Ingredients by Radis Noir: Sake proeverij
INGREDIENTS by Radis Noir: “Unieke Sake proeverij met Luc Hoornaert”
Chef: Jo Bussels
Enkele maanden geleden gooiden Jo Bussels & Valerie Olieux het over een andere boeg. Na het succes van restaurant ‘Radis Noir’ en de drang om constant te evolueren, creëerden ze het extra aanpalend concept ‘INGREDIENTS by Radis Noir’.
Met ‘INGREDIENTS by Radis Noir’ richten Jo en Valerie zich op de hobbykoks en foodies die thuis willen koken zoals in een top-restaurant. Natuurlijk een hot item deze dagen! Voor Jo Bussels is ‘INGREDIENTS by Radis Noir’ een logisch gevolg van wat ze al jaren doen: kwaliteitsproducten naar de consument brengen. Vanaf nu moeten de klanten niet meer zelf op zoek, ze nemen het gewoon mee uit de product-shop. Ook werd het ‘selected by Ingredients’ label gelanceerd voor producten met een verhaal.
De kleine winkel met luxe producten mag gezien worden. Verse topproducten waar Chef Bussels zelf mee aan de slag gaat in zijn keuken. Heb je uiteindelijk toch geen zin om zelf in de pot te roeren, dan kan je nog altijd gezellig blijven tafelen in het restaurant.
In het kader van deze nieuwe ideeënstroom werd er een thema avond georganiseerd met ‘Sake’ proeverij. Een 5-gangendiner met begeleidende Sake, voorgesteld door Luc Hoornaert. We werden als het ware ingeleid in de rituele geheimen van deze mysterieuze, ambachtelijke rijstwijn. Chef Bussels wil zo tonen dat ook onze klassiekere keuken past bij de Aziatische sake.
Als aperitief serveerde men een cocktail van Sake-Hendrick’s gin-suikerwater-komkommer. Starten met gin, dat scoort bij mij altijd. De Sake gaf een mooie fijne toets, de komkommer overheerste iets te veel.
Sake heeft duidelijk een verhaal, een weg van vele verscheidene smaken en kwaliteiten. Hier geen goedkopere Chinese distillaat sake’s maar de Japanse betere dranken volgens gisting en fermentatie. Basisingrediënt is uiteraard één van de vele soorten sake-rijst die door toedoen van de daar aanwezige koji bacterie in water gaat gisten. Meer dan 80 soorten toegestane sake-rijst dat wil ook zeggen een enorme verscheidenheid aan smaken.
Bij het voorgerecht, een salade Waldorf met grijze garnalen, schonk Hoornaert een Jing Mai sake. Deze frisse & droge sake uit Noord Japan was zeer strak en zuiver van smaak.
Ook bij ganzenlever kan je sake serveren! Het volgende gerecht, de ravioli van ganzenlever en ossenstaart in een consommé was subliem en zeer verfijnd. De combinatie met een Mirin Sake excellent. Deze bruinrode sake met aroma’s van pruimen en azuki bonen gaf een duidelijke knipoog naar oud gerijpte Banuyls. Zowel qua food & drinks, dit is scoren op hoog niveau!
Bij de Tenzam of rauwe sake, werd er een stukje op vel gebakken snoekbaars met een béarnaise van oesters gebracht. Deze sake uit Zuid-Japan wordt geproduceerd volgens de Beaujolais methode dus zonder rijping & lagering.
Als hoofdgerecht klassieke puurheid met een stukje hertenkalf, kweepeersaus, veenbes, appel en knolselder puree. Lekker maar moeilijk in combinatie met de Morito sake.
Voor het dessert, de gegratineerde clementines met amandelnoten en vanille-ijs werd er gekozen voor een begeleiding met Nikoli sake, bijgenaamd ‘wolk’ door ongefilterd te zijn.
We zijn aangenaam verrast en zelfs verwonderd over de uitgebreide mogelijkheden dat sake weet te bieden. Verban de keuken sake en ga mee op ontdekking. Over een geslaagde degustatie avond gesproken! Sake om te genieten, om even bij stil te staan. Meer informatie over sake en zijn soorten kan je vinden op: www.swaffood.com.
Laten we hopen dat INGREDIENTS by Radis Noir ons meer van deze thematische excursiereizen kan voorschotelen!
Be-Gusto
Ingredients by Radis Noir & restaurant radis Noir Desguinlei 186, 2018 Antwerpen TEl: +32 3 238 37 70 Winkel open van 10u tot 18u www.ingredients.be Gesloten Zondag & Woensdag
Seems like you had a lovely evening 🙂