Vous Lé Vous – Hasselt

Vous Lé Vous: “Giovani, een gedreven culinaire duizendpoot”

Chef: Giovani Oosters

Giovani Oosters ging na de koksschool aan de slag bij een aantal toppers, onder meer bij Roger Souvereyns en bij Peter Goossens. Wij zagen hem voor het eerst de revue passeren via het programma Expeditie Robinson en als tv-kok in 1000 Zonnen en Garnalen. Voor zijn culinaire expeditie verbouwde hij een hoeve uit 1890. Vous lé Vous begon als kookstudio met een B&B en vijf gastenkamers, maar groeide later uit tot een gastronomisch restaurant op hoog niveau. Vandaag is hij ook de creatieveling van het Hasseltse Smaaksalon.

In zijn boek ‘Groenten van Gio’ kon je reeds kennismaken met een doorgedreven liefde voor groenten, lokale producten en eigen kweek kruiden. In zijn keuken experimenteert Giovani graag met smaken en kruiden, de extra aroma toetsen brengt hij door het gebruik van de seizoen gekweekte kruiden. Deze zomer zal Vous Lé Vous trouwens uitpakken met een unicum wanneer je letterlijk tussen de groenten en kruiden zal kunnen gaan tafelen. Wij zijn benieuwd naar de nieuwe aangelegde tuin met ‘veggie terrace’en het diner in de moestuin!

Giovani Oosters

Giovani Oosters

Twee jaar geleden meldde Giovani al klaar te zijn voor een ster nadat hij duchtig investeerde in extra personeel, het sterretje kwam echter (nog) niet. Volgens insiders wordt deze parel in Wimmertingen een beetje ondergewaardeerd door de gastronomische gidsen. De gerenoveerde boerderij straalt landelijke rust en culinair genot uit. In het restaurant is er ruimte voor een aantal tafels vlak aan de open keuken. Het tweede gedeelte van het restaurant is eerder klassiek qua inrichting.

Vous Lé Vous serveert geen à la carte maar Giovani laat je graag genieten van één van zijn menu’s. Het menu JRE kan in 3, 4 of 5 gangen genomen worden aan respectievelijk 38€-50€ of 62€. Zijn signatuur is echter het menu Puur Natuur met de 6 gangen optie, de chef komt deze zelf aan tafel toelichten en aanbevelen(79€).

We starten onze culinaire ontdekkingstocht ‘Puur Natuur’ vandaag samen met de ‘Belgian Taste Buds’ waarbij Adriaan gelukkig bij de les blijft om te zorgen voor het fotomateriaal (thanks!).

Amuses:

Beschuitje met kruidentapenade, wasabi & broccoliVous Lé Vous Hasselt

Crème van kippenlever & gemarineerde aardpeerVous Lé Vous Hasselt

Venkelsoepje met mosterdvinaigretteVous Lé Vous Hasselt

Panna cotta van grijze garnaal, knolselder & pistacheVous Lé Vous Hasselt

Gevogeltekroket & mosterd mayonaiseVous Lé Vous Hasselt

Cannelloni van zalm met wortel & ponzuVous Lé Vous Hasselt

Praline van appel, selder & komkommerVous Lé Vous Hasselt

Quinoa met een crème van Marokkaanse kruiden 

Het eerste gerecht van de ‘Puur Natuur’ wandeling is gemarineerde haring met een crumble van ui, mayonaise van Piccalilly, radijs, yoghurt & paksoi kruiden. Sommelier Harald Oostenbach is vandaag duidelijk ‘en forme’. We krijgen de keuze tussen aangepaste wijnen of streekbieren. Tot groot jolijt van mijn tafelgenoten kan een duo pairing ook. Gedurende de ganse avond weet Harald hen te bekoren met een blind tasting van minder gekende Belgische bieren. Zelf blijven we bescheiden bij de aangepaste wijnen. Als eerste witte wijn schenkt Harald de Via terra, een Garnacha Blanca van 2010 uit Terra Alta.

Gamarineerde

Gamarineerde Haring – picture by Belgian Taste Buds

Giovani volgt met een mi-cuit van langoustine, kalfswang, bloemkool, notenvinaigrette, gebrande couscous, crème van bloemkool & chips van truffelaardappel. De combinatie kalfswang met de bloemkool is perfect. Ook de verse mi-cuit van langoustine is top. Het is een beetje muggenziften maar de langoustine past volgens ons minder bij de rest en dit schitterende product komt niet echt tot zijn recht. Ook geen evidente taak voor de sommelier om hier een passende wijn bij te plaatsen. Hij koos een beetje onfortuinlijk voor een rode Pinot Noir, Domaine de pré Barron, 2010 uit Touraine.

Kalfswang & langoustine

Kalfswang & langoustine – picture by Belgian Taste Buds

De lang verwachte hopscheuten passeren de revue! Hopscheuten uit Poperinge met een zalfje van peterselie, krulpeterselie, een eitje op lage temperatuur en handgepelde garnalen. Dit is genieten tout court! Ook de wine pairing met een witte chardonnay uit Limoux, Ch. Rive Blanques, 2010, krijgt mijn lofzang.

Hopscheuten

Hopscheuten – picture by Belgian taste Buds

Het aangekondigde boseendje laat zich makkelijk vervangen door een stukje Grietfilet met koolrabi, venkel, sinaasappel, brandade kroketje, kabeljauw aardappelpuree, duizendblad & pimpernel kruiden en saus aigre doux. Winepairing: Macon Uchizy 2011, Bourgogne.

Grietfilet

Grietfilet, koolrabi & venkel

Het eerste dessert start met een chocolade-kokos explosie en wordt gevolgd door een combinatie van Crème van banaan, chocolade & kalamansi. Als begeleiding koos Harald voor een uitmuntende Moscatel wijn uit priorat.

Chocolade kokos

Chocolade kokos – picture by Belgian Taste Buds

Banaan

Banaan, chocolade & kalamansi – by Belgian Taste Buds

We eindigen breed glimlachend met Gekonfijte ananas, krokante zwarte sesam, karamel & cake van pindanootjes.

Ananas

Ananas – caramel – pinda

Chef Giovani komt regelmatig mee in de zaal om de ‘va et vient’ te ervaren en stelt vol passie zijn gerechten voor. In zijn keuken krijgen groenten en kruiden duidelijk een ereplaats. De bediening startte een beetje aarzelend maar eens dat maître-sommelier Harald op stoom was, paste ook dit deel van de puzzel perfect. Zijn zomerse terras plannen maken ons zeer nieuwsgierig en ik zeg niet nee tegen het ‘moestuin toerisme’. De koelkast van Gio is reeds overal gekend maar ook restaurant Vous Lé Vous verdient om ontdekt te worden.

Harald Oostenbach

Harald Oostenbach

Be-Gusto,

Vous Lé Vous
Wimmertingenstraat 76, 3501 Wimmertingen-Hasselt
TEl: +32 11 748 185
www.vouslevous.be
Maandag gesloten, Wo/Za/Zo middag ook gesloten
Be-Gusto Score 15,5/20
Comments
2 Responses to “Vous Lé Vous – Hasselt”
  1. MyriamC says:

    Giovanni van Expeditie Robinson … da’s minstens tien jaar geleden, maar ik herinner me deze sympathieke kerel nog zeer goed. Een adres om te onthouden!

  2. MyriamC says:

    Sneller dan verwacht … volgende week donderdag is het mijn beurt om bij Gio te gaan eten.