Montaigu – Scherpenheuvel

!!Dit restaurant is helaas gesloten, voor andere restaurants opties klik hier.

______________________________________________________________

 

Montaigu: De echte reden om naar Scherpenheuvel te trekken

Chef: Koen Devos & Joren Storms

Het is ondertussen enkele maanden geleden dat we voor het eerst kennismaakten met de gedrevenheid van Koen Devos. Het was Koen die imponeerde met zijn optreden in de nieuwe arena van restaurant Te Kook in Antwerpen. Johan Segers had het goed geregeld en deed bij de opstart van Te Kook een beroep op de ervaring van Koen. Koen is daarenboven ook restaurant eigenaar van Montaigu in Scherpenheuvel. Montaigu wordt samen met zijn vrouw Myriam uitgebaat en ligt aan het Albertusplein tegenover de bekende basiliek van Scherpenheuvel.

Toen we recent vernamen dat Koen met het nieuwe Montaigu conceptueel wou scoren waren we direct overtuigd. Dit is dé reden om nog eens naar Scherpenheuvel te trekken! Het interieur werd deels aangepast en de kaart belooft vuurwerk. Koen wil klassiek en modern combineren en doet beroep op de jonge creativiteit van Joren Storms. Joren deed onder andere ervaring op bij De Tuinkamer in Beerzel en moet zorgen voor de hedendaagse invulling. Koen zelf staat deels mee in de keuken en zorgt voor de klassiekere gerechten en speelt graag met Oosterse toetsen.

Sharing is vandaag helemaal in en zo kan er bij Montaigu gekozen worden uit een lijst van degustatie gerechten die apart of in sharing (tussen 8€ en 19€) geserveerd worden. Als aanvulling zijn er ook enkele klassiekers zoals een Kalfsblanquette (25€), Tong in madeira saus (22€) of ‘E goei stuk vlees’ met béarnaise en handgesneden frietjes (24€) dat volgens marktaanbod geselecteerd wordt. Wil je volledig meegaan in de beleving van Joren en Koen dan kies je best voor het degustatiemenu waarbij er 10 gerechten naar keuze uit de kaart en in aangepaste portie geserveerd worden (95€).

We kennen de zaak zoals ze vroeger was niet en vernemen dat er reeds enkele verfraaiingswerken gedaan werden. De bar straalt nu meer stijl uit, er kwam een apart salon gedeelte om te aperitieven en men koos voor een meer moderne donkere muurbekleding met licht houten parketvloer. Nog niet alles werd qua niveau gelijkgezet en zo vallen de toiletten, tafels en stoelen conceptueel een beetje uit de toon. Na de lovende woorden voor Koen na ons bezoek bij Te Kook sta ik haast te popelen om te proeven van wat hij nu zelf mee op tafel tovert. Samen met mijn tafelgenoten degusteren we als voorproefje enkele gerechten om te sharen. De gerechten worden per persoon en mooi gedresseerd aan tafel gebracht.Montaigu - Scherpenheuvel

We starten met een uitstekende Sekt van Heymann-Löwenstein, de Fantasie der Schieferterrassen is een sublieme minerale sekt uit de Moezel (14€). Verder is er ook nog een huischampagne Autréau Premier Cru (9€). Na de geproefde amuses is het duidelijk dat de lat in Scherpenheuvel vandaag hoger gelegd wordt.

Macaron van pijnboompitten, gel van tomaat, krokant van Parmezaan & gedroogde pata negra. Veel verschillende verfijnde smaken vormen een goed geheel terwijl de macaron zelf iets te droog is.Montaigu - Scherpenheuvel

Penseeltje met gambastaart en vinaigrette van yuzu & miso-dareMontaigu - Scherpenheuvel

Bloedworst en appel. Een te zwaar begin maar qua smaak toont Koen dat pure nostalgie en diepe smaken ook hier thuishorenMontaigu - Scherpenheuvel

 Als eerste gerecht komt een Carpaccio van inktvis met limoenvinaigrette, kroepoek van sepia en gel van tomaat. De carpaccio is zeer lekker en kreeg een goede kruiding, de gel van tomaat mocht meer pit hebben.Montaigu - Scherpenheuvel

We gaan verder met de Oosterscheldepaling in combinatie met een koekje van cayenne peper, mousse van paling, appel gelei en boskoopappel. Een absolute topper met de nodige variatie in smaken, een goede afwisseling tussen het vettige en het frisse met verschillende texturen. In het glas komt een Müller Thurgau – Gfrill 2012 van Peter Zemmer uit Alto Adige – Südtirol. Net zoals in het bord is dit een wijntje om de hoogmis in de basiliek mee uit te zingen. Klasse.Montaigu - Scherpenheuvel

Chef Joren Storms volgt met in huis gemarineerde makreel, crème van artisjok, zwarte en witte quinoa en pancetta.Montaigu - Scherpenheuvel

In een surf & turf variant krijgen we een cake van Kingcrab die lichtjes gegrild werd en geserveerd wordt met sot-l’y-laisse. Deze kippenoestertjes werden op z’n Japans gelakt met oude soya saus en miso-dare. Verder wordt het geheel nog afgewerkt met een jus van krab, krab en een tartaar saus. Ook hier zitten de smaken juist en is de jus zeer lekker, van de tartaar mocht er iets minder bij zijn. Koen schenkt hierbij een viognier uit de Côtes du Rhône van Lou Devet 2011.

Als volgende degustatie kunnen we proeven van een ravioli van langoustine, eiernoedels, crème van wakame en saus van dashi. Apart wordt nog een Vietnamese nem met engelhaar, savooikool en een dipsaus van wasabi geserveerd. Voor mij het minste gerecht van de degustatie omdat de ravioli te droog is en de vulling smaak en diepgang mist. De nem werd gefrituurd en verder gegaard op cederhout, de houtsmaak is niet waar te nemen doordat de nem veel te vettig is. Voor de winepairing heeft Koen alweer een topper binnengehaald. Hij schenkt een Grûner Veltliner 2011 van het huis Schwarz uit Neusiedlersee. Deze wijnmaker verlegde de grenzen en in tegenstelling tot de frisse Grüner Veltliners van de streek koos hij voor een Cuvée assemblage met Chardonnay die een élevage sous bois kreeg. De vergelijking met een goede Meurseult mag er zijn!Montaigu - Scherpenheuvel

12223768235_316f3576f8Voor het hoofdgerecht werd gekozen om de vaak ondergewaardeerde rund bavette te serveren. Vandaag is dit van een graangevoerd rund uit Australie (ik mis een terroir toets), met een uitstekende bordelaise saus, crème van schorseneer en gekonfijte aardappel. Een gerecht met mooie pure smaken en perfect in balans. De Blaue Zweigelt for friends 2011die hierbij geschonken wordt bekoort minder en mist een beetje power om dit beestje te kunnen begeleiden.Montaigu - Scherpenheuvel

We sluiten deze schitterende degustatie af met Pain perdu & karnemelk. Het verloren brood werd mooi gebrand en apart komt nog een sorbet van stoofpeer. Omdat een dessert ook de juiste begeleiding verdient, schenkt Koen nog een prachtige Pinot Noir MacVin uit de Jura van Bénedicte & Stéphane Tissot. Wijnen selecteren kan hij duidelijk als de beste.12223794095_b9849f6711

Met deze culinaire verlichaming van Montaigu heeft Scherpenheuvel er een nieuw bedevaartsoord bij. Ons bezoek aan Koen & Co was in de opstartweek van het nieuwe concept en het is duidelijk dat hier potentieel in zit. Mits een paar extra verfijningen en misschien nog wat extra renovaties zijn we overtuigd dat Montaigu de langverwachte garantie zal worden om in Scherpenheuvel ook gastronomisch te gaan scoren. Grote troefkaart in dit verhaal is natuurlijk ook de gedrevenheid van Koen en de uiterst hoogstaande selectie van zijn wijnen. Hopelijk is Scherpenheuvel klaar voor dit sharing concept en mix van klassiek en modern. Wij zijn dat in ieder geval wel, succes!

Be-Gusto

Montaigu
Albertusplein 16, 3270 Scherpenheuvel
TEl: +32 13 44 45 04
www.montaigu.be
Dinsdag, woensdag & donderdag gesloten, zondag doorlopend open
Be-Gusto score: 14/20
Comments
13 Responses to “Montaigu – Scherpenheuvel”
 1. Nancy says:

  Deze score verbaast me.
  Wij hebben het restaurant bezocht april 2013, ik heb het toen omschreven als een brasseriekeuken. Eten matig met veel te dure prijzen.
  De 13/20 die door Gault&Millau werd gegeven was veel te hoog. Dit was niet enkel mijn gevoel maar blijkbaar ook van andere gasten (cfr. Tripadvisor).
  Er moet dus heel veel veranderd zijn om deze recensie te krijgen…..

 2. begusto says:

  Beste Nancy,
  Ik ben er vroeger niet geweest maar ze zijn enkele weken inderdaad van concept veranderd met een andere keukenstijl en niveau.
  Groetjes,
  Be-Gusto

 3. Belinda says:

  Maandag gaan eten. Super keuken . Een echte verandering tegenover verleden jaar. Iedereen moet nu eens gaan proeven voor ze een oordeel vellen. Doe zo verder hoogstaande gerechten’

 4. vh says:

  Onlangs gaan eten, maar vindt het veel te duur, voor hetgeen men krijgt. Dit restaurant doet zich voor alsof ze een ster verdienen, maar dan moeten ze toch nog veel voruitgang boeken. Hier komt men buiten met honger.
  Sorry, maar waarheid mag gezegd worden

 5. Paul says:

  Super lekker gegeten. Herhaling vatbaar.lekkere pasta truffel, kalfzwerikken echt mmmmmmm

 6. Ingrid verhulst says:

  Vorige week gaan eten, hebben gekozen voor het degustatie menu (5 gangen) prijs/ kwaliteit zeker in orde. Ik moet bovenstaand bericht toch tegenspreken, we hadden meer dan voldoende gegeten. Ook de bediening zeer professioneel en vriendelijk. Bij elk gerecht een aangepast wijntje met de nodige uitleg en presentatie bij elk gerecht/wijn. Doe zo verder Montaigu team!!! Een stijging in de Gault Milau gids is jullie zeker gegund.!

 7. Yannick says:

  Ik moet toch even bovenstaande referentie corrigeren. Totaal onterecht. Ik ben vanmiddag gaan lunchen in montaigu. Keuken was zeer lekker en verfijnd, en zeker genoeg de bordjes zien er allen prachtig uit heel verzorgd en origineel met oog voor detail. Zeker de moeite om eens langs te gaan.

 8. Bert & Hanne says:

  Teleurstellend!
  Hebben een halfuur moeten wachten op de kaart… Het aperitiefhapje was lekker maar nadien ging alles heel sterk achteruit… Hadden als voorgerecht gekozen voor de ravioli van langoustine, twee stuks per persoon voor ieder 24€!! En bovendien niet lekker. Daarna hebben we als hoofdgerecht het ‘ goe stukske vlees’ met bearnaise genomen’. De vraag was om deze à point te bakken maar kregen hem bijna bleu voorgeschoteld. 27€ voor een beperkte hoeveelheid vlees met een koude salade die werkelijk op niets trok vind ik toch wat overdreven.
  De tafel naast ons had de kalfsblanquette genomen en deze teruggestuurd wegens ”niet te eten’…
  We zijn al in tal van zaken geweest maar qua prijs-kwaliteit is dit echt erbarmelijk… Veeeel te duur voor hetgeen ze voorschotelen… Willen maar niet kunnen is de juiste benaming….

 9. Joris says:

  Zondag 16 Jan bezoek gebracht na het aanbevelen van vrienden !
  Gestart met gerookte paling waanzinnig lekker dan oesters op vernieuwende manier dat was echt vernieuwend en super lekker , dan een goei stuk vlees en een salade van het hart van de kropsla simpel maar doet me denken aan grootmoeders tijd gepelde tomaat en sjalotjes azijn en olie heel puur geen poespas een verse bearnaise met verse hand gesneden frietjes waar heb je dat nog ?? Dan dessert dame blanche echt
  Super gegeten en Myriam en Sven top !!!!

 10. Peter says:

  Lekker gegeten ! Start met Noordzee krab en king krab avocado dan kreeft en varkenspoot en afgesloten met kwartel en wintertruffel dit is een restaurant die zeker 15/20 verdient bedankt voor de leuke ervaring !!

 11. coenegracht says:

  Heel gezellig eten. Perfecte bediening en lekker eten. 13/20 waardig.

 12. John says:

  Super lekker ! Leuke sfeer full house maar je ondervind het niet zeer vlotte bediening en echt lekker lang geleden dat ik zo heb gegeten .