De Troubadour – Berchem/Antwerpen
De Troubadour: Van Bangelijk goe tot waaaanzinnig lekker
Lees ook ons meest recente artikel: LINK DE TROUBADOUR
———————————————————————————————————————————-
Chef & Entertainer: John Verbeeck
Chef en vooral gastheer John Verbeeck is voor de meeste Antwerpenaren geen onbekende. Reeds enkele jaren zorgt hij met restaurant De Troubadour voor de culinaire flair in de Driekoningenstraat te Berchem en weet hij vele dames te charmeren met grappen en oneliners. Enkele jaren geleden was ‘den John’ nog regelmatig te gast bij ATV als gastkok.
De Bongo boxen met gastronomische inhoud kennen de laatste jaren een enorme opmars en met een vervaldatum in het verschiet was het zoals gebruikelijk even stressen om onze Bongo Bib Gourmand ten gepaste tijde te gebruiken. Met dergelijke acties is een beetje vrees toch altijd aanwezig want maar al te vaak worden deze klanten met mindere kwaliteit en service behandeld. Van downgrading is bij ‘De Troubadour’ echter geen sprake. Met veel flair werden de bongo-tjes in lijn gezet en netjes verwend.
De stijl en spirit van het huis, met entertainer John in een glansrol, bevalt misschien niet iedereen maar John Verbeeck heeft de laatste jaren alvast een uitgebreide groep aan fans en trouwe klanten kunnen uitbouwen. Persoonlijk weet ik de enthousiaste aanpak van deze horeca man ‘pur sang’ wel te waarderen. John tekent de lijnen van de gerechten uit en ontpopt zich verder tot fun-maître in de zaal. Dat de groep aan vaste klanten blijft groeien is natuurlijk geen verrassing want De Troubadour staat al jaren hoog aangeschreven door zijn schitterende prijs/kwaliteit verhouding. Een 2-gangen lunch staat op 23€ en het 3-gangen menu Decouverte met keuzegerechten notabene op 35€ (Bib Gourmand approved). Een uitgebreide wandeling van 5-gangen Sensations kan ook aan 44€ en de à la carte toont een uitgebalanceerde keuze met seizoens-elementen.
Het was ondertussen alweer een paar jaar geleden dat we De Troubadour bezochten en bij aankomst voelen we onmiddellijk de bruisende sfeer. De tafels staan nog altijd zeer dicht op elkaar, dat creëert gezelligheid en veel interactie maar persoonlijk heb ik toch liever iets meer privacy. We zitten in de rij van Bongo koppeltjes en John komt met veel charisma het menu van vanavond voorstellen. Geen simpel 3-gangen verhaal met ons bonneke maar een deel van het Sensations menu in 4-gangen geserveerd. Voor de toeslag van 9€ mag je genieten van een extra visgerecht en dus het volledige 5-gangen Sensations menu van de kaart. (44€ of Bongo+9€)
De wijnkaart is zeer gevarieerd met een goede balans tussen klassieke Europeanen en wereldwijnen. De wijnen worden per stijl opgedeeld en zo heb je met oa de Flirty reds en de Kinky reds voor iedereen wat wils. Aangepaste wijnen worden niet geserveerd maar men selecteerde in samenwerking met het wijnhuis Odilon uit Brugge wel 8 wijnen die per glas besteld kunnen worden.
We starten de avond met dun gesneden kalfsvlees dat werd bijgestaan door een verse vijg, kaas espuma en chioggia biet. Correct gebracht maar ik mis een beetje samenhang en vooral John-spirit.
Het soepje van de dag is een wortelsoep met zalm. Deze combinatie is verrassend goed en het soepje smaakt lekker af met mooie natuurlijke smaken, ook de kruiding is perfect.
Het volgende visgerecht is het extra gerechtje en zoals John het perfect wist te verkopen ‘waanzinnig lekker’. De king of upselling scoort vrijwel aan elke tafel! Goed gegaarde Pladijs filet komt met een marmelade van rode paprika en een zachte yoghurt dressing. In het glas krijgen we na aanbeveling een glaasje Hongaarse Furmint, de Tornai 2009 Nagy-Somloi.
Het hoofdgerecht vandaag is een flink stukje varkensschouder dat gelakt werd en geserveerd wordt met kool & kimchi kruiden, krielaardappeltjes en een pompoen crème. Het vlees is goed gegaard en lekker op smaak door het lakken. De kimchi bij de koom is echter te overheersend in heel dit verhaal en de presentatie mist een flair van verfijning. We kiezen als begeleiding een bio red uit de Côtes du Rhône. De Domaine de La Guicharde van Arnaud & Isabelle Guichard met vooral Grenache en een beetje Syrah wordt verkocht aan een zeer eerlijke prijs (25€).
Het dessert lijkt simpel maar ontpopt zich tot één van mij favorieten van de avond. De crème Catalane komt met honing, citroensorbet en espuma, en een kletskop van framboos. Het geheel wordt gebrand met kaneel. Boenk erop en een afsluiter die telt.
De Troubadour dat is al jaren een instituut in Berchem, een plaats waar duidelijk genoten wordt en waar John Verbeeck immer goedlachs tussen de krappe tafels paradeert. Tijdens de service goochelt hij met quotes, oneliners en entertainende liederen. In het bord krijg je een redelijk klassiek verhaal met hedendaagse toetsen en dit alles wordt op smaak gebracht met een uitheemse kruiding. Een dosis verfijning en cohesie ontbrak bij een paar gerechten. Wat ons betreft wel een ideaal adres om de Bongo Bib Gourmand te gebruiken, respect. Verder ook een ideale stek voor een diner met vrienden of bedrijfsuitjes. Door zijn uitstekende prijs/kwaliteit weet De Troubadour ook tijdens weekdagen goed te scoren. Wordt vervolgd,
Be-Gusto
De Troubadour Driekoningenstraat 72, 2600 Berchem TEl: +32 3 239 39 16 www.detroubadour.be Zondag en Maandag gesloten Be-Gusto score: 13/20 Prijs/kwaliteit topper: 15/20