alex Malaise |
Chocolatier M | Knokke-Heist | David Maenhout |
Maison Marcolini | Brussel | Pierre Marcolini |
Et Bouchéry?????
Truite arc-en-ciel aux jeunes pousses de Douglas malheuresement pas gouté:(