Lotus Root – Eke

Lotus Root heet nu Jan Verhelst!

Online Reserveren

_________________________________________

Lotus Root: “more than Fusion”

Chef: Jan Verhelst

Voor de Be-Gusto clubeditie van September kozen we om een stapje in de wereld te zetten naar het ‘Californian Inspired Cuisne’ restaurant Lotus Root in Eke. Niet direct bij de deur maar voor culinaire creativiteit maken we graag een ommetje.

Lotus Root

Restaurant Lotus Root in Eke-Nazareth bestaat ondertussen al bijna 10 jaar en Chef Jan Verhelst kwam meermaals in de picture door niet alle daagse smaakcombinaties en was één van de trendzetters in het gebruiken van de nieuwe Oosterse ingrediënten. Jan Verhelst, tevens lid en voorzitter van Jeunes Restaurateurs d’Europe, serveert geen à la carte maar weet iedereen te verrassen met een Chef’s Tasting menu. Op die manier laat je de chef zijn verhaal doen in een culinaire wandeling, je kan kiezen tussen 4 course (55€), 5 course (65€), 6 course (75€) of de 9-course (90€).

De Chef trok na zijn studies in hotelschool Ter Duinen en enkele Belgische ervaringen naar California om aldaar de basis te leggen voor zijn hedendaagse eigenzinnige keukenstijl. In de zaal zorgt gastvrouw Caroline Buensalido, Californische met Oosterse roots, voor de organisatie en wijnkeuzes. De wine-pairing kan genomen worden met Wereld wijnen of beter nog voor een supplement van 10€ met een selectie van wijnen uit Californië. We beslissen unaniem “California today”!

Bij aankomst inspireert façade & interieur zeker niet, we hadden ons aan een iets modernere versie van California verwacht. Het huiskamerrestaurant blijkt sober te zijn en de stoelen zakken laag door. Het grappige zicht aan de ronde tafel zorgt wel meteen voor sfeer. De start met creatieve smaak combinaties in de amuses doet wel onmiddellijk de stijl van Chef Verhelst spreken.

Amuse: Gilardeau Oester, soya, gemberolie & notenolie

Oester & Soya

Amuse: Komkommer Sunomono (in Japanse rijstwijn)

Sunomono

Amuse: Slaatje van gerookte paling, granny smith & rode shiso

Paling, granny smith & shiso

Salade Bulgur, scheermesje, inktvis & gelei van verjus

Bulgur, scheermesje & inktvis

Riesling Mandolin Monterey, 2008: Deze witte wijn uit de Santa Lucia Highlands of Monterey County is meteen een schot in de roos. De aroma’s van appel, perzik & abrikoos zijn perfect in evenwicht met mooi verweven zuren.

Zeebaars, crème van aubergine, artisjok, kumato, zwarte olijf & crunch van olijf

Zeebaars & aubergine

Chardonnay, Schug Carneros 2009: deze typische Californische Chardonnay heeft een gekruid en tropisch boeket maar over de overheersende houttoets is iedereen het eens. Dit is too heavy bij dit gerecht naar onze mening.

Kreeft met gebraiseerde venkel

Kreeft & venkel

Verus Furmint, Slovenië: Deze elegante witte wijn uit Slovenië was een mooie verrassing met honing & amandel toetsen en een fijne aciditeit.

Iberico, kersen, ibericoworst, sojabonen, rode rijst en espuma van zeezout uit Denemarken gerookt met vel van zalm

Iberico & kersen

Terra d’oro Barbera-Amador county: Barbera is nog maar vrij recent populair in Californië maar deze Barbera met aroma’s van zwarte kersen, bessen & een lichte kruidigheid belooft veel goeds.

Gebakken Foie gras met Japanse pruimen

Foie Gras & Japanse pruimen

Zaca Mesa Viognier 2006-Santa Ynez Valley met honing, abrikoos & lychee aroma’s, vol van mineraliteit.

Tamarillo sorbet met Griekse Yoghurt

Tamarillo sorbet

Grey Goose vodka, carpe diem van bessen & verse munt

Ganache, avocado & limoen

Ganache, avocado & limoen

In de bediening worden we niet echt overdonderd van dezelfde inspirerende klasse als van de keuken. Meermaals zijn we getuige van een botsing bij de klapdeur met gelukbrengende scherven en Amerikaanse gevloek tot resultaat. Is it the Californian way? In ieder geval is de uitleg van gerecht en wijn iets te bruut en ‘amerikaens kordaat’. De keuken van Lotus root brengt dan weer een aantal verrassende combinaties, het verhaal ‘Californian inspired’ is dan ook duidelijk merkbaar. Een basis van pure en klassieke smaken wordt creatief verwerkt met smaakmakers en Oosterse ingrediënten.

Duidelijk een chef met visie en toekomst!

Lotus root
Stationsstraat 33, 9810 Eke
TEl: +32 9 280 07 77
www.lotusroot.eu
Maandag & Dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 14,5/20

 

Comments
One Response to “Lotus Root – Eke”
Trackbacks
Check out what others are saying...