L’air des sens – Zoutleeuw

L’air des sens: Leeuwse velden

Chef: David Schulz

Niet van onze gewoonte maar samen met een aantal collega foodies besloten we de Groupon deal aan te kopen voor restaurant L’air des sens in Zoutleeuw. Nog nooit eerder gehoord van dit restaurant maar de deal klonk magisch: een 13 gangen degustatiemenu ‘Leeuwse velden’ voor twee personen aan 78€! Rekening houdend met de mega commissie die restaurateurs ook nog eens moeten laten vallen was de nieuwsgierigheid dan ook enorm groot. Een couvert prijs van 39€ pp en dan nog de aftrek van de commissie, op voorhand al chapeau voor de chef want dat is gedurfd. De slagzin van Groupon luidt hier: Het ene etentje is het andere niet. Waar je in een frietkot bouletten en frieten naar binnen duwt, proef je in een klasse restaurant voorzichtig de delicatessen, om zachtjes de smaken af te tasten. Ga voor echte fijnproeverij met deze deal bij L’air des Sens… Zo gezegd zo gedaan!

Het verhaal van restaurant L’air des sens is absoluut noemenswaardig want Chef de cuisine, David Schulz, is een selfmade keuken-man en was eigenlijk filosoof, psycholoog en musicus in een vorig leven. Hij werkt op maandag nog aan de universiteit en startte als autodidact een culinair avontuur samen met zijn vrouw Anna. Het pand uit 1900 ligt in het historisch stadscentrum van Zoutleeuw en biedt plaats aan een huiskamerrestaurant voor maximum 16 couverts. In een huiselijk en intiem kader presenteert gastvrouw Anna, die parttime nog als historicus werkzaam is, het degustatiemenu met aangepaste wijnen.

Met het 13 gangen hapjes menu presenteert David een creatieve lichte hedendaagse keuken, meld de website die overigens zeer aantrekkelijk is. De chef typeert zijn keuken als een uitbreiding op de traditionele keuken waarbij gerechten een ander gedaante of accent krijgen en waarbij een geur, een smaak, een gevoel of een ontmoeting de rode draad vormen. Wat ons betreft alvast een filosofie die vuurwerk belooft!. De chef probeert met nieuwe technieken en texturen te spelen om de zintuigelijke waarneming te verbreden. De wijnkaart van L’Air des Sens is bijna volledig Duits getint, een bevestiging van de vele Moezel reizen die men maakt. L’air des sens, een naam die boekdelen spreekt, serveert met het menu “Leeuwse velden” (normaal 78€ per persoon) een menu waarbij de schatten uit de omgeving centraal moeten staan. Zoutleeuw ‘we are ready’!

Samen met de collega’s van de ‘Belgian Taste Buds’, ‘Shoot That Food’ en onze lieftallige vrouwen geven we het startshot met een Duitse Sekt van het huis Knipser uit Pfalz. Gastvrouw Anna stelt ons op ons gemak want met zijn 6 zullen we vanavond de enige gasten zijn. Als de muziek op de achtergrond niet voor de sfeer zorgt dan doen de tafelgenoten dat gelukkig wel! We beschrijven de 13 passages met korte analyse.

1) Prei: Dit hapje was funky en leuk gepresenteerd, qua smaak echter geen hoogvlieger.L'air des sens

2) Gebrande champignon reuzenbovist met gepekelde venkel en kwartelei. Een leuke combinatie waarbij er iets meer reuzenbovist mocht komen omdat dit het geheel de juiste aroma’s gaf.L'air des sens

3) Noordzeekrab met corail, koolrabi en ijs van meloen. Jammer voor de krab want verder heeft dit gerecht geen pit en een eerder zielloos karakter.L'air des sens

4) Zeeuwse mossel, gember, komkommer, koriander, groene appel en algen. Een gerecht zonder samenhang, geen diepgang en eerder vlak karakter.L'air des sens

5) Ratatouille 2013. Raar om de basis ingrediënten van een klassieke ratatouille meer verfijnd te brengen maar dan zonder hoofdingrediënt. Dit is echter het eerste gerecht met pit waardoor we naar meer gaan hunkeren.L'air des sens

6) Gerookte paling met rode biet, chioggia biet en kruidenkwark met mierikswortel. Mooie afwisselende en samen passende smaken.L'air des sens

7) Sint Jakobsvrucht met aardpeer, bladpeterselie ijs & Oost-Indische kers. De coquille is correct gebakken maar het geheel inspireert minder doordat het koude ijs teveel overheerst.L'air des sens

8) Knolgroenten uit de tuin van buurman Omer, jus van duif, emulsie van kriek lambic azijn. Apart komt chips van schorseneer. De chips van schorseneer is zeer lekker, niet alle knollen zijn even gaar en de jus mist power. Mits enkele aanpassingen een super gerecht met mooie lokale toets.L'air des sens L'air des sens

9) Poulet noir hoevekip, jus van salie, aardappel uit de oven en rode ui. Het geheel werd geparfumeerd met citroen. Het poulet noir verhaal werd nogal letterlijk genomen maar de smaken zaten hier zeker goed.L'air des sens

10) Abrikoos, amandel, melkschuim en tonka ijs. Not my cup of tea!L'air des sens

11) Perzik, kaffir, limoen & een sausje van perzikL'air des sens

12) Combinatie van wilde braambessen uit het veld met vlierbloesem uit het aanpalende park. Mooie presentatie maar veel te zoet.L'air des sens

13) Ganache van bittere tanzania chocolade (80%), koffie, nootmuskaat en een crème met whiskey.L'air des sens

De wijn begeleiding met 4 verschillende wijnen bij dit menu was uitsluitend Duits en de gekozen referenties waren niet meteen mijn favorieten behalve dan de Knipser Blauer Spätburgunder. Niet eenvoudig natuurlijk om een correcte pairing te verzorgen bij deze uitgebreide wandeling maar ik zou toch ook een keer naar het Zuiden trekken om meer afwisseling te serveren.

Een dikke chapeau zou ik zeggen voor David en Anna die uit pure passie voor het vak dit restaurant op dit kaart zetten. Het totaal van alle kleine bereidingen voor dit groupon bedrag is natuurlijk een koopje al hoop ik dat restaurateurs niet te vaak deze prijszetting moeten hanteren. Aan de sfeer, beleving en bediening bij restaurant L’air des sens kan zeker nog gewerkt worden. De chef toont duidelijk dat hij potentieel heeft en passioneel gedreven klaarstaat. Mijn advies is echter om de focus te leggen op een menu met 5 degelijke topgerechten in plaats van 13 vaak te ver gezochte combinaties. Deze 5 gerechten dan ook meer diepgang en samenhang te geven volgens het less is more principe. Misschien een culinaire stap terug nemen om nadien weer voorwaarts te scoren en een uitgebalanceerd verhaal te serveren. In ieder geval veel succes aan L’air des sens!

Be-Gusto

L’air des sens
Vincent Betsstraat 12, 3440 Zoutleeuw
TEl: +32 11 59 23 31
www.lairdessens.be
Maandag, Dinsdag, Woensdag gesloten (Zondag enkel lunch – Donderdag & Zaterdag enkel diner)
Be-Gusto score: 11,5/20

Comments are closed.