Ter Leepe – Zedelgem

Ter Leepe: “Een verbluffend culinair verhaal”

Chef: Kristof Marranes

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Restaurant Ter Leepe is in Zedelgem al meer dan 30 jaar een begrip. Enkele jaren geleden nam het ‘Jong Keukengeweld’ Kristof Marranes het klassieke ouderlijke restaurant over. Kristof transformeerde de stijl naar een walhalla voor de moderne keuken en het niveau van restaurant Ter Leepe werd naar een hoger niveau getild. Het restaurant ligt aan de Torhoutsesteenweg in Zedelgem, op een 10 tal kilometers van Brugge.

Kristof Marranes

Kristof Marranes

Chef en eigenaar Kristof Marrannes kreeg zijn opleiding in Hotelschool Ter Duinen. Alvorens in 2005 de keuken van Ter Leepe over te nemen, legde Kristof een mooi gastronomisch parcours af met passages bij onder meer Yves Mattagne van restaurant Sea Grill en Peter Goossens van het Hof van Cleve. Hij bracht direct vernieuwing naar het restaurant en kreeg al snel nationale en internationale erkenning voor zijn talent. In 2009 kwam de extra beloning voor het harde creatieve werk met het behalen van een Michelin ster.

Bij aankomst op de parking en met zicht op het info-bord vermoeden we nog niet dat dit gebouw borg zal staan voor één brok aan creativiteit. Het restaurantgedeelte binnen werd echter volledig vernieuwd tot een traditioneel maar stijlvol interieur met licht bruine kleuren en mooie parket vloer. De klassiek gerokte tafels en comfortabele zeteltjes worden afgewisseld met een beetje moderne kunst, een knipoog naar de kookstijl die Kristof etaleert. Achteraan het gebouw vinden we de feestzaal Ter Leepe voor recepties, feesten en bruiloften. De feestzaal heeft een zeer verzorgd terras met tuin en orangerie.Ter Leepe ZedelgemTer Leepe Zedelgem

Zie ook de restaurant-tour op wbpstars.com:

 

 

Kristof kiest voor een hedendaagse manier van gastronomie door een evenwichtige keuken af te wisselen met inventieve creaties. Nieuwe technieken worden gebruikt om de ideale mix van smaken, combinaties en texturen te serveren. In zijn verhaal geeft hij mee dat elk bord een beleving moet schetsen. Dit kan gaan van zee of veldtocht tot wereldreis. Voor de lunch serveert Kristof een 3-gangen marktmenu aan 48€, het marktmenu in 4 etapes komt op 65€. Highlight van het culinair verhaal is echter het menu ‘Smaak & Innovatie’,  5-gangen voor 80€ en 6-gangen voor 95€.

Team Ter leepe

Team Ter leepe

We starten het aperitief in de ruime aparte zitruimte. Kristof weet ons al meteen te plezieren met een zeer uitgebreide Gin&Tonic kaart. De Gin keuzes worden per tonic gerangschikt en we laten ons verrassen door een nog niet eerder geproefde Bluecoat Gin uit Amerika met Fevertree tonic. Deze gin van organische botanicals scoort al meteen en daar zijn de tafelgenoten, ‘The Belgian Taste Buds’, het duidelijk ook mee eens!Ter Leepe Zedelgem

Pictures by ‘Shoot That Food

Amuse: Halloween box met een praline van een cremeux van ganzenlever & kers en een praline met Filliers tangerine gin & mandarijn die afgewerkt werd met citrus variëteiten.Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem

Amuse: Broodje haring & picklesTer Leepe Zedelgem

Amuse: Kroepoek van 3 paprika’s, gegrilde gebrande ui, gel van ui, dragon, gerookte Spaanse ham ‘Cicina de Leon’Ter Leepe Zedelgem

Amuse: Mosseltjes, sausje van curry, zalfje van venkel, aioli van saffraan, krokantje van mosselen en algenTer Leepe Zedelgem

Amuse: Soepje van zeealg met gegrilde octopus, gepekelde groenten, ijspastille van bergamotTer Leepe Zedelgem

Amuse: Cake van kikkererwten, gel van ponzu, emulsie koriander, shots van limoenTer Leepe Zedelgem

Na een iets te zoete start met de Halloween box ging Kristof duidelijk crescendo met het serveren van zeer verfijnde amuses. Vooral met zijn laatste drie hapjes bevestigt hij dat smaak en diepgang centraal staan en op de juiste manier beheerst worden.

Het zijn niet alleen de hapjes die de show stelen want zowel gastvrouw Loes Govaert als sommelier Cathy Verbeeke weten ons te charmeren. Gastvrijheid, hartelijkheid en een attente bediening staan bij Ter Leepe duidelijk centraal. De jonge sommelier Cathy straalt rust, stijl en vooral plezier uit.

Sommelier Cathy

Sommelier Cathy Verbeeke

Gastvrouw Loes

Gastvrouw Loes Govaert

We starten het menu ‘Smaak & Innovatie’ met een Fruit de mer interpretatie in drie delen. De tocht door de zee wordt in culinaire etapes beleefd. In het glas komt de witte ‘Casal Sta. Maria’, een Sauvignon Blanc 2012, the most western vineyard of Europe!Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem

Scheermesjes met avocado, komkommer & radijsTer Leepe Zedelgem

Noordzeekrab, kokkels, cake van zeealg, vinaigrette oester, vinaigrette Thaise specerijen, zeester op basis van een crème van oester en mossel , emulsie van codium, ceviche gelTer Leepe Zedelgem

Zeeuwse platte oester met verschillende bereidingen van komkommerTer Leepe Zedelgem

Ook het volgende gerecht bestaat uit drie creatievelingen. De verschillende bereidingen van Sint-Jakobsvrucht worden in pairing prachtig begeleid door de Quintaluna 2011, een Verdejo uit Rueda-Spanje.

Coquille gemarineerd met venkel, sinaas, zure room, vinaigrette wortel & yuzuTer Leepe Zedelgem

Coquille gebakken op warme steen met een crumble van bloedworstTer Leepe Zedelgem

Schelpje met aardpeer, gerookte aubergine & prei om de gebakken coquille te vergezellenTer Leepe Zedelgem

Bij het tussengerecht drijft de kwaliteit van de chef ook weer boven. Hij combineert op een sublieme manier smaken en texturen zonder daarbij het hoofdproduct te verloochenen. Langoustine met een korst van eekhoorntjesbrood, gerookte paling gelakt, kool variëteiten (spitskool-romanesco-rode kool), handgepelde garnalen, kwartelei, mousseline van bergamot, flan en jus van garnalen. De witte Bourgogne, Bernard Moreau Chardonnay 2011, zorgt voor de begeleidng.Ter Leepe Zedelgem

Ter Leepe ZedelgemAls masterpiece schiet ook Kristof het wildseizoen op gang met Hertenkalf. Het Hertenkalf wordt op hooi & dennentakjes geserveerd. Op het bord brengt de chef het bos in het bord met een puree van gekonfijte aardappelen, champignons, crème van butternut, saus van gebrande ui & poudre de voyage. Een schitterend stukje vlees wordt alweer uiterst verfijnd geserveerd, chef Marranes geeft duidelijk zijn signatuur af en imponeert met mooie schilderwerkjes. De rode Bordeaux ‘Sirius 2010’ schuift echter volledig uit in dit herfstverhaal.Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem

Met het eerste dessert de ‘Golden chocolate kiss’ kan hij mij iets minder bekoren. De kiss bestaat uit een lip met een cremeux van tonkabonen, kleine kus met vanille, hazelnoten en citroenijs met een krokantje van Werther’s Echte. Het geheel wordt afgewerkt met een azijn op basis van koffie & vanille.Ter Leepe Zedelgem

Om de totaal beleving af te sluiten neemt Kristof ons mij op reis met zijn versie van ‘Vruchten doorheen de wereld’: Egypte met een piramide met bloedsinaasappel, gemarineerde ananas & mango, Afrika met een cremeux van banaan, Pittahaya vrucht, een Maja beeld als praline met lychee & yuzu, Matcha thee en een Sorbet van kalamansi.Ter Leepe Zedelgem

We sluiten een meer dan geslaagde zondag middag af met mignardises & koffie. Het is duidelijk dat er hier genoten wordt want na 4uur tafelen zien we niets dan lachende gezichten.

Kristof Marranes heeft samen met zijn twee sous chefs, Gregory Slembrouck en Ruben De Man, de verwachtingen die we hadden serieus overtroffen. Smaken en aroma’s worden tot in finesse uitgewerkt en gecombineerd. Hij brengt een totaalbeleving op het bord en serveert een originele moderne keuken. De aandacht naar de essentie en het product wordt echter nooit verloochend. Dit in combinatie met een jonge, dynamische en uiterst charmante bediening, maakt het verhaal compleet. Restaurant Ter Leepe is voor ons een ware ontdekking in West-Vlaanderen en een must bij een bezoek aan deze prachtige streek in België. Zedelgem ‘We will be back’…en dat is niet enkel om volgend jaar het nieuwe restaurant Hertog Jan in Loppem-Zedelgem te bezoeken! CY Soon,

Be-Gusto

Ter Leepe
DIRECT ONLINE RESERVEREN
Torhoutsesteenweg 168, 8210 Zedelgem
TEl: +32 50 20 01 97
www.terleepe.be
Zondagavond, Maandag en woensdag gesloten
Be-Gusto score: 17/20
Gregory

Gregory Slembrouck & Ruben De Man

 
Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem
 
Comments
2 Responses to “Ter Leepe – Zedelgem”
  1. Sofie says:

    Blij dat (ook jij) zo’n positieve ervaring in ‘t echte Ter Leepe hebt mogen beleven.

    Onze ervaring in de feestzaal was wat minder avontuurlijk. Maar blijkbaar, want ook anderen waren ronduit laaiend enthousiast, is ‘t restaurant van een heel andere categorie.

    Desondanks moet gezegd, ook de mensen die ons bedienden deden wat ze konden om onze wensen in te willigen. Ze waren mss een beetje onderbemand, maar werkten met zorg en een duidelijke passie voor hun vak, hun zaak en hun creaties.

  2. Sarah says:

    Sofie, Kan je wat meer vertellen over jullie ervaringen met de feestzaal? Welke gelegenheid, hoeveel personen, hoe was het eten? en de bediening? Wij overwegen ook om daar een feest te doen, maar zijn niet echt gewoon om naar sterrenresaurants te gaan en vrezen dat het misschien net iets té zal zijn en we het misschien liever iets ‘gewoner’ hebben. Hoewel de feestzaal op zich, de communicatie met de eigenaars, ons tot nu toe zeker wel aanstaat. Het prijskaartje moeten we ook nog bekijken …