De Gekrulde Zinnen – Lier

De Gekrulde Zinnen: “Een aangename ontdekking in Lier”

Chef: Joris Duys

Een bezoek aan de Stad Lier voor culinair vertier staat niet vaak op ons programma, onterecht blijkt achteraf! Chef Joris Duys van restaurant ‘De Gekrulde Zinnen’ is een beetje een laatbloeier en vooral selfmade man. Toegegeven tot op de avond van ons diner had ik nog nooit gehoord van de Gekrulde Zinnen, laat staan mijn zin gezet op dit avontuur. De naam, tja smaken verschillen maar wat er op het bord komt, smaakt mij duidelijk beter.

Het restaurant ligt ietwat afgelegen in een klein straatje, op een boogscheut van de Lierse Zimmertoren. Twee huizen gaan in elkaar over om de scene van een gezellige huiskamer te vormen waar Joris vooral zijn eigen culinaire koers vaart. Een vast menu van vier (55€), vijf (65€) of zes (75€) gangen. On special request gaat Joris helemaal uit de bol tegenwoordig en serveert hij een 11-course gastronomische wandeling. De Chef gaat steeds op zoek naar rijkere smaken, nieuwe producten van topkwaliteit en nieuwe inzichten. De bediening is spontaan en correct. Qua interieur inspireren vooral de ludieke culinaire woordspelingen. Ik kan het niet laten en citeer er enkelen: Garnaalpisser – worstenbloot – kaviaardpeer – compassievrucht – croque au dille & much more…Was dit de voorloper van de food street art trends?

Op de vooravond van de Antwerp Ten miles moet ik mij lichtjes inhouden en kies dan ook licht bescheiden voor het 4-gangen menu. Een beetje alcohol en begeleidende wijnen kan natuurlijk in mijn eigen ontworpen voorbereidingsschema geen kwaad!

Amuse: Gemarineerde zalm, grijze garnaal, soepje van sla

soepje

Soepje van sla & gemarineerde zalm

Amuse: Aspergesoepje met paling & lente ui 

Aspergesoepje

Aspergesoepje met paling

Als eerste gerecht serveert Joris de in de korst gegaarde knolselder met handgepelde garnalen, zure en krokante ui en een bouillon van tapijtschelpen. De knolselder is perfect gegaard en krijgt een mooie smaakcombinatie. Het gerecht mocht iets meer pit hebben en een beetje meer bouillon.

Knolselder

Knolselder, garnalen & ui

Het warme voorgerecht scoort duidelijk aan tafel. De Dorade wordt gecombineerd met krab, jonge prei, shiso, hazelnoot en limoen.

Dorade & krab

Dorade & krab

Als hoofdgerecht wordt de Lamsbuik geserveerd. Anders dan het menu vermeldde nu in combinatie met erwtjes, groene asperges en een bouillon van daslook & paprika. Niet getreurd want de smaken kloppen en de cuisson is perfect.

Lamsbuik, asperges & erwtjes

Lamsbuik, asperges & erwtjes

We sluiten onze gekrulde wandeling af met een heerlijke Cremeux van chocolade met cassis, framboos & besjes. Dit dessert zit perfect in balans met verfijnde smaken en een mooie presentatie. De wine pairing was zeker correct maar zonder echt wauw effect. Bij het dessert kon zijn rode zoete Penelope – Vinedos de Ithaca – 2009 uit Priorat mij wel enorm plezieren.

Cremeux van chocolade & cassis

Cremeux van chocolade & cassis

Joris Duys vaart tegenwoordig duidelijk de juiste koers en voor onze culinaire bagage zijn we een ‘Lierse’ ontdekking rijker! Tja die 11-gangen prikkelen toch voor een re-visit, CY Soon!

Be-Gusto

Gekrulde Zinnen
Bril 12, 2500 Lier 3050
TEl: +32 3 480 30 88
http://www.degekruldezinnen.be
Maandag  & Dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 13,5/20

 

Comments
2 Responses to “De Gekrulde Zinnen – Lier”
  1. Carla says:

    Leuk, een nieuw adresje in Lier dus. In het achterhoofd 😉

  2. Leo says:

    Al verscheidene jaren het adres voor de liefhebber van nieuwe combinaties, fijne en uitgebalanceerde smaken. De menus zijn een opeenvolging van verrassingen.