Le Fox – De Panne

LEES OOK ONS NIEUW VERSLAG VAN LE FOX!

————————————————————————————-

Hostellerie Le Fox: Een klassieker aan de Westkust

Chef: Stéphane Buyens

Bij het doorbladeren van mijn ‘carnet de table’ merk ik plotseling dat we de beschrijving van een bezoek aan Le Fox in De Panne nog niet verwerkt hebben. Een weekendje aan de westkust had reeds eerder een positieve culinaire noot gekregen door een bezoek aan restaurant Le Fox van Stéphane Buyens en ook voor ons derde bezoek zijn de verwachtingen hoog.

Stéphane Buyens moet in België niet meer voorgesteld worden want hij scoort al jaren twee sterren en was de smaakmaker tijdens het TV programma Chef in Nood. Hij charmeerde toen door op een harde maar correcte manier zijn visie te tonen. Zijn out of the box benadering en positieve instelling typeren het karakter van deze gereputeerde chef.

Het klassiek interieur van Le Fox kan wat mij betreft wel wat opfrissing gebruiken maar al bij al blijft het stijlvol en kan je er aan ruime tafels genieten. Volgens collega ‘sterrenwacht’ is een overnachting bij Hostellerie Le Fox met zijn 11 hotelkamers precies een aanrader, wij hielden het op een combinatie met overnachting te Nieuwpoort.Le Fox De Panne

Dat Buyens in zijn menukeuze de nadruk legt op de Noordzee zal niemand verrassen en behalve de uitgebalanceerde à la carte mogelijkheden met pure gerechten is er ook het Menu ’ME’ dat in vergelijking met de à la carte in kleinere porties geserveerd wordt. Het 5-gangen ME menu (105€) kan in de week ook in 4-gangen gekozen worden (85€). Van woensdag tot zaterdag wordt de Fox-lunch geserveerd (55€).

Het welkom bij Le Fox dat is er altijd één van ‘comme il faut’, chef Buyens groet alle gasten en gastvrouw Ellen Dulst mag bij één van de beste van het land genoemd worden. We starten zoals gebruikelijk met een aperitief in het salon en een glaasje Champagne Gosset Excellence. Terwijl de sommelier de valet service voor zijn rekening neemt, worden de amuses geserveerd. Ik ga niet teveel muggenziften over deze amuses maar deze imponeren zeker nog niet.

Gin tonic foodwise met appel en zalm & Oester met een espuma van yoghurt en kefir:Le Fox De Panne

Fregola salade met mosseltjes en wasabi:Le Fox De Panne

Doperwt en rivierkreeft:Le Fox De Panne

Met veel zin verplaatsen we ons naar een mooie ronde tafel in het midden van het restaurant. Het eerste voorgerecht krijgt van Buyens de naam ’Me and the sea’. Hij beschrijft het als het ultieme contrast van zilte smaken en het verhaal van de nachtvissers. In het bord illustreert hij dit met een combinatie van makreel, krab, langoustine en artisjok. Topproducten daar twijfelen we niet aan maar qua verfijning en presentatie ben ik niet overtuigd. In het glas komt een sublieme Italiaanse blonde van de garganega druif uit Soave, de Roccolo Grassi 2011.Le Fox De Panne

Me and my passion, dat is de titel van het tweede voorgerecht waarbij we gegrilde Grietbot met coeur de boeuf tomaat, rabarber, basilicum en een mousseux van Noilly prat geserveerd krijgen. Het verrassende samenspel van rabarber en tomaat geeft een creatieve toets aan dit gerecht waarvan ik vooral de uitstekende kwaliteit van de grietbot zal onthouden.Le Fox De Panne

Nu is het de beurt aan een Surf & Turf versie met Me and the land. Blauwe kreeft van de Cap gris nez en wangetjes van melkkalf worden in harmonie geserveerd met kringzwammetjes, een ragout van peultjes, zomertruffel en een dubbele consommé. Dit is het eerste gerecht waar ik Buyens in herken en blij van wordt. Een mooi huwelijk met goed gekruide ingrediënten en de nodige diepgang.Le Fox De Panne

Bij een gerecht getiteld ‘Me and my expression’ verwacht ik vuurwerk maar we blijven wat op onze honger zitten. De op lage temperatuur gegaarde wilde zeebaars komt met kappers, venkel, courgette, jonge ui, gebraiseerde ham en een extractie van rode wijn en kruiden. Door de sterke kruiding verdwijnt de smaak van de zeebaars en voor mij zitten de smaken niet in balans. Ik ben wild van een goed stuk zeebaars maar dit is duidelijk onder het niveau dat we van Le Fox gewoon zijn. Met de winepairing kan ik meer lachen want de rode wijn Vinatigo Negramoll 2011uit Ycoden Daute Isora is mooi in balans, heeft een prachtige neus en toont het beste van Tenerife.Le Fox De Panne

Stilletjes hopende dat ze met de desserts eens alle registers gaan opentrekken genieten we wel van de uitstekende bediening en topsommelier Vincent Willekens. Vincent is een vakman pur sang en weet altijd een vlotte maar professionele beleving mee te geven. Als pré dessert krijgen we een sorbet van popcorn met schuim van guava.Le Fox De Panne

Me and my sweetness: financier met amandelen, vlierbloesem en rode bosvruchten.Le Fox De Panne

Koffie en mignardises van de trolley in het salon.Le Fox De Panne

Chef Buyens zet Hostellerie Le Fox al jaren op de culinaire kaart en toont dat zijn menu borg staat voor het serveren van topproducten met respect voor de Noordzee. Na twee zeer geslaagde visites haalt dit menu ‘ME’ een iets lager niveau.

Be-Gusto

Hostellerie Le Fox
Walckierstraat 2, 8660 De Panne
TEl: +32 58 41 28 55
www.hotelfox.org
Maandag & Dinsdag gesloten
 
Comments
4 Responses to “Le Fox – De Panne”
 1. Nancy says:

  Oei, en wij gaan dit weekend (met overnachting). Mijn verwachtingen zijn nochtans ook hoog. Hopelijk worden ze ingelost.

 2. Paul Verhavert says:

  Nancy,

  Ik hoop dat je ondertussen hebt kunnen genieten van de uitstekende tafel in Le Fox. Ik ben er in november geweest en de bovenstaande kritiek is echt wel te streng. Ik herinner mij vooral de sublieme tarbot (een klassieker op de kaart) en dat aan een eigenlijk zeer schappelijke prijs. Wat betreft ontvangst, producten maar ook smaakcombinaties en de kennis van de sommilier zit je hier toch op het juiste adres. Waar ik de commentaar hier wel kan gelijk geven is het iets minder spitante van de amuses. Maar voor de rest is dit top en ik hoop dat Stéphane Buyens nog lang op dit elan kan doorgaan. Voor mij zeker ** en 16/20. Een fan.

 3. Nancy says:

  Paul,

  Ik geef je volkomen gelijk.
  De amuses zijn inderdaad het minst vermeldenswaardig. Maar des te meer de avond vorderde des te meer werden onze verwachtingen ingelost. Uitstekende wijnen en zeker de kazen niet vergeten. Heb al menig “sterren” gegeten maar nog nergens zo een lekkere Belgische kazen geproefd.
  Wij gaan nog terug.

 4. sampermans says:

  Wij hebben net uitstekend gegeten bij chef Buyens en zijn voortreffelijk team. Ondanks het feit dat we “maar” met een bongo bon zijn gaan eten, werden we door iedereen even professioneel bediend als al de andere gasten. De gerechten waren allemaal super. Misschien kan de gewone klant nog objectiever en onbevooroordeelder genieten en proeven van deze culinaire hoogstandjes dan menig culinair recencent. Ik vind bovengenoemde kritieken volledig onterecht, wij hebben heerlijk gegeten, PUNT