Bordeaux…#drinkbordeaux
Bordeaux: “A trip to Bordeaux Fun”
#drinkbordeaux
Vol trots mag ik mij vanaf Juni dit jaar sommelier noemen. Na vele flessen en 3 jaar lange sommelierstudie in avondonderwijs hebben we toch al een mooie basiskennis vergaard. De voorkeur naar natuurlijke en biodynamische wijnen groeide en ook enkele wijnregio’s en landen werden ontdekt of herontdekt. De regio Bordeaux krijgt vaak onterecht een stempel van een beetje passé te zijn. Een wijnweekend naar Bordeaux was dan ook de uitgesproken kans om het tegendeel te ontdekken en mijn mening te vormen…
I am trying a new wine diet… so far i’ve lost 3 days! #drinkbordeaux
Bij aankomst in Bordeaux mag ik al direct terug naar school. Gelukkig is het dit keer de Bordeaux école du Vin en kiest onze goedlachse en passionele Bordeaux leraar ‘Benoît’, voor een speed cursus in de bar à vin in plaats van aan de schoolbanken. Hierbij enkele weetjes die mij inspireerden.
- Ter promotie van Bordeaux werden er in België gans de zomer lang de “Apéros Bordeaux” avonden georganiseerd;
- Waarom is deze wijn beter dan de andere? Dat was mijn meest gestelde vraag. Het antwoord is meestel….”Terroir”. Terroir omvat dan weer 4 parameters:
- De ondergrond
- Het Klimaat
- De druivensoort of cépage
- Le savoir faire, de kennis van de wijnbouwer
- Frankrijk consumeert 64% van de Bordeaux wijnen zelf, de egoïsten!
- Van de totale export gaat het grootst aantal wijnen naar …indeed de Chinezen (19%);
- Duitsland omvat 15% van de totale export maar dan lever ik mee mijn bijdrage en België consumeert maar liefst 11% van de exportwijnen;
- De rode druifkes wiens wijnen ik dit weekend in Bordeaux zal binnen nippen zijn Merlot -Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc – Carmenere – Petit Verdot en Malbec;
- Voor het witte geweld tekenen de volgende 6 present: Sauvignon Blanc –Sémillon – Muscadelle – Ugni Blanc – Colombard en Sauvignon Gris;
- Per seconde worden er 24 flessen Bordeaux verkocht;
- Elke wijnbouwer levert per fles een kleine bijdrage aan het CIVB: Conseil Interprofessionel Vins de Bordeaux. Zij zorgen dan weer voor organisatie-controle en marketing;
- De sterren wijzen richting regio Castillon Côtes de Bordeaux want daar vinden we veel Biodynamische wijnmakers;
- ….Meer professionele Bordeaux stuff? Zie “Vinama”
Er wordt vaak gezegd dat Bordeaux na Parijs de mooiste stad van Frankrijk is en dat kan ik zeker niet tegenspreken. Een korte wandeling bracht ons langs fabelachtige gebouwen en fascinerende gevels. De stadskern is relatief klein en bij het ingaan van de avond was gezelligheid al troef op de talrijke terrassen. Begin al maar te citytrippen want Bordeaux heeft een bruisend nachtleven! Zelf besluiten we om ‘la Part des Anges’ op te zoeken en we reppen ons naar dito wijnbar. Na enkele flessen merken we plots de verkoop van wijn in tubes. Grand cru referenties die in tubes van 100ml verkocht worden! Een nieuwe trend, die WIT’s (Wine In Tube)? We proeven het graag en hebben meteen een eerste cool souvenir beet.
La Cuisine Bordelaise: rich & tastefull!
Na een serieuze introductie in het verbruiken van de Bordelaise alcoholpercentages reppen we ons naar ‘La Brasserie Bordelaise’. Een prototype der brasseries met pure gerechten en een zeer uitgebreide Bordeaux wijnkaart. Het hectische ‘va et vient’ charmeert en het interieur straalt de nodige gezelligheid uit. Ook hier vinden we veel locals, duidelijk geen tourist trap. We starten met een klassieke tartaar van zalm.
Nadien volgt mijn Tournedos Rossini ‘Boeuf de Bazas’ en een tarte citron meringue.
Als digestief wagen we ons op nog enkele glazen, lees flessen tijdens het woelige nachtleven van Bordeaux. (Blackout)
The morning after…#drinkbordeaux
We starten na een korte ontbijtsessie met een bezoek aan de regio “Entre-Deux-Mers”. In deze regio tussen de rivier Garonne en de Dordogne vinden we voornamelijk frisse witte wijnen. Bij een doortocht is het aan te raden om het ‘Maison des Vins de l’Entre2mers’ te bezoeken. Genoeg gedronken? Dan kan je ook een kijkje nemen in het aanpalende ‘L’Abbaye de la Sauve-Majeure’.
Either give me more wine or leave me alone! #drinkbordeaux
Na een degelijke morning cocktail begeven we ons vliegensvlug naar het charmante ‘Château Lavergne Dulong’. Het is hier dat de gepassioneerde oenologe Sylvie Dulong uitstekende Bordeaux Superieure wijnen assembleert volgens een biodynamische overtuiging. We controleren even de Sauvignon druiven van Sylvie en genieten van een verhaal vol enthousiasme.
De rode Cabernet Sauvignon oogst van 2012 zit al sinds januari in barriques –eikenhoutenvaten van 225l – en zal er in totaal 18 maanden rijpen. Samen met Sylvie proeven we even van het vat alvorens onze tocht door het wijndomein verder te zetten. De kwaliteit wordt unaniem goedgekeurd, het ledigen laten we nog even aan ons voorbijgaan. Voor de degustatie van de wijnen van Chateau Lavergne Dulong krijgen we een mooie lunch aangeboden in het kasteel zelf.
Voor een bezoek aan deze regio is een verblijf in de B&B Lavergne Dulong trouwens een echte aanrader. We zijn danig onder de indruk van de karaktervolle suitekamers. Dit in combinatie met een terroir-ontbijt, bezoek aan het wijndomein en degustatie is duidelijk een geslaagd avontuur.
Chateau Lavergne Dulong: Soyez ici comme chez vous le temps d’une dégustation, d’une visite, d’un week-end…
Chateau Lavergne Dulong Blanc 2012 (6,5€): een prachtige organic wine met in de neus krachtige aroma’s van rijpe appel en witte perzik. In de mond explodeert hij met een mooi rond mondgevoel. Hierbij krijgen we toastjes met een mousse van groene asperges.
Het feelgood gevoel gaat nog crescendo wanneer Sylvie haar huisgerookte foie gras serveert. De eenden worden opgevoed op het domein. In het glas schenkt ze een Sauternes, Chateau Clavernie 2007. Sauternes kan vaak nogal plakkerig overkomen en dat is nefast bij een voorgerecht, de Clavernie heeft dit zeker niet.
Na het proeven van de rode Bordeaux Supérieur Chateau Lavergne Dulong 2010 (12,5€) krijgen we weer een oerdegelijke Bordeaux klassieker op het bord: Confit de Canard met een piperade van groenten uit Sylvie’s tuin. Bio et Biodynamique!
Haar passie en liefde voor het biodynamisch wijnmaken imponeert danig en ik wil dan ook wel eens een keer horen wat er behalve de stand van de maan en het sterren verhaal nu echt het verschil is tussen Biologisch, Biodynamisch & Natuurwijnen? Volgens Sylvie Dulong zit het in de grammage toevoeging van sulfiet per liter:
* Vin Nature <12mg sulfiet/liter
* Biodynamique <100mg sulfiet/liter
* Biologisch <150mg sulfiet/liter
* traditionele wijnbouw tot 400mg sulfiet/liter
Geen idee wat sulfiet precies aanricht maar het zet mij toch aan het denken. Doorspoelen doen we met een glas Lavergne Dulong biodynamique. Verder volgen nog een bordje kaas ‘Brebis de Pyrénéen’ met kersenconfituur en een zoete afsluiter van de lokale patisserie met mango en kokos. Hier is het goed vertoeven mijn gedacht, een adres om te onthouden!
Chateau Lavergne-Dulong, 23 route du Courneau, 33450 Montussan, TEL +33 5 56 72 19 52, www.chateau-lavergne-dulong.com
I Love Saint-Emilion
De streek rond Saint-Emilion is één van de mooiste van de regio rond Bordeaux. We vinden er vele architecturale rijkdommen. Romaanse kastelen en kerken, windmolens en vele mysterieuze kelders. Saint-Emilion had ooit 12000 inwoners, vandaag tellen we in het pittoreske stadje nog maar 300 inwoners. Vele bezoeken houden eerst halte bij het Saint-Emilion “Maison du Vin”. Wij starten ons bezoek met een introductie les bij de Wine School zelf.
Saint-Emilion is wereldwijd gekend voor zijn schitterende Grand Cru wijnen. Zo worden Chateau Cheval-Blanc en Chateau Ausone, de Premier Grand Cru Classés A, alom geprezen maar ze zijn iets minder toegankelijk voor mijne portemonnee. Er zijn echter veel betaalbare en goede wijnen in Saint-Emilion of in één van de 4 satellietgemeenten: Puisseguin-St.Emilion, Lussac-St.Emilion, Montagne-St.Emilion en Saint-George St.Emilion.
Time for some Assemblage Fun!
Omdat we het altijd beter weten wanen we ons vanmiddag als echte Oenologen. We krijgen afzonderlijk gevinifieerde wijnen van verschillend allooi en stellen zo onze eigen assemblage samen.
De kunst om zowel evenwicht als samenhang te creëren gaat in samenspraak met een economisch verhaal want ook de mindere vin de presse en jonge wijn moet verwerkt worden.
Et voila le resultat: Chateau Be-Gusto, Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé AA:
5% Merlot de plante (stokken van 4 tot 10 jaar jong)
25% Merlot Jeune vigne (stokken van 12-20 jaar)
25% Merlot vieilles vigne (terroir zand) met houtlagering
30% Merlot vieilles vigne (terroir klei) met houtlagering
10% Cabernet Franc
5% Vin de Presse
Het resultaat is vanzelfsprekend subliem met een wijn die mooi in balans is en tannines die verweven zijn. De aroma’s van rood fruit worden afgewisseld met subtiele toetsen van vanille en toast door de houtlagering. Jammer genoeg is het niet haalbaar om deze wijn te commercialiseren vermits de Be-Gusto royalties te groot zijn.
Saint-Emilion improves with age, the older I get, the better I like it!
Op enkele honderden meters van le cité médiéval ligt Chateau Villemaurine. Deze Chateau staat niet alleen bekend voor zijn schitterende Grand Cru maar ook voor de grootste ondergrondse kelders van de streek. Een bezoek aan Chateau Villemaurine is dan ook een absolute must. Extra stimulans is natuurlijk de eigenaar van het domein en Belgian Wine Personality, Justin Onclin.
Justin Onclin behoort niet alleen bij de grootste van Saint-Emilion maar deze gepassioneerde Hasseltenaar is verder ook actief in ander wijnregio’s. Als mede aandeelhouder van Gault&Millau Belgïe zal zijn naam ook wel een serieuze bel doen rinkelen bij culinair België.
Justin Onclin: Un Belge qui impressionne
Bij Chateau Villemaurine worden zowel de eerste wijn Villemaurine als een tweede ‘Les Angelots de Villemaurine’ geproduceerd. In de Medoc regio beheert Onclin ook het prestigieuze Chateau Branas Grand Poujeaux, Moulis en Medoc. Verder is er ook nog het kleine Clos Larcis in Saint-Emilion en Chateau La Rose Blanche in Saint Christophe des Bardes. Onclin is echter niet alleen want Bordeaux telt meer dan 80 gepassioneerde Belgische wijnbouwers. Zo zijn we nog altijd talrijker dan de Chinezen.
Chateau Villemaurine werd volledig gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Maak zeker een afspraak om deel te nemen aan een wandeling door de gigantische kelders. Een bezoek met degustatie kost 12€. Van bewaarzaal voor de barriques tot het showverhaal over de historie, een pluim voor dit inspirerende bezoek. De kelders bevinden zich volledig onder de wijngaard en vroeger werden de kalkstenen via grote kokers getransporteerd om de stijlvolle architectuurwerken in Bordeaux te verwezenlijken. Tijdens de wandeling kon ik ook waarnemen hoe diep de wortels van een wijnplant wel niet kunnen gaan door de ondergrond van kalksteen.
Villemaurine stamt af van La Ville des Maures (stad van de moren) en men produceert er jaarlijks 15000 flessen. Hier speelt dochter Carmen Onclin en man Luc Pasqueron een grote rol. Zij staan in voor het dagelijkse beheer van het domein. Samen met Justin Onclin degusteren we alvast jaargang 2009 en 2010 van Chateau Villemaurine. Het is de 2010 die het haalt door zijn sublieme rondeur. Het rode fruit is nog mooi aanwezig en perfect geïntegreerd in een samenspel van tannine en houttoetsen.
Deze assemblage van hoofdzakelijk merlot (95%) met een beetje Cabernet Franc imponeert en doet mij nog meer uitkijken naar het diner aan de gastentafel van Justin Onclin te Villemaurine.
Life is too short to drink bad wine
Tijdens het diner te midden van vele enthousiaste vrienden van de familie is duidelijk dat genieten centraal staat en de Limburgse gastvrijheid primeert. Wat een geluk dat er in deze wijnkelder vele en vooral super lekkere wijnen lagen…
Médaillon de Homard émulsion de parmesan, coulis de potimarron
Filet de pigeon, pomme purée lisse aux herbes, Poelée de cèpes
Délice coco fraise, biscuit spéculoos, glace à la vanille Bourbon
Corton-Charlemagne 2007, Grand Cru, Pierre André Chateau Villemaurine 2010, Grand Cru Classé Saint-Emilion Chateau Latour à Pomerol 2005, Pomerol Chateau Figeac 2005, Premier Grand Cru Classé Saint-EmilionEen eer om aanwezig te mogen zijn aan deze gastentafel, dat is duidelijk maar wanneer er dan ook nog eens speciaal vuurwerk wordt afgeschoten wordt ik er zowaar, samen met Mrs Onclin, stil van.
Chateau Villemaurine: niet te missen bij een bezoek aan Saint-Emilion believe me!
Chateau Villemaurine, 33330 Saint-Emilion, TEL +33 5 57 74 47 30, www.villemaurine.com
Tijd om tot rust te gaan komen in onze gastenkamer van Chateau Fombauge bij Bernard Magrez…en stay tuned for more Bordeaux adventure!
Special thanks to Mr Belgian Wino & Hot Cuisine De Pierre voor het gezelschap en het sharen van de foto’s. Last But not Least our tourguide Benoît: you really made our day ‘incroyable’….#drinkbordeaux
ik word tipsy van het lezen en heb vooral heel veel zin in een glas Bordeaux nu. (en een citytrip, txs voor de tips!)