A’Muze – Opwijk

A’Muze – Opwijk

Chef: Kristof Eylenbosch

Familiezaken in de horeca, ze zijn zeldzaam maar staan vaak borg voor een passioneel verhaal. We gingen dan ook met plezier eens kennismaken met restaurant A’Muze in Opwijk. Francois en Els Eylenbosch openden meer dan 20 jaar geleden feestzaal Hof Ter Meyghem in Oudegem. Toen ook de zonen Kristof, Diedrich en Vincent naar hotelschool Ter Duinen in Koksijde gingen en nadien mee in de zaak startten, kwam de droom uit om verder te groeien. Vandaag zijn zij de uitbaters van ‘Hof Ter Meyghem’, Salons ‘Teaterhuyse’ in Opwijk, drie culinaire shops onder de uitbating ‘De Hoprank’ en restaurant A’Muze. Vincent zorgt voor de organisatie, Diedrich is de patissier en Kristof zorgt voor het gastronomische luik bij restaurant A’Muze.A'Muze Opwijk - teaterhuyse

In de oude cinemazaal Teaterhuyse kon je vroeger terecht voor feesten en ook een beperkte kaart. Met de opening van A’Muze vorig jaar krijgt de locatie haar kroonjuweel en een meer gastronomische invulling. Het restaurant heeft 45 zitplaatsen, een grote bar, lounge gedeelte en het interieur kreeg een warme inrichting met comfortabele zeteltjes en zitbanken.A'Muze Opwijk - teaterhuyse

Vanuit de open keuken serveert de chef een verfijnde keuken met de klassiekers als uitgangspunt. Hij is steeds op zoek naar nieuwe elementen om de Frans-Belgische keuken meer pit te geven. Contact met de gasten is voor Kristof heel belangrijk en hij schenkt extra aandacht aan seizoensproducten, lokale ingrediënten en verse groenten & kruiden. De eigen tuin is daar een logisch gevolg van. De menukaart heeft een ruime keuze met 7 voorgerechten en 7 hoofdgerechten. De weeklunch is zeer scherp geprijsd want je krijgt 3-gangen voor 28€. Bij  het diner kan je kiezen voor het menu A’Muze in 3-gangen (40€), 4-gangen (50€) of 5-gangen (57€). Gastvrouw Wendy zorgt overdag voor de uitbating van één van de winkels ‘De Hoprank’ en ’s avonds is zij de sturende kracht in de zaal van het restaurant.A'Muze Opwijk - teaterhuyse

We starten samen met collega ‘Belgian Taste Buds‘ met frisse bubbels, een vonkelwijn cap classique van het domein Simonsing Estate. Als eerste amuse komt een leisteen met een viskroketje en huisbereid worstenbrood. Lekker homemade maar het mist verfijning en te zwaar om te starten.A'Muze Opwijk - teaterhuyse

De volgende amuses scoren beter met een holle oester, groene appel en mochito toetsen. Dan volgt de chef met gemarineerd speenvarken, soja, komkommer, aardappel en okkernoten.A'Muze Opwijk - teaterhuyse A'Muze Opwijk - teaterhuyse

Het eerste voorgerecht van het menu A’Muze is wilde zalm met structuren van biet, mosterdsorbet, een wasabi sponge, pickles, rode biet, gele tomaat, wortel en kwartelei. Het gerecht is mooi gepresenteerd en combineert leuke smaken. De sponge van wasabi heeft echter te weinig smaak. In het glas komt een sauvignon blanc Zorzal 2012 uit Argentinië.A'Muze Opwijk - teaterhuyse

Nadien volgen overheerlijke hopscheuten uit Meldert met serrano ham, roerei, kaaskrokant en mousseline. De eigen creatie om een gepocheerd ei te vervangen met lekker gekruid en smeuïg roerei is zeker geslaagd. Hierbij wordt een Welschriesling Klassik 2012 geschonken van weingut Wohlmuth – Oostenrijk.A'Muze Opwijk - teaterhuyse

Als tussengerecht tovert Kristof de topper van de avond op het bord. Hij serveert Zeebaars, een brandade met kaas en een uitstekende velouté van venkel.14117167752_7a1b063609_z

Het hoofdgerecht is Kalfsfilet met asperges, fondant en dauphin aardappel, vadouvan en kalfssaus. Ook hier zorgt de chef weer voor kwaliteitsproducten en een moderne presentatie. Het vlees is correct gegaard maar mist kruiding, verder is de saus te zoet. Hierbij wordt er een Rosso Piceno 2011 geschonken van het domein Saladini Pilastri. Deze assemblage van sangiovese en montepulciano is ongefilterd en op eik gerijpt.A'Muze Opwijk - teaterhuyse

Als dessert komt er een combinatie die wat samenhang mist met platte kaas, sorbet van bloedsinaasappel, panna cotta van mandarijn en mango. Dit wordt gevolgd door de huisgemaakte mignardises van de familie Eylenbosch.A'Muze Opwijk - teaterhuyse

A'Muze Opwijk - teaterhuyseChef Kristof Eylenbosch kon ons alvast overtuigen dat er potentieel in het verhaal van A’Muze zit. Respect voor wat deze familie al verwezenlijkte en met deze nieuwe restaurant uitdaging verdienen ze ook een plaats op onze gastronomische kaart. De ligging tussen Brussel, Antwerpen en Gent biedt enorme mogelijkheden en de aangename prijs/kwaliteit verhouding is een extra troef. Mits extra aandacht voor verfijning, kruiding, diepgang en cohesie krijgt restaurant A’Muze zeker nog een mooi vervolg verhaal. CY Soon,

Be-Gusto

A’Muze
Gasthuisstraat 12, 1745 Opwijk
Tel.: +32 52 35 35 36
www.a-muze.be
Dinsdag, Woensdag & Zaterdag middag gesloten
Be-Gusto score: 14/20 

Comments are closed.