Bollinger Champagne – Bolliwood land

Bollinger Champagne: “Bolli-Wood Land”

Het moet een paar jaar geleden zijn toen ik werkelijk gebeten werd door de finesse van Bollinger champagnes. In vergelijking tot de klassieke champagnes brengt Bollinger meer diepere  en rijpe smaken. De aroma’s zijn meer uitgesproken en vormen een perfecte balans in het glas. Niet voor niets is Bollinger een prefered label voor vele top-sommeliers en wijnkenners. Het geheim van deze parelende schoonheid kennen we niet en dus was het zaak om mee een ticket te bemachtigen voor een exclusief bezoek aan het Franse Bolli-wood land.Bollinger Champagnes

Het was blijkbaar in ware James Bond stijl hoe Product manager Peter Lauwerens – alias Peter Bollinger – zijn genodigden naar het pittoreske Ay vervoerde. Gelukkig had patissier en bakker Toon De Klerck die ochtend voor de nodige energie gezorgd en komt de groep heelhuids het aan bij het Champagne paradijs. Persoonlijk koos ik om reeds de avond voorheen met de Belgian Taste Buds en een Pittig gezelschap naar Epernay af te zakken. Officieel heet dat om ’s ochtends uitgeslapen op het appèl te verschijnen en beter te kunnen proeven, in de realiteit is het gewoon om tijdens de avond & nacht al enkele flessen soldaat te maken.

Bollinger: The secret revealed

We arriveren dus volledig uitgeslapen aan de poort van ‘Maison Bollinger’ één van de enige familiebedrijven van aanzienlijke grootte in Champagne. De eerste halte wordt al meteen een unicum voor Champagne. We bezoeken één van de twee percelen bij Bollinger die niet getroffen werden door de druifluis ziekte of phylloxera. In de 19e eeuw zorgde de phylloxera voor een vernietiging van bijna alle wijngaarden in Europa waardoor de Europese onderstokken die niet resistent zijn grotendeels verdwenen.

Dit perceel met pre-phylloxera pinot noir druiven, de ‘Vieilles Vignes Françaises’, wordt gezien als het paradepaardje van Bollinger. Deze unieke Champagnefles is slechts beperkt, 2000 flessen, op de markt beschikbaar en jaarlijks gaan er maar een 24 tal genummerde flessen naar België. Het perceel is ommuurd en dus mag het Clos genoemd worden, Clos St. Jacques.Bollinger Champagnes Bollinger Champagnes

Na een mooie wandeling over het domein en vooraleer de eerste degustatie te beginnen hebben we de eer om de gigantische Bollinger kelders te bezoeken. Les Caves Bollinger omvatten maar liefst 5km aan authentieke kelders. Bollinger is het enige Champagnehuis ter wereld dat zijn reservewijnen op magnum met kurk bewaard, onder lichte druk en dit tot soms wel 15 jaar. De stock van deze magnums is immens en uniek om te bekijken. Een 300.000 tal magnum flessen liggen cru per cru, jaargang per jaargang en druif per druif te wachten om geassembleerd te worden in de special cuvée.Bollinger Champagnes

Je me Bollinge…Wat maakt Bollinger nu zo uniek:

 • Ongeveer 70% van de druiven is afkomstig van 144ha eigen wijngaarden, gelegen in Premier & Grand Cru dorpen.
 • Tussen de grotere champagne huizen met een aanzienlijke afzet is Bollinger nog het enige overblijvende familiebedrijf.
 • De andere druiven worden gekocht bij lokale boeren. Enkel de beste druiven worden gekocht en de boeren moeten de stricte Bollinger regels volgen.
 • Er wordt voornamelijk Pinot Noir gebruikt en dus minder Chardonnay en Pinot Meunier zoals bij andere huizen. De reden hiervoor is dat de Pinot Noir grotere complexe en meer vineuze wijnen geeft die ook langer bewaren.
 • De Bollinger Champagnes worden uitsluitend gevinifiëerd uit de eerste persing of de cuvée.
 • De eerste fermentatie wordt niet in inox cuves gedaan zoals men vaak ziet maar in eikenhouten vaten. In de tonnerie van Bollinger worden vaten samengesteld van eiken panelen die in Bourgogne gebruikt werden en minstens 5 jaar oud zijn. Zo worden er niet teveel tannines afgegeven. Enige uitzondering is de Special Cuvée waar 50% ook op inox gaat. Bolli-wood is dan ook op zijn plaats.Bollinger Champagnes
 • Het typerende van champagne is om elk jaar dezelfde kwaliteit te bekomen. Daarom wordt er gewerkt met reservewijnen van verschillende jaren om zo kwaliteitsverschillen op te vangen. Normaal gaat men een 3 tal jaren reservewijn gebruiken, Bollinger werkt met de unieke formule om maar liefst 1/3 reservewijn tot 15 jaar terug te gebruiken, 1/3 reservewijn van de vorige 2 oogsten en slechts 1/3 wijn van het jaar zelf. Zeg dus nooit de gewone Bollinger Champagne maar wel ‘Bollinger Special Cuvée’. Yes indeed Je Bollinge!Bollinger Champagnes Bollinger Champagnes
 • Het gezegde “Bollinger heeft meer flessen onder de grond dan boven de grond’ klopt. Maar liefst 300.000 magnum flessen reservewijn worden samen met nog eens een mega stock aan millésimé of uit één jaargang champagnes bewaard in de kelders van het gigantische domein.Bollinger Champagnes
 • De wijnen van Bollinger rijpen meer dan dubbel zo lang sur latte dan de Champagnewet voorschrijft. Een 4 tal jaar voor de Brut en Rosé waar dat wettelijk slechts 15 maanden moet zijn. De millésimées gemiddeld 5 tot 9 jaar maar vaak veel langer in plaats van de wettelijk 3 jaar.
 • De afgestorven gistcellen zorgen tijdens de lange rijping voor een explosie aan aroma’s.Bollinger Champagnes
 • De ‘remuage’ of het draaien van de flessen die ‘sur latte’ liggen gebeurt grotendeels manueel. De millésimmé wordt volledig met de hand langzaam geremueerd gedurende 3 maanden in plaats van 18 dagen. We waren hier incognito getuige van:)Bollinger Champagnes
 • Als favoriete champagne van vele sterren en natuurlijk als ‘side chick’ in de James Bond movies maakte deze godendrank al veel furore.
 • De productmanager voor België, Peter Lauwerens, veranderde zijn naam zelfs in ‘Peter Bollinger’ James Bond is er niets tegen!Bollinger Champagnes

Nous nous Bollingeons…Tasting time:

Na deze onvergetelijke rondleiding volgde de langverwachte verademing in de tuin. Hoofd-oenoloog Patrick Lafôret schenkt met veel animo de glazen vol met een sublieme Bollinger Rosé. In tegenstelling tot vele rosé champagnes waar vaak meer dan 10% rode wijn wordt toegevoegd is dit hier slechts 5%. Hierdoor behoudt deze rosé zijn finesse en zijn structuur, een perfecte balans tussen het rode fruit en de frisheid zorgt voor een zeer zacht mondgevoel.Bollinger Champagnes

Bij de consommé met verse langoustines en koriander wordt deze Bollinger Rosé verder geschonken, hij staat dan ook gekenmerkt als de perfecte partner voor schaaldieren.Bollinger Champagnes Bollinger Champagnes Bollinger Champagnes

We vervolgen de degustatie met een klassieker zoals we in Frankrijk mogen verwachten. Een gevulde parelhoenbout met gnocchi, girolles en een jus van gevogelte. Patrick trekt alle registers open en serveert hierbij de Bollinger La Grande Année Rosé 2004. Man wat een finesse en tegelijkertijd diepgang en volle aroma’s. Deze champagne wordt geassembleerd met 6 % van de rode topwijn La Côte aux Enfants en typeert in de lijn van de grotere Pinot Noir Bourgogne wijnen. Nooit gedacht dat een rosé champagne een stevig gerecht zou kunnen ondersteunen maar deze combinatie is gewoonweg subliem.Bollinger Champagnes Bollinger Champagnes

In Frankrijk hoort een stukje kaas natuurlijk bij de maaltijd en in het ‘Maison Bollinger’ serveert men vandaag een gerijpte Comté de Reserve. In het glas komt de Bollinger La Grande Année 2004, ook weer een millésimé om bij weg te dromen. Een lichte kruidigheid in afwisseling met het licht getoast karakter waardoor de combinatie met comté perfect samengaat.Bollinger Champagnes

We sluiten deze ‘light’ lunch af met een bavarois van biscuits rose uit Reims en druifjes opgelegd in Marc de Champagne. Een verwerking van streekproducten om te eindigen in gezelschap van de Special Cuvée Champagne. Tijdens het napraten wordt er rijkelijk bijgeschonken en met enkele knipogen worden er weer wat extra flessen opengetrokken. Bollinger Champagnes

Tijdens dit bezoek aan Bolli-wood land voelde ik mij precies als een kind in een attractiepark. Is Bollinger niet te duur horen we wel vaker, wel tussen de betere en exclusieve champagnes is Bollinger duidelijk bij de goedkoopste en prijs/kwaliteit zeker een absolute topper. Vandaag bezocht ik niet alle delen van de immense kelders en kom dan ook graag nog een keer terug. Als was het maar om weer eens te mogen nippen van die sublieme Bollinger La Grande Année Rosé 2004.

Meer Champagne nieuws en weetjes en info over de rode wijn La Côtes aux Enfants kan je op de Bollinger website vinden.

Meer info over Bollinger of graag Bollinger bestellen met een persoonlijk service: [email protected] of +32 475 595 345

Merci Bollinger, Merci Cinoco, Merci Peter….Moi, Je Bollinge,

Be-Gusto

 

Pictures by Adriaan – Shoot That FoodBelgian Taste Buds

Meer story telling info over het Bollinger bezoek door collega bloggers:
Belgian Taste Buds
Niente Di Particulare
Tales of Taste 
Beetgraag
I Love Style
Le Gourmand BelgeBollinger Champagnes Bollinger Champagnes Bollinger Champagnes Bollinger Champagnes Bollinger ChampagnesBollinger Champagnes

Comments are closed.