Elckerlijc – Maldegem

Elckerlijc: “The Grill King met terroir visie!”

Chef: Peter De Clercq

ONLINE RESERVEREN

Restaurant Elckerlijc vinden we verscholen tussen de velden van het Meetjesland, een relatief onbekende maar prachtige streek in Oost-Vlaanderen. Het restaurant bevindt zich in een oude, stijlvolle gerestaureerde hoeve met uitzicht op de velden. Het interieur combineert zelfgemaakte kunst met romantische, authentieke meubelen en de warme sfeer van de hoeve blijft mooi bewaard door het gebruik van hout en donkere kleuren.
Wij wagen ons op een druilerige meidag aan een culinaire uitstap richting onbekende met de heren van ‘The Belgian Taste Buds’ en ‘Le Gourmand Belge’. Onze veggie gedachte laten we thuis want vandaag staat alles in het teken van de ‘real meat’, vlees van de beste kwaliteit en bereid tot de hoogste smaaksensatie. In restaurant Elckerlijc komt men niet voor een hedendaagse kookkunst met moleculaire toetsen, maar voor een uitzonderlijke no-nonsense terroir-keuken met verse topproducten aan de basis. Onze verwachtingen werden dan ook serieus overtroffen door het serveren van een uitmuntende kwaliteit.

Elckerlijc Maldegem

Elckerlijc Maldegem

Peter De Clercq is een dynamische Belgische chef die de kunst van het grillen beheerst als geen ander. Gepassioneerd door barbecue garen & de betere vleesproducten wist Peter op jonge leeftijd exact waar zijn roeping lag: vlees van de beste kwaliteit en topproducten werden zijn handelsmerk, en met de beste bereidingswijzen weet hij zijn klanten een onvergetelijke smaakervaring te bezorgen. Hij werd in 2003 wereldkampioen Barbecue, iets wat geen enkele Belgische chef hem sindsdien na deed!

Peter is bovendien niet alleen chef en eigenaar van het restaurant Elckerlijc, maar ook auteur van een 14-tal barbecueboeken (BBQ bijbel, Basic BBQ, Just Grilling, …), barbecueadviseur en hij verkoopt ook barbecuetools, kruiden en heeft zelfs een eigen vleeslijn (http://www.cocks.be). Sinds enige tijd vindt men zijn producten ook in supermarkt Delhaize.
Het vlees van de authentieke rundrassen dat Peter aanbiedt in het restaurant komt meestal van topslager Hendrik Dierendonck uit Sint-Idesbald; de lammetjes, kippen, kruiden, groenten en fruit komen uit zijn eigen ‘Elckerlijc Farm’ waar een hovenier dagelijks aan de slag gaat (http://www.elckerlijcfarm.be). Een bezoekje aan de Elckerlijk Farm leert ons dat kwaliteit hier op de eerst plaats komt. Na een speciale opleiding bij natuur-goeroe ‘Edwin Florès’ kreeg ook het gebruik van kruiden, planten en bloemen uit de natuur een gedreven plaats in het verhaal.

Elckerlijc moestuin

Elckerlijc moestuin

Door de samenwerking met Kristof Verschelde van Verbivar serveert men ook een uitmuntende terroir kwaliteit van Duroc varkens. Op een domein van een 120ha wordt ecologisch verantwoord gewerkt met een duidelijke kwaliteit gedreven visie. De varkens worden gevoederd met een mengsel van mais van eigen teelt, gestoomde aardappelen, Filliers graanspoeling, sojapasta, kaaswei & tarwe. Deze authentieke voedersamenstelling proef je nadien duidelijk  in het bord! Onder het label ‘Brasvarken’ brengt men varkensvlees op de markt dat zich duidelijk wil onderscheiden (www.brasvar.be).

Peter & Kristof

Kristof Verschelde & Peter De Clercq

Duroc varkens - Veri

Duroc varkens – Verbivar

Door de ‘eigen-kweek-filosofie’ die Peter hanteert, vind je in het bord enkel super verse groenten, kruiden en fruit (’s morgens geplukt, ’s middags in het restaurant), naast vlees & vis van de allerbeste kwaliteit. Het vlees (meer dan 20 soorten rundrassen), de vis en de schaaldieren worden klaargemaakt op de grote grill, in de buitenoven of op één van de barbecues. De runderen zijn met zorg twee tot acht weken gerijpt en worden boven eik, beuk of houtschilfers van wijnranken, geuze-vaten of bourbon gegrild. Het vlees krijgt zo een heerlijk malse structuur en een extra rokerige smaakdimensie, die aangevuld wordt met de karakteristieke smaak van elk runderras.

Houtschilfers

Houtschilfers voor de grill

Op de klassiek gedekte tafel wacht al een potje olijven en zelfgemaakte droge ‘Elckerlijc’ worst. Een maaltijd bij Elckerlijc wordt in stijl gestart en de drankenkaart met sterke dranken, cocktails, bieren en aperitieven verrast door een ruim en gevarieerd aanbod. Of we willen starten met één van de meer dan 20 soorten Gin & Tonic, geserveerd met verse kruiden? Daar zegt een beschaafde gin-liefhebber geen neen tegen en al snel volgt onze Gin Fifty pounds met Fever Tree tonic en zeekraal. Fris, zacht en een perfecte starter voor wat komen zal.

Fifty Pounds Gin

Fifty Pounds Gin & zeekraal

De uitgebreide kaart wordt dagelijks in krantformaat gedrukt en bevat wisselende suggesties en een waaier aan mogelijkheden. We starten met een heerlijk Duroc varkenswangetje van de Elckerlijc Farm, gegrild boven biervatschilfers van Gueuze Timmermans. Het varkenswangetje is vol van smaak, heeft een stevige structuur en wordt in het bord vergezeld van een zachte wortel-pastinaak crème en gepofte rijst.

Duroc varkenswangetje

Duroc varkenswangetje

Wat volgt zijn enkele sneetjes ‘Elckerlijc’ varkensspiering, huisgerookt op Lambic-vaten en gepekeld. Door Peter waardig omgedoopt tot ‘Coppa di Kleit’. De zachte stukjes Belgische ham doen denken aan haar Italiaanse concurrent maar krijgen door het rokerige aroma een heel eigen stijl.

Duroc

Elckerlijc varkensspiering

Authentiek gegrilde kreeft laat zich van haar beste kant zien met aroma’s van vuurkruiden en een heerlijke kruidenboter. Mouwen worden gestroopt, servieten worden aangebonden en met de kreeftenvorkjes verdwijnt de lekkernij sneller dan we zouden willen. De aroma’s van de groene kruiden en de knoflook geven de perfect gegrilde kreeft de juiste kruiding; de vuurkruiden zorgen voor de rokerige toets. Aangekondigd als suggestie is dit inderdaad genieten van de bovenste plank!

Gegrilde kreeft

Gegrilde kreeft

Ook groenten spelen een belangrijke rol in Peter’s keuken en dat wordt bewezen door ons volgende gerecht: gegrilde asperges uit Spitsbroek worden gecombineerd met buikspek van de Elckerlijc farm, kaaswei, brokkelkaas uit Lotenhulle en kwartelei. Ook in dit gerecht herkennen we de rokerige grillsmaak, perfect aangevuld door de vettige toetsen van het ei en de kaas.

Asperges

Asperges uit Spitsbroek & buikspek

Na deze verrassende gerechtjes zijn we klaar voor het echte werk: edel rund van de beste kwaliteit, gegrild boven houtschilfers van vaten Geuze Timmermans. Dat slagerij Hendrik Dierendonck dé referentie is voor top-kwaliteit is geweten, de keuze van Peter om ook dit verhaal te laten kloppen ligt dan ook voor de hand. Kiezen uit de meer dan 20 rassen is moeilijk, proeven van elkaars keuze is dus de boodschap. Boeuf Salers komt uit Frankrijk, is 5 weken gerijpt en staat bekend om zijn mooie kleur en diepe smaak. Galloway komt uit Schotland, werd bijna 8 weken gerijpt en bevat uitzonderlijke Omega 3 vetzuren. Het prachtige Rubia Gallega komt uit Spanje, kreeg inmiddels 7 weken rijping en is zeer mals, goed dooraderd en geurig. Stuk voor stuk uitzonderlijke stukken vlees, waar voor ons de Rubia bovenuit steekt maar de Galloway ook aangenaam verrast. Het vlees wordt vergezeld van in ossenvet gebakken frietjes, welke voor ons iets krokanter en dikker mochten. Wij proeven ook van heerlijk in de oven gegrilde groenten waar rozemarijn aan toegevoegd werd voor een Zuiderse toets, en een fris slaatje uit eigen tuin. Voor het proeven van de 17 andere soorten rund komen wij graag nog eens terug!

Saler-Galloway-Rubia Gallega

Saler-Galloway-Rubia Gallega

Grillades

Grillades

Gegrilde groenten

Gegrilde groenten met rozemarijn

Plaats voor een dessert is er na dit carnivorenfestival niet meer, maar we vertrekken niet zonder eerst te proeven van de Elckerlijc chocolade pillen (in samenwerking met Dominique Persoone): heerlijke (boven kruiden) gerookte hazelnootjes, omhuld door een laagje chocolade. Een prachtige afsluiter van een heerlijke maaltijd!

Chocolade pillen

Chocolade pillen

Restaurant Elckerlijc is een must voor elke liefhebber van kwaliteitsvlees, huisbereide producten en de lekkerste grillades. Peter is duidelijk niet aan zijn proefstuk toe en legde decennia lang de fundamenten voor wat vandaag uitgroeide tot een sublieme ervaring. Zijn levensbalans vond hij recent bij het doorgedreven hardlopen, zijn culinaire episodes heeft hij duidelijk nog niet uitgelopen! CY Soon,

Be-Gusto

Een ‘grand merci’ aan de ‘Belgian Taste Buds’ voor de editing en ‘Le Gourmand Belge’ voor het fotomateriaal.

Elckerlijc
ONLINE RESERVEREN
Kraailokerweg 17 – Kleit – Maldegem
TEl: +32 50 71 52 63
www.peterdeclercq.be
Woensdag gesloten
Be-Gusto score 15,5/20
 
Restaurant Elckerlijc - Maldegem

Restaurant Elckerlijc – Maldegem

Elckerlijc - Peter De Clercq

Elckerlijc – Peter De Clercq

Art@Elckerlijc by Peter De Clercq

Art@Elckerlijc by Peter De Clercq

 

Comments are closed.