Le Selecto – Brussel

Le Selecto: “Les Jeudis Bistronomie du Comptoir”

Chef: Olivier Morland

Le Selecto in Brussel was één van de eerste restaurants in ons land die het label bistronomie uitvoerig in zijn marketing campagnes gebruikte. Recentelijk startte ze met een nieuw concept, met een groep tot 8 personen kan je exclusief genieten van een diner in de keuken bij Chef Olivier Morland. Chef Morland opent zijn ‘chefs table’ enkel op donderdag en belooft live spektakel gecombineerd met een dosis creativiteit. Aan een halfhoge eettafel serveert Le Selecto een bistronomie menu volgens de carte blanche formule (69€ all inn). Bij deze degustatie combineert sommelier Jérôme Bellin lustig een pairing met natuur en biologische wijnen. De bezielers van de bistronomie gids gingen samen met een selectie bloggers een kijkje nemen om te genieten van ‘les jeudis du comptoir’.

Het verhaal van de chef situeert zich in de stroming van enkele jaren geleden waar gastronomie chefs zich gingen bezinnen en uitpakten met ongedwongen en meer laagdrempeligere formules. Na zijn rijkelijke ervaringen bij Le Pain et le Vin, Villa Lorraine, Trèfle à Quatre, Negresco en Guy Savoy kreeg Morland van eigenaar Yvan Pattyn vrij spel om in een volkse Brusselse omgeving deze no-nonsens bistrot te openen. De inrichting met zwart en witte tinten is zeer verzorgd en deze moderne bistro speelt met een roep naar authenticiteit.

Op de kaart vinden we de aantrekkelijke Trioformule aan 39€ waarbij je 3 gangen mag kiezen uit het volledige à la carte aanbod. Bij de Jeudi du Comptoir geniet je van een all inn formule aan 69€.

We starten met een mousserende biologische wijn uit de Loire, de Phil ‘en Bulle 2010 van Philippe Tessier is een wijn uit Cheverny van de vrij onbekende Romorantin druif. Deze wijn werd mooi op zijn mineraliteit gemaakt en begeleidt perfect het eerste tevens laatste hapje, een maki sushi met bonito en wakame.Le Selecto BrusselLe Selecto Brussel

Als voorgerecht serveert Morland een terrine van foie gras met rabarber en gegrilde amandelen. De kwaliteit van de Foie gras is naar behoren al mist het geheel creativiteit en pit. In het glas blijven we in de Loire met een witte ongefilterde Cheverny. De La Pierre Aux Chiens van 2011 is een assemblage van 50/50 chardonnay en sauvignon blanc van het huis Christian Venier. Aan tafel viel deze non filtré zeker niet in ieders smaak.Le Selecto Brussel

De volgende wijn kan mij dan weer veel beter bekoren, De Aux Belles Fragile 2010 van La Grange uit de Anjou-Saumur streek in de loire is een Chenin Blanc wijn die met zijn aroma’s van citrus en wit steenfuit de nodige meerwaarde aan het gerecht biedt. De gebakken makreel wordt geserveerd op een bedje van tomatensalsa en pesto en afgewerkt met sausje van garnalen bisque. Ook hier hadden we bistronomisch meer verwacht.Le Selecto Brussel

We verwachten vuurwerk bij het hoofdgerecht maar blijven een beetje op onze honger zitten. De stukjes Simmenthal rund worden geserveerd met asperges, morilles en kruiden-gnochi’s. Het beste gerecht van de avond dat wel maar de jus mist diepgang en finesse. In het glas brengt Jérôme een rode Bourgogne. De Vini Viti Vinci 2010 inspireert vooral qua etiket, deze pinot noir heeft aroma’s van kersen, rood fruit en gisten.Le Selecto Brussel

We sluiten de avond af met een chocolade variant, een lichte chocolade mousse wordt geserveerd in een chocolade croquant met caramel en een crème van chibouste. Hierbij combineren ze een frambozenbier van de Brusselse brouwerij Cantillon. De ‘Rosé de Gambrinus’ is zeker een geslaagde combinatie waar het fruit mooi evolueert naar een rijkere afdronk.Le Selecto Brussel

Le Selecto BrusselDe sfeer aan tafel was op en top en het concept ‘les Jeudis du Comptoir’ is zeker geslaagd. Op het bord hadden we meer ‘nomisch’ geweld verwacht en in het glas meer stabiliteit en evenwicht. Toch toont Le Selecto een uitstekende stek te zijn voor relax en ongedwongen genieten in een verzorgde bistrot sfeer. De menu-keuze in het restaurant blijft inspireren met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Special thanks to ‘Bistronomie’ voor de organisatie en ‘Hot Cuisine de Pierre’ voor de foto’s!

Be-Gusto

Le Selecto
RESERVEREN
Vlaamsesteenweg 95-97, 1000 Brussel
TEl: +32 2 511 40 95
www.leselecto.com
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 12,5/20

Comments are closed.