Sea Grill – Brussel
Sea Grilll – Brussel
Chef: Yves Mattagne
We keken al enkele jaren uit naar een bezoek aan het gereputeerde restaurant Sea Grill in Brussel. Het respect voor Executive chef en eigenaar Yves Mattagne is uiteraard enorm groot. Zijn culinaire projecten krijgen dan ook faam van ver buiten onze landsgrenzen en Mattagne zette ons land mee op de gastronomische kaart. Sea Grill is tevens al jaren de leerschool voor opkomend talent en veel hedendaagse topchefs passeerden het fornuis van deze Brusselse grootmacht. Dat de verwachtingen sky high zijn bij een bezoek aan zo een monument is een evidentie.
Restaurant Sea Grill brengt al jaren een ode aan de zee in het hartje van Brussel. Het is de place to be voor de Brusselse bourgeoisie en met zijn verschillende aparte ruimtes de plek bij uitstek voor zakelijke afspraken in stijl met hoog gastronomische niveau. Het restaurant ligt op de gelijkvloers van het luxueuze Radisson Blu Royal hotel. Het restaurant opende in 1990 en werd door chef Mattagne naar het hoogste niveau in België gebracht.
In 2010 werd het restaurant overgenomen door Mattagne zelf en kreeg het een behoorlijke facelift. De grote delen zorgen voor een ruime tafelzetting en het geheel straalt een comfortabele luxe uit. Het interieur met warme kleuren wordt stijlvol gecombineerd met kleurrijke kunstwerken. Er is ook een mooie bar & lounge en Sea Grill heeft een aparte smoking room.
In de keuken wordt Yves Mattagne bijgestaan door chef de cuisine Fréderic Murati en de talentvolle sous chef Sébastien Ogier. Zij moeten zorgen voor seafood gerechten die iedereen verbluffen want dat is de identiteit van inspirator Mattagne.
Tijdens dit diner in de krokusweek kan het Sea Grill team geen beroep doen op Yves Mattagne zelf en ook niet op restaurant manager Fabrice D’Hulster. Aan personeel, titels en rangen echter geen tekort bij dit zeer uitgebreide restaurant team.
Terwijl we een centrale plaats in het restaurant krijgen, laat Sommelier Olivier Van Herck ons uitstekend starten met een glaasje bubbels. De verwachte frisse amuses in een aantal staties die ons moeten imponeren blijven helaas achterwege.
Friteau van zeetong met tartaar
Tonijn met sesam, appel & sushi
Naast de serieus geprijsde à la carte is er het menu ‘Tradition et Qualité’ voor 120€ of het menu ‘L’Incontournable’ aan 185€. Op zoek naar de ideale klassiekers en het beste visgerecht ooit gegeten gaan we voor ‘Tradition et Qualité’. Een aangepast wijnarrangement is mogelijk voor 45€ terwijl mijn vraag om een bob-arrangement te krijgen met proevertjes een negatief antwoord krijgt. Meegaan met de tijd zou ik zo zeggen.
Sommelier Olivier, in een veel te strak pak trouwens, serveert voor het eerste voorgerecht een medium Bourgogne Aligote. Ik begin mij lichtjes te ergeren aan de horde kelners die als pinguins het midden van de zaal bezetten. Aan personeel duidelijk geen tekort vandaag. Toen het eerste gerecht geserveerd werd dacht ik eerst dat het nog over de amuses ging maar die staties duren hier blijkbaar niet al te lang. Een triologie gepresenteerd op schitterende wijze met in het blikje zoetwatergarnalen met kaviaar haring eitjes, schaaldieren gelei, zure room en een Brusselse wafel met zeewier. Mooie presentatie maar overtuigd ben ik zeker niet.
We maken ons op voor een spektakelstuk want de ganzenlever van bij Lafitte met gerookte paling, yuzu, miso, wakamé en eenden consommé wordt vaak geprezen. Nu toegegeven dat licht gebakken foie nooit mijn topper geweest is en ook bij dit gerecht kan de keuken mij niet volledig overtuigen. Uiteraard Seagrill wise correct gebakken en de consomme is lekker pittig op smaak met diepe patronen. De yuzu en miso geven net dat tikkeltje uitdaging die het gerecht nodig heeft. In het glas komt hierbij een 2010 Anjou uit de Loire.
Smachtend verlang ik naar die grote hit van Mattagne bij de grosse pièce. Het zal voor een andere keer zijn want de zeetong vandaag scoort middelmatig. De zeetong uit de Noordzee wordt meunière gebracht met buchot mosselen, mousseline en seizoensgroenten. De tong is zeer mooi gegaard en perfect van smaak, qua presentatie kan dit wel op een hoger niveau en de groenten liggen er wat cohesie-loos bij. De wine pairing komt uiteraard uit Frankrijk, een maconnais – La Roche vineuse 2009 van het Domaine Alain Normand.
Het pré-dessert is witte chocolade mousse met een granité van rode vruchten.
Met zo een uitgebreide brigade moet er wel een patissier in dienst zijn die voor vuurwerk zal zorgen en een 2* dessert op tafel tovert. Bij het degusteren van de combinatie met boskoop appel, cider sorbet, chutney van vijgen en druiven en een feuilleté van gezouten caramel boter wordt ook deze illusie weggeveegd. Zeker een lekker en correct dessert met goede balans en zonder overdreven zoetigheid, maar of dit nu die mind blowing dish is? Nee helaas niet en dat kan de Coteaux du Layon van Pierre Bise in het glas ook niet accentueren.
Qua timing zit het hier wel zeer goed en de vlotte service wordt afgesloten met enkele huisbereide mignardises.
Lang keek ik uit naar een bezoek aan één van onze culinaire grootmeesters en blijf met een beetje wow honger achter. Uiteraard is het respect voor chef Mattagne groot maar vandaag miste ik diezelfde passie in het restaurant en in het bord. Begrijp me niet verkeerd maar Sea Grill is en blijft een topper. Een hoog niveau maar vandaag geen Champions League level terwijl de bediening voor mij iets losser en gedrevener mag zijn. Dat laatste is natuurlijk een persoonlijke perceptie. Zijn creatieve benadering zonder daarbij afbreuk te doen aan de essentie van het hoofdproduct kan ons wel bekoren en het feit dat Sea Grill her en der bekend staat voor zijn sublieme keuken met het beste uit de zee moet wel de garantie zijn dat je hier normaliter verbluffend lekker kan eten om het prijskaartje te justifiëren. Mijn zoektocht naar het beste visgerecht gaat dan ook verder…
Be-Gusto
Seagrill Wolvengracht 47, 1000 Brussel Tel.: +32 2 212 08 00 www.seagrill.be Zaterdag , zondag & feestdagen gesloten Be-Gusto score: 16,5/20
Herkenbaar! Maar je bent er geweest en je hebt het meegemaakt 😉
Sommige restaurants slagen er op een of andere manier steeds maar weer in om hun twee of drie sterren te behouden, zelfs al is hun culinair niveau intussen al minstens met één ster gezakt. Mooie voorbeelden zijn de Sea Grill, Hostellerie Le Fox en Hertog Jan.