Vrienden van de smaak

Vrienden van de smaak: “dineren met een verhaal”

Eén van de meest creatieve en opvallendste ‘slow food’ concepten van deze zomer mag zeker wel ‘Vrienden van de smaak’ genoemd worden. Organisator Didier Bastiaens kreeg het voor mekaar om enkele creatieve chefs te overtuigen om op een verrassende locatie een familiale maaltijd te bereiden. Voor alle diners geldt een knipoog naar lokale producten in combinatie met een uitgebreide aangepaste wijnformule.

Vrienden van de smaak © Raf Ketelslagers

Vrienden van de smaak is een concept voor de vrienden van vandaag. Alle facetten van de hedendaagse trends zijn aanwezig: regionale producten, dicht bij de natuur vertoeven, pure smaken, dish sharing, slow coffee en natuurlijk het gebruik van social media voor het verkondigen van het verhaal. Er waren reeds eerder dit jaar een aantal edities die we moesten missen maar afgelopen zaterdag waren we erbij om in volle natuur te genieten van de kookkunsten van Kwinten de Paepe (Trente). Een ervaring om te koesteren.

Vrienden van de smaak ©Raf Ketelslagers

Bij aankomst in het Ursulinen klooster te O.-L.-V.-Waver werden we verwelkomd met een verfrissende violette cocktail met verse munt en een glaasje crémant. Het patrimonium van het klooster mag trouwens gezien worden. De feeërieke wintertuin uit 1900 is uniek en verder zijn neogotiek, neoromaans, art nouveau en art deco tot een harmonieus geheel versmolten in dit beschermd gebouwencomplex. Zachtjes droom ik alvast van de waaier aan horeca mogelijkheden in dit geheel.

De Wintertuin ©Raf Ketelslagers

Op een familiale manier worden we bediend met de amuses van chef Kwinten De Paepe.

Hapje met Vertrijkse vleessla van Vangramberen

Geitenkaasje met gemarineerde komkommer, Duffelse radijsjes en koolrabi uit Leest

Geitenkaasje met komkommer en radijs©Raf Ketelslagers

Gerookte paling in een soepje van waterkers

Soepje van waterkers met paling ©Raf Ketelslagers

Lekkere pure smaken en zo weet ik nu ook waar Vertrijk ligt. Het soepje van waterkers mocht iets meer pit hebben. Na een inspirerende rondleiding in de Ursulinen hemel gaan we op zoek naar de gedekte tafel. Na het volgen van een bospad ontdekken we de lange tafel in een schitterende koloniale pagode. Wat een pracht locatie. Het moment was gekomen om kennis te maken met onze nieuwe vrienden aan de feestelijke tafel.

Het bos met zijn prachtige pagode

Als eerste gerecht wordt een salade van verschillende Mechelse tomaatjes met garnalen, amandelnoot en dragon op tafel gezet. Ik krijg de eer om als primus de genietende buren te bedienen en het ijs is meteen gebroken. Er wordt lustig geschonken met de wijntjes want per gerecht krijgen we 2 verschillende aangepaste wijnen op tafel, dit terwijl onze buurvrouw maanden geen alcohol dronk, dat wordt lachen vanavond.

Verse tomatensalade met garnalen © Raf Ketelslagers

Het tussengerecht is weer kraakvers met een fris raketslaatje, zoete verse vijgen, Hagelandse rauwe ham en balsamicodressing. Ook hier serveert de sommelier weer lustig twee mooie wijntjes uit de Languedoc.

Verse vijgen © Raf Ketelslagers

Reeds geruime tijd vraag ik mij af hoe Chef Kwinten en collega Vincent Tibau hier het hoofdgerecht gaan bereiden. Er is namelijk geen keuken en geen direct vuur. Ik verwacht een barbecue maar we worden bediend met een oerdegelijke schaal vol Piétrain varkenswangen vergezeld met Mechelse boontjes en aardappelen met uitjes. Eerlijk dit was niet het meest creatieve gerecht maar “Respect” voor de chef want voor 90 genieters in duo deze maaltijd zonder keuken in het midden van het bos, je moet het maar doen.

Vooraleer we aan het dessert beginnen, een glaasje aardbeien met raketsla, balsamico en oude Reypenaer, stijgt de temperatuur rondom ons enorm. De sfeer zit er volledig in en we beleven een prachtige afsluiter van de avond. Sorry Didier dat deze groep liever niet van tafel wou vertrekken!

Aardbeien en Reypenaer © Raf Ketelslagers

Tijdens de boswandeling ontmoeten we chef Kwinten en Vincent nog zwoegend met de karren en we worden overtuigd van een bezoek aan restaurant Trente in de komende maanden.

The Chef on the dark move

De tafel in het bos achter het Ursulinen klooster was misschien niet de Langste Tafel, maar voor ons alvast de gezelligste van dit jaar!

Vrienden van de smaak © Raf Ketelslagers

Wil je er volgende keer bij zijn, boek dan snel op ‘Vrienden van de smaak’. Op 8 September is men present op het prachtige wijndomein ‘Monteberg’ in Dranouter en er volgen zeker nog vele inspirerende plekjes.

Op Vrijdag 21 September kan je nog meegenieten van de kookkunsten van Wout Bru en Philippe Van den Bulck op het kasteeldomein Ter Linden in Antwerpen. ‘BOOK’

Dank aan fotograaf Raf Ketelslagers voor de mooie foto’s! 

Vrienden van de smaak
www.vriendenvandesmaak.be
[email protected]
Comments
One Response to “Vrienden van de smaak”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Ook sterrenchef Wout Bru volgt de stroom van vandaag en opende enkele dagen geleden een pop-up restaurant, geen sterrencircus maar toegankelijkheid voor iedereen. Voor dit verhaal van restaurant 117 – slechts 117 dagen open – koos Bru voor de Volkse Graaf Van Egmontstraat. De kempenaar uit Masterchef heeft zijn intrede op de Vlaamse buis al succesvol gemaakt en afgelopen zomer kwam hij even piepen in Antwerpen bij het slow food verhaal van ‘Vrienden van de smaak’. […]